filter your search allcollegesexamnews

Home  > Amritsar > Amritsar College of Engineering and Technology - [ACET], Amritsar > News & Articles

Amritsar College of Engineering and Technology - [ACET], Amritsar

Amritsar, Punjab AICTE, NAAC, NBA | Estd 2002 PTU, Jalandhar Private
STILL CONFUSED ? TALK TO OUR EXPERTS !

Dr. Rajneesh Arora, Managing Director, ACET Amritsar, answers about his philosophy of leadership and more. Check the full interview here

Rajneesh Arora
                                     Dr. Rajneesh Arora
                              Managing Director, ACET

Dr. Rajneesh Arora, a product of D.A.V School, Amritsar has a distinguished record in Matric as well as Higher Secondary of Punjab School Education Board Examination to his credit. Dr. Arora attained B.Tech. in Electrical Engineering in 1979 and Ph.D. in 1989, both from prestigious IIT Delhi. His research work was on “Integrated Energy System” under the guidance of an internationally renowned expert on System Engineering.

Currently, serving as Managing Director at ACET, Amritsar. Punjab Technical University is a State University with more than 385 affiliated Colleges providing Technical Education in Engineering, Management, Pharmacy etc. and 2013 Learning Centres of PTU are providing professional  education  through  Distance  Learning  all  over India. Dr. Rajneesh Arora is Chairman/Member of various committees constituted by the UGC/AICTE.

Dr. Rajneesh Arora started teaching in Department of Electronics at Guru Nanak Dev University (GNDU), Amritsar in 1997. He was instrumental in establishing the Department of Placement in 1998 and was appointed first Placement Officer of GNDU. Dr. Arora was nominated as Member of National Standing Committees of Public Cooperation & Rural Technology and Chairman of Regional Committee, North Zone of CAPART (Council for People Action and Rural Technology) by  Ministry of Rural  Development, Government of India, New Delhi.  

He assumed the position of Vice chancellor, Punjab Technical University, Jalandhar on 24 December 2008. Under his benign guidance and leadership, PTU has been growing each day to add new feathers and horizons in all the segments of technical education.

The Interview

Q1:Kindly tell us about your experience in the education industry and what makes it the best industry to work in?

Ans. I have been in the education industry for the past 23 years. During these years, I have served as Associate Professor then as Professor at GNDU, Amritsar. I have handled various administrative assignments during my tenure at GNDU, Amritsar. I have established placement cell at GNDU and then served as Director Placements. I have served as Principal at Amritsar College of Engg. & Technology then as Vice Chancellor at Punjab Technical University for two tenures. Now again, after successful completion of my two tenures as VC, I am serving as Managing Director at ACET, Amritsar. My experience in education has been very pleasant and smooth as it gives me the satisfaction and which makes it the best industry for me to work in.

Q2: Any of the significant challenges you faced as the Director of Amritsar College of Engineering & Technology?

Ans. I faced a significant challenge during my second tenure at ACET, Amritsar was accreditation from NAAC. After I joined as Managing Director, we applied for NAAC accreditation. It was a rigorous exercise to achieve Grade ‘A’, which we accomplished with hard work and team work.

Q3: How does your curriculum ensure best practices of the industry?

Ans. At ACET, we have the latest course curriculum as per the industry needs and standards. Programs like International Certification from ORACLE, CISCO and MICROSOFT equipped our students with extra skills. We are also offering professional courses like Green Belt in Six Sigma and ROBOTICS which makes our student Industry ready. BIG DATA is the latest addition to our course curriculum.

Q4: What goals do you have in your mind for Amritsar College of Engineering & Technology?

Ans. ACET is the only institute in Punjab which has got accreditation from NBA and NAAC in grade ‘A’. ACET has also been conferred with autonomous status by UGC, New Delhi. The obvious next step is Deemed University in next five years.

Q5: You pride yourself on the level of education and responsibility you teach here to students. How to you ensure the quality of education in your institution?

Ans. NBA accreditation, NAAC Grade ‘A’, best practices of Industry, regular academic audit, focus on individual student ensures the quality of education in our Institution.

Q6: How do you build a positive school culture or climate?

Ans. Restriction free teaching learning process, daily interactive sessions, research programs, huge readable materials in central and departmental libraries, industrial visits and collaboration with International and national institutes/universities makes ACET a positive school culture or climate.

Q7: How do you tend to establish a relation with the students?

Ans. We run a unique mentorship program in our Institute. In this program, all students are assigned to all faculty members as a mentor in a group size of 15-20. The mentors organize the meeting with these students on weekly basis and discuss their personal and professional problems. Relationship build during these meetings goes a long way to promote professionalism among students.

Q8: How do you look at the growth of students through placement opportunities available at Amritsar College of Engineering & Technology? How do you wish to push the envelope further?

Ans. ACET has a dedicated team working with an objective of organizing campus recruitment programs, provide placements to students, helping to get sponsorships for projects, internships etc. This cell coordinates with the HR departments of various companies/industries and invites them for on-campus placement of students. Moreover, the institute has taken efforts to incorporate some of the global trends so that the students get prepared to face the global competition. The institute is committed to providing quality engineering education to all its stakeholders. The alumni of the institute are placed at good positions. The institute has always given importance for the overall growth of the student thereby making them competent enough to face challenges of the era of technology.

Q9:  What is your philosophy of leadership? How would you describe your leadership style?

Ans. My philosophy of leadership is to grow together with the people in whose association I am working, learning and growing. Here in ACET, we are working in a team and we always ensure that we are not hesitant to approach and discuss with each other whatsoever the innovative idea we have for the betterment of our Institute.

Q10: Any suggestions you would like to give to the current youth and the aspiring students?

  • Challenge yourself. 
  • Do work on what you care about. 
  • Take the risk.
  • Believe in yourself.
  • Have a vision. 
  • Face your fears.
  • Take action.

 

Last Updated - 14 Jul 2017

Related News & Articles

2017-07-14 17:34:19

CMAT 2018 Results

CMAT 2018 Results will be announced on the officia ...

2017-07-14 15:55:36

CMAT 2018 Application Form

CMAT 2018 Application Forms will be available from ...

2017-05-02 15:47:46

CMAT 2018 EXAM PATTERN

CMAT is a 3 hour computer-based test which is cond ...

Trending News & Articles

2017-03-07 14:36:12

MUHS Result 2017

MUHS announces result through its official website ...

Comments

Comments


No Comments To Show

SOMETHING IS WRONG ? WANT TO SUGGEST SOME EDITS ?
apply now Download Brochure
INTERESTED IN THIS COLLEGE ?
Get free counselling

Follow & Share this college to get information about admission

news

top courses

BHM
AVG FEE - ₹47,600/Yr4 Years
B.Tech Civil Engineering
AVG FEE - ₹78,650/Yr4 Years
B.Tech Computer Science and Engineering
AVG FEE - ₹78,650/Yr4 Years
view more courses[15]

Placements

faculties

Prof. SBS KalsiProfessor, Department of Civil Engineering
Er. SandeepsharmaAssistant Professor, Department of Civil Engineering
Er.Simrandeep Singh BindraAssistant Professor, Department of Civil Engineering
view all faculties[8]

reviews

SWITCH TO APP FOR

Get instant joining bonus

High paying offers

Refer friends to earn more

×