filter your search allcollegesexamnews

Home  > Lucknow > Ansal Institute of Technology and Management - [AITM], Lucknow > News & Articles

Ansal Institute of Technology and Management - [AITM], Lucknow

Lucknow, Uttar Pradesh AICTE | Estd 2011 AKTU, Lucknow Private
STILL CONFUSED ? TALK TO OUR EXPERTS !

‘The more you sweat in peace, the less you bleed in war’, is his philosophy. Read more about how Mr. Vivek prepares his students the best at AITM, Lucknow

Ar. Vivek Karmakar
Mr. Vivek Karmakar
Dean, Architecture
AITM, Lucknow

Mr. Vivek is currently the Dean of Architecture at Ansal Institute of Technology and Management, Lucknow. He graduated from I.I.T. Roorkee. He has done his post-graduation as Masters in Architecture from Babu Banarsi Das University, Lucknow. Simultaneously, he had also completed Masters in Business Administration in Marketing from Sahara Arts and Management Academy, Lucknow. He has an extensive academic, research and professional experience. He got inclined towards academics while teaching the U.G. students at Faculty of Architecture, APJAKTU. In the past 17 years of experience, he has worked in the industry on a variety of residential, commercial and institutional projects. He had been associated with groups like Godrej and Boyce (Interio Division), Lucknow, and United Concepts and Solutions Private Limited, Noida, as Branch Architect catering to implement policies and guidelines, ensuring smooth execution of day-to-day operations of the company also getting involved and responsible for managing the schedule of the production and supply and for handling various projects including designing, general layout plan, preparing schemes.

Ques 1: Kindly tell us about your experience in the education industry and what makes it the best industry to work in?

Ans. Before working in Ansal Institute of Technology and Management, I had worked as Branch Architect at Godrej and Boyce in Lucknow for 4 years, then also worked as the back-office architect with UNICOS, Noida for 4 years. This prompted me to deliver the industrial experience to the upcoming students so that the gap between theoretical and practical aspects is bridged by establishing a connection.

Ques 2: Any of the significant challenges you faced as Dean Architecture of School of Architecture?

Ans. To inculcate and stress on the practical exposure vis-a vis to the regular theoretical curriculum of Architecture.

Ques 3: How your curriculum ensures best practices of Industry?

Ans. The curriculum we follow here at ASA takes a step further and ensures maximum output through cohesive learning techniques. The curriculum is revised as per the industry requirements through feedbacks of industry veterans and colleagues. We even decide our course works, projects, and exercises, educational trips and pedagogy that is relevant and develops our student holistically.

Ques 4. What goals do you have in your mind for the school of Architecture?

Ans. Ansal School of Architecture strives for these three goals:

  1. To be the most recognized and influential architectural education institute in North India.
  2. To encourage Inclusive learning pedagogy style that ensures maximum participation.
  3. Development Programs and initiatives for our faculty members to enhance their personality and performance.

Ques 5: You pride yourself on the level of education and responsibility you teach here to students. How do you ensure the quality of education in your institution?

Ans. In order to ensure the quality of Education, we induct learned and qualified faculty members from various prestigious universities and institutions who inculcate in our students a never-ending thirst to achieve best of the best. Every batch of our department is closely monitored by studio coordinators (faculties) who ensure quality and timely presented submissions.

Ques 6: How do you build a positive institute culture or climate?

Ans. Back to back studios, multiple design and construction assignments, competition entries go parallel for an architectural student. Therefore, to ensure a positive working culture out of so much stress is a task in itself. We here at ASA allow our students for extended working hours, night stays, cultural programs, academic breaks, field trips, inter departmental and intra departmental sharing of resources etc. for a positive institute culture. For our faculty members, we ensure optimum working hours per week and various professional relaxations.

Ques 7: How do you tend to establish a relationship with the students?

Ans. A student in an educational institute undergoes a massive transformation both personally and professionally. Therefore, to ensure their various grievances we have dedicated wings in our departments such as a student council-a student representative that directly reports to the dean; year coordinators for academic grievances; representatives directly report to the academic head of the institute; anti Ragging Cell for Students; Grievance Cell- Examination dept. For miscellaneous issues, students are free to meet the dean or the concerned faculty as desired. We encourage our senior-most batches also to nurture and guide their juniors for their continuous upliftment.

Ques 8: What is your philosophy of leadership? How would you describe your leadership style?

Ans. “The more you sweat in peace, the less you bleed in war” is my philosophy. In order to achieve the best out of student’s hard work is the only key to success. Hard work in the right direction prepares young architects for a competitive working environment of our industry. My leadership style in one word is “inclusive”. I tend to involve people rather than imposing assignments and loads on them. The idea is making every task participatory that involves my team-mates. I call my department a family that stays together, works together against all odds.

Ques 9: Any suggestions you would like to give to the current youth and the aspiring students?

Ans. My suggestion to aspiring students is just to be dedicated and confident. One must be dedicated to their education and profession. Professional education is the second and most important step to success so it must be the priority. The world is getting competitive day by day. Smart, not hard work is the key.

Last Updated - 26 Jul 2017

Related News & Articles

2017-07-18 10:35:38

UPSEE BHMCT 2018

UPSEE BHMCT 2018 provides admission to Undergradua ...

Trending News & Articles

Comments

Comments


No Comments To Show

SOMETHING IS WRONG ? WANT TO SUGGEST SOME EDITS ?
apply now Download Brochure
INTERESTED IN THIS COLLEGE ?
Get free counselling

Follow & Share this college to get information about admission

news

top courses

B.Tech Civil Engineering
AVG FEE - ₹89,020/Yr4 Years
B.Tech Computer Science and Engineering
AVG FEE - ₹89,020/Yr4 Years
B.Tech Electrical and Electronics Engineering
AVG FEE - ₹89,020/Yr4 Years
view more courses[13]

Placements

faculties

Mr. Chandrabhan SinghAssistant Professor, Department of Computer Science and Engineering
Mr. Deepak BalodiAssistant Professor, Department of Electronics & Communication Engineering
Ms. Varalika SrivastavaAssistant Professor, Department of Electrical and Electronics Engineering
view all faculties[12]

SWITCH TO APP FOR

Get instant joining bonus

High paying offers

Refer friends to earn more

×