filter your search allcollegesexamnews

Home  > Jaipur > Swami Keshvanand Institute of Technology, Management and Gramothan - [SKIT], Jaipur > News & Articles

Swami Keshvanand Institute of Technology, Management and Gramothan - [SKIT], Jaipur

Jaipur, Rajasthan PCI, AICTE | Estd 2000 RTU, Kota Private Institute
STILL CONFUSED ? TALK TO OUR EXPERTS !

Dr. Vikas Shrotriya, Professor and HoD at SKIT describes his leadership style and shares the goals he has in mind for Department of Management Studies. Read further to know more about him

Dr. Vikas Shrotriya is currently the Professor and Head of Department of Management Studies at Swami Keshvanand Institute of Technology, Management and Gramothan.

Ques 1: Kindly tell us about your experience in the education industry and what makes it the best industry to work in?

Ans. The education industry has the opportunity to build the nation. It has the power to drive the energy of the national youth force. It has the great responsibility of directing the future of the nation. Education industry creates the foundation for almost all other industries. The challenge of empowering budding minds into the commanding authorities makes this the best industry to work in. We, as the pillars of the education industry, specifically of higher education industry are blessed with this great prospect of at least making a dent in the lives of next gen citizens of our nation.

Ques 2: Any of the significant challenges you faced as you happen to have the Management role (Head of Department) as well as teaching role?

Ans. The mind set of nascent managers poses a great challenge while discharging our duties of transforming them into corporate leaders. To minimize the gap between the development of required skill set of potential managers and the expectations of the industry is another challenge being faced. Misuse of technology needs to be observed really carefully.

Ques 3: What is your philosophy of leadership? How would you describe your leadership style?

Ans. Leadership is the capability to lead the people, i.e. to be able to convince them to have faith in the leader and in his philosophies. You may not become a leader due to your position. It takes a different set of attributes to lead a group of people. My leadership style may best be described as facilitative leadership.

Ques 4: What goals do you have in your mind for DMS (SKIT)?

Ans. We aspire to become a full-fledged Management Institute by 2020. This would empower us to exert total autonomy, as far as types and number of courses are concerned.

Ques 5: You pride yourself on the level of education and responsibility you teach here to students. How do you ensure the quality of education in your institution?

Ans. Undoubtedly, the quality of education is in the hands of teachers, who are inevitable part and parcel of the delivery system. The teacher is the one who clarifies the difference between ‘studying’ and ‘learning’. At my institution, we have no teachers; we have mentors, who cater to all types of learning needs of our graduates, even beyond the duration of the course. We ensure the quality by maintaining discipline and by encouraging focusing on achievements, at all levels.

Ques 6: How do you build a positive school culture or climate?

Ans. A positive school culture is built by inculcating strong value system in the character of learners. A great sense of responsibility and ownership must be cultivated to embark upon the journey of the creation of positive school culture.

Ques 7: How do you look at the growth of students through placement opportunities available? How do you wish to push the envelope further?

Ans. The type and number of placement opportunities available for management graduates these days are really encouraging, especially the variation in the types of the job being offered. This is being helpful in providing a plethora of opportunities to almost every graduate, according to his or her choice. The students graduating at this point of time are really fortunate as the government is leaving no stone unturned, to establish themselves as ‘their own masters’. A number of schemes offered by various agencies are encouraging and are not only helping in ‘start-ups’ but are also playing a catalytic role in enhancing job opportunities. We look forward to more number of startups by our graduates through our incubation cell, in coming years.

Ques 8: What would be your ideal college environment, and how would you encourage that kind of culture?

Ans. An ideal college environment is the one where learners are eager to efficiently and effectively receive the knowledge and information, being delivered to them through different modes. The ideal college environment is the one where learners are mentored by the teachers, to mount the success cliff. This kind of atmosphere is encouraged by developing strong bonding between teachers and learners.

Ques 9: Any suggestions you would like to give to the current youth and the aspiring students?

Ans. Today’s youth need to have confidence in them. The time is great where our economy is envisaging promising changes under the masterly leadership of Shri Modiji. The vision of our Prime Minister is of making India self-sufficient and the youth brigade has an indispensable role to play in writing this success story.

Last Updated - 28 Jul 2017

Related News & Articles

2017-03-30 15:46:45

JEE Main 2017 Official Notifi ..

JEE Main 2017 admission notice has been released. ...

2017-03-30 16:17:10

JEE Main 2017: Clarification ..

JEE Main 2017 Registration window to open from Dec ...

2017-06-21 12:48:56

“Practice- the only thing tha ..

Practice can help the candidates to crack JEE Main ...

Trending News & Articles

Comments

Comments


No Comments To Show

SOMETHING IS WRONG ? WANT TO SUGGEST SOME EDITS ?
apply now Download Brochure

Parent College In This Group

INTERESTED IN THIS COLLEGE ?
Get free counselling

Follow & Share this college to get information about admission

Other Colleges In The Same Group

news

top courses

B.Tech Civil Engineering
AVG FEE - ₹80,500/Yr4 Years
B.Tech Computer Science and Engineering
AVG FEE - ₹80,500/Yr4 Years
B.Tech Electrical Engineering
AVG FEE - ₹80,500/Yr4 Years
view more courses[19]

Placements

faculties

Dr. Amber SrivastavaProfessor, Department of Computer Science and Engineering
Dr. C.M. CoudharyProfessor & HOD, Department of Computer Science and Engineering
Dr. S.L. SuranaProfessor, Department of Electrical Engineering
view all faculties[8]

reviews

SWITCH TO APP FOR

Get instant joining bonus

High paying offers

Refer friends to earn more

×