filter your search allcollegesexamnews

Home  > Udaipur > Sir Padampat Singhania University - [SPSU], Udaipur > News & Articles

Sir Padampat Singhania University - [SPSU], Udaipur

Udaipur, Rajasthan UGC, AIU Estd 2007 Private University
STILL CONFUSED ? TALK TO OUR EXPERTS !

"Lead by example and by action", says Shri Ashok Ghosh, President at Sir Padampat Singhania University (SPSU). Check the complete interview here..

Ques 1. Kindly tell us about your experience in the education industry and what makes it the best industry to work in?

Ans. It has been a tremendous learning experience. The challenges of nurturing young minds and setting up a Greenfield university have been very rewarding.

Ques 2. Any of the significant challenges you faced as the President of SPSU?

Ans. Accountability of an array of stakeholders, on campus (students, faculty and administrative staff) and off; parents, industry and other leaders of civil society. The task of balancing these aspirational pressures within a model of shared governance was very interesting.

Shri Ashok Ghosh

Ques 3. How does your curriculum ensure best practices of the industry?

Ans. We review our curriculum regularly. It is done in a planned, purposeful, progressive and systematic manner to create positive and relevant improvements in the courses. It is not a linear process where tasks and activities occur in isolation rather it is a consultative exercise between faculty, our Board of Studies and our Academic Council which industry representatives.

Ques 4. What goals do you have in your mind for SPSU?

Ans. My goal is to make higher education accessible, affordable and relevant.

Ques 5. You pride yourself on the level of education and responsibility you teach here to students. How to ensure the quality of education in your institution?  How do you build a positive school culture or climate?

Ans. We at SPSU strive to impart an education well beyond the syllabus. It encompasses teaching, responsibility sharing, managing tasks, implementation and experiential learning. All SPSU activities from admission, through fresher's party, cultural week, sports activities to our Convocation is conducted with a very involved student participation.

Ques 6. How do you tend to establish a relation with the students?

Ans. We have put in place a very strong mentorship programme at SPSU. The mentorship is at two levels - one with faculty and the other where senior students who hand-hold the new comers. Our beyond the syllabus and extra-curricular activities inevitably bring us in direct student contact on an ongoing basis.

Ques 7. How do you look at the growth of students through placement opportunities available at SPSU? How do you wish to push the envelope further?

Ans. We are constantly expanding our network of industry partnerships through meetings, guest lectures, seminars and conferences.

Ques 8. What is your philosophy of leadership? How would you describe your leadership style?

Ans. I believe leadership is a privilege. It is a privilege that carries with it the responsibility to inspire others and direct them to attain our objectives. In fact, leadership philosophy is like a compass, it will define what you expect, what you value and how you act. I have four basic beliefs:

  • Lead by example
  • Lead by positive reinforcement
  • Success is in the details of communicating vision, and
  • Lead by action.

Ques 9. Any suggestions you would like to give to the current youth and the aspiring students?

Ans. Do not let others intimidate or discourage you. Remember that you have the potential to do what you want. So you can learn, broadly as possible, about how the natural world works. Work on your skills which excite you. Above all use your secret weapon - HARD WORK. I have never met a student who put all the work in that they were supposed to and did not succeed.

Last Updated - 02 May 2017

Related News & Articles

Trending News & Articles

Comments

Comments


No Comments To Show

SOMETHING IS WRONG ? WANT TO SUGGEST SOME EDITS ?
apply now Download Brochure
INTERESTED IN THIS COLLEGE ?
Get free counselling

Follow & Share this college to get information about admission

ADMISSION

news

top courses

BHM
AVG FEE - ₹123,250/Yr4 Years
B.Tech Civil Engineering
AVG FEE - ₹173,250/Yr4 Years
B.Tech Biotechnology
AVG FEE - ₹173,250/Yr4 Years
view more courses[34]

Placements

average package ₹375,000

faculties

reviews

SWITCH TO APP FOR

Get instant joining bonus

High paying offers

Refer friends to earn more

×