filter your search allcollegesexamnews

Home  > Pune > MIT Art, Design and Technology University - [MITADT], Pune > News & Articles

MIT Art, Design and Technology University - [MITADT], Pune

Pune, Maharashtra AICTE, NAAC, UGC Estd 2015 Private University
7.3
STILL CONFUSED ? TALK TO OUR EXPERTS !

Dr. Sunil Rai, VC of MIT ADT University talks about his goals for the University in the upcoming years. Read the full interview to know more about him.

Dr. Sunil Rai
Dr. Sunil Rai
VC at MIT ADT University

Dr. Sunil Rai is currently the Vice Chancellor of MIT ADT University. He is the former Vice Chancellor of The Assam Kaziranga University Jorhat and Director of Maharastra IT Corporation, Got of Maharastra, Mumbai. He is a co-founder of Cambridge Global Partners, Edinburgh UK, which provides strategic consulting to several industrial and academic organizations. He has served as commissioned officer in the Indian Navy for twenty years and served on ships INS Vikrant, Nilgiri, Himgiri and Oil tanker Shakti. He served as a DGM (MIS) of Goa Shipyard Ltd Vasco, Goa. In his distinguished career in academics spanning over fifteen years has held Leadership positions in top Educational Institutions that include Jt. Director at SP Jain Institute of Management and Research, Dean MPSTME at NMIMS University, Mumbai Pro- Vice Chancellor at NIIT University, Neemrana, Rajasthan, Director Goa Institute management, Sanquelim Goa and Director Regenesys Business School South Africa, Mumbai division. His academic credentials include Ph.D. in Business Continuity Management (BITS Pilani), Masters in Business Administration with HR Specialization (IGNOU), M.Tech. in Computer Science and Engineering (IIT, Mumbai), Masters in Marine Engineering from Naval College of Engineering (NCE), INS Shivaji–Lonavla and BSC Honors from JNU New Delhi. He has twenty years of experience in the field of IT that includes Design and Development of Integrated Enterprise Solutions for Corporate Organizations, Infrastructure Management and Execution of Information Security and Networking projects. He has been rated as the best faculty for eight years in succession at national and foreign campuses.

The Interview

Ques 1: Being the VC of MIT ADT University, kindly tell us about your experience in the education industry and what makes it the best industry to work in?

Ans. I have been in the education sector for many years and have been fortunate to be at senior levels as an academic administrator. The higher education sector is growing rapidly in terms of the private higher education players. The entire eco-system of private higher education is evolving into providing quality education. It is this evolution that makes the sector a challenging one.

Ques 2: How do you prepare students to face challenges of modern organizations and global standards successfully?

Ans. Students of MIT ADT University come from varied socioeconomic backgrounds and from across the country. We have a system that envelops the multi-disciplinary disciplines of study and integrates a core value system.

Ques 3: What makes your institution stand apart from other institutions?

Ans. The institutions under MIT Art Design and Technology University are diverse and yet carry a common thread of quality, competitive curriculum, excellent academic delivery, student centric learning, and development. MIT ADT University has Fine Arts, Music, Film and Television Institutes of Art, Design, Marine Engineering, Architecture, Education, Journalism in the Social Sciences, Vedic Sciences that integrates Technology and our ancient philosophies of Vedas. It’s unique, perhaps only one among the Universities in India with such diverse academic disciplines.

Ques 4: How do you create a student centric environment in your university?

Ans. We primarily focus on designing robust curriculum, industry experts’ participation in design and delivery of academic programs, constant interaction, and feedback. Mentorship and internships transform the students to be ready to face the challenges of the industry.

Ques 5: How do you look at the placement opportunities offered by your institution and how do you plan to push the envelope further?

Ans. We have industry interaction all along the programs, hence placements become an extended portion of the academic delivery. With the technology becoming the driver, we are trying to re-enable the entire service of placements.

Ques 6: Your university has students coming from different backgrounds as well as different states of the country. How do you build a positive culture or climate among the students?

Ans. While I answered this question before, let me reiterate that MIT as Education group focusses on the holistic development apart from the core academic development of our students.

Ques 7: How do you integrate value based education with your curriculum?

Ans. The value for values is the prime component of MIT ADT Universities DNA. There is equal importance to extracurricular activities. Faculty and students follow disciplined life, respect for all constituents and engage in spiritual pursuits in voluntary mode. There is zero tolerance for unacceptable behavior. Each program has CSR components inbuilt with appreciable contributions to the overall grade.

Ques 8: How does your curriculum ensure best practices of the industry?

Ans. We have an advisory committee of eminent people from the industry for each of institutions. The Board of studies comprises of people from academics and industry. These two bodies serve as our compass and navigators in understanding, adapting the best practices of the industry in theory and practice.

Ques 9: What goals do you have in your mind for your institution for the next few years?

Ans. To create a World class University that educates and researchers and makes a great academic contribution continues to have a blend of students from all over the country that focusses on quality education that is student success centric.

Ques 10: What message do you have for students wishing to join your institution in the near future?

Ans. Respect yourself, your family and teachers. You are the best gift of God to yourself and society. Do what your heart and soul says but do it well ensuring you do not hurt anyone. Respect environment and your lineage. Above all be happy and enjoy life. A Happy person only can make others happy.

Last Updated - 31 Jul 2017

Related News & Articles

2017-09-19 14:33:29

JEE Main 2017 Official Notifi ..

JEE Main 2017 admission notice has been released. ...

2017-09-19 14:36:27

JEE Main 2017: Clarification ..

JEE Main 2017 Registration window to open from Dec ...

2017-09-19 14:39:50

“Practice- the only thing tha ..

Practice can help the candidates to crack JEE Main ...

Trending News & Articles

Comments

Comments


No Comments To Show

SOMETHING IS WRONG ? WANT TO SUGGEST SOME EDITS ?
apply now Download Brochure
INTERESTED IN THIS COLLEGE ?
Get free counselling

Follow & Share this college to get information about admission

Other Colleges In The Same Group

news

top courses

Placements

faculties

Prof. Sanjay JainProfessor, Department of Designing
Prof. Indrajit NeogiProfessor, Department of Designing
Prof. Ranjana DaniProfessor, Department of Designing
view all faculties[8]

SWITCH TO APP FOR

Get instant joining bonus

High paying offers

Refer friends to earn more

×