CAT 2020 NEWS

NATIONAL LEVEL ONLINE TEST

    CAT LR-Clocks Quiz

    Given below is a quiz based on previous CAT exams on clock and time. The quiz will help CAT 2019 aspirants to have a quick revision of the topic and test their level of preparedness. The difficulty level and standard of questions has been maintained for the benefit of the aspirants.

    Clocks

    Study the sequence of symbols carefully to derive the pattern and answer the questions:

    1. 5 seconds is gained by a watch in 3 minutes. If it was set right at 8 AM. What time will it show at 10 PM on the same day?

      A. 10:57:40 PM
      B. 10:23:20 PM
      C. 10:14:50 PM
      D. 10:30:15 PM

    2. 5 minutes are lost by a watch every hour. If it was set right at 8 AM on a Monday. When will it show the correct time again?

      A. 8 AM on Sunday
      B. 10 AM on Sunday
      C. 8 AM on Saturday
      D. 10 AM on Saturday

    3. When time changes from 7:45 A.M. to 7:47 A.M. in a clock having a circular scale of twelve hours. By how many degrees the angle formed by the minute and hour hand changes?

      A. 9
      B. 12
      C. 13
      D. 11

    4. The minute hand crosses the hour hand thrice every 3 hours 18 minutes and 15 minutes of normal time. How much time does the clock gain/loose everyday?

      A. 12 min 48 sec lost
      B. 12 min 22 sec gained
      C. 14 min lost
      D. 13 min 12 sec gained

    5. By how many degrees will the hour and minute hand rotate when the clock shows 8 o’clock in the morning and 2o’clock in the afternoon later that day?

      A. 178 degree
      B. 182 degree
      C. 180 degree
      D. 179 degree

    6. What is the reflex angle between the hands of a clock when the time is 10:25?

      A. 195 degree
      B. 197.5 degree
      C. 195.5 degree
      D. 199 degree

    7. By how many degrees has the hour hand turned in between 12 noon and 10 minutes past 5?

      A. 155 degree
      B. 150 degree
      C. 153 degree
      D. 149 degree

    8. A watch set right at 7 a.m gains 5 seconds in 3 minutes. On the same day, what will be the true time at 4 p.m?

      A. 58(7/11) min. past 3
      B. 2(5/11) min. past 4
      C. 3 pm
      D. 4 pm

    9. How much time did the clock loose in a day if its hands coincide every 64 minutes?

      A. 90 min
      B. 32(8/11) min
      C. 94
      D. 37(5/11) min

    10. If a timepiece lying on the table has 6 p.m. hour hand pointing towards North. In which direction will the minute hand point at 9:15 p.m.?

      A. West
      B. East
      C. North
      D. South

    11. What is the angle between hour and minute hand at 1:40 PM?

      A. 120
      B. 170
      C. 110
      D. 130

    12. How many times does the minute hand crosses hour hand from 12 o’clock to 1 o’clock?

      A. 4
      B. 3
      C. 2
      D. 1

    13. What is the time when there is an angle of 35° between the hour and minute hand and the hands are in between 4 p.m. and 5 p.m.?

      A. 15 min 20 sec
      B. 20 min 15 sec
      C. 28 min 10 sec
      D. None of the above

    14. An astronomical clock has 24 divisions instead of 12. What will be the angle between the hour and minute hand at 20:30?

      A. 152.5
      B. 112.5
      C. 127.5
      D. 95

    15. A clock shows the right time at 10 AM. The clock gains 10 minutes every day. When the time is 3 PM the following day, what will be the true time?

      A. 2.48 PM
      B. 2.59 PM
      C. 2.35 PM
      D. None of the above

    16. A clock shows 10 o’ clock in the morning. By how many degrees will the hour hand rotate when the clock shows 4 o’ clock in the evening?

      A. 190 degree
      B. 174 degree
      C. 168 degree
      D. 180 degree

    17. How many times is right angle formed between the arms of the clock from 5 AM to 11PM?

      A. 22
      B. 33
      C. 32
      D. 24

    18. At what time will the hands of the clock be together in between 7pm and 8pm?

      A. 33(5/12) minutes past 7 o’clock
      B. 35(7/11) minutes past 9 o’clock
      C. 35(2/11) minutes past 8 o’clock
      D. 38(2/11) minutes past 7 o’clock

    19. A clock gains 20 minutes every 24 hours. If an alarm is put for monday 11 am, when will the alarm actually go off?

      A. 31 minutes 40 seconds past 10 am
      B. 29 minutes 20 seconds past 11 am
      C. 20 minutes 30 seconds past 21 am
      D. 42 minutes 13 seconds past 18 am

    20. A clock gains 20 seconds every 3 hours. If the clock was set at the right time at 2:00 a.m on Thursday. What will be the actual time on Friday at 6:30 pm?

      A. 6.34.30 pm
      B. 6.33.35 pm
      C. 6.37.55 pm
      D. 6.30.05 pm

    21. At what time will the hands of the clock make a right angle after 9 pm?

      A. At 33(4/11) minutes past 10 am
      B. At 32(8/11) minutes past 9 am
      C. At 2 pm
      D. At 8 am

    22. What is the angle between the hands of the clock when the time is 10:25 pm?

      A. 162.5 degree
      B. 130 degree
      C. 162.3 degree
      D. 134 degree

    23. The minute and hour hand meet every 62 minutes in a clock. How much time is the clock losing/ gaining in one day?

      A. 77 minutes
      B. 78(4/11) minutes
      C. 79 minutes
      D. 76(2/11) minutes

    24. What is the angle between the hands of a clock if they are 25 minutes apart?

      A. 145 degree
      B. 112 degree
      C. 150 degree
      D. 154 degree

    25. Raman wants to set the hands of the clock 8 minutes apart in between 10 o’clock and 11 o’clock. What would be the time in the clock just after he is done?

      A. 43(9/11) minutes past 10 o’ clock and 3(3/11) minutes past 11 o’ clock
      B. 43(8/11) minutes past 10 o’ clock and 58(9/11) minutes before 11 o’ clock
      C. 40(2/11) minutes past 10 o’ clock and 54(5/11) minutes before 11 o’ clock
      D. 48(1/11) minutes past 10 o’ clock and 50(4/11) minutes before 11 o’ clock


    Answer Key
    1B
    2A
    3D
    4A
    5C
    6B
    7A
    8D
    9B
    10A
    11D
    12D
    13C
    14C
    15A
    16D
    17B
    18D
    19A
    20A
    21B
    22A
    23B
    24C
    25A

    Comments

    Comments



    No Comments To Show

    ×

    Related News & Articles

    May 19, 2020CAT 2020

    IIM Lucknow Admission Criteri ..

    IIM-L has released its admission criteria for PGP ...

    May 14, 2020CAT 2020

    IIM Calcutta 2020 Admission C ..

    IIM Calcutta (IIM-C) has released the admission cr ...