SSC JE 2020 NEWS

NATIONAL LEVEL ONLINE/OFFLINE TEST

    SSC JE Mechanical Syllabus- Topics, Preparation Tips and Important Books

    Sujata Gaur Sujata Gaur
    Content Curator

    SSC JE Mechanical Syllabus consists of three sections namely- General Aptitude, General Awareness and General Engineering. Syllabus for SSC JE Mechanical will be of graduation level. Questions on topics studied throughout the Mechanical Engineering course will be asked in the exam. The detailed syllabus is mentioned in this article.

    Latest Update: SSC JE 2019 registration has begun. Candidates can submit their applications till February 25. Apply Now

    • SSC JE Syllabus for General Intelligence and Reasoning includes questions to test the aptitude of the candidate. It includes topics based on basic mathematics, analogies, verbal and non-verbal reasoning.
    • Syllabus of General Awareness includes all the current affairs across the world. It includes questions to test the observations and experience of candidate scientifically. Most questions are however based on current affairs. Check SSC JE Exam Pattern
    • SSC JE General Engineering comprises topics based on the syllabus of Diploma in Mechanical Engineering. There are objective questions from these topics in Part C of General Engineering while subjective questions are asked in Paper II. Download SSC JE Practice Papers

    SSC JE (Staff Selection Commission Junior Engineers) examination is organized by SSC (Staff Selection Commission). It is a portal through which aspirants are recruited for the post of Junior Engineers, Group ‘B’ Non-Gazetted posts by the Commission. Aspirants must have a bachelor degree in civil, mechanical or electrical engineering to eligible to apply for SSC JE exam.

    SSC JE Quick Pattern

    SSC JE consists of 2 papers- Paper 1 and Paper 2. The first stage – Paper 1, will be an objective type exam while Paper 2 will be a conventional subjective type exam.

    • Paper 1 in SSC JE comprises 3 sections- General Intelligence and Reasoning, General Awareness and General Engineering.
    • Paper 2 comprises 3 sections out of which candidate must attempt one.
    • Aspirants can choose from 3 subjects- Civil, Mechanical and Electrical for both Paper 1 and Paper 2.
    • The total obtainable marks in Paper 1 are 200 and for Paper 2 are 300.
    • Negative marking will be applicable in this exam.

    Check SSC JE Mechanical Cut off


    SSC JE Exam Pattern 2019

    SSC JE will comprise of 2 papers. Paper 1 will be an online, objective test. Those aspirants who qualify Paper 1 will be eligible to appear for Paper 2. The detailed exam pattern for both papers is mentioned below.

    SSC JE Exam Pattern for Paper 1 

    • Paper 1 is a computer-based test i.e. the mode of the paper will be online.
    • It will consist of objective type questions (MCQs).
    • The paper will be divided into 3 sections- General Intelligence and Reasoning, General Awareness and General Engineering (Civil, Electrical or Mechanical).
    • The total number of questions asked will be 200, 50 on the General Intelligence and Awareness section and 100 questions on general engineering section
    • Each question carries 1 mark and total obtainable marks are 200.
    • For every wrong answer, 1/4th mark will be deducted from the total score.
    • The duration of the test will be 2 hours.
    Mode of SSC JE Paper IOnline
    Number of questions200
    Marks for Correct Answer+1
    Negative Marking-1/4
    Duration of exam2 hours

    SSC JE Exam Pattern for Paper 2 

    • Paper 2 is a written, descriptive type exam.
    • Aspirants who qualify Paper 1 will qualify to appear for Paper 2.
    • They must choose their field of study from Civil, Mechanical and Electrical engineering.
    • The total obtainable marks for this paper will be 300 and the duration of the exam will be 2 hours.

    Read More About SSC JE Exam Pattern


    SSC JE Mechanical Syllabus for Aptitude and General Awareness

    • General Intelligence and Reasoning- This section will determine the candidate’s ability to answer questions based on Data Interpretation, Blood relations, Analogy, Syllogisms, Series and sequences, Logical reasoning, etc.
    • General Awareness- This section aims to evaluate the General Awareness of the applicant. It comprises of current affairs as well as economics and business affairs of the country, schemes launched by Government, Indian Polity, History, Geography, Science and Technology, Sports etc.

    SSC JE Mechanical Syllabus for General Engineering

    This section is designed to test aspirant’s knowledge in engineering of the respective field. The topics that need to be studied for SSC JE Mechanical stream are given below:

    Fluid Mechanics 

    This topic is numerical based built on easy concepts. There are 17-20 questions from this topic in SSC JE Mechanical Exam. The major sub- topics are:

    Laminar and Turbulent flowMeasurement of Fluid Pressure
    Fluid KinematicsDynamics of ideal fluids
    Measurement of Flow Rate Basic PrinciplesFluid Mechanics & Machinery
    Properties and Classification of FluidFluid Statics
    Hydraulic TurbinesBernoulli’s theorem
    Centrifugal PumpsPipe flow

    Also Check SSC JE Electrical Syllabus

    Sample questions for the topic:

    1. For a fluid flow through a divergent pipe of length L and having an inlet and outlet radii of R1 and R2 respectively and a constant flow rate of Q, assuming the velocity to be axial and uniform at any cross-section, the acceleration at the exit will be

    A) 2Q (R1 - R2) p LR23
    B) 2Q2 (R2 - R1) p2LR25

    C) 2Q2 (R1 - R2) p2LR25

    D) 2Q2 (R1 - R2) p LR23
    Answer: (C)

    2. An incompressible fluid (kinematic viscosity, 7.4 x 10-7 m2/s, specific gravity, 0.88) is held between two parallel plates. If the plate at the top is moved with a velocity of 0.5 m/s while the bottom one is held stationary, the fluid attains a linear velocity profile in the gap of 0.5 mm between these plates; the shear stress in Pascals on the surface of top plate will be

    A) 0.651 x 10-3
    B) 0.651
    C) 6.51
    D) 0.651 x 103

    Answer: (B)

    3. In Red Wood Viscometer ______.
    A) Absolute value of viscosity is determined
    B) Part of the head of fluid is utilized in overcoming friction
    C) Fluid discharges through orifice with negligible velocity
    D) Comparison of viscosity is done

    Answer: (A)

    4. A rotameter is a device used to measure ______.
    A) Velocity of fluid in pipes
    B) Velocity of gauges
    C) Votex flow
    D) Flow of fluids

    Answer: (D)

    Production Engineering 

    This is the most time- consuming topic which covers a lot of concepts. Mostly theoretical questions are asked from this chapter and some numericals from Welding and Metal cutting are asked. There 13-15 questions in the exam from this section. The major sub- topics are:

    WeldingMaterials
    Metal castingMetal cutting and forming
    Cutting toolHeat treatment

    Sample questions for the topics:

    1. Stud and projection welding belong to the following category of welding
    A) gas welding
    B) arc welding
    C) resistance welding
    D) pressure welding

    Answer: (C)

    2. For steel castings, the following type of sand is better _____.
    A) fine-grain
    B) coarser-grain
    C) medium grain
    D) fine-grain, coarser-grain and medium grain all are equally good

    Answer: (B)

    3. Which of the following processes would produce best components?
    A) die casting
    B) hot rolling
    C) extrusion
    D) forging

    Answer: (A)

    4. A sprue hole is _____.
    A) a casting defect
    B) a hold made for riveting
    C) a blind hole in jigs
    D) an opening in mould for pouring molten metal

    Answer: (D)

    Theory of Machines and Machine Design 

    This section is also a time-consuming section. The difficulty level of this section is moderate. There are 10-11 questions from this topic in the exam. The major sub-topics are:

    Concept of simple machineFour bar linkage and link motion
    Power transmission by beltsClutches
    Flywheels and fluctuation of energyGovernors
    Gears--

    Sample questions are:

    1. In gears, interference takes place when _____.
    A) Tip of a tooth of a mating gear digs into the portion between base and root circles
    B) Gears do not move smoothly in the absence of lubrication
    C) Pitch of the gear is not same
    D) Gear teeth are undercut

    Answer: (A)

    2. In a multiple V belt drive, when only a single belt is damaged, it is preferable to change the complete set so as to _____.
    A) Reduce vibration
    B) Ensure uniform loading
    C) Reduce slip
    D) Ensure proper alignment

    Answer: (D)

    3. The centre of gravity of the coupler link in a 4-bar mechanism would experience _____.
    A) No acceleration
    B) Only linear acceleration
    C) Only angular acceleration
    D) Both linear and angular accelerations

    Answer: (D)

    4. Quick return mechanism is an inversion of _____.
    A) Four bar chain
    B) Single slider crank chain
    C) Double slider crank chain
    D) Crossed slider crank chain

    Answer: (B)

    Thermal Engineering 

    This chapter contains topics that need clear understanding of concepts. The difficulty level is moderate and some questions are time consuming. The accuracy level ranges from moderate to high. There are approximately 24-28 questions from this topic in SSC JE. The major sub-topics are:

    Properties of Pure Substances1st Law of Thermodynamics
    2nd Law of ThermodynamicsAir standard Cycles for IC Engines
    Air Compressors & their cyclesRankine cycle of steam
    Refrigeration and Air ConditioningBoilers

    Also Check SSC JE Civil Syllabus

    Sample questions are:

    1. Critical thickness of insulation for spheres is given by _____.
    A) k/h
    B) k/4h
    C) h/2k
    D) 2k/h

    Answer: (D)

    2. The ratio of the thickness of thermal boundary layer to the thickness of hydrodynamic boundary layer is equal to (Prandtl number) n, where n is______.
    A) - 1/3
    B) - 2/3
    C) 1
    D) – 1

    Answer: (A)

    3. An ideal air compressor cycle (with clearance) on p-v diagram can be represented by ________ processes.
    A) one adiabatic, two isobaric, and one constant volume
    B) two adiabatic and two isobaric
    C) two adiabatic, one isobaric, and one constant volume
    D) one adiabatic, one isobaric, and two constant volume

    Answer: (B)

    4. Which surface will have the least emissivity?
    A) Smooth glass
    B) Plaster
    C) Aluminum foil
    D) Concrete

    Answer: (C)

    Engineering Mechanics and Strength of Materials 

    This is a numerical based topic consisting of difficult to grasp concepts. It is a moderately time-consuming chapter and is high scoring. 15-17 questions are asked from this topic in the exam. The major sub-topics are:

    Equilibrium of ForcesLaw of motion
    FrictionElastic limit and elastic constants
    Concepts of stress and strainBending moments and shear force diagram
    Torsion of circular shaftsStress in composite bars
    Buckling of columnsThin walled pressure vessels

    Some sample questions are:

    1. A solid shaft can resist a bending moment of 3 kNm and a twisting moment of 4 kNm together, then the maximum torque that can be applied is
    A) 7.0 kNm
    B) 3.5 kNm
    C) 4.5 kNm
    D) 5.0 kNm

    Answer: (D)

    2. Under torsion, brittle materials generally fail ______.
    A) Along a plane perpendicular to its longitudinal axis
    B) In the direction of minimum tension
    C) Along surfaces forming a 45° angle with the longitudinal axis
    D) Not in any specific manner

    Answer: (C)

    3. Consider the following theories of failure-
    i. Maximum stress theory
    ii. Maximum strain theory
    iii. Maximum shear stress theory
    iv. Maximum energy or distortion theory
    The most suitable for ductile material i
    A) i and ii
    B) i and iii
    C) i and iv
    D) iii and iv

    Answer: (D)

    4. The Poisson's ratio for most of the materials is close to _____.
    A) 1 : 2
    B) 1 : 3
    C) 1 : 4
    D) 1 : 5

    Answer: (B)


    SSC JE 2019 Preparation Books

    Given below are the topic wise important books which can aid the preparation of SSC JE 2019:

    Books for Fluid Mechanics

    • Fluid Mechanics by Vijay Gupta
    • Hydraulics and Hydraulic Machines by Jagdish Lal
    • Fluid Mechanics by R.J Garde

    Books for Production Engineering

    • Elements of Workshop Technology by Hajra Choudhary
    • Production Engineering & Science by Pandey and Singh

    Books for Theory of Machines and Machine Design

    • Machine Tool Technology by J.K Kapoor
    • Design of Machine Elements by Krishna Rao
    • Machine Design by Dr. Sharma

    Books for Thermal Engineering

    • Thermal Engineering by S.K Bhatnagar
    • Thermal Engineering by P.L Ballaney

    Books for Engineering Mechanics and Strength of Materials

    • Strength of Materials by R.K Rajput
    • Material and Material Science by S.K Bhatnagar

    SSC JE Preparation Tips

    A few preparation tips are mentioned here to help students tackle SSC JE exam and help them prepare well for the test.

    Preparation Tips for General Intelligence & Reasoning and General Awareness-

    • Aspirants must read the questions and instructions and carefully and should not assume any information.
    • They must solve a lot of mock tests so that they know what kind of questions will be asked in the exam.
    • Candidates can also go through solved questions. This can help them understand new tips and tricks to solve questions.
    • Read each option carefully before choosing the answer.
    • They must also read newspapers regularly so that they are aware of the current events happening around them.

    Preparation tips for General Engineering 

    • Candidates can make notes of important topics and note down the formulae.
    • Some numerical problems require reading of charts, figures and graphs. Students are advised to revise mathematical techniques used for solving such questions.
    • Maximum weightage is given to the topics of Thermal Engineering and Fluid Mechanics. Questions from these topics will require clear understanding of concepts and so applicants must study these topics thoroughly. Fluid Mechanics has easy concepts and revising them from time to time will help candidates in answering most problems based on this topic.
    • Questions on the topic Production Engineering mostly will be theoretical and applicants can answer them easily.
    • The duration of the test is only 2 hours hence students should solve questions with speed and accuracy. They will get less than a minute to solve the questions.
    • Students should focus on the General Engineering section as it will also help in brushing up concepts for Paper 2.

    Comments

    Comments



    No Comments To Show

    ×

    Related News & Articles

    February 20, 2019SSC-JE 2020

    SSC JE 2019 Salary after 7th ..

    The Staff Selection Commission has released SSC JE ...

    February 19, 2019SSC-JE 2020

    SSC JE 2018 Recruitment Notif ..

    One of the most awaited recruitment notifications ...

    January 29, 2018SSC-JE 2020

    SSC JE 2018 (January 29) Answ ..

    SSC JE answer key 2018 will be released by SSC onl ...

    January 25, 2018SSC-JE 2020

    SSC JE 2018 January 25 Answer ..

    SSC JE Answer Keys 2018 Check Electrical/Mechanica ...