
Study Abroad Expert
Tuition of Legible Writing IELTS Reading Answers is a topic of the IELTS academic reading topic which includes 14 questions. The specified IELTS topic generates 2 types of questions: true/ false/ not given, choose the correct headings, and choose the correct option from the given options. Candidates should read the IELTS Reading passage thoroughly in order to recognize synonyms, identify keywords, and answer the questions below. Candidates can further enhance their reading skills by going through IELTS reading practice papers available on the website. Candidates can use IELTS reading topics like Tuition of Legible Writing IELTS Reading Answers to enhance their performance in the reading section.
Check: Get 10 Free IELTS Sample Papers
Check: Register for IELTS Coaching - Join for FreeTrial Class Now
Section 1
Read the Passage to Answer the Following Questions
Tuition of Legible Writing IELTS Reading Answers
- 'When I was in school in the 1970s,' says Tammy Chou, 'my end-of-term report included Handwriting as a subject alongside Mathematics and Physical Education, yet, by the time my brother started, a decade later, it had been subsumed into English. I learnt two scripts: printing and cursive, *while Chris can only print.
The 2013 Common Core, a curriculum used throughout most of the US, requires the tuition of legible writing (generally printing) only in the first two years of school; thereafter, teaching keyboard skills is a priority.
- 'I work in recruitment, ' continues Chou. 'Sure, these days, applicants submit a digital CV and cover letter, but there's still information interviewees need to fill out by hand, and I still judge them by the neatness of their writing when they do so. Plus there's nothing more disheartening than receiving a birthday greeting or a condolence card with a scrawled message.
- Psychologists and neuroscientists may concur with Chou for different reasons. They believe children learn to read faster when they start to write by hand, and they generate new ideas and retain information better. Karin James conducted an experiment at Indiana University in the US in which children who had not learnt to read were shown a letter on a card and asked to reproduce it by tracing, by drawing it on another piece of paper, or by typing it on a keyboard.
Then, their brains were scanned while viewing the original image again. Children who had produced the freehand letter showed increased neural activity in the left fusiform gyrus, the inferior frontal gyrus, and the
posterior parietal cortex - areas activated when adults read or write, whereas all other children displayed significantly weaker activation of the same areas.
James speculates that in handwriting, there is variation in the production of any letter, so the brain has to learn each personal font - each variant of 'F', for example, that is still 'F'. Recognition of variation
may establish the eventual representation more permanently than recognising a uniform letter printed by computer.
Victoria Berninger at the University of Washington studied children in the first two grades of school to demonstrate that printing, cursive, and keyboarding are associated with separate brain patterns.Furthermore, children who wrote by hand did so much faster than the typists, who had not been taught to touch type. Not only did the typists produce fewer words but also the quality of their ideas was consistently lower. Scans from the older children's brains exhibited enhanced neural activity when their handwriting was neater than average, and, importantly, the parts of their brains activated are those crucial to working memory.
Pam Mueller and Daniel Oppenheimer have shown in laboratories and live classrooms that tertiary students learn better when they take notes by hand rather than inputting via keyboard. As a result, some institutions ban laptops and tablets in lectures and prohibit smartphone photography of lecture notes. Mueller and Oppenheimer also believe handwriting aids contemplation as well as memory storage.
D. Some learners of English whose native script is not the Roman alphabet have difficulty in forming several English letters: the lower case 'b' and 'd', 'p' and 'q', 'n' and 'u', 'm' and 'w' may be confused.This condition affects a tiny minority of first-language learners and sufferers of brain damage. Called dysgraphia, it appears less frequently when writers use cursive instead of printing, which is why cursive has been posited as a cure for dyslexia.
E. Berninger is of the opinion that cursive, endangered in American schools, promotes self-control, which printing may not, and which typing -especially with the 'delete' function - unequivocally does not. In a world saturated with texting, where many have observed that people are losing the ability to filter their thoughts, a little more restraint would be a good thing.
A rare-book and manuscript librarian, Valerie Hotchkiss, worries about the cost to our heritage as knowledge of cursive fades. Her library contains archives from the literary giants Mark Twain, Marcel Proust,HG Wells, and others. If the young generation does not lea cursive, its ability to decipher older documents may be compromised, and culture lost.
F. Paul Bloom, from Yale University, is less convinced about the long-term benefits of handwriting. In the 1950s - indeed in Tammy Chou's idyllic 1970s - when children spent hours practicing their copperplate,what were they doing with it? Mainly copying mindlessly. For Bloom, education, in the complex digital age, has moved on.
*A style of writing in which letters are joined, and the pen is lifted off the paper at the end of a word.
Section 2
Solution and Explanation
Questions 1 - 5
Passage 1 on the following page has six sections: A-F.
Choose the correct heading for sections B-F from the list of headings below.
List of Headings
- Handwriting and a more active brain
- The disgrace of dysgraphia
- A school subject
- Handwriting has had its day
- Handwriting raises academic performance
- Handwriting reduces typing ability
- The medium is the message?
- Cursive may treat a reading disorder
- The social and cultural advantages of handwriting
Question 1: Section B
Answer: VII
Supporting statement: “...there's nothing more disheartening than receiving a birthday greeting or a condolence card with a scrawled message…”
Keywords: disheartening. receiving, birthday, greeting, condolence, card, scrawled
Keyword Location: para B, line 3
Explanation: According to the writer, there's nothing more disheartening than receiving a birthday greeting or a condolence card with a scrawled message.
Question 2: Section C
Answer: I
Supporting statement: “...Scans from the older children's brains exhibited enhanced neural activity when their handwriting was neater than average, and…”
Keywords: Scans, older, children's, brains, enhanced, neural, activity, handwriting, neater, average
Keyword Location: para C, line 11
Explanation: According to the writer, scans from the older children's brains exhibited enhanced neural activity when their handwriting was neater than average, and, importantly, the parts of their brains activated are those crucial to working memory.
Question 3: Section D
Answer: VIII
Supporting statement: “... …”
Keywords:
Keyword Location: para, line
Explanation: According to the writer,
Question 4: Section E
Answer: IX
Supporting statement: “...This condition affects a tiny minority of first-language learners and sufferers of brain damage. Called dysgraphia, it appears less frequently when writers use cursive instead of printing…”
Keywords: condition, tiny, minority, first- language, learners, brain damage, dysgraphia, cursive, writers, printing
Keyword Location: para D, line 3
Explanation: According to the writer, some learners of English whose native script is not the Roman alphabet have difficulty in forming several English letters. This condition affects a tiny minority of first-language learners and sufferers of brain damage. Called dysgraphia, it appears less frequently when writers use cursive instead of printing.
Question 5: Section F
Answer: IV
Supporting statement: “...A style of writing in which letters are joined, and the pen is lifted off the paper at the end of word...”
Keywords: style of writing, letters, pen, lifted, paper, end of word
Keyword Location: para F, line 4
Explanation: According to the writer,
Questions 6 - 9
Look at the following statements and list of people below.
Match each statement with the correct person: A, B, C, or D.
List of people:
- Tammy Chou
- Victoria Berninger
- Paul Mueller and Daniel Oppenheimer
- Paul Bloom
Question 6: According to him/her/them, education is now very sophisticated, so handwriting is unimportant.
Answer: D
Supporting statement: “...Paul Bloom, from Yale University, is less convinced about the long-term benefits of handwriting…”
Keywords: Paul Bloom, Yale University, less, convinced,long- term, benefits, handwriting
Keyword Location: para F, line 1
Explanation: According to the writer, Paul Bloom, from Yale University, is less convinced about the long-term benefits of handwriting. For Bloom, education, in the complex digital age, has moved on.
Question 7: He/She/ They found children who wrote by hand generated more ideas.
Answer: B
Supporting statement: “...children who wrote by hand did so much faster than the typists, who had not been taught to touch type…”
Keywords: children, typists, touch type
Keyword Location: para C, line 9
Explanation: According to the writer, children who wrote by hand did so much faster than the typists, who had not been taught to touch type.
Question 8: Universities have stopped students using electronic devices in class due to his/her/ their research.
Answer: C
Supporting statement: “...Pam Mueller and Daniel Oppenheimer have shown in laboratories and live classrooms that tertiary students learn better when they take notes by hand rather than inputting via keyboard…”
Keywords: Pam Mueller, Daniel Oppenheimer, laboratories, classrooms, live, tertiary, students, inputting, keyboard
Keyword Location: para C, line 11
Explanation: According to the writer, Pam Mueller and Daniel Oppenheimer have shown in laboratories and live classrooms that tertiary students learn better when they take notes by hand rather than inputting via keyboard.
Question 9: He/ She/ They may assess character by handwriting.
Answer: A
Supporting statement: “...I still judge them by the neatness of their writing when they do so…”
Keywords:judge, neatness, writing
Keyword Location: para B, line 2
Explanation: According to the writer, Chou still judge character by the neatness of their writing when they do so. Plus there's nothing more disheartening than receiving a birthday greeting or a condolence card with a scrawled message.
Questions 10 - 14
Complete the summary using the list of words, A-H, below.
Write the correct letter, A-H, in boxes 10-14 on your answer sheet.
| A. correlation | E. inevitable |
| B. dispute | F. proponents |
| C. essentially | G. psychologists |
| D. evidence | H. teachers |
The value of handwriting
Educators in the US have decided that handwriting is no longer worth much curriculum time. Printing, not cursive, is usually taught. Some (10) ........ and neuroscientists (11) ........ this decision as there seems to be a(n) (12) ........between early reading and handwriting. Children with the best handwriting produce the most neural activity and the most interesting schoolwork. (13) ........of cursive consider it more useful than printing. However, not all academics believe in the necessity of handwriting. In the digital world, perhaps keyboarding is (14) .….....
Question 10:
Answer: G
Question 11:
Answer: B
Question 12:
Answer: A
Question 13:
Answer: F
Question 14:
Answer: E
Read More IELTS Reading Samples
- Seeing The Future in With Video Conferencing Reading Answers
- European Transport Systems 1990-2010 Reading Answers
- The Ant and the Mandarin Reading Answers
- Freeganism IELTS Reading Answers
- Metropolis Movies Reading Answers
- Sugar and Other Sweeteners Reading Answers
- The Decoding of Memory Reading Answers
- Sleep Reading Answers
- Radiocarbon Dating Reading Answers
- Mungo Man Reading Answers
- Water Hyacinth: Beautiful Yet Destructive - IELTS Reading Answers
- Vitamins to Supplement or Not Reading Answers
- Mental Gymnastics Reading Answers
- Malaria Reading Answers
- Biofuels Reading Answers
- Coastal Archaeology of Britain Reading Answers
- Glow Worms Reading Answers
- Fatal Attraction Reading Answers
- The Pearl Reading Answers
- Sampling Bias Reading Answers
- The Birth of Suburbia Reading Answers
- Prehistoric Cave Paintings Took up to 20,000 Years to Complete Reading Answers
- Deer Farming in Australia Reading Answers
- Hot Air Ballooning Reading Answers
- Food Advertising On Children Reading Answers












.jpeg?h=40&w=40&mode=stretch)








Comments