Management of Natural Resources MCQ

Jasmine Grover logo

Jasmine Grover

Education Journalist | Study Abroad Lead

Energy is needed for the evolution of all forms of life on Earth. Energy can be obtained from different sources. The prime source of energy for our day-to-day activities is the use of natural resources. Management of natural resources refers to the plan of action that is related to renewable and non-renewable sources of energy. Natural resources such as water, soil, land, plants, and animals are immensely affected by industrial expansion, overpopulation, and global warming as a whole. There is a vital need to manage natural resources. This is done to ensure that a balance is maintained in the ecosystem, to avoid the further deterioration of the environment and the surroundings, and to avoid the overconsumption of the natural resources we have.

Waste management mainly follows the 3R's which include Reduce, Reuse, and Recycle.

  • Reduce involves minimising the amount of waste that is generated by efficiently purchasing only the essential things.
  • Reuse involves using the products again and again.
  • Recycling involves the use of used products for some creative purposes by making them into a new product through a series of processes and remanufacturing. .

Ques 1. On which river is the Sardar Sarovar Dam located:

  1. Yamuna
  2. Godavari
  3. Narmada
  4. Ganga

Click here for the answer

Ans. c) Narmada

Explanation: Sardar Sarovar Dam is built on the Narmada river in a district of Gujarat. In terms of the volume of concrete used while construction, it is the second largest concrete dam all over the world.

Ques 2. Chipko Andolan was started by:

  1. Amrita Devi Bhishnoi
  2. Sundar Lal Bahuguna
  3. K. Banerjee
  4. Medha Patkart

Click here for the answer

Ans. b) Sundar Lal Bahuguna

Explanation: Sundar Lal Bahuguna was an identified environmentalist from Garhwal who started the Chipko Movement or Chipko Andolan. It was a movement for the conservation of forest in India following a philosophy of peaceful resistance. The demonstrators hugged the trees to prevent the loggers from cutting them down.

Ques 3. The environment quality can be significantly improved by the practice of:

  1. Overuse of natural resources
  2. Erosion
  3. Deforestation
  4. Conservation

Click here for the answer

Ans. d) Conservation

Explanation: Conservation refers to the practice of care and protection of the environment and the resources so that they can exist for future generations while satisfying our needs for today. It includes multiple practices such as nutrient cycling and maintaining the diversity of species.

Ques 4. What are the 3 R's strategy that is useful and practiced for conserving natural resources:

  1. Reduce, Reuse, Recycle
  2. Recycle, Regenerate, Reuse
  3. Reduce, Regenerate, Reuse
  4. Reduce, Reuse, Redistribute

Click here for the answer

Ans. a) Reduce, Reuse, Recycle

Explanation: The three R's that help in the conservation of natural resources are Reduce, Reuse, and Recycle.

  • Reduce refers to not producing excess waste by purchasing only the essential products smartly. Avoiding disposable products, checking for their durability, and using cloth bags instead of plastic bags are some practices that promote the Reduce of waste to avoid pollution.
  • Reuse includes using environmentally friendly and economical products. Reusing paper bags and donating old clothes, furniture, and electrical appliances are some of the ways to practice the reuse of material.
  • Recycle involves reusing the products and the by-products by getting creative. For instance, using used paper again to make paper bags is a way to practice recycling

Ques 5. Wildlife is important in the ecosystem as it has:

  1. Medicinal Use
  2. Agricultural Importance
  3. Economic Importance
  4. All of the above

Click here for the answer

Ans. d) All of the above

Explanation: Wildlife helps in maintaining the ecological balance in nature.

  • Wild animals are used in the medicinal field for research. Wild plants are also a source of many drugs and wild places help in relieving the stress of the modern world.
  • In agricultural development, wildlife such as animals like buffaloes and cows help in tilling of soil and ploughing. Some small microorganisms also increase the fertility of the soil by being an ideal base for all agricultural activities.
  • Wildlife also provides us with basic and raw materials for many industries. It also contributes to increasing trade and for better development.

Ques 6. A major programme that was initiated to replenish the forests that are damaged is known as:

  1. Silviculture
  2. Tissue Culture
  3. Agriculture
  4. Horticulture

Click here for the answer

Ans. a) Silviculture

Explanation: Silviculture refers to the art and science of controlling the growth, establishment, composition, quality, and health of woodlands and forests in order to meet the diverse values and needs of society and landowners in order to replenish the forests.

Ques 7. The places where plant preservation takes place by providing artificial treatment to them to prevent these plants from getting extinct is known as:

  1. Sanctuary
  2. Zoological Garden
  3. Cryopreservation
  4. Botanical Garden

Click here for the answer

Ans. d) Botanical Garden

Explanation: A botanical garden is a place for the collection, preservation, cultivation and display of a wide range of plants. The artificial ideal treatment is provided to the plant to prevent their extinction.

Ques 8. Endangered species refer to species that are:

  1. moderate in number
  2. on the verge of extinction
  3. high in number
  4. None of the above

Click here for the answer

Ans. b) on the verge of extinction

Explanation: Endangered species are those that are very likely to get extinct in the near future. Species become extinct mainly due to two reasons which are a loss of genetic variation and a loss of habitat.

Ques 9. Which plan was started by the Indian government to control the water pollution of the river Ganga?

  1. Ganga Restoration Plan
  2. Swachh Jal Abhiyan
  3. Ganga Revival Plan
  4. Ganga Action Plan

Click here for the answer

Ans. d) Ganga Action Plan

Explanation: The Ganga Action Plan was launched by the Indian government with the objective to control the non-point pollution from human defecation, agricultural runoff, cattle wallowing, and throwing half burnt or unburnt bodies into Ganga.

Ques 10. Out of the following, which is NOT an in situ conservation site?

  1. Biosphere Reserve
  2. Zoological Park
  3. Sanctuaries
  4. National Park

Click here for the answer

Ans. b) Zoological Park

Explanation: In-situ conservation refers to conservation on site which involves the conservation of genetic resources of the natural population of animal and plant species such as forest, national parks, natural reserves, etc. Zoological Parks are ex-situ conservation wherein conservation of animals or biodiversity take place outside of their natural habitats.

Ques 11. The pH range that is the most ideal for the sustenance of freshwater animals and plants is:

  1. 0 - 3.5
  2. 5 - 7.5
  3. 0 - 10.5
  4. 5 - 7.0

Click here for the answer

Ans. b) 6.5 - 7.5

Explanation: Living organisms can ideally survive in only a narrow range of pH changes. A pH range of 6.5 - 7.5 is the most conducive and ideal for most organisms. A pH range of 2.0 - 3.5 will be too acidic. While a range of 9.0 - 10.5 will be alkaline and will affect the living systems, a pH range of 3.5 - 5.0 will also be acidic which affects aquatic life adversely.

Ques 12. The reason behind the abundant presence of coliform bacteria in the Ganga river is:

  1. Disposal of unburnt corpses in the river.
  2. Washing clothes in the river.
  3. Immersion of ashes in the river.
  4. Discharge of industrial effluents from industries in the river.

Click here for the answer

Ans. a) Disposal of unburnt corpses in the river

Explanation: Coliform bacteria results in contamination of water and it occurs from human faeces and urine. The disposal of dead bodies or unburnt corpses in the water leads to a leakage of this bacterial into the water from the decomposing bodies.

Discharge of industrial effluents, washing clothes in the river, and immersion of ashes in it contribute to water pollution. However, these factors are not responsible for the contamination by Coliform bacteria.

Ques 13. Which out of the following is related to the concept of sustainable development?

  1. Misuse of resources
  2. Climate Change
  3. Conservation of resources
  4. None of the above

Click here for the answer

Ans. c) Conservation of resources

Explanation: Sustainable development involves the concept of management of renewable resources for the natural community. It involves the conservation of resources by checking that the needs of today are met while also ensuring or considering the needs of future generations.

Ques 14. The pollution level of a water body is assessed in a better way by calculating:

  1. Pesticide Level
  2. Nutrient Level
  3. Number of Organisms
  4. Coliform Count

Click here for the answer

Ans. d) Coliform Count

Explanation: Coliform organisms such as E.Coli are mainly used as an indicator of the presence of faces and the accompanying disease organisms in the water samples. Therefore, the best way by which pollution levels of a water body can be assessed is through the calculation of the number of coliform bacteria.

Ques 15. Amrita Devi Bhishnoi sacrificed her life for the protection of which tree?

  1. Khejri Trees
  2. Palm Trees
  3. Teakwood Trees
  4. Sal Trees

Click here for the answer

Ans. a) Khejri Trees

Explanation: Khejri Trees were sacred to the Bishnoi community. Amrita Devi Bhishnoi's faith prohibited her from deforestation or allowing the loggers to cut the trees down. She and 363 other Bishnoi people sacrificed their lives to prevent the cutting of the Khejri trees.

Ques 16. On which river is the Tehri dam created:

  1. Yamuna
  2. Bhagirathi
  3. Sutlej
  4. Ravi

Click here for the answer

Ans. b) Bhagirathi

Explanation: Tehri dam is the highest built dam in India that is located in Uttarakhand. The length of the dam is about 575 m.

Read More: Alternatives to Dams

Ques 17. In our country, there have been several attempts to increase the height of several dams that already exist such as Tehri and Almati, and dams across Narmada. Out of the following, choose the correct statements that are a consequence or a disadvantage of raising the height of the dams

  1. The displacement of the people and domestic animals residing in that area.
  2. Complete destruction of the terrestrial flora and fauna.
  3. It will generate a lot of employment for people.
  4. Permanent loss of valuable agricultural land.

  1. i and ii
  2. i, ii and iv
  3. i, iii, and iv
  4. ii and iv

Click here for the answer

Ans. b) i, ii and iv

Explanation: Raising the height of the already existing dams in order to store more water in them to generate more hydroelectricity in turn comes with its share of challenges or disadvantages of dams. For instance, it will lead to the dislocation of the animals and people native to that place. It will cause a huge loss of plants, animals, and farmlands. The agricultural land will also be permanently destroyed due to this construction.

Ques 18. The Arabari forests in Bengal are dominated by which tree?

  1. Sal
  2. Mangrove
  3. Teak
  4. Bamboo

Click here for the answer

Ans. a) Sal

Explanation: The dominant vegetation of the Arabari forests in Bengal is hardwood Sal which is a well-paid crop commercially. The forests are a part of the Upper Gangetic Plains moist deciduous forests. They are located in the West Midnapore district of West Bengal.

Ques 19. Bundhis, Kattas, Khadins, Ahars are ancient structures built for:

  1. Soil conservation
  2. Storage of grain
  3. Water Harvesting
  4. Storage of wood

Click here for the answer

Ans. c) Water Harvesting

Explanation: These ancient structures were used for water harvesting which refers to storing rainwater for domestic purposes. Nadis and Khadins were used in Rajasthan, Bundhis in Uttar Pradesh and Madhya Pradesh, Katta's in Karnataka, and Pynes and Ahars in Bihar.

Read More: Sustainability of Natural Resources

Ques 20. Which one of the following is not a natural resource?

  1. Air
  2. Soil
  3. Water
  4. Electricity

Click here for the answer

Ans. d) Electricity

Explanation: Electricity is developed by man, therefore it is a manmade or an artificial resource rather than a natural resource. A natural resource is anything that is obtained from nature such as air, water, and soil.

Everything that we use nowadays from food, vehicles, cooking gas, notebooks, etc. are obtained from natural resources present on Earth. A very large portion of our energy supply is through non-renewable sources. This means that once these sources are used they can't be replenished as they take over millions of years to form. Therefore, managing these resources ensures their rational use and minimises their exploitation which will ensure their availability even in the future

CBSE X Related Questions

  • 1.
    In human beings, the implantation of fertilised egg takes place in which part of female reproductive system?

      • Oviduct
      • Cervix
      • Uterus
      • Vagina

    • 2.
      Which of the plant hormones are responsible for the following processes? Promote cell division Inhibition of growth Detection of light Wilting of leaves


        • 3.
          How does the change in curvature of the eye lens help us in the process of seeing the nearby objects clearly?


            • 4.

              The reasons for excessive generation of wastes are:
               (i) Use and throw policy. 
              (ii) Increased availability of packaged food. 
              (iii) Increased construction wastes. 
              (iv) Non-sorting of dry and wet wastes

                • (i), (iii) and (iv)
                • (i), (ii) and (iii)
                • (i), (ii), (iii) and (iv)
                • (ii), (iii) and (iv)

              • 5.
                When an element 'X' reacts with water, it starts floating. Identify the element 'X':

                  • Potassium
                  • Calcium
                  • Sodium
                  • Iron

                • 6.
                  Sex is determined by different factors in various species. However, in human beings, it is determined genetically. Which amongst the following option(s) is/are correct for human beings ?
                  Gamete carrying X chromosome from female parent.
                  Gamete carrying X chromosome from male parent.
                  Gamete carrying Y chromosome from male parent.

                    • (ii) and (iii)
                    • (i) only
                    • (i) and (iii)
                    • (iii) only

                  Comments


                  No Comments To Show