Atoms MCQ: Introduction & Explanation

Collegedunia Team logo

Collegedunia Team

Content Curator

Atoms are the smallest and elementary unit of any ordinary matter. Every atom has a nucleus in the centre and one or more electrons revolving around it in energy shells. One or more protons and several neutrons make up the nucleus. The protons have a positive charge, while the electrons have a negative charge and the neutrons have none. The atom is electrically neutral if the number of protons and electrons is equal and thus nullifies each other. 

Structure of atoms

Structure of Atom

When an atom contains more or fewer electrons than protons, it has a negative or positive overall charge accordingly and is called an ion. The electromagnetic force attracts electrons to its protons in the nucleus. The number of protons in the nucleus is the atomic number and it determines the chemical properties the atom belongs to.

The following are the five atomic models:

Read More:

Multiple Choice Questions

Ques 1. Which of the following correctly represents the electronic distribution in the Mg atom?

(a) 3, 8, 1

(b) 2, 8, 2

(c) 1, 8, 3

(d) 8, 2, 2

Click here for the answer

Ans. (b) 2, 8, 2

Explanation: Atomic number and the number of electrons in a magnesium atom is 12.

So, electronic configuration is 2, 8, 2 (as 12 = 2 + 8 + 2).

The maximum electrons on the K shell are 2 and the maximum electrons in the L shell are 8.

Ques 2. A sample of NH3 molecules irrespective of source contains 82.35% Nitrogen and 17.65% of Hydrogen by mass. This data supports:

(a) Law of Conservation of Mass

(b) Law of Multiple Proportions

(c) Law of Definite Proportions

(d) Avogadro’s Law

Click here for the answer

Ans. (c) Law of Definite Proportions

Explanation: According to the law of definite proportions, or ratio, the mass proportion of components in a compound's samples will always be the same.

The law of proportions, also known as the law of fixed constant, holds that the proportions of the constituent components that make up a chemical compound or composition will always be the same.

Ques 3. What is the molecular formula of potassium nitrate?

(a) KNO3

(b) KNO

(c) KNO2

(d) KON

Click here for the answer

Ans. (a) KNO3

Explanation: Potassium Nitrate is a crystalline salt with strong oxidizing powers. They are used in the manufacture of gunpowder, fertilizer, and in medicine. Potassium nitrate is the inorganic nitrate salt of potassium. K is the chemical representation of potassium and NO3 is the chemical representation of nitrate.

Ques 4. Molecular mass is defined as the:

(a) Mass of one molecule of any substance compared with the mass of one atom of C – 12

(b) Mass of one atom in comparison with the mass of one atom of hydrogen

(c) Mass of one atom in comparison with the mass of one molecule

(d) None of the above

Click here for the answer

Ans. (a) Mass of one molecule of any substance compared with the mass of one atom of C – 12

Explanation: The sum of all atoms' weight in a molecule is calculated using a scale with hydrogen, carbon, nitrogen, and oxygen atomic masses of 1, 12, 14, and 16, respectively. Water, for example, has a molecular mass of 18 (i.e. 2 + 16) since it contains two hydrogen atoms and one oxygen atom. Also known as molecular mass.

Ques 5. The number of moles in 46g of sodium with atomic number 23 is equal to.

(a) 4

(b) 2

(c) 0

(d) ½

Click here for the answer

Ans. (b) 2

Explanation: It is given that,

Atomic Mass of Sodium or molar mass = 23 

A number of moles in 46 g of Na is.

No. of moles = Given Mass/ Molar Mass

by substituting the value we get

No. of Moles = 46/23

No. of Moles = 2

Ques 6. Which of the following represents a correct chemical formula?

(a) CaCl

(b) BiPO4

(c) NaSO4

(d) NaS

Click here for the answer

Ans. (b) BiPO4

Explanation: BiPO4 is the only one of these compounds with the exact chemical formula. Bismuth orthophosphate is a compound containing bismuth. The valencies of all the elements are not satisfied in the other compounds. Calcium chloride (CaCl2), sodium sulfate (Na2SO4), and sodium sulphide (Na2S) are the correct chemical composition representations.

Ques 7. What is the formula mass unit of ZnO?

(a) 18 u

(b) 81 u

(c) 88 u

(d) 188 u

Click here for the answer

Ans. (b) 81 u

Explanation: Atomic mass of Zn = 65u

Atomic mass of O = 16u

Calculating the formula unit masses of them:

ZnO = Zn + O

ZnO = (65 + 16)u = 81u

Ques 8. Atomic models have been improved over the years. Arrange the following atomic models in their chronological order

(i) Rutherford’s atomic model

(ii) Thomson’s atomic model

(ii) Bohr’s atomic model

(a) (i), (ii) and (iii)

(b) (ii), (iii) and (i)

(c) (ii), (i) and (iii)

(d) (iii), (ii) and (i)

Click here for the answer

Ans: (c) (ii), (i) and (iii)

Explanation: The first atomic model was given by J.J. Thomson in 1904. A model of the atom with electrons revolving around the nucleus was proposed by Rutherford in 1911. The final atomic model with improvement came in 1915 by Bohr. The chronological order of the atomic models is (ii) Thomson’s atomic model (i) Rutherford’s atomic model (iii) Bohr’s atomic model.

Ques 9. How many atoms of oxygen are present in 300 grams of CaCO3?

(a) 54.207 × 1023 

(b) 6.207 × 1023 

(c) 12.207 × 1023 

(d) 22.2 × 1023

Click here for the answer

Ans. (a) 54.207 × 1023 

Explanation: Given mass of CaCO3 = 300g

Molar mass of CaCO3 = 40 + 12 + (3 x 16) =100 g mol-¹

Number of moles of CaCO3 = mass / molar mass

= 300g/ 100 g mol-¹

= 3 moles

Number of oxygen atoms in CaCO3 = 3

Number of moles of oxygen atoms = 3 x 3 moles = 9 moles

1 mole of oxygen contains 6.022 x 1023 atoms of oxygen.

Therefore , 9 moles of oxygen contains = 9 x 6.022 x 1023 atoms

=5.4 x 1024 oxygen atoms.

Ques 10. Which of the following represents the correct relation between Avogadro's number (No), number of particles (N), and moles (n)?

(a) n = N / No

(b) n = No / N

(c) n = N No

(d) all are correct

Click here for the answer

Answer. (a) n = N / No

Explanation: The correct relation between Avogadro’s number and the number of particles and moles is given by the formula, n = N / No  where, No is the Avogadro’s number, n is the number of miles and N is the number of particles.

For Latest Updates on Upcoming Board Exams, Click Here: https://t.me/class_10_12_board_updates


Check Also:

CBSE CLASS XII Related Questions

  • 1.
    Derive an expression for the capacitance of a parallel plate capacitor of plate area A and plate separation d with air present between the plates.


      • 2.
        Read the following paragraph and answer the questions that follow.
        A p-type or n-type semiconductor can be converted into a p-n junction by doping it with suitable impurity. The motion of majority charge carriers causes diffusion current across the junction while the barrier electric field causes motion of minority carriers for drift current. In case of unbiased diode, the diffusion and drift currents are equal. This equilibrium is disturbed by the biasing batteries. Diodes, therefore, allow currents in one direction. This property of diode is used in making rectifiers.


          • 3.
            A charged particle $+q$ in an electric field $\vec{E}$ experiences a force in the direction of the electric field. As a result, its kinetic energy changes. Similarly, the charged particle also experiences a force when it moves in a magnetic field $\vec{B}$. But this magnetic force is perpendicular to both velocity $\vec{v}$ of the charged particle and the magnetic field $\vec{B}$, so it cannot change the kinetic energy of the charged particle. Consider two charged particles 1 and 2 of masses $m$ and $\frac{m}{2}$ having charges $-q$ and $+2q$ respectively. They are accelerated from rest through the same potential difference $V$ and acquire kinetic energy $K_1$ and $K_2$. Then they enter in a region of uniform magnetic field $\vec{B}$ perpendicular to their velocities.


              • 4.
                Two air-filled capacitors of capacitances $C_1$ and $C_2$ are connected in parallel with a dc battery. After the capacitors are fully charged, a slab of dielectric constant K is inserted between the plates of each capacitor. How will the (i) charge on each capacitor and (ii) energy stored in the capacitor affected after the slab is introduced.


                  • 5.
                    An astronomical telescope consists of two converging lenses. One of them of large aperture and large focal length is called objective lens and the other one, of smaller focal length and smaller aperture is called the eyepiece. It is used to see distant objects which are not seen clearly with naked eyes. The image formed by the objective lens acts as an object for the eyepiece and the final image produced by the eyepiece is magnified.


                      • 6.
                        Capacitors are manufactured with certain standard capacitances and working voltages. However, these standard values may not be the ones that are actually needed in a particular application. Two or more capacitors can be grouped in series or in parallel to achieve desired capacitance and voltage. When connected in series, the total capacitance decreases while the voltage rating increases, whereas in parallel connections, the total capacitance increases and maintains the same voltage rating. A capacitor stores energy in the electric field between its plates and stored energy is proportional to the square of the voltage and capacitance $U = \frac{1}{2}CV^2$, where symbols have their usual meanings.
                        Two capacitors, one of $3 \ \mu$F and the other of $6 \ \mu$F, are connected in series in the circuit as shown in the figure, for a long time. }

                          CBSE CLASS XII Previous Year Papers

                          Comments


                          No Comments To Show