Unit of Current MCQs

Collegedunia Team logo

Collegedunia Team

Content Curator

Unit of Current is Ampere. Ampere is the SI unit of current. It forms one of the fundamental units of physical quantities. Ampere is denoted by A. Electric current is the rate of flow of charge. The value of the charge of an electron e is 1.602 x 176634 ×10-19. Unit of current is very important to know to solve problems related to Current Electricity.

Check Out:


MCQs on Unit of Current

Ques 1. What is the unit of current?

  1. Ampere
  2. Volt
  3. Ohm
  4. Watt

Click here for the answer

Answer: a

Explanation: SI unit of electric current is Ampere. Ampere is the flow of electric charge at the rate of 1 coulomb per second. Ampere is denoted by the symbol A. Electric current is measured by a device called Ammeter.

Ques 2. Electric pressure is also called?

  1. Resistance
  2. Voltage
  3. Wattage
  4. Power

Click here for the answer

Answer: b

Explanation: Voltage is defined as the work needed per unit of charge to move a test charge between the two points. It is also called electric potential difference, electric pressure or electric tension is the difference in electric potential between two points.

Ques 3. Materials that offer less resistance and enables free movement of electrons is called?

  1. Conductors
  2. Insulators
  3. Semiconductor
  4. Inductors

Click here for the answer

Answer: a

Explanation: Conductors are materials that have free electrons which enables them to conduct electricity. 

Ques 4. Which one is a poor conductor of electricity?

  1. Iron
  2. Silver
  3. Wood
  4. Tungsten

Click here for the answer

Answer: c

Explanation: Wood is a non-conductive material and thus acts as an insulator. Most of the metals are very good conductors of electricity.

Ques 5. The property by which a material allows current to pass through it is called?

  1. Resistance
  2. Reactance
  3. Capacitance
  4. Conductance

Click here for the answer

Answer: d

Explanation: Conductance is the property of a material to conduct electricity. Conductivity is amount or effective current a material can conduct. It is denoted by σ.

Ques 6. Conductance is the reciprocal of?

  1. Resistance
  2. Reactance
  3. Capacitance
  4. Conductance

Click here for the answer

Answer: a

Explanation: Conductance is the property of a material to conduct electricity. On the other hand, resistance is the property of a material to resist the electric current from passing through it.

Ques 7. Resistance varies inversely with?

  1. Length
  2. Cross section
  3. Temperature
  4. Resistivity

Click here for the answer

Answer: b

Explanation: Resistance is directly proportional to resistivity and length. It is inversely proportional to cross sectional area of the conductor.

R = \(\frac{pL}{A}\) p = resistivity, L = length, A = cross sectional area

Ques 8. Which instrument is used to detect electric current?

  1. Galvanometer
  2. Wattmeter
  3. Rheostat
  4. Voltmeter

Click here for the answer

Answer: a

Explanation: Galvanometer is a device used to measure electric current and intensity. It is indicated by a magnetic needle's movement or that of a coil in a magnetic field. A galvanometer is also used as an ammeter and a voltmeter. 

Ques 9. Calculate the voltage across a 33 ohm resistor carrying 2A current.

  1. 33V
  2. 46V
  3. 66V
  4. 99V

Click here for the answer

Answer: c

Explanation: By Ohm’s law,

V = IR

V = 2 x 33

V = 66 volts

Ques 10. Calculate the resistance of a light bulb if its voltage is 5V and carries a current 10A.

  1. 0.2 Ohms
  2. 0.1 Ohms
  3. 0.5 Ohms
  4. 2 Ohms

Click here for the answer

Answer: c

Explanation: By Ohm’s law,

V = IR

R = V/I

R = 5/10

R = 0.5 Ohms

Check Out:

CBSE CLASS XII Related Questions

  • 1.
    Read the following paragraph and answer the questions that follow.
    A p-type or n-type semiconductor can be converted into a p-n junction by doping it with suitable impurity. The motion of majority charge carriers causes diffusion current across the junction while the barrier electric field causes motion of minority carriers for drift current. In case of unbiased diode, the diffusion and drift currents are equal. This equilibrium is disturbed by the biasing batteries. Diodes, therefore, allow currents in one direction. This property of diode is used in making rectifiers.


      • 2.
        Consider the nuclear reaction \( X \to Y + Z \). Let \( M_x \), \( M_y \), and \( M_z \) be the masses of the three nuclei X, Y, and Z respectively. Then which of the following relations hold true?

          • \( (M_x - M_z)<M_y \)
          • \( (M_x - M_y)<M_z \)
          • \( M_x>(M_y + M_z) \)
          • \( M_x<(M_y + M_z) \)

        • 3.
          With the help of a labelled diagram, explain the principle, construction and working of an a.c. generator.


            • 4.
              An electric field $\vec{E}$ is established across the ends of a cylindrical conductor of length L and area of cross-section A. Discuss how electrons attain an average velocity, independent of time. Hence, obtain a relation between current in the conductor and this ‘average velocity’ of electrons.


                • 5.
                  Capacitors are manufactured with certain standard capacitances and working voltages. However, these standard values may not be the ones that are actually needed in a particular application. Two or more capacitors can be grouped in series or in parallel to achieve desired capacitance and voltage. When connected in series, the total capacitance decreases while the voltage rating increases, whereas in parallel connections, the total capacitance increases and maintains the same voltage rating. A capacitor stores energy in the electric field between its plates and stored energy is proportional to the square of the voltage and capacitance $U = \frac{1}{2}CV^2$, where symbols have their usual meanings.
                  Two capacitors, one of $3 \ \mu$F and the other of $6 \ \mu$F, are connected in series in the circuit as shown in the figure, for a long time. }


                    • 6.
                      A student sets up the circuit as shown in the figure to find the value of unknown resistance X and records a set of readings of the voltmeter and the ammeter by using the rheostat.

                        CBSE CLASS XII Previous Year Papers

                        Comments


                        No Comments To Show