MCQs on Difference Between Ammeter & Voltmeter

Collegedunia Team logo

Collegedunia Team

Content Curator

MCQs on the Difference between ammeter and voltmeter are covered in this article with a detailed explanation. The main difference between ammeter and voltmeter is that an ammeter measures the current while a voltmeter measures the voltage applied across the circuit. An ammeter offers very low resistance to the current while the resistance offered by a voltmeter is high. In a circuit, an ammeter is always connected in series but a voltmeter is connected in parallel. 

Current flow in a circuit can also be measured with another device called a galvanometer. A galvanometer can be converted into an ammeter and voltmeter by doing some changes in the way it is connected to the circuit.

Connection of Ammeter and Voltmeter

Connection of Ammeter and Voltmeter in a Circuit


Important MCQs on Ammeter and Voltmeter

Ques 1. In a circuit, an ammeter is always connected in:

  1. Parallel
  2. Series
  3. Both parallel and series
  4. None of the above

Click here for the answer

Ans. (b). Series

Explanation: An ammeter is always connected in series in a circuit because when a device is connected in series, the current remains the same. An ideal ammeter has very low resistance to ensure that it allows all the current to pass through it and measures the accurate value of current.

Ques 2. A moving coil galvanometer can be converted into an ammeter by connecting it with a:

  1. low resistance in series
  2. low resistance in parallel
  3. high resistance in parallel
  4. high resistance in series

Click here for the answer

Ans. (b). low resistance in parallel

Explanation: To convert a galvanometer into an ammeter, a shunt resistance is connected to it in parallel. This shunt resistance has negligible resistance and thus this combination can be used to measure the current flowing through the circuit. 

Ques 3. A 24 V potential difference is applied across a parallel combination of four 6Ω resistors. The current in each resistor is:

  1. 1 A
  2. 4 A
  3. 16 A
  4. 36 A

Click here for the answer

Ans. (b). 4 A

Explanation: When the resistors are connected in parallel, the voltage across each resistor is the same i.e. 24 V. So, the current in each resistor will be,

I = V/R

I = 24/6 = 4 A

Ques 4. The resistance of an ideal ammeter is:

  1. Zero
  2. Very small
  3. Very large
  4. Infinite

Click here for the answer

Ans. (a). Zero 

Explanation: The resistance of an ideal ammeter is zero. This is because an ammeter is a device used to measure the current flowing in a circuit. If its resistance is high, it will stop the current from flowing and will not give accurate readings. However, the resistance of an ammeter is always kept low, ideally zero, to allow all the current to pass through. 

Ques 5. The resistance of an ideal voltmeter is:

  1. Zero
  2. Greater than zero but finite value
  3. 5000
  4. Infinite

Click here for the answer

Ans. (d). Infinite

Explanation: A voltmeter is a device used to measure the voltage applied across the terminals of a circuit. The resistance of a voltmeter is very high (or infinite) so that no current can pass through it. 

Read More:

Ques 6. Assertion: The resistance of an ideal voltmeter should be infinite.

Reason: Lower resistance of voltmeters gives a reading lower than the actual potential difference present across the terminals. 

  1. Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation for the assertion
  2. Both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation for the assertion
  3. Assertion is true but reason is not true
  4. Assertion is not true but reason is true

Click here for the answer

Ans. (a). Both assertion and reason are true and reason is the correct explanation for the assertion

Explanation: The resistance of a voltmeter is always high i.e. infinite, so that no current can pass through it and accurate readings of the applied voltage can be obtained. If the resistance of the voltmeter is kept low, it will draw some current from the circuit and will measure a lower than actual value of potential difference. 

Ques 7. In an ammeter, 0.2% of main current passes through the galvanometer. If the resistance of galvanometer is G, the resistance of ammeter will be:

  1. 1/499 G
  2. 499/500 G
  3. 1/500 G
  4. 500/499 G

Click here for the answer

Ans. (c). 1/500 G

Explanation: Galvanometer and the shunt are in parallel, so

igRg = isRs 

(i/500)G = (499/500) i S

S = G/499

Equivalent resistance of the ammeter,

1/Req = 1/G + 1/(G/499) 

Req = G/500

Ques 8. An electric lamp whose resistance is 10 and a conductor of 2 resistance is connected in series with a 6V battery. The total current through the circuit and the potential difference across the electric lamp are:

  1. 3.6 A and 6 V
  2. 0.5 A and 5 V
  3. 2 A and 0.2 V
  4. 0.3 A and 3 V

Click here for the answer

Ans. (b). 0.5 A and 5 V

Explanation: In series, 

Req = 10 + 2 = 12

V = IR 

I = V/R 

I = 6/12 

I = 0.5 A

Potential difference across the electric lamp,

= 10 0.5 

= 5 V

Ques 9. Two batteries one of emf 18 V and internal resistance 2 and the other of emf 12 V and internal resistance 1 are connected in parallel. The voltmeter V will record a reading of:

  1. 18 V
  2. 14 V
  3. 15 V
  4. 30 V

Click here for the answer

Ans. (b). 14 Volt

Explanation: The batteries are connected in parallel, so

V = E1r2 + E2r1 / r1 + r2

V = 18 1 + 12 2 / 1 + 2

V = 14 Volt

Ques 10. Two cells of emf 4V and 2V and internal resistance 2 and 1 respectively are connected in parallel so as to send the current in the same direction through an external resistance of 10. The potential difference across 10 resistor is:

  1. 2.5 V
  2. 4 V
  3. 6 V
  4. 3.2 V

Click here for the answer

Ans. (a). 2.5 V

Explanation: In parallel connection, the equivalent resistance is 

req = r1r2 / r1 + r2 

req = 1 2 / 1 + 2 = ⅔

Equivalent emf in parallel connection, 

Eeq = [E1/r1 + E2/r2] req 

Eeq = [2/1 + 4/2] ⅔ = 8/3 V

Potential difference across 10 resistor, E = (R / R + req) Eeq 

E = (10 / 10 + ⅔ ) 8/3 = 2.5 V


Check Also:

CBSE CLASS XII Related Questions

  • 1.

    A circular coil of 100 turns and radius $\left(\frac{10}{\sqrt{\pi}}\right)$ cm carrying current of $5.0\,\text{A}$ is suspended vertically in a uniform horizontal magnetic field of $2.0\,\text{T}$. The field makes an angle $30^\circ$ with the normal to the coil. Calculate:

    (I) the magnetic dipole moment of the coil, and

    (II) the magnitude of the counter torque that must be applied to prevent the coil from turning.


      • 2.
        A current of \(4.0\,\text{A}\) flows through a wire of length \(1\,\text{m}\) and cross-sectional area \(1.0\,\text{mm}^2\), when a potential difference of \(2\,\text{V}\) is applied across its ends. Calculate the resistivity of the material of the wire.


          • 3.

            A ray of light MN is incident normally on the face corresponding with side AB of a prism with an isosceles right-angled triangular base ABC. Trace the path of the ray as it passes through the prism when the refractive index of the prism material is (i) $\sqrt{2}$, and (ii) $\sqrt{3}$.


              • 4.

                A parallel beam of monochromatic light falls normally on a single slit of width $a$ and a diffraction pattern is observed on a screen placed at distance $D$ from the slit. Explain:

                (I) the formation of maxima and minima in the diffraction pattern, and

                (II) why the maxima go on becoming weaker and weaker with its increasing number $n$.


                  • 5.
                    Consider the nuclear reaction \( X \to Y + Z \). Let \( M_x \), \( M_y \), and \( M_z \) be the masses of the three nuclei X, Y, and Z respectively. Then which of the following relations hold true?

                      • \( (M_x - M_z)<M_y \)
                      • \( (M_x - M_y)<M_z \)
                      • \( M_x>(M_y + M_z) \)
                      • \( M_x<(M_y + M_z) \)

                    • 6.

                      Find the ratio $\dfrac{\lambda_\alpha}{\lambda_p}$ of the de Broglie wavelength $\lambda_\alpha$ associated with an alpha particle to the de Broglie wavelength $\lambda_p$ associated with a proton if both are moving with the same velocity.

                        CBSE CLASS XII Previous Year Papers

                        Comments


                        No Comments To Show