MCQ on Power of Alternating Current: Introduction & Explanation

Jasmine Grover logo

Jasmine Grover

Education Journalist | Study Abroad Lead

The power of alternating current is defined as the ratio of true power flowing through the circuit to the apparent power present in the circuit. The power is the product of voltage and time. The power of the alternating current cannot be calculated because in an AC circuit, the EMF and current change continuously with respect to time. Thus, to obtain the average power of an alternating current circuit, we need to calculate the instantaneous power of the circuit. 

The formula for average power in an AC circuit is given by, 

\(P_{av} = \int\limits_0^T VI\ dt/ \int\limits_0^T dt\)


Power of Alternating Current MCQs 

Ques 1. The direction of current in an AC circuit is:

  1. Always positive
  2. Always negative
  3. Either positive or negative
  4. Changes constantly

Click here for the answer

Ans. (d). Changes constantly

Explanation: The direction of current in an AC circuit changes constantly. The voltage also reverses periodically in an AC circuit.

Ques 2. The average power supplied to an inductor over one complete alternating current cycle is:

  1. 0
  2. IV2
  3. VI2
  4. IR2

Click here for the answer

Ans. (a). 0

Explanation: For a pure inductor circuit, ϕ = 90° (∵ current lags the voltage by 90° in the pure inductive circuit)

Cos ϕ = Cos 90° = 0

P = VrmsIrms 0

P = 0 W

Ques 3. In an AC circuit, V = 100 sint V and I = 100 sin (100t + \(\sqrt 2\)/3) A, then average power loss will be:

  1. 104 W
  2. 2.5 kW
  3. 10 W
  4. 100 W

Click here for the answer

Ans. (b). 2.5 kW

Explanation: Here, potential difference (V) = 100 sint V and I = 100 sin (100t + \(\sqrt 2\)/3) A 

So, peak voltage (Eo) = 100, peak current (Io) = 100 and phase difference (θ) = \(\sqrt 2\)/3

The average power loss in an AC circuit is given by;

P = VrmsIrmsCosθ

P = Vo/\(\sqrt 2\) Io/\(\sqrt 2\) Cosθ

P = 100/\(\sqrt 2\)2 100/\(\sqrt 2\)2 cos \(\sqrt 2\)/3 

P = 2.5 x 103 W 

P = 2.5 kW

Ques 4. In a series LCR circuit, alternating emf (v) and current are given by v = vo sin t, i = io sin (t + ????/3). The average power dissipated in the circuit over a cycle of AC is:

  1. voio/2
  2. voio/4
  3. 3/2 voio
  4. Zero

Click here for the answer

Ans. (b). voio/4

Explanation: v = vo sin (t)

i = io sin (t + \(\sqrt 2\)/3)

Phase difference (θ) = \(\sqrt 2\)/3

Peak current (I) = io

Peak voltage (V) = vo

rms current (Irms) = I/\(\sqrt 2\) = io/\(\sqrt 2\)

rms voltage (Vrms) = V/\(\sqrt 2\) = vo/\(\sqrt 2\)

Pavg = VrmsIrmsCosθ

Average power (Pavg) = vo/\(\sqrt 2\) io/\(\sqrt 2\) Cos\(\sqrt 2\)/3

Pavg = voio/2 x ½ = voio/4

Ques 5. A series LCR circuit with R = 40, L = 30 H and C = 25F is connected to a 200 V AC supply. At resonance what will be the average power transferred to the circuit in one complete cycle?

  1. 1000 W
  2. 2000 W
  3. 3000 W
  4. 4000 W

Click here for the answer

Ans. (a). 1000 W

Explanation: Given, R = 40 \(\Omega\), L = 30 H, C = 25\(\mu\)F and Erms = 200 V

At resonance, XL = XC 

Z = \(\sqrt R ^2\) + \(\sqrt {(X_L - X_C)^2}\) = \(\sqrt 40 ^2\) = 40

Average power dissipated per cycle is,

Pav = E2rms / Z = (200)2/40 = 1000 W

Ques 6. A coil of inductive reactance 31 has a resistance of 8. It is placed in series with a condenser of capacitance reactance 25. The combination is connected to an AC source of 110 V. The power factor of the circuit is:

  1. 0.4
  2. 0.64
  3. 0.8
  4. 1.6

Click here for the answer

Ans. (c). 0.8

Explanation: R = 8\(\Omega\), XC = 25, XL = 31 and V = 110 V

Z = \(\sqrt R ^2\) + \(\sqrt {(X_L - X_C)^2}\) 

Z = \(\sqrt 8 ^2\) + \(\sqrt {(31 - 25)^2}\)  = \(\sqrt {(64+36)}\) 

Z = 10\(\Omega\)

The power factor (P) of a series LCR-circuit is given by, 

Cos ϕ = R/Z

Cos ϕ = 8/10 = 0.8

Ques 7. Average power in an LCR circuit depends upon:

  1. Current
  2. Current, emf, and phase difference
  3. Emf
  4. Phase difference

Click here for the answer

Ans. (b). Current, emf, and phase difference

Explanation: The average power dissipated in an LCR circuit is given by;

Pavg = VrmsIrmsCosθ

Thus, the average power depends upon current, emf, and phase difference.

Ques 8. Power loss in an AC circuit is measured by:

  1. Power factor
  2. Mean current
  3. Impedance
  4. None of these

Click here for the answer

Ans. (a). Power factor

Explanation: The power factor in an AC circuit is defined as the ratio of the actual power used by the circuit to the apparent power of the circuit. It is the amount by which power delivered in the circuit is less than the theoretical power of the circuit. Hence, it is a measure of loss of power in an AC circuit. 

Ques 9. Which of the following quantities changes in an alternating current?

  1. Direction
  2. Magnitude
  3. Magnitude and direction both
  4. None of the above

Click here for the answer

Ans. (c). Magnitude and direction both

Explanation: In an alternating current, both the direction and the magnitude vary. The waveform of an AC power circuit is usually a sine wave. The sine wave oscillates periodically between positive and negative directions and leads to the most efficient transmission of energy. 

Ques 10. The frequency of AC mains in India is:

  1. 30 Hz
  2. 50 Hz
  3. 60 Hz
  4. 120 Hz

Click here for the answer

Ans. (b). 50 Hz

Explanation: In most European countries, the frequency of AC mains is 50 Hz. In the USA, it is 60 Hz. 

Ques 11. The AC produced in India changes its direction in every:

  1. 1/100 second
  2. 100 second
  3. 50 second
  4. None of the above

Click here for the answer

Ans. (a). 1/100 second

Explanation: The frequency of AC voltage in India is 50 Hz. It means 50 waves are produced in 1 second. In a single wave, the direction changes 2 times. Thus, in 50 waves direction will be changed, 50 2 = 100 times. 

This indicates that the direction is changed 100 times in 1 second. Thus, the direction is changed every 1/100 second. 

For Latest Updates on Upcoming Board Exams, Click Here:https://t.me/class_10_12_board_updates


Check Also:

CBSE CLASS XII Related Questions

  • 1.
    An astronomical telescope consists of two converging lenses. One of them of large aperture and large focal length is called objective lens and the other one, of smaller focal length and smaller aperture is called the eyepiece. It is used to see distant objects which are not seen clearly with naked eyes. The image formed by the objective lens acts as an object for the eyepiece and the final image produced by the eyepiece is magnified.


      • 2.
        Capacitors are manufactured with certain standard capacitances and working voltages. However, these standard values may not be the ones that are actually needed in a particular application. Two or more capacitors can be grouped in series or in parallel to achieve desired capacitance and voltage. When connected in series, the total capacitance decreases while the voltage rating increases, whereas in parallel connections, the total capacitance increases and maintains the same voltage rating. A capacitor stores energy in the electric field between its plates and stored energy is proportional to the square of the voltage and capacitance $U = \frac{1}{2}CV^2$, where symbols have their usual meanings.
        Two capacitors, one of $3 \ \mu$F and the other of $6 \ \mu$F, are connected in series in the circuit as shown in the figure, for a long time. }


          • 3.
            Read the following paragraph and answer the questions that follow.
            In an experiment with convex lens of focal length f, the screen is fixed at a distance D from the object. A student slowly moves the lens away from the object towards the screen and finds that she is able to form sharp image of the object for two positions of the lens. The distance between these two positions of the lens is d.


              • 4.
                Two air-filled capacitors of capacitances $C_1$ and $C_2$ are connected in parallel with a dc battery. After the capacitors are fully charged, a slab of dielectric constant K is inserted between the plates of each capacitor. How will the (i) charge on each capacitor and (ii) energy stored in the capacitor affected after the slab is introduced.


                  • 5.
                    Consider the nuclear reaction \( X \to Y + Z \). Let \( M_x \), \( M_y \), and \( M_z \) be the masses of the three nuclei X, Y, and Z respectively. Then which of the following relations hold true?

                      • \( (M_x - M_z)<M_y \)
                      • \( (M_x - M_y)<M_z \)
                      • \( M_x>(M_y + M_z) \)
                      • \( M_x<(M_y + M_z) \)

                    • 6.
                      Two metal spheres of radii $r_1$ and $r_2$ ($> r_1$) having charges $q_1$ and $q_2$ respectively kept in air, are brought in contact. Which of the following statements is not correct ?

                        • The total charge of the two spheres is conserved.
                        • Both spheres attain the same potential.
                        • The final potential of the system equals $\frac{1}{4\pi\epsilon_0} \frac{(q_1 + q_2)}{(r_1 + r_2)}$
                        • The final potential of the system equals $\frac{1}{4\pi\epsilon_0} \frac{(q_1 + q_2) (r_1 + r_2)}{r_1 r_2}$
                      CBSE CLASS XII Previous Year Papers

                      Comments


                      No Comments To Show