MCQs On Uses Of Transformer

Collegedunia Team logo

Collegedunia Team

Content Curator

A transformer is a device which is used in the electrical industry for power transmission of electric energy from one electrical circuit to another circuit or multiple circuits.

The video below explains this:

Transformer Detailed Video Explanation:


MCQs On Uses Of Transformer

Ques 1. The core of a transformer is laminated to (1 Mark)

  1. Reduce hysteresis loss
  2. Reduce copper losses
  3. Reduce eddy's current losses
  4. All of the above

Click here for the answer

Ans. c. Reduce eddy's current losses

Explanation: The core of a transformer is laminated to reduce eddy's current losses.

Ques 2. In a transformer, energy is conveyed from primary to secondary through (1 Mark)

  1. Air
  2. Flux
  3. Cooling coil
  4. All of the above

Click here for the answer

Ans. b. Flux

Explanation: Energy in a transformer is conveyed through flux from primary to secondary.

Ques 3. The path of magnetic flux in a transformer should have (1 Mark)

  1. High resistance 
  2. Low resistance 
  3. High reluctance 
  4. Low reluctance

Click here for the answer

Ans. d. Low reluctance

Explanation: The path of magnetic flux in a transformer should have a low reluctance

Also Check:

Ques 4. The no-load on a transformer is carried out to determine the (1 Mark)

  1. Magnetising current
  2. Magnetising current and loss
  3. Copper loss
  4. The efficiency of a transformer

Click here for the answer

Ans. b. Magnetising current and loss

Explanation: The no-load on a transformer is carried out to determine the magnetising current and loss

Ques 5. The degree of mechanical vibrations produced by the laminations of a transformer depends on (1 Mark)

  1. Size of a laminations
  2. Gauge of laminations
  3. Tightness of clamping
  4. All of the above

Click here for the answer

Ans. d. All of the above

Explanation: The degree of mechanical vibrations produced by the laminations of a transformer depends on the size of a lamination, gauge of laminations and tightness of clamping.

Ques 6. The dielectric strength of transformer oil is expected to be (1 Mark)

  1. 100 kV
  2. 1kV
  3. 33kV
  4. 330kV

Click here for the answer

Ans. c. 33kV

Explanation: The dielectric strength of transformer oil is expected to be 33kV.

Ques 7. The efficiency of a transformer is maximized when (1 Mark)

  1. Hysteresis losses = eddy current losses
  2. Copper losses = iron losses
  3. Copper losses = hysteresis losses
  4. Eddy current losses = copper losses

Click here for the answer

Ans. Copper losses = iron losses

Explanation: When copper losses = iron losses, the efficiency of a transformer is maximized.

Ques 8. No-load current in a transformer (1 Mark)

  1. Leads the voltage by about 75°
  2. Lags behind the voltage by about 75°
  3. Leads the voltage by about 15°
  4. Lags behind the voltage by about 15°

Click here for the answer

Ans. b. Lags behind the voltage by about 75°

Explanation: No-load current in a transformer lags behind the voltage by about 75°.

Ques 9. Which of the following is not a part of the transformer installation (1 Mark)

  1. Breather
  2. Exciter
  3. Conservator
  4. Buchholz relay

Click here for the answer

Ans. b. exciter

Explanation: Exciter is not used while installing transformer.

Ques 10. The purpose of providing iron ore in a transformer is to (1 Mark)

  1. Reduce hysteresis loss
  2. Reduce eddy current loss
  3. Provide support to windings
  4. Reduce the reluctance of the magnetic path

Click here for the answer

Ans. d. Reduce the reluctance of the magnetic path

Explanation: The purpose of providing iron ore in a transformer is to reduce the reluctance of the magnetic path.

Also Check:

CBSE CLASS XII Related Questions

  • 1.
    Write two advantages of reflecting telescope over refracting telescope.


      • 2.
        An astronomical telescope consists of two converging lenses. One of them of large aperture and large focal length is called objective lens and the other one, of smaller focal length and smaller aperture is called the eyepiece. It is used to see distant objects which are not seen clearly with naked eyes. The image formed by the objective lens acts as an object for the eyepiece and the final image produced by the eyepiece is magnified.


          • 3.
            Derive an expression for the capacitance of a parallel plate capacitor of plate area A and plate separation d with air present between the plates.


              • 4.
                The resistance of a metal wire at \( 20^\circ \text{C} \) is \( 1.05 \, \Omega \) and at \( 100^\circ \text{C} \) is \( 1.38 \, \Omega \). Determine the temperature coefficient of resistivity of this metal.


                  • 5.
                    With the help of a labelled diagram, explain the principle, construction and working of an a.c. generator.


                      • 6.
                        A charged particle $+q$ in an electric field $\vec{E}$ experiences a force in the direction of the electric field. As a result, its kinetic energy changes. Similarly, the charged particle also experiences a force when it moves in a magnetic field $\vec{B}$. But this magnetic force is perpendicular to both velocity $\vec{v}$ of the charged particle and the magnetic field $\vec{B}$, so it cannot change the kinetic energy of the charged particle. Consider two charged particles 1 and 2 of masses $m$ and $\frac{m}{2}$ having charges $-q$ and $+2q$ respectively. They are accelerated from rest through the same potential difference $V$ and acquire kinetic energy $K_1$ and $K_2$. Then they enter in a region of uniform magnetic field $\vec{B}$ perpendicular to their velocities.

                          CBSE CLASS XII Previous Year Papers

                          Comments


                          No Comments To Show