Resistivity Formula MCQs with Solutions

Jasmine Grover logo

Jasmine Grover

Education Journalist | Study Abroad Lead

Resistivity Formula can be expressed as, ρ = RA/l, where: R = Resistance of the conductor, A = Cross-section area, and l = Length of the conductor. Resistivity the resistance of a conductor, when its length and surface area are in unity. The SI unit of resistivity is expressed as ohm-meter and is represented by the greek symbol ‘ρ’.

Resistivity Diagram

Resistivity Diagram

Discover about the Chapter video:

Current Electricity Detailed Video Explanation:

Read More: NCERT Solutions for Class 12 Physics Current Electricity 


MCQs on Resistivity Formula

Ques 1. The resistance of a wire is directly proportional to ____.

  1. Area of Cross-Section
  2. None of these
  3. Both a and b
  4. Length

Click here for Answer

Ans. (d) Length

Explanation: The resistance of a wire is directly proportional to its length. In other words, the resistance of a wire increases with the increase in length. The resistance of a wire is also inversely proportional to its cross-sectional area.

Also Check: Kirchoff’s Law MCQs

Ques 2. What happens in a series combination of two or more than two resistances?

  1. Current via each resistance is the same
  2. Voltage via each resistance is the same
  3. Both current and voltage via each resistance are same
  4. Neither of them through each resistance is the same

Click here for Answer

Ans. a) Current via each resistance is the same

Explanation: In a series combination, the current across the circuit components always remains constant. However, in a parallel combination, the voltage found across the circuit components is constant.

Ques 3. Assuming that the resistance of an ammeter’s coil is R, then the shunt needed to increase its range n-fold should have a resistance of?

  1. R/n
  2. R/(n-1)
  3. R/(n+1)
  4. nR

Click here for Answer

Ans. b) R/(n-1)

Explanation: As per what is given,

Rg = R 

I = nIg

The shunt resistance which is required, Rs = \(\frac{I_gR_g}{I - I_g}\)

⇒ Rs = \(\frac{I_gR}{nI_g - I_g} = \frac{R}{n-1}\)

Ques 4. The flow of current via a coil with resistance 900 Ω has to be minimized by 90%. Find the value of the shunt that should be connected across the coil.

  1. 100 Ω
  2. 90 Ω
  3. 10 Ω
  4. 9 Ω

Click here for Answer

Ans. a) 100 Ω

Explanation: Since we are aware that,

I = \(\frac{V}{R} \)

We can also say that, \( \frac{I_1}{I_2} = \frac{R_1}{R_2}\)

R1 = 900 Ω

Thus, the flow of current via 900 Ω resistance minimized by 90%

The current ratio = 10% : 90% = 1:9

\(\therefore \ \frac{1}{9} = \frac{R_2}{R_1}\)

= \(\frac{1}{9} = \frac{R_2}{900}\)

= \(R_2 = \frac{900}{9} = 100\)

Hence, Shunt = 100 Ω.

Ques 5. In a meter bridge or wheatstone bridge that is used for the measurement of resistance, the known and the unknown resistance are interchanged. Then the error that is removed is:

  1. index error
  2. end correction
  3. due to temperature effect
  4. random error

Click here for Answer

Ans. b) End Correction

Explanation: It is assumed, in a meter bridge experiment, that resistance of the given L-shaped plate is supposed to be negligible, but actually it isn’t. The error that is is given rise to due to this is known as end error. In order to remove this, the resistance box and the unknown resistance will have to be interchanged, with further mean reading.

Ques 6. The internal resistance of a cell r has been connected to an external resistance R. Find when the current will be maximum in R?

  1. R = r
  2. R < r
  3. R > r
  4. R = r/2

Click here for Answer

Ans. a) R = r

Explanation: With the given data, the maximum current which is drawn from the cell will be the case if only the external resistance is minimum.
The current in the circuit can be expressed by:

I = \(\frac{E}{R+r}\)

Therefore, the smallest value of the given denominator will offer maximum current. For maximum current, the value of R must be equivalent to zero.

Also Read:

Ques 7. One silver resistance of 2.1 Ω at 27.5°C, alongside another resistance of 2.7 Ω at 100°C. Find the temperature coefficient of resistivity of silver.

  1. 0.0039
  2. 0.0059
  3. 0.0159
  4. 0.0129

Click here for Answer

Ans. (a) 0.0039

Explanation: The temperature coefficient of resistivity of silver can be expressed as 0.0039.

Ques 8. The resistivity of a few metals or alloys declines to zero when they are chilled below a certain temperature. This phenomenon is usually called:

  1. Partial Conductivity
  2. Conductivity
  3. Superconductivity
  4. Non-conductivity

Click here for Answer

Ans. c) Superconductivity

Explanation: The resistivity of a few metals or alloys declines to zero when they are chilled below a certain temperature. This phenomenon is usually called Superconductivity.

Ques 9. What is the unit of resistivity as per the CGS system?

  1. \(\Omega - cm\)
  2. C – J
  3. C – cms-1
  4. \(\Omega - m\)

Click here for Answer

Ans. a) \(\Omega - cm\)

Explanation: After rearranging the equation of R = \(\rho \frac{l}{A}\)

We get, \(\rho = R \frac{A}{l}\)

Upon substituting the CGS units, we can obtain:

ρ = \(\Omega \frac{cm^2}{cm}\) 

Thus, \(\Omega - cm\)

Read More: Wheatstone Bridge MCQs

Ques 10. What does the Electrical resistivity of a given metallic wire depends upon?

  1. Nature of the material
  2. Shape
  3. Length
  4. Thickness

Click here for Answer

Ans. a) Nature of the Material

Explanation: Electrical resistivity, in general, does not depend on the geometrical property of any material. Some properties that it does not depend upon are its length, thickness, shape and more. Thus, it only depends on what the nature of the material is.

Ques 11. The length (0.2 m) and area of wire (0.5 m2) are mentioned, alongside the resistance as 3 Ω. Calculate the resistivity.

  1. 0.33 \(\Omega m\)
  2. 11 \(\Omega m\)
  3. 7.5 \(\Omega m\)
  4. 6.25 \(\Omega m\)

Click here for Answer

Ans. c) 7.5 \(\Omega m\) 

Explanation: According to the question,

  • R = 3 Ω
  • l = 0.2 m and
  • A = 0.5 m2

Hence, the Resistivity formula: \(\rho = \frac{RA}{l}\)

After value substitution, we get:

 \(\rho = \frac{3 \times 0.5}{0.2} = 7.5 \Omega m\)

For Latest Updates on Upcoming Board Exams, Click Here: https://t.me/class_10_12_board_updates


Check-Out: 

CBSE CLASS XII Related Questions

  • 1.
    A student sets up the circuit as shown in the figure to find the value of unknown resistance X and records a set of readings of the voltmeter and the ammeter by using the rheostat.


      • 2.
        An astronomical telescope consists of two converging lenses. One of them of large aperture and large focal length is called objective lens and the other one, of smaller focal length and smaller aperture is called the eyepiece. It is used to see distant objects which are not seen clearly with naked eyes. The image formed by the objective lens acts as an object for the eyepiece and the final image produced by the eyepiece is magnified.


          • 3.
            Derive an expression for the capacitance of a parallel plate capacitor of plate area A and plate separation d with air present between the plates.


              • 4.
                Read the following paragraph and answer the questions that follow.
                In an experiment with convex lens of focal length f, the screen is fixed at a distance D from the object. A student slowly moves the lens away from the object towards the screen and finds that she is able to form sharp image of the object for two positions of the lens. The distance between these two positions of the lens is d.


                  • 5.
                    Two air-filled capacitors of capacitances $C_1$ and $C_2$ are connected in parallel with a dc battery. After the capacitors are fully charged, a slab of dielectric constant K is inserted between the plates of each capacitor. How will the (i) charge on each capacitor and (ii) energy stored in the capacitor affected after the slab is introduced.


                      • 6.
                        Consider the nuclear reaction \( X \to Y + Z \). Let \( M_x \), \( M_y \), and \( M_z \) be the masses of the three nuclei X, Y, and Z respectively. Then which of the following relations hold true?

                          • \( (M_x - M_z)<M_y \)
                          • \( (M_x - M_y)<M_z \)
                          • \( M_x>(M_y + M_z) \)
                          • \( M_x<(M_y + M_z) \)
                        CBSE CLASS XII Previous Year Papers

                        Comments


                        No Comments To Show