JEE Main 2023 Chemistry April 13 Shift 2 Question Paper is available here for download. Candidates can download official JEE Main 2023 Chemistry Question Paper PDF with Solution and Answer Key for April 13 Shift 2 using the link below. JEE Main Chemistry Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper April 13 Shift 2 PDF

JEE Main 2023 April 13 Shift 2 Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

jee main

JEE Main 2023 Chemistry Questions with Solutions

Section – A

Question 1:


Which of the following are the Green house gases ?
(A) Water vapour
(B) Ozone
(C) I2
(D) Molecular hydrogen

Choose the most appropriate answer from the options given below :

  • (1) C and D only
  • (2) A and B only
  • (3) B and C only
  • (4) A and D only
Correct Answer:(2) A and B only
View Solution

Green house gases are \( CO_2, CH_4, \) water vapour, nitrous oxide, CFCs, and ozone.
Therefore, the correct answer is A and B only. Quick Tip: Greenhouse gases contribute to the greenhouse effect by trapping heat in the Earth's atmosphere.


Question 2:


The major product for the following reaction is :

\(HS-CN \xrightarrow{} HO-C = NH CN \)


  • (1) (A)
  • (2) (B)
  • (3) (C)
  • (4) (D)
Correct Answer:(4) (D)
View Solution

Question 3:


In the wet tests for detection of various cations by precipitation, Ba\(^{2+}\) cations are detected by obtaining precipitate of :

  • (1) Ba(OAc)\(_2\)
  • (2) BaCO\(_3\)
  • (3) BaSO\(_4\)
  • (4) Ba(ox) : Barium oxalate
Correct Answer:(2) BaCO\(_3\)
View Solution

In wet testing, \((NH_4)_2CO_3\) is used as a group reagent for detecting 5th group cations such as \( Ba^{2+}, Ca^{2+}, Sr^{2+} \). The precipitation of barium carbonate, BaCO\(_3\), is used to confirm the presence of \( Ba^{2+} \).
The reaction is: \[ Ba^{2+} + (NH_4)_2CO_3 \rightarrow BaCO_3 \downarrow + NH_4^+ \] Quick Tip: Barium carbonate forms a white precipitate when \( Ba^{2+} \) reacts with \( (NH_4)_2CO_3 \) in water.


Question 4:


Compound A from the following reaction sequence is:

The reaction sequence:


  • (1) Phenol
  • (2) Benzoic Acid
  • (3) Aniline
  • (4) Salicylic Acid
Correct Answer:(3) Aniline
View Solution

Question 5:


Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: Isotopes of hydrogen have almost same chemical properties, but difference in their rates of reaction.

Reason R: Isotopes of hydrogen have different enthalpy of bond dissociation.

  • (1) A is not correct but R is correct
  • (2) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  • (3) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  • (4) A is correct but R is not correct
Correct Answer:(3) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 6:


Given below are statements related to Ellingham diagram:

Statement I: Ellingham diagram can be constructed for oxides, sulphides and halides of metals.

Statement II: It consists of plots of \( \Delta H_f^\circ \) vs formation of oxides of elements.

  • (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct
  • (3) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (4) Both Statement I and Statement II are correct
Correct Answer:(1) Statement I is correct but Statement II is incorrect
View Solution

Question 7:


Better method for preparation of \(BeF_2\), among the following is:

  • (1) BeH\(_4\) + F\(_2 \xrightarrow{} \) BeF\(_2\)
  • (2) Be + F\(_2 \xrightarrow{} \) BeF\(_2\)
  • (3) (NH\(_3\))\(_2\)BeF\(_4 \xrightarrow{} \) BeF\(_2\)
  • (4) BeO + C + F\(_2 \xrightarrow{} \) BeF\(_2\)
Correct Answer:(3) (NH\(_3\))\(_2\)BeF\(_4 \xrightarrow{} \) BeF\(_2\)
View Solution

Question 8:


Identify the correct order of standard enthalpy of formation of sodium halides.

  • (1) NaCl < NaBr < NaI < NaCl
  • (2) NaF < NaCl < NaBr < NaI
  • (3) NaCl < NaF < NaBr < NaI
  • (4) NaI < NaBr < NaCl < NaF
Correct Answer:(4) NaI < NaBr < NaCl < NaF
View Solution

Question 9:


Which of the following complexes will exhibit maximum attraction to an applied magnetic field?

  • (1) [Zn(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{2+}\)
  • (2) [Ni(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{2+}\)
  • (3) [Co(en)\(_3\)]\(^{3+}\)
  • (4) [Ni(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{2+}\)
Correct Answer:(4) [Ni(H\(_2\)O)\(_6\)]\(^{2+}\)
View Solution

Question 10:


The correct group of halide ions which can be oxidized by oxygen in acidic medium is

  • (1) Cl\(^-\), Br\(^-\) and I\(^-\) only
  • (2) Br\(^-\) only
  • (3) Br\(^-\) and I\(^-\) only
  • (4) I\(^-\) only
Correct Answer:(4) I\(^-\) only
View Solution

Question 11:


The total number of stereoisomers for the complex [Cr(ox)\(_3\)]\(^{3+}\) (where ox = oxalate) is:

  • (1) 3
  • (2) 1
  • (3) 4
  • (4) 2
Correct Answer:(1) 3
View Solution

Question 12:


Match List I with List II
I - Bromo propene is reacted with reagents in List I to give product in List II.

LIST I                                                               LIST II
Reagent                                                         Product                                                                                                  

  • (1) KOH (alc)                                                  Nitrite
  • (2) KCN (alc)                                                  Ester
  • (3) AgNO\(_3\)                                               Alkene
  • (4) H\(_2\)CO\(_3\)                                      Nitralkane
Correct Answer:(4) A-I, B-II, C-III, D-IV
View Solution

Question 13:


The covalency and oxidation state respectively of boron in [BF\(_3\)] are:

  • (1) 3 and 5
  • (2) 4 and 3
  • (3) 4 and 4
  • (4) 3 and 4
Correct Answer:(2) 4 and 3
View Solution

Question 14:


What happens when methane undergoes combustion in systems A and B respectively?

  • (1) System A: Temperature remains same \quad System B: Temperature rises
  • (2) System A: Temperature falls \quad System B: Temperature rises
  • (3) System A: Temperature falls \quad System B: Temperature remains same
  • (4) System A: Temperature rises \quad System B: Temperature remains same
Correct Answer:(4) System A: Temperature rises \quad System B: Temperature remains same
View Solution

Question 15:


The naturally occurring amino acid that contains only one basic functional group in its chemical structure is:

  • (1) Histidine
  • (2) Lysine
  • (3) Aspartic acid
  • (4) Arginine
Correct Answer:(3) Aspartic acid
View Solution

Question 16:


Given below are two statements:
Statement I: SO\(_2\) and H\(_2\)O both possess V-shaped structure.
Statement II: The bond angle of SO\(_2\) is less than that of H\(_2\)O

  • (1) Both Statements I and Statement II are incorrect
  • (2) Both Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (3) Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (4) Statement I is incorrect but Statement II is correct
Correct Answer:(3) Statement I is correct but Statement II is incorrect
View Solution

Question 17:


Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.
Assertion A: The diameter of colloidal particles in solution should not be much smaller than wavelength of light to show Tyndall effect.
Reason R: The light scatters in all direction when the size of particles is large enough.

  • (1) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  • (2) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  • (3) A is false but R is true
  • (4) A is correct but R is false
Correct Answer:(3) A is false but R is true
View Solution

Question 18:

Match List I with List II

List I                                                                                          List II
(A) Weak intermolecular forces of attraction   (I) Hexamethylenediamine + adipic acid
(B) Hydrogen bonding                                       (II) AlEt\(_3\) + TiCl\(_4\)
(C) Heavily branched polymer                          (III) 2-chloro-1, 3-butadiene
(D) High density polymer                                  (IV) Phenol + formaldehyde
Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-IV, B-I, C-III, D-II
  • (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (3) A-II, B-IV, C-I, D-III
  • (4) A-IV, B-II, C-III, D-I
Correct Answer: (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution
Question 19:


Given below are two statements:
Statement I: Tropolone is an aromatic compound and has 8\(\pi\) electrons.
Statement II: The bond angle of C=O group in tropolone is involved in aromaticity.

  • (1) Statement I is false but Statement II is true
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Both Statement I and Statement II are false
Correct Answer:(2) Statement I is true but Statement II is false
View Solution

Question 18:

Given below are two statements, one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: Order of acidic nature of the following compounds is A \(>\) B \(>\) C.



Reason R: Fluoro is a stronger electron withdrawing group than Chloro group.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  • (2) A is false but R is true
  • (3) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  • (4) A is true but R is false
Correct Answer: (3) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
View Solution

Section – B

Question 21:


If the formula of Borax is Na\(_2\)B\(_4\)O\(_7\).(OH)\(_2\), then x + y + z = ?

The formula of borax is Na\(_2\)B\(_4\)O\(_7\).(OH)\(_2\)

 

View Solution

Borax has the following formula: Na\(_2\)B\(_4\)O\(_7\).(OH)\(_2\)
This formula contains:
- 2 sodium atoms (Na)
- 4 boron atoms (B)
- 7 oxygen atoms (O)
- 2 hydroxyl groups (OH).
Thus, adding these values gives: \[ 2 + 4 + 7 + 2 = 17 \]
Therefore, \( x + y + z = 17 \). Quick Tip: Ensure you correctly count all atoms and functional groups in molecular formulas for accurate results.


Question 22:


Sea water contains 29.29% NaCl and 19% MgCl\(_2\) by weight of solution. The normal boiling point of the sea water is:


Question 23:


20 mL of 0.1 M NaOH is added to 50 mL of 0.1 M acetic acid solution. The pH of the resulting solution is:


Question 24:


At 298 K, the standard reduction potential for Cu\(^{2+}\)/Cu electrode is 0.034 V. Given: K\(_a\), Cu(OH)\(_2\) = 1 × 10\(^{-9}\). The reduction potential at pH = 14 for the above couple is (X) × 10\(^{-7}\). The value of X is:


Question 25:


Sodium metal crystallizes in a body centred cubic lattice with unit cell edge length of 4 Å. The radius of sodium atom is \hspace{3cm} × 10\(^{-10}\) Å (Nearest integer)
 

  • (1) 17
  • (2) 1.732
  • (3) 1.4
  • (4) 1.0

Question 26:


A (g) \(\rightarrow\) 2B (g) + C (g) is first order reaction. The initial pressure of the system was found to be 800 mm Hg which increased to 1600 mm Hg after 10 min. The total pressure of the system after 30 min will be \underline{\hspace{3cm mm Hg.
 

  • (1) 2200 mm Hg
  • (2) 2400 mm Hg
  • (3) 1800 mm Hg
  • (4) 2000 mm Hg

Question 27:


1g of a carbonate (M\(_2\)CO\(_3\)) on treatment with excess HCl produces 0.01 mol of CO\(_2\). The molar mass of M\(_2\)CO\(_3\) is \underline{\hspace{3cm g/mol (Nearest integer).
 

  • (1) 100 g/mol
  • (2) 200 g/mol
  • (3) 250 g/mol
  • (4) 300 g/mol

Question 28:


0.400 g of an organic compound (X) gave 0.376 g of AgBr in Carius method for estimation of bromine. % of bromine in the compound (X) is:
 

  • (1) 40%
  • (2) 60%
  • (3) 70%
  • (4) 80%

Question 29:

The orbital angular momentum of an electron in a 3s orbital is \( \frac{x h}{2\pi} \). The value of \( x \) is ___ (nearest integer).

Correct Answer: 0
View Solution

Question 30:

See the following chemical reaction: \[ Cr_2O_7^{2-} + XH^+ + 6Fe^{2+} \rightarrow YCr^{3+} + 6Fe^{3+} + ZH_2O \]
The sum of \( X \), \( Y \) and \( Z \) is ___ .

Correct Answer: 23
View Solution



First, balance the chemical equation: \[ Cr_2O_7^{2-} + 14H^+ + 6Fe^{2+} \rightarrow 2Cr^{3+} + 6Fe^{3+} + 7H_2O \]
From the balanced equation, we can identify the coefficients: \[ X = 14, \quad Y = 2, \quad Z = 7 \]
The sum of \( X \), \( Y \), and \( Z \) is: \[ X + Y + Z = 14 + 2 + 7 = 23 \] Quick Tip: When balancing redox reactions, first balance the elements other than oxygen and hydrogen, then balance oxygen by adding water molecules, and finally balance hydrogen by adding H+ ions. Then, balance the charges by adding electrons.



JEE Main 2023 Chemistry Paper Analysis April 13 Shift 2

JEE Main 2023 Chemistry Paper Analysis for the exam scheduled on April 13 Shift 2 is available here. Candidates can check subject-wise paper analysis for the exam scheduled on April 13 Shift 2 here along with the topics with the highest weightage.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Chemistry Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main Previous Year Question Paper