JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 31 Shift 1 is going to be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to download the memory-based JEE Main 2023 Chemistry Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 31 Shift 1 using the link below. JEE Main Chemistry Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B. (PDF Source: aakash.ac.in)

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 31 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 31 Jan Shift 2 Chemistry Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

JEE Main 2023 Chemistry Questions with Solutions

SECTION A

Question 1:

Nd\(^{2+}\) = ..........

  • (1) \( 4f^2 6s^2 \)
  • (2) \( 4f^4 \)
  • (3) \( 4f^3 \)
  • (4) \( 4f^4 6s^2 \)
Correct Answer: (2) \( 4f^4 \)
View Solution

The electronic configuration of Nd (atomic number 60) is: \[ Nd(60) = [Xe] 4f^4 5d^0 6s^2 \]

For \( Nd^{2+} \), two electrons are removed (typically from the 6s orbital first): \[ Nd^{2+} = [Xe] 4f^4 5d^0 5s^0 \]

Thus, the correct answer is \( 4f^4 \). Quick Tip: The electron configuration for transition metal ions is derived by removing electrons from the highest energy orbitals, typically starting from the outermost \( s \)-orbital.


Question 2:

The methods NOT involved in concentration of ore are

(A) Liquation

(B) Leaching

(C) Electrolysis

(D) Hydraulic washing

(E) Froth flotation


Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) B, D and C only
  • (2) C, D and E only
  • (3) A and C only
  • (4) B, D and E only
Correct Answer: (3) A and C only
View Solution

Question 3:

Consider the following reaction \[ Propanal + Methanal \xrightarrow{(i) dil. NaOH} \xrightarrow{(ii) A} \xrightarrow{(iii) NaCN} \xrightarrow{(iv) H_2O} Product B \, (C_5H_8O_3) \]

The correct statement for product B is:

  • (1) Optically active and adds one mole of bromine
  • (2) Racemic mixture and is neutral
  • (3) Racemic mixture and gives a gas with saturated NaHCO₃ solution
  • (4) Optically active alcohol and is neutral
Correct Answer: (3) Racemic mixture and gives a gas with saturated NaHCO₃ solution
View Solution

The reaction proceeds as follows: \[ CH_3CH_2CHO + HCHO \xrightarrow{(i) NaOH, \(\Delta\)} CH_3CH_2CH(OH)CH_2CN \]
Following the steps in the given reaction:

1. Propanal reacts with methanol in the presence of NaOH to give an aldol product.

2. The aldol product undergoes nucleophilic substitution with NaCN.

3. The product forms a carboxylic acid on hydrolysis.

The resulting product undergoes decarboxylation to give a racemic mixture. The carboxylic acid thus formed will give \(CO_2\) gas when reacted with \(NaHCO_3\) solution.

Thus, the correct statement for product B is that it is a racemic mixture and gives a gas with saturated \(NaHCO_3\) solution. Quick Tip: A racemic mixture is a mixture containing equal amounts of enantiomers, and a carboxylic acid can release \(CO_2\) when reacted with \(NaHCO_3\).


Question 4:

The correct order of basicity of oxides of vanadium is:

  • (1) \( V_2O_3 > V_2O_4 > V_2O_5 \)
  • (2) \( V_2O_3 > V_2O_5 > V_2O_4 \)
  • (3) \( V_2O_5 > V_2O_3 > V_2O_4 \)
  • (4) \( V_2O_4 > V_2O_3 > V_2O_5 \)
Correct Answer: (1) \( \text{V}_2\text{O}_3 > \text{V}_2\text{O}_4 > \text{V}_2\text{O}_5 \)
View Solution

Question 5:

When \( Cu^{2+} \) ion is treated with KI, a white precipitate, X appears in solution. The solution is titrated with sodium thiosulphate, the compound Y is formed. X and Y respectively are:

  • (1) \( X = CuI_2, \, Y = Na_2S_4O_5 \)
  • (2) \( X = CuI_2, \, Y = Na_2S_4O_6 \)
  • (3) \( X = CuI, \, Y = Na_2S_4O_3 \)
  • (4) \( X = CuI, \, Y = Na_2S_4O_6 \)
Correct Answer: (2) \( X = \text{CuI}_2, \, Y = \text{Na}_2\text{S}_4\text{O}_6 \)
View Solution

Question 6:

The reaction sequence is:

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 7:

Cobalt chloride when dissolved in water forms pink colored complex X which has octahedral geometry. This solution on treating with cone HCl forms deep blue complex Y which has a Z geometry. X, Y and Z, respectively, are:

  • (1) \( X = [Co(H_2O)_6]^{2+}, \, Y = [CoCl_4]^{2-}, \, Z = Tetrahedral \)
  • (2) \( X = [Co(H_2O)_6]^{3+}, \, Y = [CoCl_3]^{3-}, \, Z = Octahedral \)
  • (3) \( X = [Co(H_2O)_6]^{3+}, \, Y = [CoCl_4]^{2-}, \, Z = Octahedral \)
  • (4) \( X = [Co(H_2O)_6]^{2+}, \, Y = [CoCl_4]^{2-}, \, Z = Tetrahedral \)
Correct Answer: (1) \( X = [\text{Co(H}_2\text{O})_6]^{2+}, \, Y = [\text{CoCl}_4]^{2-}, \, Z = \text{Tetrahedral} \)
View Solution

Question 8:

Identify X, Y, and Z in the following reaction. (Equation not balanced) \[ ClO + NO_2 \rightarrow X \xrightarrow{H_2O} Y + Z \]

  • (1) \( X = ClONO_2, \, Y = HOCl, \, Z = NO_2 \)
  • (2) \( X = ClONO_2, \, Y = HCl, \, Z = HNO_3 \)
  • (3) \( X = ClONO_2, \, Y = HOCl, \, Z = HNO_3 \)
  • (4) \( X = ClO_3, \, Y = Cl_2, \, Z = NO_2 \)
Correct Answer: (3) \( X = \text{ClO}\text{NO}_2, \, Y = \text{HOCl}, \, Z = \text{HNO}_3 \)
View Solution

Question 9:

The correct order of melting point of dichlorobenzenes is:

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 10:

A protein 'X' with molecular weight of 70,000 u, on hydrolysis gives amino acids. One of these amino acids is

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 11:

Which transition in the hydrogen spectrum would have the same wavelength as the Balmer type transition from \( n = 4 \) to \( n = 2 \) of He\(^{+}\) spectrum?

  • (1) \( n = 2 \, to \, 1 \)
  • (2) \( n = 1 \, to \, 3 \)
  • (3) \( n = 1 \, to \, 2 \)
  • (4) \( n = 3 \, to \, 4 \)
Correct Answer: (1) \( n = 2 \, \text{to} \, 1 \)
View Solution

Question 12:

Match items of column I and II

Column I (Mixture of compounds)                            Column II (Separation Technique)
A. H₂O/CH₃Cl                                                                            i. Crystallization
B.                                                            ii. Differential solvent extraction
C. Kerosene/Naphthalene                                                        iii. Column chromatography

D. C₆H₅O/NaCl                                                                            iv. Fractional Distillation

Correct match is:

  • (1) A-(iii), B-(iv), C-(ii), D-(i)
  • (2) A-(ii), B-(iii), C-(ii), D-(iv)
  • (3) A-(ii), B-(iii), C-(iv), D-(i)
  • (4) A-(ii), B-(iv), C-(i), D-(iii)
Correct Answer: (3) A-(ii), B-(iii), C-(iv), D-(i)
View Solution

Question 13:

The correct increasing order of the ionic radii is:

  • (1) \( Cl^- < Ca^{2+} < K^+ < S^{2-} \)
  • (2) \( K^+ < S^{2-} < Ca^{2+} < Cl^- \)
  • (3) \( S^{2-} < Cl^- < Ca^{2+} < K^+ \)
  • (4) \( Ca^{2+} < K^+ < Cl^- < S^{2-} \)
Correct Answer: (4) \( \text{Ca}^{2+} < \text{K}^+ < \text{Cl}^- < \text{S}^{2-} \)
View Solution

Question 14:

H\(_2\)O\(_2\) acts as a reducing agent in:

  • (1) \( 2NaOCl + H_2O_2 \rightarrow 2NaCl + H_2O + O_2 \)
  • (2) \( 2Fe^{2+} + 2H_2O_2 \rightarrow 2Fe^{3+} + 2H_2O \)
  • (3) \( Mn^{2+} + 2H_2O_2 \rightarrow MnO_2 + 2H_2O \)
  • (4) \( Na_2S_4O_6 + 4H_2O_2 \rightarrow Na_2SO_4 + 4H_2O \)
Correct Answer: (1) \( 2\text{NaOCl} + \text{H}_2\text{O}_2 \rightarrow 2\text{NaCl} + \text{H}_2\text{O} + \text{O}_2 \)
View Solution

Question 15:

Which of the following artificial sweeteners has the highest sweetness value in comparison to cane sugar?

  • (1) Aspartame
  • (2) Sucralose
  • (3) Alitame
  • (4) Saccharin
Correct Answer: (3) Alitame
View Solution

Question 16:

Match List I with List II

List I                                                                      List II
A. \(XeF_4\)                                                         I. See-saw
B. \(SF_4\)                                                           II. Square planar
C. \(NH_4^+\)                                                      III. Bent T-shaped
D. \(BrF_3\)                                                          IV. Tetrahedral

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-IV, B-III, C-II, D-I
  • (2) A-II, B-III, C-III, D-IV
  • (3) A-I, B-I, C-II, D-III
  • (4) A-I, B-I, C-IV, D-III
Correct Answer: (4) A-I, B-I, C-IV, D-III
View Solution

Question 17:

Choose the correct set of reagents for the following conversion \[ trans (Ph-CH=CH-CH_3) \rightarrow cis (Ph-CH=CH-CH_3) \]

  • (1) \( Br_2, \, alc. KOH, \, NaNH_2, \, Na(Liq NH_3) \)
  • (2) \( Br_2, \, aq KOH, \, NaNH_2, \, H_2 \, Lindlar Catalyst \)
  • (3) \( Br_2, \, aq KOH, \, NaNH_2, \, Na(Liq NH_3) \)
  • (4) \( Br_2, \, alc. KOH, \, NaNH_2, \, Lindlar Catalyst \)
Correct Answer: (2) \( \text{Br}_2, \, \text{aq KOH}, \, \text{NaNH}_2, \, \text{H}_2 \, \text{Lindlar Catalyst} \)
View Solution

Question 18:

Adding surfactants in non-polar solvent, the micelles structure will look like (Surfactant structure):







  • (1) b
  • (2) c
  • (3) a
  • (4) d
Correct Answer: (3) a
View Solution

Question 19:

An organic compound 'A' with empirical formula \(C_6H_6\)O gives sooty flame on burning. Its reaction with bromine solution in low polarity solvent results in high yield of B. B is:

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (1)
View Solution

Question 20:

Which one of the following statements is correct for electrolysis of brine solution?

  • (1) \( Cl_2 \) is formed at cathode
  • (2) \( O_2 \) is formed at cathode
  • (3) \( H_2 \) is formed at anode
  • (4) \( OH^- \) is formed at cathode
Correct Answer: (4) (4) \( \text{OH}^- \) is formed at cathode
View Solution

SECTION B

Question 21:

The logarithm of equilibrium constant for the reaction \[ Pd^{2+} (aq) + 4Cl^- (aq) \rightleftharpoons PdCl_4^{2-} (aq) \]
is:

Given: \[ 2.303RT = 0.06\, V, \quad F = 96,485\, C/mol, \quad E^\circ = 0.83\, V, \quad E^\circ = 0.65\, V \]

Correct Answer:
View Solution

Question 22:

\[ \textbf{A} \rightarrow \textbf{B} \]

The rate constants of the above reaction at 200 K and 300 K are 0.03 min\(^{-1}\) and 0.05 min\(^{-1}\) respectively.

The activation energy for the reaction is \hspace{2cm} J (Nearest integer)

Given: \[ \text{ln} \, 10 = 2.3, \quad R = 8.3 \, \text{J K}^{-1} \text{mol}^{-1}, \quad \log 5 = 0.70, \quad \log 3 = 0.48, \quad \log 2 = 0.30 \]

Correct Answer:
View Solution

We can use the Arrhenius equation to solve for the activation energy: \[ \log \left( \frac{K_{300}}{K_{200}} \right) = \frac{E_a}{2.3 \times 8.314} \left( \frac{1}{T_1} - \frac{1}{T_2} \right) \]
Substituting the given values: \[ \log \left( \frac{0.05}{0.03} \right) = \frac{E_a}{2.3 \times 8.314} \left( \frac{1}{200} - \frac{1}{300} \right) \]
Solving for \( E_a \): \[ \log \left( \frac{0.05}{0.03} \right) = \log 5 - \log 3 = 0.70 - 0.48 = 0.22 \] \[ 0.22 = \frac{E_a}{2.3 \times 8.314} \times \left( \frac{1}{200} - \frac{1}{300} \right) \] \[ 0.22 = \frac{E_a}{2.3 \times 8.314} \times \left( \frac{1}{60000} \right) \]
Solving for \( E_a \): \[ E_a = 2519.88 \, J \quad \Rightarrow \quad E_a \approx 2520 \, J \] Quick Tip: The activation energy can be calculated using the Arrhenius equation, where the ratio of rate constants at two different temperatures is related to the exponential factor involving the activation energy.


Question 23:

The enthalpy change for the conversion of \[ \frac{1}{2} Cl_2(g) \rightarrow Cl^-(aq) \, is \, (-) \, ...... kJ mol^{-1} \, (Nearest integer) \]

Given: \[ \Delta_{f}H^\circ(Cl_2(g)) = 240 \, kJ mol^{-1}, \quad \Delta_{g}H^\circ(Cl_2(g)) = -350 \, kJ mol^{-1}, \quad \Delta_{hyd}H^\circ(Cl^-) = -380 \, kJ mol^{-1} \]

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

On complete combustion, 0.492 g of an organic compound gave 0.792 g of \(CO_2\). The % of carbon in the organic compound is \underline{\hspace{2cm}} (Nearest integer).

Given: \[ \text{Weight of carbon in 0.792 g CO}_2 \]

Correct Answer:
View Solution

Question 25:

At 27°C, a solution containing 2.5 g of solute in 250.0 mL of solution exerts an osmotic pressure of 400 Pa. The molar mass of the solute is \hspace{2cm} g mol\(^{-1}\) (Nearest integer).

Given: \[ R = 0.083 \, \text{L bar K}^{-1} \text{mol}^{-1}, \quad \pi = \text{osmotic pressure}, \quad T = 300 \, \text{K}, \quad \text{osmotic pressure} = 400 \, \text{Pa}, \quad 1 \, \text{bar} = 10^5 \, \text{Pa} \]

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

Zinc reacts with hydrochloric acid to give hydrogen and zinc chloride. The volume of hydrogen gas produced at STP from the reaction of 11.5 g of zinc with excess HCl is \hspace{2cm} L (Nearest integer).

Given: \[ \text{Molar mass of Zn} = 65.4 \, \text{g mol}^{-1}, \quad \text{Molar volume of H}_2 \, \text{at STP} = 22.7 \, \text{L/mol} \]

Correct Answer:
View Solution

Question 27:

How many of the transformations given below would result in aromatic amines?







Correct Answer:
View Solution

Question 28:

For reaction: \[ \text{SO}_2(g) + \frac{1}{2} \text{O}_2(g) \rightleftharpoons \text{SO}_3(g) \] \( K_p = 2 \times 10^{12} \) at 27°C and 1 atm pressure. The \( K_c \) for the same reaction is \hspace{2cm} (Nearest integer).

Given: \[ R = 0.082 \, \text{L atm K}^{-1} \text{mol}^{-1} \]

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

The oxidation state of phosphorus in hypophosphoric acid is ________________.

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

The total pressure of a mixture of non-reacting gases X (0.6 g) and Y (0.45 g) in a vessel is 740 mm of Hg. The partial pressure of the gas X is \hspace{2cm} mm of Hg (Nearest Integer).

Given: \[ \textbf{Molar mass of X} = 20 \, \textbf{g mol}^{-1}, \quad \textbf{Molar mass of Y} = 45 \, \textbf{g mol}^{-1} \]

Correct Answer:
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Chemistry Analysis Jan 31 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for Chemistry paper scheduled on January 31 Shift 1 will be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Chemistry questions.

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 31 Shift 1 (After Exam)

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Chemistry Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper