JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 24 Shift 2 is available here. Candidates can download JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF with Answer Key for Jan 24 Shift 2 using the link below. JEE Main Physics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 24 Shift 2- Download PDF

Related Links:

JEE Main 2023 Question Paper Jan 24 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 Jan 24 Shift 2 Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Question 1:

The electric potential at the centre of two concentric half rings of radii \( R_1 \) and \( R_2 \), having the same linear charge density \( \lambda \) is:

  • (1) \( \frac{2\lambda}{\epsilon_0} \)
  • (2) \( \frac{\lambda}{2\epsilon_0} \)
  • (3) \( \frac{\lambda}{4\epsilon_0} \)
  • (4) \( \frac{\lambda}{\epsilon_0} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{\lambda}{2\epsilon_0} \)
View Solution

Question 2:

Let \( \gamma_1 \) be the ratio of molar specific heat at constant pressure and molar specific heat at constant volume of a monoatomic gas and \( \gamma_2 \) be the similar ratio of diatomic gas. Considering the diatomic gas molecule as a rigid rotator, the ratio \( \frac{\gamma_1}{\gamma_2} \) is:

  • (1) \( \frac{27}{35} \)
  • (2) \( \frac{35}{27} \)
  • (3) \( \frac{21}{25} \)
  • (4) \( \frac{25}{21} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{21}{25} \)
View Solution

Question 3:

An \( \alpha \)-particle, a proton and an electron have the same kinetic energy. Which one of the following is correct in case of their De-Broglie wavelength:

  • (1) \( \lambda_{\alpha} > \lambda_p > \lambda_e \)
  • (2) \( \lambda_{\alpha} < \lambda_p < \lambda_e \)
  • (3) \( \lambda_{\alpha} = \lambda_p = \lambda_e \)
  • (4) \( \lambda_{\alpha} > \lambda_p < \lambda_e \)
Correct Answer: (2) \( \lambda_{\alpha} < \lambda_p < \lambda_e \)
View Solution

Question 4:

If the distance of the earth from Sun is \( 1.5 \times 10^6 \) km, then the distance of an imaginary planet from Sun, if its period of revolution is 2.83 years, is:

  • (1) \( 6 \times 10^7 \) km
  • (2) \( 6 \times 10^6 \) km
  • (3) \( 3 \times 10^6 \) km
  • (4) \( 3 \times 10^7 \) km
Correct Answer: (3) \( 3 \times 10^6 \) km
View Solution

Question 5:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-II, B-I, C-IV, D-III
  • (2) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (3) A-II, B-III, C-I, D-IV
  • (4) A-I, B-II, C-IV, D-III
Correct Answer: (3) A-II, B-III, C-I, D-IV
View Solution

Question 6:

The logic gate equivalent to the given circuit diagram is:


  • (1) OR
  • (2) NAND
  • (3) NOR
  • (4) AND
Correct Answer: (2) NAND
View Solution

Question 7:

A long solenoid is formed by winding 70 turns cm\(^{-1}\). If 2.0 A current flows, then the magnetic field produced inside the solenoid is:

  • (1) \( 1232 \times 10^{-4} \, T \)
  • (2) \( 176 \times 10^{-4} \, T \)
  • (3) \( 352 \times 10^{-4} \, T \)
  • (4) \( 88 \times 10^{-4} \, T \)
Correct Answer: (2) \( 176 \times 10^{-4} \, T \)
View Solution

Question 8:

Given below are two statements:

Statement I: Acceleration due to earth's gravity decreases as you go 'up' or 'down' from earth's surface.

Statement II: Acceleration due to earth's gravity is the same at a height \( h \) and depth \( d \) from earth's surface, if \( h = d \).

In the light of above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Statement I is incorrect but Statement II is correct
  • (2) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (3) Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (4) Both Statement I and Statement II are correct
Correct Answer: (3) Statement I is correct but Statement II is incorrect
View Solution

Question 9:

A metallic rod of length \( L \) is rotated with an angular speed of \( \omega \) normal to a uniform magnetic field \( B \) about an axis passing through one end of the rod as shown in the figure. The induced emf will be:


  • (1) \( \frac{1}{4} B^2 L \omega \)
  • (2) \( \frac{1}{4} B L \omega \)
  • (3) \( \frac{1}{2} B L^2 \omega \)
  • (4) \( \frac{1}{2} B^2 L^2 \omega \)
Correct Answer: (3) \( \frac{1}{2} B L^2 \omega \)
View Solution

Question 10:

When a beam of white light is allowed to pass through a convex lens parallel to the principal axis, the different colours of light converge at different points on the principal axis after refraction. This is called:

  • (1) Scattering
  • (2) Chromatic aberration
  • (3) Spherical aberration
  • (4) Polarisation
Correct Answer: (2) Chromatic aberration
View Solution

Question 11:

The frequency (\( v \)) of an oscillating liquid drop may depend upon radius (\( r \)) of the drop, density (\( \rho \)) of liquid and the surface tension (\( s \)) of the liquid as: \[ v = r^a \rho^b s^c \]
The values of \( a \), \( b \), and \( c \) respectively are:

  • (1) \( \left( \frac{3}{2}, -\frac{1}{2}, \frac{1}{2} \right) \)
  • (2) \( \left( \frac{3}{2}, \frac{1}{2}, -\frac{1}{2} \right) \)
  • (3) \( \left( \frac{3}{2}, \frac{1}{2}, \frac{1}{2} \right) \)
  • (4) \( \left( \frac{3}{2}, -\frac{1}{2}, -\frac{1}{2} \right) \)
Correct Answer: (1) \( \left( \frac{3}{2}, -\frac{1}{2}, \frac{1}{2} \right) \)
View Solution

Question 12:

A body of mass 200g is tied to a spring of spring constant 12.5 N/m, while the other end of the spring is fixed at point O. If the body moves about O in a circular path on a smooth horizontal surface with constant angular speed 5 rad/s, then the ratio of extension in the spring to its natural length will be:

  • (1) 1:2
  • (2) 1:1
  • (3) 2:3
  • (4) 2:5
Correct Answer: (3) 2:3
View Solution

Question 13:

A cell of emf 90 V is connected across a series combination of two resistors each of 100\(\, \Omega\) resistance. A voltmeter of resistance 400\(\, \Omega\) is used to measure the potential difference across each resistor. The reading of the voltmeter will be:

  • (1) 40 V
  • (2) 45 V
  • (3) 80 V
  • (4) 90 V
Correct Answer: (1) 40 V
View Solution

Question 14:

The electric field and magnetic field components of an electromagnetic wave going through vacuum is described by: \[ E_x = E_0 \sin (kz - \omega t) \] \[ B_y = B_0 \sin (kz - \omega t) \]
Then the correct relation between \( E_0 \) and \( B_0 \) is given by:

  • (1) \( kE_0 = B_0 \)
  • (2) \( E_0 B_0 = c k \)
  • (3) \( \omega E_0 = k B_0 \)
  • (4) \( E_0 = k B_0 \)
Correct Answer: (1) \( kE_0 = B_0 \)
View Solution

Question 15:

The velocity-time graph of a body moving in a straight line is shown in the figure.





The ratio of displacement to distance travelled by the body in time 0 to 10s is:

  • (1) 1:1
  • (2) 1:4
  • (3) 1:2
  • (4) 1:3
Correct Answer: (4) 1:3
View Solution

Question 16:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R

Assertion A: Steel is used in the construction of buildings and bridges.

Reason R: Steel is more elastic and its elastic limit is high.

In the light of above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  • (2) A is not correct but R is correct
  • (3) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  • (4) A is correct but R is not correct
Correct Answer: (3) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 17:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R

Assertion A: A pendulum clock when taken to Mount Everest becomes fast.

Reason R: The value of \( g \) (acceleration due to gravity) is less at Mount Everest than its value on the surface of the Earth.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  • (2) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  • (3) A is not correct but R is correct
  • (4) A is correct but R is not correct
Correct Answer: (3) A is not correct but R is correct
View Solution

Question 18:

A photon is emitted in transition from \( n = 4 \) to \( n = 1 \) level in hydrogen atom. The corresponding wavelength for this transition is (given, \( h = 4 \times 10^{-15} \, eV \cdot s \)):

  • (1) 94.1 nm
  • (2) 941 nm
  • (3) 97.4 nm
  • (4) 99.3 nm
Correct Answer: (1) 94.1 nm
View Solution

Question 19:

In an Isothermal change, the change in pressure and volume of a gas can be represented for three different temperatures; \( T_3 > T_2 > T_1 \) as:

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 20:

If two vectors \( \mathbf{P} = \hat{i} + 2\hat{j} + m\hat{k} \) and \( \mathbf{Q} = 4\hat{i} - 2\hat{j} + \hat{k} \) are perpendicular to each other, then the value of \( m \) will be:

  • (1) 1
  • (2) -1
  • (3) 3
  • (4) 2
Correct Answer: (4) 2
View Solution

Question 21:

A uniform solid cylinder with radius \( R \) and length \( L \) has moment of inertia \( I_1 \), about the axis of the cylinder. A concentric solid cylinder of radius \( R' = \frac{R}{2} \) and length \( L' = \frac{L}{2} \) is carved out of the original cylinder. If \( I_2 \) is the moment of inertia of the carved-out portion of the cylinder, then \( \frac{I_1}{I_2} \) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 22:

A mass \( m \) attached to the free end of a spring executes SHM with a period of 1s. If the mass is increased by 3 kg, the period of oscillation increases by one second, the value of mass \( m \) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 23:

The energy released per fission of nucleus of \(^{240}X\) is 200 MeV. The energy released if all the atoms in 120g of pure \(^{240}X\) undergo fission is:

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

A parallel plate capacitor with air between the plates has a capacitance of 15 pF. The separation between the plates becomes twice and the space between them is filled with a material of dielectric constant 3.5. Then the capacitance becomes:

Correct Answer:
View Solution

Question 25:

A body of mass 1 kg begins to move under the action of a time dependent force \( \mathbf{F} = \hat{i} + 3t \hat{j} \) N. where \( \hat{i} \) and \( \hat{j} \) are the unit vectors along x and y axis. The power developed by above force, at the time \( t = 2 \) s will be:

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

If a copper wire is stretched to increase its length by 20%. The percentage increase in resistance of the wire is:

Correct Answer:
View Solution

Question 27:

A single turn current loop in the shape of a right angle triangle with sides 5 cm, 12 cm, 13 cm is carrying a current of 2A. The loop is in a uniform magnetic field of magnitude 0.75 T whose direction is parallel to the current in the 13 cm side of the loop. The magnitude of the magnetic force on the 5 cm side will be:

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

Three identical resistors with resistance \( R = 12 \, \Omega \) and two identical inductors with self inductance \( L = 5 \, mH \) are connected to an ideal battery with emf of 12 V as shown in figure. The current through the battery long after the switch has been closed will be:

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

A convex lens of refractive index 1.5 and focal length 18 cm in air is immersed in water. The change in focal length of the lens will be:
(Given refractive index of water \( = \frac{4}{3} \))

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

A spherical ball of radius 1mm and density 10.5 g/cc is dropped in glycerine of coefficient of viscosity 9.8 poise and density 1.5 g/cc. Viscous force on the ball when it attains constant velocity is 3696 \( \times 10^{-7} \) N. The value of \( x \) is:

Correct Answer:
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Physics Analysis Jan 24 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for January 24 Shift 2 physics paper is updated here. Candidates who took the exam can check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Physics questions using the link below.

JEE Main 2023 Physics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Physics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper