JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 31 Shift 1 is going to be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to download the memory-based JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 31 Shift 1 using the link below. JEE Main Physics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B. (PDF Source: aakash.ac.in)

JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 31 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 31st Jan Shift 1 Physics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

JEE Main 2023 Physics Questions with Solutions

Section A

Question 1:

A bar magnet with a magnetic moment 5.0 Am² is placed in parallel position relative to a magnetic field of 0.4 T. The amount of required work done in turning the magnet from parallel to antiparallel position relative to the field direction is:

  • (1) 4 J
  • (2) 1 J
  • (3) 2 J
  • (4) Zero
Correct Answer: (1) 4 J
View Solution

Question 2:

If a source of electromagnetic radiation having power 15 kW produces \( 10^{16} \) photons per second, the radiation belongs to a part of spectrum is:

  • (1) Micro waves
  • (2) Ultraviolet rays
  • (3) Gamma rays
  • (4) Radio waves
Correct Answer: (3) Gamma rays
View Solution

Question 3:

The amplitude of \( 15 \sin(1000 \pi t) \) is modulated by \( 10 \sin(4 \pi t) \) signal. The amplitude modulated signal contains frequency(ies) of:

(A) 500 Hz

(B) 2 Hz

(C) 250 Hz

(D) 498 Hz

(E) 502 Hz

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A only
  • (2) A,D and E only
  • (3) B only
  • (4) A and B only
Correct Answer: (2) A,D and E only
View Solution

Question 4:

As shown in figure, a 70 kg garden roller is pushed with a force of \( F = 200 \, N \) at an angle of 30° with horizontal. The normal reaction on the roller is: (Given \( g = 10 \, m/s^2 \))


 

  • (1) \( 800 \sqrt{2} \, N \)
  • (2) 600 N
  • (3) 800 N
  • (4) \( 200 \sqrt{3} \, N \)
Correct Answer: (3) 800 N
View Solution

Question 5:

The initial speed of a projectile fired from ground is \( u \). At the highest point during its motion, the speed of the projectile is \( \frac{\sqrt{5}}{2} u \). The time of flight of the projectile is:

  • (1) \( \frac{u}{2g} \)
  • (2) \( \frac{u}{g} \)
  • (3) \( \frac{2u}{g} \)
  • (4) \( \frac{\sqrt{5}u}{g} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{u}{g} \)
View Solution

Question 6:

Spherical insulating ball and a spherical metallic ball of the same size and mass are dropped from the same height. Choose the correct statement out of the following (Assume negligible air friction):

  • (1) Time taken by them to reach the earth's surface will be independent of the properties of their materials
  • (2) Insulating ball will reach the earth's surface earlier than the metal ball
  • (3) Both will reach the earth's surface simultaneously
  • (4) Metal ball will reach the earth's surface earlier than the insulating ball
Correct Answer: (2) Insulating ball will reach the earth's surface earlier than the metal ball
View Solution

Question 7:

A free neutron decays into a proton but a free proton does not decay into neutron. This is because:

  • (1) Neutron is an uncharged particle
  • (2) Proton is a charged particle
  • (3) Neutron is a composite particle made of a proton and an electron
  • (4) Neutron has larger rest mass than proton
Correct Answer: (4) Neutron has larger rest mass than proton
View Solution

Question 8:

The effect of increase in temperature on the number of electrons in conduction band (\( n_e \)) and resistance of a semiconductor will be:

  • (1) Both \( n_e \) and resistance decrease
  • (2) Both \( n_e \) and resistance increase
  • (3) \( n_e \) increases, resistance decreases
  • (4) \( n_e \) decreases, resistance increases
Correct Answer: (3) \( n_e \) increases, resistance decreases
View Solution

Question 9:

The maximum potential energy of a block executing simple harmonic motion is 25 J. \( A \) is amplitude of oscillation. At \( \frac{A}{2} \), the kinetic energy of the block is:

  • (1) 37.5 J
  • (2) 9.75 J
  • (3) 18.75 J
  • (4) 12.5 J
Correct Answer: (3) 18.75 J
View Solution

Question 10:

The pressure of a gas changes linearly with volume from A to B as shown in the figure. If no heat is supplied to or extracted from the gas, then change in the internal energy of the gas will be:

  • (1) 6 J
  • (2) Zero
  • (3) -4.5 J
  • (4) 4.5 J
Correct Answer: (4) 4.5 J
View Solution

Question 11:

Which of the following correctly represents the variation of electric potential (\( V \)) of a charged spherical conductor of radius (\( R \)) with radial distance (\( r \)) from the centre?

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 12:

Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R
Assertion A: The beam of electrons shows wave nature and exhibits interference and diffraction.
Reason R: Davisson Germer experimentally verified the wave nature of electrons.
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  • (1) A is correct but R is not correct
  • (2) A is not correct but R is correct
  • (3) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A
  • (4) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (4) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 13:

The drift velocity of electrons for a conductor connected in an electrical circuit is \( V_d \). The conductor is now replaced by another conductor with the same material and same length but double the area of cross-section. The applied voltage remains the same. The new drift velocity of electrons will be:

  • (1) \( V_d \)
  • (2) \( \frac{V_d}{2} \)
  • (3) \( \frac{V_d}{4} \)
  • (4) \( 2V_d \)
Correct Answer: (1) \( V_d \)
View Solution

Question 14:

At a certain depth \( d \) below the surface of the Earth, the value of acceleration due to gravity becomes four times that of its value at a height 3R above the Earth's surface. Where \( R \) is the radius of Earth (Take \( R = 6400 \, km \)). The depth \( d \) is equal to:

  • (1) 5260 km
  • (2) 640 km
  • (3) 2560 km
  • (4) 4800 km
Correct Answer: (4) 4800 km
View Solution

Question 15:

If 1000 droplets of water of surface tension 0.07 N/m, having same radius 1 mm each, combine to form a single drop. In the process, the released surface energy is:
(Take \( \pi = \frac{22}{7} \))

  • (1) \( 7.92 \times 10^{-6} \, J \)
  • (2) \( 7.92 \times 10^{-4} \, J \)
  • (3) \( 9.68 \times 10^{-4} \, J \)
  • (4) \( 8.8 \times 10^{-5} \, J \)
Correct Answer: (2) \( 7.92 \times 10^{-4} \, \text{J} \)
View Solution

Question 16:

A rod with circular cross-section area 2 cm\(^2\) and length 40 cm is wound uniformly with 400 turns of an insulated wire. If a current of 0.4 A flows in the wire windings, the total magnetic flux produced inside the windings is \( 4 \times 10^{-6} \, Wb \). The relative permeability of the rod is:
(Given: Permeability of vacuum \( \mu_0 = 4 \pi \times 10^{-7} \, N/A^2 \))

  • (1) 12.5
  • (2) \( \frac{32}{5} \)
  • (3) 125
  • (4) \( \frac{5}{16} \)
Correct Answer: (3) 125
View Solution

Question 17:

The correct relation between \( \gamma = \frac{C_p}{C_v} \) and temperature \( T \) is:

  • (1) \( \gamma \propto \frac{1}{\sqrt{T}} \)
  • (2) \( \gamma \propto T^0 \)
  • (3) \( \gamma \propto \frac{1}{T} \)
  • (4) \( \gamma \propto T \)
Correct Answer: (2) \( \gamma \propto T^0 \)
View Solution

Question 18:

Two polaroide A and B are placed in such a way that the pass-axis of polaroids are perpendicular to each other. Now, another polaroid C is placed between A and B bisecting the angle between them. If intensity of unpolarised light is \( I_0 \), then intensity of transmitted light after passing through polaroid B will be:

  • (1) \( \frac{I_0}{4} \)
  • (2) \( \frac{I_0}{2} \)
  • (3) \( \frac{I_0}{8} \)
  • (4) Zero
Correct Answer: (3) \( \frac{I_0}{8} \)
View Solution

Question 19:

If \( R \), \( X_L \), and \( X_C \) represent resistance, inductive reactance, and capacitive reactance, then which of the following is dimensionless:

  • (1) \( R X_L X_C \)
  • (2) \( \frac{R}{\sqrt{X_L X_C}} \)
  • (3) \( \frac{R}{X_L X_C} \)
  • (4) \( \frac{X_L}{X_C} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{R}{\sqrt{X_L X_C}} \)
View Solution

Question 20:

100 balls each of mass \( m \) moving with speed \( v \) simultaneously strike a wall normally and are reflected back with the same speed, in time \( t \). The total force exerted by the balls on the wall is:

  • (1) \( \frac{100mv}{t} \)
  • (2) \( \frac{200mv}{t} \)
  • (3) \( \frac{200mvt}{t} \)
  • (4) \( \frac{mv}{100t} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{200mv}{t} \)
View Solution

Question 21:

A thin rod having a length of 1 m and area of cross-section \( 3 \times 10^{-6} \, m^2 \) is suspended vertically from one end. The rod is cooled from 210°C to 160°C. After cooling, a mass \( M \) is attached at the lower end of the rod such that the length of the rod again becomes 1 m. Young's modulus and the coefficient of linear expansion of the rod are \( 2 \times 10^{11} \, N/m^2 \) and \( 2 \times 10^{-5} \, K^{-1} \), respectively. The value of \( M \) is ______ kg. (Take \( g = 10 \, m/s^2 \))

Correct Answer:
View Solution

Question 22:

The speed of a swimmer is 4 km/h in still water. If the swimmer makes his strokes normal to the flow of the river of width 1 km, he reaches a point 750 m down the stream on the opposite bank. The speed of the river water is ........ km/h.

Correct Answer:
View Solution

Question 23:

In the figure given below, a block of mass \( M = 490 \, g \) is placed on a frictionless table is connected with two springs having the same spring constant (\( K = 2 \, N/m \)). If the block is horizontally displaced through \( X \) m, then the number of complete oscillations it will make in 14t seconds will be:
\begin{figure[h]
\centering

\end{figure

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

In a medium, the speed of light wave decreases to 0.2 times its speed in free space. The ratio of relative permittivity to the refractive index of the medium is \( x : 1 \). The value of \( x \) is .......
(Given speed of light in free space \( c = 3 \times 10^8 \, m/s \) and for the given medium \( \mu_r = 1 \))

Correct Answer:
View Solution

Question 25:

A solid sphere of mass 1 kg rolls without slipping on a plane surface. Its kinetic energy is \( 7 \times 10^3 \) J. The speed of the centre of mass of the sphere is ....... cm/s.

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

An inductor of 0.5 mH, a capacitor of 20 μF, and resistance of 20 Ω are connected in series with a 220 V AC source. If the current is in phase with the emf, the amplitude of current of the circuit is \( \sqrt{K} \) A. The value of \( x \) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 27:

Expression for an electric field is given by \( \vec{E} = 4000 \hat{i} \, V/m \). The electric flux through the cube of side 20 cm when placed in the electric field (as shown in the figure) is ....... Vcm.
\begin{figure[h]
\centering

\end{figure

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

A lift of mass \( M = 500 \, kg \) is descending with a speed of \( 2 \, m/s \). Its supporting cable begins to slip, thus allowing it to fall with a constant acceleration of \( 2 \, m/s^2 \). The kinetic energy of the lift at the end of fall through a distance of 6 m will be ....... kJ.

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

For hydrogen atom, \( \lambda_1 \) and \( \lambda_2 \) are the wavelengths corresponding to the transitions 1 and 2, respectively, as shown in the figure. The ratio of \( \lambda_1 \) and \( \lambda_2 \) is \( \frac{x}{32} \). The value of \( x \) is:
\begin{figure[h]
\centering

\end{figure

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

Two identical cells, when connected either in parallel or in series, give the same current in an external resistance of 5Ω. The internal resistance of each cell will be ........ \Omega.

Correct Answer:
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Physics Analysis Jan 31 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for physics paper scheduled on January 31 Shift 1 will be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Physics questions.

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 31 Shift 1 (After Exam)

JEE Main 2023 Physics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Physics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper