JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 31 Shift 2 is going to be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to download the memory-based JEE Main 2023 Physics Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 31 Shift 2 using the link below. JEE Main Physics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B. (PDF Source: aakash.ac.in)

JEE Main 2023 Physics Question Paper Jan 31 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 31st Jan Shift 2 Physics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

JEE Main 2023 Physics Questions with Solutions

Section A

Question 1:

The H amount of thermal energy is developed by a resistor in 10 s when a current of 4A is passed through it. If the current is increased to 16A, the thermal energy developed by the resistor in 10 s will be:

  • (1) H
  • (2) 16H
  • (3) \( \frac{H}{4} \)
  • (4) 4H
Correct Answer: (2) 16H
View Solution

Question 2:

A body is moving with constant speed, in a circle of radius 10 m. The body completes one revolution in 4 s. At the end of the 3rd second, the displacement of the body (in m) from its starting point is:

  • (1) 30
  • (2) \( 15\pi \)
  • (3) \( 5\pi \)
  • (4) \( 10\sqrt{2} \)
Correct Answer: (4) \( 10\sqrt{2} \)
View Solution

Question 3:

A microscope is focused on an object at the bottom of a bucket. If liquid with refractive index \( \frac{5}{3} \) is poured inside the bucket, then the microscope has to be raised by 30 cm to focus the object again. The height of the liquid in the bucket is:

  • (1) 75 cm
  • (2) 50 cm
  • (3) 18 cm
  • (4) 12 cm
Correct Answer: (1) 75 cm
View Solution

Question 4:

A stone of mass 1 kg is tied to the end of a massless string of length 1 m. If the breaking tension of the string is 400 N, then maximum linear velocity the stone can have without breaking the string, while rotating in horizontal plane, is:

  • (1) 20 m/s
  • (2) 40 m/s
  • (3) 400 m/s
  • (4) 10 m/s
Correct Answer: (1) 20 m/s
View Solution

Question 5:

For a solid rod, the Young's modulus of elasticity is \( 3.2 \times 10^{11} \, Nm^{-2} \) and density is \( 8 \times 10^3 \, kg m^{-3} \). The velocity of longitudinal wave in the rod will be:

  • (1) \( 145.75 \times 10^3 \, ms^{-1} \)
  • (2) \( 3.65 \times 10^3 \, ms^{-1} \)
  • (3) \( 18.96 \times 10^3 \, ms^{-1} \)
  • (4) \( 6.32 \times 10^3 \, ms^{-1} \)
Correct Answer: (4) \( 6.32 \times 10^3 \, \text{ms}^{-1} \)
View Solution

Question 6:

A long conducting wire having a current \( I \) flowing through it, is bent into a circular coil of \( N \) turns. Then it is bent into a circular coil of \( n \) turns. The magnetic field is calculated at the centre of coils in both the cases. The ratio of the magnetic field in first case to that of second case is:

  • (1) \( n : N \)
  • (2) \( n^2 : N^2 \)
  • (3) \( N^2 : n^2 \)
  • (4) \( n : N \)
Correct Answer: (3) \( N^2 : n^2 \)
View Solution

Question 7:

Heat energy of 735 J is given to a diatomic gas allowing the gas to expand at constant pressure. Each gas molecule rotates around an internal axis but does not oscillate. The increase in the internal energy of the gas will be:

  • (1) 525 J
  • (2) 441 J
  • (3) 572 J
  • (4) 735 J
Correct Answer: (1) 525 J
View Solution

Question 8:

Given below are two statements:
Statement I: For transmitting a signal, size of antenna (\( l \)) should be comparable to wavelength of signal (at least \( l = \frac{\lambda}{4} \) in dimension).
Statement II: In amplitude modulation, amplitude of carrier wave remains constant (unchanged).
In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below.

  • (1) Both Statement I and Statement II are correct
  • (2) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (3) Statement I is incorrect but Statement II is correct
  • (4) Statement I is correct but Statement II is incorrect
Correct Answer: (4) Statement I is correct but Statement II is incorrect
View Solution

Question 9:

The number of turns of the coil of a moving coil galvanometer is increased in order to increase current sensitivity by 50%. The percentage change in voltage sensitivity of the galvanometer will be:

  • (1) 100%
  • (2) 50%
  • (3) 75%
  • (4) 0%
Correct Answer: (4) 0%
View Solution

Question 10:

If the two metals A and B are exposed to radiation of wavelength 350 nm. The work functions of metals A and B are 4.8 eV and 2.2 eV. Then choose the correct option:

  • (1) Metal B will not emit photo-electrons
  • (2) Both metals A and B will emit photo-electrons
  • (3) Both metals A and B will not emit photo-electrons
  • (4) Metal A will not emit photo-electrons
Correct Answer: (4) Metal A will not emit photo-electrons
View Solution

Question 11:

A body weight \( W \), is projected vertically upwards from earth's surface to reach a height above the earth which is equal to nine times the radius of earth. The weight of the body at that height will be:

  • (1) \( \frac{W}{91} \)
  • (2) \( \frac{W}{100} \)
  • (3) \( \frac{W}{9} \)
  • (4) \( \frac{W}{3} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{W}{100} \)
View Solution

Question 12:

Match List-I with List-II.

List-I                                          List-II
A. Angular momentum        I. \([ML^2T^{-2}]\)
B. Torque                              II. \([ML^2T^{-2}]\)
C. Stress                               III. \([ML^{-2}T^{-2}]\)
D. Pressure gradient           IV. \([ML^{-1}T^{-2}]\)

Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-I, B-IV, C-III, D-II
  • (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
  • (3) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (4) A-IV, B-II, C-I, D-III
Correct Answer: (2) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution

Question 13:

An alternating voltage source \( V = 260 \sin (628t) \) is connected across a pure inductor of 5 mH. The inductive reactance in the circuit is:

  • (1) 3.14Ω
  • (2) 6.28Ω
  • (3) 0.5Ω
  • (4) 0.318Ω
Correct Answer: (1) 3.14Ω
View Solution

Question 14:

Match List-I with List-II.
List-I                                   List-II
A. Microwaves              I. Physiotherapy
B. UV rays                     II. Treatment of cancer
C. Infra-red rays           III. Lasik eye surgery
D. X-rays                       IV. Aircraft navigation

Choose the correct answer from the option given below:

  • (1) A-II, B-IV, C-III, D-I
  • (2) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (3) A-III, B-II, C-I, D-IV
  • (4) A-IV, B-III, C-I, D-II
Correct Answer: (3) A-III, B-II, C-I, D-IV
View Solution

Question 15:

The radius of electron's second stationary orbit in Bohr's atom is \( R \). The radius of the 3rd orbit will be:

  • (1) \( \frac{R}{3} \)
  • (2) 2.25R
  • (3) 3R
  • (4) 9R
Correct Answer: (2) 2.25R
View Solution

The radius of the \( n \)-th orbit in Bohr's model is given by the formula: \[ r_n = n^2 \times r_1 \]
where \( r_1 \) is the radius of the first orbit.
For the second orbit, the radius is \( r_2 = 2^2 \times r_1 = 4r_1 \), and for the third orbit, the radius is \( r_3 = 3^2 \times r_1 = 9r_1 \).
Thus, the radius of the third orbit is \( 9 \times r_1 \), or \( 2.25R \). Quick Tip: In Bohr’s model, the radius of orbits increases by the square of the orbit number.


Question 16:

Under the same load, wire A having length 5.0 m and cross section \( 2.5 \times 10^{-5} \, m^2 \) stretches uniformly by the same amount as another wire B of length 6.0 m and a cross section of \( 3.0 \times 10^{-5} \, m^2 \). The ratio of the Young's modulus of wire A to that of wire B will be:

  • (1) 1:4
  • (2) 1:1
  • (3) 1:10
  • (4) 1:2
Correct Answer: (2) 1:1
View Solution

Question 17:

Considering a group of positive charges, which of the following statements is correct?

  • (1) Net potential of the system cannot be zero at a point but net electric field can be zero at that point.
  • (2) Net potential of the system at a point can be zero but net electric field can't be zero at that point.
  • (3) Both the net potential and the net electric field can be zero at a point.
  • (4) Both the net potential and the net electric field cannot be zero at a point.
Correct Answer: (1) Net potential of the system cannot be zero at a point but net electric field can be zero at that point.
View Solution

Question 18:

A body of mass 10 kg is moving with an initial speed of 20 m/s. The body stops after 5 s due to friction between the body and the floor. The value of the coefficient of friction is: (Take acceleration due to gravity \( g = 10 \, m/s^2 \))

  • (1) 0.2
  • (2) 0.3
  • (3) 0.5
  • (4) 0.4
Correct Answer: (4) 0.4
View Solution

Question 19:

A hypothetical gas expands adiabatically such that its volume changes from 08 litres to 27 litres. If the ratio of final pressure of the gas to initial pressure of the gas is \( \frac{16}{81} \), then the ratio of \( C_P \) to \( C_V \) will be:

  • (1) \( \frac{4}{3} \)
  • (2) \( \frac{3}{2} \)
  • (3) \( \frac{1}{2} \)
  • (4) \( \frac{3}{4} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{4}{3} \)
View Solution

Question 20:

Given below are two statements:

Statement I: In a typical transistor, all three regions emitter, base, and collector have same doping level.
Statement II: In a transistor, collector is the thickest and base is the thinnest segment.
In light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below.

  • (1) Both Statement I and Statement II are correct
  • (2) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (3) Statement I is incorrect but Statement II is correct
  • (4) Statement I is correct but Statement II is incorrect
Correct Answer: (3) Statement I is incorrect but Statement II is correct
View Solution

Section B

Question 21:

A series LCR circuit consists of \( R = 80 \, \Omega \), \( X_L = 100 \, \Omega \), and \( X_C = 40 \, \Omega \). The input voltage is \( 2500 \cos (100 \pi t) \) V. The amplitude of current, in the circuit, is ........ A.

Correct Answer:
View Solution

Question 22:

Two light waves of wavelengths 800 nm and 600 nm are used in Young's double slit experiment to obtain interference fringes on a screen placed 7 m away from the plane of slits. If the two slits are separated by 0.35 mm, then the shortest distance from the central bright maximum to the point where the bright fringes of the two wavelengths coincide will be ...... mm.

Correct Answer:
View Solution

Question 23:

A water heater of power 2000 W is used to heat water. The specific heat capacity of water is 4200 J kg\(^{-1}\) K\(^{-1}\). The efficiency of the heater is 70%. Time required to heat 2 kg of water from 10°C to 60°C is ........ s.

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

A ball is dropped from a height of 20 m. If the coefficient of restitution for the collision between the ball and the floor is 0.5, after hitting the floor, the ball rebounds to a height of ...... m.

Correct Answer:
View Solution

Question 25:

Two discs of the same mass and different radii are made of different materials such that their thicknesses are 1 cm and 0.5 cm respectively. The densities of materials are in the ratio 3:5. The moment of inertia of these discs respectively about their diameters will be in the ratio \( \frac{x}{6} \). The value of \( x \) is .......

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

If the binding energy of the ground state electron in a hydrogen atom is 13.6 eV, then the energy required to remove the electron from the second excited state of \( Li^{2+} \) will be: \( x \times 10^1 \) eV. The value of \( x \) is ......

Correct Answer:
View Solution

Question 27:

For the given circuit, in the steady state, \( |V_B - V_D| = \) ......... V.

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

Two parallel plate capacitors \( C_1 \) and \( C_2 \), each having capacitance of \( 10 \, \muF \) are individually charged by a 100 V D.C. source. Capacitor \( C_1 \) is kept connected to the source and a dielectric slab is inserted between its plates. Capacitor \( C_2 \) is disconnected from the source and then a dielectric slab is inserted in it. Afterwards, the capacitor \( C_1 \) is also disconnected from the source and the two capacitors are finally connected in parallel combination. The common potential of the combination will be ...... V. (Assuming Dielectric constant = 10)

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

The displacement equations of two interfering waves are given by \[ y_1 = 10 \sin(\omega t + \frac{\pi}{3}) \, cm, \quad y_2 = 5 [\sin(\omega t) + \sqrt{3} \cos(\omega t)] \, cm. \]
The amplitude of the resultant wave is ....... cm.

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

Two bodies are projected from ground with same speeds 40 m/s at two different angles with respect to horizontal. The bodies were found to have same range. If one of the body was projected at an angle of 60°, with horizontal then sum of the maximum heights, attained by the two projectiles is ......... m. (Given \( g = 10 \, m/s^2 \))

Correct Answer:
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Physics Analysis Jan 31 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for physics paper scheduled on January 31 Shift 2 will be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Physics questions.

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 31 Shift 2 (After Exam)

JEE Main 2023 Physics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Physics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper