JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 24 Shift 2 is updated here. Candidates can download JEE Main 2023 Mathematics Question Paper PDF with Answer Key for Jan 24 Shift 2 using the link below. JEE Main Mathematics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

Related Links:

JEE Main 2023 Question Paper Jan 24 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 Jan 24 Shift 2 Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Question 1:

Let the six numbers \( a_1, a_2, a_3, a_4, a_5, a_6 \) be in A.P., and \( a_1 + a_3 = 10 \). If the mean of these six numbers is \( \frac{19}{2} \) and their variance is \( \sigma^2 \), then \( 8\sigma^2 \) is equal to:

\begin{flushleft

  • (1) 220
  • (2) 210
  • (3) 200
  • (4) 105
Correct Answer: (2) 210
View Solution

Question 2:

Let \( f(x) \) be a function such that \( f(x + y) = f(x)f(y) \) for all \( x, y \in \mathbb{N} \). If \( f(1) = 3 \) and \( \sum_{k=1}^{n} f(k) = 3279 \), then the value of \( n \) is:

\begin{flushleft

  • (1) 6
  • (2) 8
  • (3) 7
  • (4) 9
Correct Answer: (3) 7
View Solution

Question 3:

The number of real solutions of the equation \( 3(x^2 + \frac{1}{x^2}) - 2(x+\frac{1}{x}) \), is:

\begin{flushleft

  • (1) 4
  • (2) 0
  • (3) 3
  • (4) 2
Correct Answer: (2) 0
View Solution

Question 4:

If \( f(x) = \frac{2^{2x}}{2^{2x} + 2} \), \( x \in \mathbb{R} \), then \( f\left(\frac{1}{2023}\right) + f\left(\frac{2}{2023}\right) + \ldots + f\left(\frac{2022}{2023}\right) \) is equal to:

\begin{flushleft

  • (1) 2011
  • (2) 1010
  • (3) 2010
  • (4) 1011
Correct Answer: (4) 1011
View Solution

Question 5:

If \( f(x) = x^3 - x^2 f'(1) + x f''(2) - f'''(3) \), \( x \in \mathbb{R} \), then:

\begin{flushleft

  • (1) \( 3f(1) + f(2) = f(3) \)
  • (2) \( f(3) - f(2) = f(1) \)
  • (3) \( 2f(0) - f(1) + f(3) = f(2) \)
  • (4) \( f(1) + f(2) + f(3) = f(0) \)
Correct Answer: (3) \( 2f(0) - f(1) + f(3) = f(2) \)
View Solution

Question 6:

The number of integers, greater than 7000 that can be formed, using the digits 3, 5, 6, 7, 8 without repetition, is:

\begin{flushleft

  • (1) 120
  • (2) 168
  • (3) 220
  • (4) 48
Correct Answer: (2) 168
View Solution

Question 7:

If the system of equations \[ x + 2y + 3z = 3 \quad \cdots (i) \] \[ 4x + 3y - 4z = 4 \quad \cdots (ii) \] \[ 8x + 4y - z = 9 + \mu \quad \cdots (iii) \]
has infinitely many solutions, then the ordered pair \( (\lambda, \mu) \) is equal to:

\begin{flushleft

  • (1) \( \left(\frac{72}{5}, \frac{21}{5}\right) \)
  • (2) \( \left(\frac{-72}{5}, \frac{-21}{5}\right) \)
  • (3) \( \left(\frac{72}{5}, \frac{-21}{5}\right) \)
  • (4) \( \left(\frac{-72}{5}, \frac{21}{5}\right) \)
Correct Answer: (3) \( \left(\frac{72}{5}, \frac{-21}{5}\right) \)
View Solution

Question 8:

The value of \[ \left( \frac{1 + \sin \frac{2\pi}{9} + i \cos \frac{2\pi}{9}}{1 + \sin \frac{2\pi}{9} - i \cos \frac{2\pi}{9}} \right)^3 \]
is:

\begin{flushleft

  • (1) \( -\frac{1}{2}(1 - i\sqrt{3}) \)
  • (2) \( \frac{1}{2}(1 - i\sqrt{3}) \)
  • (3) \( -\frac{1}{2}(\sqrt{3} - i) \)
  • (4) \( \frac{1}{2}(\sqrt{3} + i) \)
Correct Answer: (3) \( -\frac{1}{2}(\sqrt{3} - i) \)
View Solution

Question 9:

The equations of the sides AB and AC of a triangle ABC are: \[ (\lambda + 1)x + \lambda y = 4 \quad and \quad \lambda x + (1 - \lambda)y + \lambda = 0, \]
respectively. Its vertex A is on the y-axis and its orthocentre is \( (1, 2) \). The length of the tangent from the point C to the part of the parabola \( y^2 = 6x \) in the first quadrant is:

\begin{flushleft

  • (1) \( \sqrt{6} \)
  • (2) \( 2\sqrt{2} \)
  • (3) 2
  • (4) 4
Correct Answer: (2) \( 2\sqrt{2} \)
View Solution

Question 10:

The set of all values of \( a \) for which \[ \lim_{x \to a} \left([\![x - 5]\!] - [\![2x + 2]\!]\right) = 0, \]
where \( [\![x]\!] \) denotes the greatest integer less than or equal to \( x \), is equal to:

\begin{flushleft

  • (1) \( (-7.5, -6.5) \)
  • (2) \( (-7.5, -6.5] \)
  • (3) \( [-7.5, -6.5] \)
  • (4) \( [-7.5, -6.5) \)
Correct Answer: (1) \( (-7.5, -6.5) \)
View Solution

Question 11:

If \[ {}({}^{30}C_1)^2+ 2({}^{30}C_2)^2 + 3({}^{30}C_2)^2 + \ldots + 30({}^{30}C_{30})^2 = \frac{\alpha \cdot 60!}{(30!)^2}, \]
then \( \alpha \) is equal to:

\begin{flushleft

  • (1) 30
  • (2) 60
  • (3) 15
  • (4) 10
Correct Answer: (3) 15
View Solution

Question 12:

Let the plane containing the line of intersection of the planes \[ P_1: x + (\lambda + 4)y + z = 1 \quad and \quad P_2: 2x + y + z = 2 \]
pass through the points \( (0, 1, 0) \) and \( (1, 0, 1) \). Then the distance of the point \( (2\lambda, \lambda, -\lambda) \) from the plane \( P_2 \) is:

\begin{flushleft

  • (1) \( 5\sqrt{6} \)
  • (2) \( 4\sqrt{6} \)
  • (3) \( 2\sqrt{6} \)
  • (4) \( 3\sqrt{6} \)
Correct Answer: (4) \( 3\sqrt{6} \)
View Solution

Question 13:

Let \( \vec{\alpha} = 4\hat{i} + 3\hat{j} + 5\hat{k} \) and \( \vec{\beta} = \hat{i} + 2\hat{j} - 4\hat{k} \). Let \( \vec{\beta}_1 \) be parallel to \( \vec{\alpha} \) and \( \vec{\beta}_2 \) be perpendicular to \( \vec{\alpha} \). If \( \vec{\beta} = \vec{\beta}_1 + \vec{\beta}_2 \), then the value of \( 5\vec{\beta}_2 \cdot (\hat{i} + \hat{j} + \hat{k}) \) is:

\begin{flushleft

  • (1) 6
  • (2) 11
  • (3) 7
  • (4) 9
Correct Answer: (3) 7
View Solution

Question 14:

The locus of the midpoints of the chords of the circle \( C_1: (x - 4)^2 + (y - 5)^2 = 4 \), which subtend an angle \( \theta_1 \) at the centre of the circle \( C_1 \), is a circle of radius \( r_1 \). If \( \theta_1 = \frac{\pi}{3} \), \( \theta_3 = \frac{2\pi}{3} \), and \( r_1^2 = r_2^2 + r_3^2 \), then \( \theta_2 \) is equal to:

\begin{flushleft

  • (1) \( \frac{\pi}{4} \)
  • (2) \( \frac{3\pi}{4} \)
  • (3) \( \frac{\pi}{6} \)
  • (4) \( \frac{\pi}{2} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{\pi}{2} \)
View Solution

Question 15:

If the foot of the perpendicular drawn from \( (1, 9, 7) \) to the line passing through the point \( (3, 2, 1) \) and parallel to the planes \( x + 2y + z = 0 \) and \( 3y - z = 3 \) is \( (\alpha, \beta, \gamma) \), then \( \alpha + \beta + \gamma \) is equal to:

\begin{flushleft

  • (1) \( -1 \)
  • (2) \( 3 \)
  • (3) \( 1 \)
  • (4) \( 5 \)
Correct Answer: (4) \( 5 \)
View Solution

Question 16:

Let \( y = y(x) \) be the solution of the differential equation \[ (x^2 - 3y^2)dx + 3xy \, dy = 0, \quad y(1) = 1. \]
Then \( 6y^2(e) \) is equal to:

\begin{flushleft

  • (1) \( 3e^2 \)
  • (2) \( e^2 \)
  • (3) \( 2e^2 \)
  • (4) \( \frac{3e^2}{2} \)
Correct Answer: (3) \( 2e^2 \)
View Solution

Question 17:

Let \( p \) and \( q \) be two statements. Then \( \sim(p \land (p \to \sim q)) \) is equivalent to:

\begin{flushleft

  • (1) \( p \lor (p \land \sim q) \)
  • (2) \( p \lor (\sim p \land q) \)
  • (3) \( \sim p \lor q \)
  • (4) \( p \lor (p \land q) \)
Correct Answer: (3) \( \sim p \lor q \)
View Solution

Question 18:

The number of square matrices of order 5 with entries from the set \( \{0, 1\} \), such that the sum of all the elements in each row is 1 and the sum of all the elements in each column is also 1, is:

\begin{flushleft

  • (1) \( 225 \)
  • (2) \( 120 \)
  • (3) \( 150 \)
  • (4) \( 125 \)
Correct Answer: (2) \( 120 \)
View Solution

Question 19:

The value of the integral: \[ \int_{\frac{3\sqrt{2}}{4}}^{\frac{3\sqrt{3}}{4}} \frac{48}{\sqrt{9 - 4x^2}} \, dx \quad is equal to: \]

\begin{flushleft

  • (1) \( \frac{\pi}{3} \)
  • (2) \( \frac{\pi}{2} \)
  • (3) \( \frac{\pi}{6} \)
  • (4) \( 2\pi \)
Correct Answer: (4) \( 2\pi \)
View Solution

Question 20:

Let \( A \) be a \( 3 \times 3 \) matrix such that \( |adj(adj(A))| = 12^4 \). Then \( |A^{-1}adj(A)| \) is equal to:

\begin{flushleft

  • (1) \( 2\sqrt{3} \)
  • (2) \( \sqrt{6} \)
  • (3) \( 12 \)
  • (4) \( 1 \)
Correct Answer: (1) \( 2\sqrt{3} \)
View Solution

Question 21:

The urns \( A \), \( B \), and \( C \) contain \( 4 \) red, \( 6 \) black; \( 5 \) red, \( 5 \) black, and \( \lambda \) red; \( 4 \) black balls respectively. One of the urns is selected at random, and a ball is drawn. If the ball drawn is red and the probability that it is drawn from urn \( C \) is \( 0.4 \), then the square of the length of the side of the largest equilateral triangle, inscribed in the parabola \( y^2 = \lambda x \) with one vertex at the vertex of the parabola, is:

Correct Answer: (2) \( 432 \)
View Solution

Question 22:

If the area of the region bounded by the curves \( y^2 - 2y = -x \) and \( x + y = 0 \) is \( A \), then \( 8A \) is equal to:

Correct Answer: \( 36 \)
View Solution

Question 23:

If \[ \frac{1^3 + 2^3 + 3^3 + \ldots (up to \( n \) terms)}{1 \cdot 3 + 2 \cdot 5 + 3 \cdot 7 + \ldots (up to \( n \) terms)} = \frac{9}{5}, \]
then the value of \( n \) is:

Correct Answer: \( 5 \)
View Solution

Question 24:

Let \( f \) be a differentiable function defined on \( \left(0, \frac{\pi}{2}\right) \) such that \( f(x) > 0 \) and \[ f(x) + \int_0^x f(t)\sqrt{1 - (\log_e f(t))^2} \, dt = e, \quad \forall x \in \left[0, \frac{\pi}{2}\right]. \]
Then \( \left(6 \log_e f\left(\frac{\pi}{6}\right)\right)^2 \) is equal to:

Correct Answer: \( 27 \)
View Solution

Question 25:

The minimum number of elements that must be added to the relation \( R = \{(a, b), (b, c), (b, d)\} \) on the set \( \{a, b, c, d\} \) so that it is an equivalence relation, is:

Correct Answer: \( 13 \)
View Solution

Question 26:

Let \( \mathbf{a} = \mathbf{i} + 2\mathbf{j} + \lambda \mathbf{k}, \, \mathbf{b} = 3\mathbf{i} - 5\mathbf{j} - \lambda \mathbf{k}, \, \mathbf{a} \cdot \mathbf{c} = 7, \, 2\mathbf{b} \cdot \mathbf{c} + 43 = 0, \, \mathbf{a} \times \mathbf{c} = \mathbf{b} \times \mathbf{c} \). Then \( |\mathbf{a} \cdot \mathbf{b}| \) is equal to:

Correct Answer: \( 8 \)
View Solution

Question 27:

Let the sum of the coefficients of the first three terms in the expansion of \[ \left(x - \frac{3}{x^2}\right)^n, \quad x \neq 0, \, n \in \mathbb{N}, \]
be \( 376 \). Then the coefficient of \( x^4 \) is:

Correct Answer: \( 405 \)
View Solution

Question 28:

If the shortest distance between the lines \[ \frac{x + \sqrt{6}}{2} = \frac{y - \sqrt{6}}{4} = \frac{z}{5}, \quad \frac{x - \lambda}{3} = \frac{y - 2\sqrt{6}}{4} = \frac{z + 2\sqrt{6}}{5} \]
is \( 6 \), then the square of the sum of all possible values of \( \lambda \) is:

Correct Answer: \( 384 \)
View Solution

Question 29:

Let \( S = \{ \theta \in [0, 2\pi) : \tan(\cos \theta) + \tan(\sin \theta) = 0 \} \). Then \( \sum_{\theta \in S} \sin^2 \left(\theta + \frac{\pi}{4}\right) \) is equal to:

Correct Answer: \( 2 \)
View Solution

Question 30:

The equations of the sides \( AB \), \( BC \), and \( CA \) of a triangle \( \Delta ABC \) are: \[ 2x + y = 0, \quad x + py = 21a \, (a \neq 0), \quad x - y = 3, \]
and \( P(2, a) \) is the centroid of \( \Delta ABC \). Then \( (BC)^2 \) is equal to:

Correct Answer: \( 122 \)
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Mathematics Analysis Jan 24 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for Mathematics paper scheduled on January 24 Shift 2 is updated here. Jan 24 shift 2 candidates can check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Mathematics questions using the link provided below.

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Mathematics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper