JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 30 Shift 1 PDF is available for download. Candidates can download the memory-based JEE Main 2023 Mathematics Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 30 Shift 1 using the link below. JEE Main Mathematics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B. 

Related Links:

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 30 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 30 Jan Shift 1 Mathematics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution


Question 1:

Let
\[ A = \begin{bmatrix} m & n
p & q \end{bmatrix}, \, d = |A| \neq 0, \, and |A - d(Adj A)| = 0. \]
Then:

  • (1) \((1 + d)^2 = (m + q)^2\)
  • (2) \(1 + d^2 = (m + q)^2\)
  • (3) \((1 + d)^2 = m^2 + q^2\)
  • (4) \(1 + d^2 = m^2 + q^2\)
Correct Answer: (1) \((1 + d)^2 = (m + q)^2\)

View Solution

Question 2:

The line \( \ell_1 \) passes through the point \( (2, 6, 2) \) and is perpendicular to the plane \( 2x + y - 2z = 10 \). Then the shortest distance between the line \( \ell_1 \) and the line
\[ \frac{x+1}{2} = \frac{y+4}{-3} = \frac{z}{2} \]
is:

  • (1) 7
  • (2) \( \frac{19}{3} \)
  • (3) \( \frac{19}{2} \)
  • (4) 9
Correct Answer: (4) 9

View Solution

Question 3:

If an unbiased die, marked with \( -2, -1, 0, 1, 2, 3 \) on its faces, is thrown five times, then the probability that the product of the outcomes is positive, is:

  • (1) \( \frac{881}{2592} \)
  • (2) \( \frac{521}{2592} \)
  • (3) \( \frac{440}{2592} \)
  • (4) \( \frac{27}{288} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{521}{2592} \)

View Solution

Question 4:

Let the system of linear equations

x + y + kz = 2

2x + 3y - z = 1

3x + 4y + 2z = k

have infinitely many solutions. Then the system

(k+1)x + (2k-1)y = 7

(2k+1)x + (k+5)y = 10

has:

  • (1) infinitely many solutions
  • (2) unique solution satisfying \( x - y = 1 \)
  • (3) no solution
  • (4) unique solution satisfying \( x + y = 1 \)
Correct Answer: (4) unique solution satisfying \( x + y = 1 \)

View Solution

Question 5:

If
\[ \tan 15^\circ + \frac{1}{\tan 75^\circ} + \tan 105^\circ + \tan 195^\circ = 2a, \]
then the value of \( a + \frac{1}{a} \) is:

  • (1) 4
  • (2) \( 4 - 2\sqrt{3} \)
  • (3) 2
  • (4) \( 5 - 3\sqrt{3} \)
Correct Answer: (1) 4

View Solution

Question 6:

Suppose \( f : \mathbb{R} \to (0, \infty) \) be a differentiable function such that \( 5f(x + y) = f(x) \cdot f(y), \, \forall x, y \in \mathbb{R} \). If \( f(3) = 320 \), then \( \sum_{n=0}^{5} f(n) \) is equal to:

  • (1) 6875
  • (2) 6575
  • (3) 6825
  • (4) 6528
Correct Answer: (3) 6825

View Solution

Question 7:

If \[ a_n = \frac{-2}{4n^2 - 16n + 15}, \quad then \quad a_1 + a_2 + \dots + a_5 is equal to: \]

  • (1) \( \frac{51}{144} \)
  • (2) \( \frac{49}{138} \)
  • (3) \( \frac{50}{141} \)
  • (4) \( \frac{52}{147} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{50}{141} \)

View Solution

Question 8:

If the coefficient of \( x^{15} \) in the expansion of \[ \left(ax^3 + \frac{1}{bx^3}\right)^{15} \]
is equal to the coefficient of \( x^{-15} \) in the expansion of \[ \left(\frac{a}{x^3} - \frac{1}{bx^3}\right)^{15}, \]
where \( a \) and \( b \) are positive real numbers, then for each such ordered pair \( (a, b) \):

  • (1) \( a = b \)
  • (2) \( ab = 1 \)
  • (3) \( a = 3b \)
  • (4) \( ab = 3 \)
Correct Answer: (2) \( ab = 1 \)

View Solution

Question 9:

If \( \mathbf{a}, \mathbf{b}, \mathbf{c} \) are three non-zero vectors and \( \hat{n} \) is a unit vector perpendicular to \( \mathbf{c} \) such that \[ \mathbf{a} = \alpha \mathbf{b} - \hat{n}, \quad (\alpha \neq 0) \]
and \[ \mathbf{\overrightarrow{b}} \cdot \mathbf{\overrightarrow{c}} = 12, \quad then \quad \left| \mathbf{\overrightarrow{c}} \times (\mathbf{\overrightarrow{a} } \times \mathbf{\overrightarrow{b}}) \right| \]
is equal to:

  • (1) 15
  • (2) 9
  • (3) 12
  • (4) 6
Correct Answer: (3) 12

View Solution

Question 10:

The number of points on the curve \[ y = 54x^5 - 135x^4 - 70x^3 + 180x^2 + 210x \]
at which the normal lines are parallel to \[ x + 90y + 2 = 0 \]
is:

  • (1) 2
  • (2) 3
  • (3) 4
  • (4) 0
Correct Answer: (3) 4

View Solution

Question 11:

Let \[ y = x + 2, \quad 4y = 3x + 6, \quad and \quad 3y = 4x + 1 \]
be three tangent lines to the circle \[ (x - h)^2 + (y - k)^2 = r^2. \]
Then \( h + k \) is equal to:

  • (1) 5
  • (2) \( 5(1 + \sqrt{2}) \)
  • (3) 6
  • (4) \( 5\sqrt{2} \)
Correct Answer: (1) 5

View Solution

Question 12:

Let the solution curve \( y = y(x) \) of the differential equation \[ \frac{dy}{dx} - \frac{3x^5 \tan^{-1}(x^3)}{(1+x^6)^{3/2}} y = 2x \] \[exp \frac{x^3-\tan^{-1}x^3}{\sqrt{(1+x)^6}}\]pass through the origin. Then \( y(1) \) is equal to:

  • (1) \( \exp\left(\frac{4 - \pi}{4\sqrt{2}}\right) \)
  • (2) \( \exp\left(\frac{\pi - 4}{4\sqrt{2}}\right) \)
  • (3) \( \exp\left(\frac{1 - \pi}{4\sqrt{2}}\right) \)
  • (4) \( \exp\left(\frac{4 + \pi}{4\sqrt{2}}\right) \)
Correct Answer: (1) \( \exp\left(\frac{4 - \pi}{4\sqrt{2}}\right) \)

View Solution

Question 13:

Let a unit vector \( \overrightarrow{OP} \) make angles \( \alpha, \beta, \gamma \) with the positive directions of the coordinate axes \( OX, OY, OZ \) respectively, where \( \beta \in \left( 0, \frac{\pi}{2} \right) \), and \( \overrightarrow{OP} \) is perpendicular to the plane through points \( (1, 2, 3) \), \( (2, 3, 4) \), and \( (1, 5, 7) \). Then which one of the following is true?

  • (1) \( \alpha \in \left( \frac{\pi}{2}, \pi \right) \) and \( \gamma \in \left( \frac{\pi}{2}, \pi \right)
  • (2) \( \alpha \in \left( 0, \frac{\pi}{2} \right) \) and \( \gamma \in \left( 0, \frac{\pi}{2} \right)
  • (3) \( \alpha \in \left( \frac{\pi}{2}, \pi \right) \) and \( \gamma \in \left( 0, \frac{\pi}{2} \right)
  • (4) \( \alpha \in \left( 0, \frac{\pi}{2} \right) \) and \( \gamma \in \left( \frac{\pi}{2}, \pi \right) \)
Correct Answer: (1)} \( \alpha \in \left( \frac{\pi}{2}, \pi \right) \) and \( \gamma \in \left( \frac{\pi}{2}, \pi \right)

View Solution

Question 14:

If \([t]\) denotes the greatest integer \(\leq 1\), then the value of \[ \frac{3(e-1)^2}{e} \int_{1}^{2} x^2 e^{[x] + [x^3]} dx \]
is:

  • (1) \( e^9 - e \)
  • (2) \( e^8 - e \)
  • (3) \( e^7 - 1 \)
  • (4) \( e^8 - 1 \)
Correct Answer: (2) \( e^8 - e \)

View Solution

Question 15:

If \( P(h,k) \) be a point on the parabola \( x = 4y^2 \), which is nearest to the point \( Q(0, 33) \), then the distance of \( P \) from the directrix of the parabola \( y^2 = 4(x + y) \) is equal to:

  • (1) 2
  • (2) 4
  • (3) 8
  • (4) 6
Correct Answer: (4) 6}

View Solution

Question 16:

A straight line cuts off the intercepts \( OA = a \) and \( OB = b \) on the positive directions of the \( x \)-axis and \( y \)-axis, respectively. If the perpendicular from the origin \( O \) to this line makes an angle of \( \frac{\pi}{6} \) with the positive direction of the \( y \)-axis and the area of \( \triangle OAB \) is \( \frac{98}{3} \sqrt{3} \), then \( a^2 - b^2 \) is equal to:

  • (1) \( \frac{392}{3} \)
  • (2) \( 196 \)
  • (3) \( \frac{196}{3} \)
  • (4) \( 98 \)
Correct Answer: (1) \( \frac{392}{3} \)

View Solution

Question 17:

The coefficient of \( x^{301} \) in \[ (1 + x)^{500} + x(1 + x)^{499} + x^2(1 + x)^{498} + \dots + x^{500} \]
is:

  • (1) \( ^{501}C_{302} \)
  • (2) \( ^{500}C_{301} \)
  • (3) \( ^{500}C_{300} \)
  • (4) \( ^{501}C_{200} \)
Correct Answer: (4) \( ^{501}C_{200} \)}

View Solution

Question 18:

Among the statements:

(S1) \( \left( (p \lor q) \Rightarrow r \right) \Leftrightarrow \left( p \Rightarrow r \right) \)

(S2) \( \left( (p \lor q) \Rightarrow r \right) \Leftrightarrow \left( (p \Rightarrow r) \lor (q \Rightarrow r) \right) \)

Which of the following is true?

  • (1) Only (S1) is a tautology
  • (2) Neither (S1) nor (S2) is a tautology
  • (3) Only (S2) is a tautology
  • (4) Both (S1) and (S2) are tautologies
Correct Answer: (2) Neither (S1) nor (S2) is a tautology

View Solution

Question 19:

The minimum number of elements that must be added to the relation \[ R = \{(a, b), (b, c)\} \]
on the set \[ \{a, b, c\} \]
so that it becomes symmetric and transitive is:

  • (1) 4
  • (2) 7
  • (3) 5
  • (4) 3
Correct Answer: (2) 7

View Solution

Question 20:

If the solution of the equation \[ \log_{\cos x} \cot x + 4 \log_{\sin x} \tan x = 1, \, x \in \left(0, \frac{\pi}{2}\right), \]
is \[ \sin^{-1}\left(\frac{\alpha + \sqrt{\beta}}{2}\right), \]
where \( \alpha, \beta \) are integers, then \( \alpha + \beta \) is equal to:

  • (1) \( 3 \)
  • (2) \( 5 \)
  • (3) \( 6 \)
  • (4) \( 4 \)
Correct Answer: (4) \( 4 \)

View Solution

Question 21:

Let \( S = \{1, 2, 3, 4, 5, 6\} \). Then the number of one-one functions \( f: S \to P(S) \), where \( P(S) \) denotes the power set of \( S \), such that \( f(n) \subset f(m) \) where \( n < m \), is ____.

Correct Answer: (3240)

View Solution

Question 22:

Let \( \alpha \) be the area of the larger region bounded by the curve \[ y^2 = 8x \]
and the lines \[ y = x \quad and \quad x = 2, \]
which lies in the first quadrant. Then the value of \( 3\alpha \) is equal to:

Correct Answer: 22

View Solution

Question 23:

\(\lambda\)\(_1\) \(<\) \(\lambda\)\(_2\) are two values of \(\lambda\) such that the angle between the planes \[ P_1 : \vec{r} \cdot (3\hat{i} - 5\hat{j} + \hat{k}) = 7 \]
and \[ P_2 : \vec{r} \cdot (\lambda \hat{i} + \hat{j} - 3\hat{k}) = 9 \]
is \(\sin^{-1} \left( \frac{2\sqrt{6}}{5} \right)\), then the square of the length of the perpendicular from the point \((38\lambda, 10\lambda, 2)\) to the plane \(P_1\) is _____.

 

Correct Answer: 315

View Solution

Question 24:

Let \( z = 1 + i \) and \( z_1 = \frac{1 + i\bar{z}}{\bar{z}(1-z) + \frac{1}{z}} \). Then \( \frac{12}{\pi} \, arg(z_1) \) is equal to ____.

Correct Answer: 9

View Solution

Question 25:

\[ \lim_{x \to 0} \frac{48}{x^4} \int_{0}^{x} \frac{t^3}{t^6 + 1} \, dt is equal to \_\_\_\_\_. \]

Correct Answer: 12

View Solution

Question 26:

The mean and variance of 7 observations are 8 and 16, respectively. If one observation 14 is omitted and \( a \) and \( b \) are respectively the mean and variance of the remaining 6 observations, then \( a + 3b - 5 \) is equal to:

Correct Answer: 37

View Solution

Question 27:

If the equation of the plane passing through the point \( (1, 1, 2) \) and perpendicular to the line \[ x - 3y + 2z - 1 = 0, \quad 4x - y + z = 0 \quad is \quad Ax + By + Cz = 1, \]
then \( 140(C - B + A) \) is equal to:

Correct Answer: 15

View Solution

Question 28:


Let \[ \sum_{n=0}^{\infty} \frac{n^3 \big( (2n)! \big) + (2n-1)(n!)}{(n!)(2n)!} = a e + \frac{b}{e} + c, \]
where \(a, b, c \in \mathbb{Z}\) and \(e = \sum_{n=0}^{\infty} \frac{1}{n!}\). Then \(a^2 - b + c\) is equal to ______.

 

Correct Answer: 26

View Solution

Question 29:

Number of 4-digit numbers (the repetition of digits is allowed) which are made using the digits 1, 2, 3, and 5 and are divisible by 15 is equal to:

Correct Answer: 21

View Solution

Question 30:

Let \[ f^1(x) = \frac{3x + 2}{2x + 3}, \quad x \in \mathbb{R}, \quad R - \left( -\frac{3}{2} \right). \]
For \( n \geq 2 \), define \( f^n(x) = f^10f^{n-1}(x) \) and if
\[
f^5(x) = \frac{ax + b{bx + a, \quad \gcd(a, b) = 1, \quad \text{then \quad a + b \text{ is equal to:

Correct Answer: 3125

View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Mathematics Analysis Jan 30 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for Mathematics paper scheduled on January 30 Shift 1 has been updated here. Just like the previous shifts, students found the Mathematics paper lengthy with a few tricky questions. The difficulty level of JEE Main 2023 Mathematics question paper Jan 30 Shift 1 was reported as easy to moderate. Candidates can check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Mathematics questions.

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Mathematics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper