Access the JEE Main 2023 6 April Shift 1 Question Paper PDF with Solutions and Answer Key right here! Conducted by NTA on April 6, 2023, from 9 AM to 12 PM for Paper 1 (B.E./B.Tech), this JEE Main 2023 Question Paper was moderately challenging—Physics was easy and formula-based, Chemistry was NCERT-aligned, while Mathematics featured tricky questions and lengthy calculations. Download this free JEE Main 2023 Solution PDF for April 6 Shift 1 below to enhance your JEE Main 2025 preparation, master the exam pattern, and practice previous year questions.

JEE Main 2023 Question Paper with Solution and Answer Key PDF (6 April – Shift 1)

JEE Main 2023 Question Paper PDF With Answer Key Download PDF Check Solutions

Related Links:


JEE Main 2023 Question Paper With Solutions

Mathematics

Question 1:

The straight lines l1 and l2 pass through the origin and trisect the line segment of the line L : 9x + 5y = 45 between the axes. If m1 and m2 are the slopes of the lines l1 and l2, then the point of intersection of the line y = (m1 + m2)x with L lies on:

  1. 6x + y = 10
  2. 6x - y = 15
  3. y - 2x = 5
  4. y − x = 5
Correct Answer: (4) y − x = 5
View Solution

Question 2:

Let the position vectors of the points A, B, C and D be 5i + 5j + 2λk, i + 2j + 3k, −2i + xj + 4k and -i + 5j + 6k. Let the set S = {λ ∈ R: the points A, B, C and D are coplanar}. Then Σλ∈S(λ + 2)2 is equal to:

  1. 9
  2. 13
  3. 25
  4. 41
Correct Answer: (4) 41
View Solution

Question 3:

Let I(x) = ∫ (x2(xsec2x + tanx))(xtanx + 1)2 dx. If I(0) = 0, then I(π/4) is equal to:

  1. loge((π+4)2)(16 + 4(π+4)/π2)
  2. loge((π+4)2)π2/(4(π+4))
  3. loge((π+4)2)(16 - 4(π+4)/π2)
  4. loge((π+4)2)(32 + 4(π+4)/π2)
Correct Answer: (2) loge((π+4)2)π2/(4(π+4))
View Solution

Question 4:

The sum of the first 20 terms of the series 5 + 11 + 19 + 29 + 41 + ... is:

  1. 3450
  2. 3420
  3. 3520
  4. 3250
Correct Answer: (3) 3520
View Solution

Question 5:

A pair of dice is thrown 5 times. For each throw, a total of 5 is considered a success. If probability of at least 4 successes is k311, then k is equal to:

  1. 164
  2. 123
  3. 82
  4. 75
Correct Answer: (2) 123
View Solution

Question 6:

Let A = [aij]2x2, where aij ≠ 0 for all i, j, and A2 = I. Let a be the sum of all diagonal elements of A and b = |A|. Then 3a2 + 4b2 is equal to:

  1. 14
  2. 4
  3. 3
  4. 7
Correct Answer: (2) 4 View Solution

Question 7:

Let a1, a2, a3, ..., an be n positive consecutive terms of an arithmetic progression. If d > 0 is its common difference, then: limn→∞ (1√n)(1√a1+√a2 + 1√a2+√a3+ ... + 1√an-1+√an) is:

  1. 116
  2. 1
  3. √d
  4. 0
Correct Answer: (2) 1 <View Solution.

Question 8:

If 2nC3 : nC3 = 10:1, then the ratio (n2 + 3n) : (n2 - 3n + 4) is:

  1. 27:11
  2. 35:16
  3. 2:1
  4. 65:37
Correct Answer: (3) 2:1 View Solution

Question 9:

Let A = {x ∈ R : |x+3| + |x+4| ≤ 3}, B = {x ∈ R: 3 · Σ3x-3r=110-r < 3-[x]} where [x] denotes the greatest integer function. Then,

  1. A ⊂ B, A ≠ B
  2. A ∩ B = ∅
  3. A = B
  4. B ⊂ A, A ≠ B
Correct Answer: (3) A = B
View Solution

Question 10:

One vertex of a rectangular parallelepiped is at the origin O and the lengths of its edges along x, y and z axes are 3, 4 and 5 units respectively. Let P be the vertex (3, 4, 5). Then the shortest distance between the diagonal OP and an edge parallel to the z axis, not passing through O or P is:

  1. 125√5
  2. 12√55
  3. 125
  4. 12
Correct Answer: (3) 125
View Solution

Question 11:

If the equation of the plane passing through the line of intersection of the planes 2x - y + z = 3 and 4x – 3y + 5z + 9 = 0 and parallel to the line (x+1)-2 = (y+3)4 = z5 is ax + by + cz + 6 = 0, then a + b + c is equal to :

  1. 15
  2. 14
  3. 13
  4. 12
Correct Answer: (2) 14
View Solution

Question 12:

If the ratio of the fifth term from the beginning to the fifth term from the end in the expansion of (√2 + 1√3)n is √6 : 1, then the third term from the beginning is :

  1. 30√2
  2. 60√2
  3. 30√3
  4. 60√3
Correct Answer: (4) 60√3
View Solution

Question 13:

The sum of all the roots of the equation |x2 - 8x + 15| - 2x + 7 = 0 is:

  1. 11 - √3
  2. 9 - √3
  3. 9 + √3
  4. 11 + √3
Correct Answer: (3) 9 + √3
View Solution

Question 14:

From the top A of a vertical wall AB of height 30 m, the angles of depression of the top P and bottom Q of a vertical tower PQ are 15° and 60° respectively. B and Q are on the same horizontal level. If C is a point on AB such that CB = 15 m, then the area (in m²) of the quadrilateral BCPQ is equal to:

  1. 300(√3-√5)
  2. 300(√3+1)
  3. 300(3-1)
  4. 600(√3-1)
Correct Answer: (4) 600(√3-1)
View Solution

Question 15:

Let a = 2i + 3j + 4k, b = i – 2j – 2k and c = −i + 4j + 3k. If d is a vector perpendicular to both b and c, and a · d = 18, then |a x d|2 is equal to :

  1. 760
  2. 640
  3. 720
  4. 680
Correct Answer: (3) 720
View Solution

Question 16:

If 2xy + 3yx = 20, then dydx at (2,2) is equal to:

  1. (3+loge 8)(2+loge 4)
  2. (2+loge 8)(3+loge 4)
  3. (3+loge 4)(2+loge 8)
  4. (3+loge 16)(4+loge 8)
Correct Answer: (2) (2+loge 8)(3+loge 4) View Solution

Question 17:

If the system of equations x+y+az = b, 2x + 5y + 2z = 6, x+2y+3z = 3 has infinitely many solutions, then 2a+3b is equal to:

  1. 28
  2. 20
  3. 25
  4. 23
Correct Answer: (4) 23
View Solution

Question 18:

Statement (P⇒Q)∧(R⇒Q) is logically equivalent to:

  1. (P∨R)⇒Q
  2. (P⇒R)∨(Q⇒R)
  3. (P⇒R)∧(Q⇒R)
  4. (P∧R)⇒Q
Correct Answer: (1) (P∨R)⇒Q
View Solution

Question 19:

Let 5f(x) + 4f(1x) = 1x + 3, x>0. Then 18∫21f(x)dx is equal to:

  1. 10loge2 - 6
  2. 10loge2 + 6
  3. 5loge2 - 3
  4. 5loge2 + 3
Correct Answer: (1) 10loge2 - 6
View Solution

Question 20:

The mean and variance of a set of 15 numbers are 12 and 14 respectively. The mean and variance of another set of 15 numbers are 14 and σ2 respectively. If the variance of all the 30 numbers in the two sets is 13, then σ2 is equal to:

  1. 12
  2. 10
  3. 11
  4. 9
Correct Answer: (2) 10
View Solution

Question 21:

Let the tangents to the curve x2 + 2x – 4y + 9 = 0 at the point P(1, 3) on it meet the y-axis at A. Let the line passing through P and parallel to the line x - 3y = 6 meet the parabola y2 = 4x at B. If B lies on the line 2x – 3y = 8, then (AB)2 is equal to:

Correct Answer: 292
View Solution

Question 22:

Let the point (p, p + 1) lie inside the region E = {(x,y): 3 - x ≤ y ≤ √(9 - x2), 0 < x < 3}. If the set of all values of p is the interval (a, b), then b2 + b − a2 is equal to:

Correct Answer: 3
View Solution

Question 23:

Let y = y(x) be a solution of the differential equation (xcosx)dy + (xysinx + ycosx - 1)dx = 0, 0 < x < π/2. If y(π/3) = √3, then |y"(π/6) + 2y'(π/6)| is equal to:

Correct Answer: 2
View Solution

Question 24:

Let a ∈ Z and [t] be the greatest integer ≤ t. Then the number of points, where the function f(x) = [a + 13sinx], x ∈ (0,π) is not differentiable, is:

Correct Answer: 25
View Solution

Question 25:

If the area of the region S = {(x,y): 2y - y2 ≤ x ≤ 2y, x ≥ y} is equal to (1 - 1n4, then the natural number n is equal to:

Correct Answer: 5
View Solution

Question 26:

The number of ways of giving 20 distinct oranges to 3 children such that each child gets at least one orange is:

Correct Answer: 3483638676
View Solution

Question 27:

Let the image of the point P(1, 2, 3) in the plane 2x - y + z = 9 be Q. If the coordinates of the point R are (6, 10, 7), then the square of the area of the triangle PQR is:

Correct Answer: 594
View Solution

Question 28:

A circle passing through the point P(α,β) in the first quadrant touches the two coordinate axes at the points A and B. The point P is above the line AB. The point Q on the line segment AB is the foot of the perpendicular from P on AB. If PQ is equal to 11 units, then the value of αβ is:

Correct Answer: 121
View Solution

Question 29:

The coefficient of x18 in the expansion of (1+x2+2x)15 is:

Correct Answer: 5005 View Solution

Question 30:

Let A = {1,2,3,4,...,10} and B = {0,1,2,3,4}. The number of elements in the relation R = {(a,b) ∈ A x A : 2(a-b)2 + 3(a-b) ∈ B} is:

Correct Answer: 18
View Solution

Physics

Question 31:

The kinetic energy of an electron, an α-particle, and a proton are given as 4K, 2K, and K respectively. The de-Broglie wavelength associated with electron (λe), α-particle (λα), and the proton (λp) are as follows:

  1. λα > λp > λe
  2. λα = λp > λe
  3. λα = λp < λe
  4. λα < λp < λe
Correct Answer: (4) λα < λp < λe
View Solution

Question 32:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: Earth has atmosphere whereas moon doesn’t have any atmosphere.
Reason R: The escape velocity on the moon is very small as compared to that on Earth.

Choose the correct answer from the options given below:

  1. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  2. A is false but R is true
  3. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  4. A is true but R is false
Correct Answer: (1) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 33:

A source supplies heat to a system at the rate of 1000 W. If the system performs work at a rate of 200 W, the rate at which internal energy of the system increases is:

  1. 500 W
  2. 600 W
  3. 800 W
  4. 1200 W
Correct Answer: (3) 800 W View Solution

Question 34:

A small ball of mass M and density ρ is dropped in a viscous liquid of density ρo. After some time, the ball falls with a constant velocity. What is the viscous force on the ball?

  1. F = Mg(1 + ρo/ρ)
  2. F = Mg(1 + ρ/ρo)
  3. F = Mg(1 − ρo/ρ)
  4. F = Mg(1 + ρρo)
Correct Answer: (3) F = Mg(1 − ρo/ρ)
View Solution

Question 35:

A small block of mass 100 g is tied to a spring of spring constant 7.5 N/m and length 20 cm. The other end of the spring is fixed at a point A. If the block moves in a circular path on a smooth horizontal surface with constant angular velocity 5 rad/s about point A, the tension in the spring is:

  1. 0.75 N
  2. 1.5 N
  3. 0.25 N
  4. 0.50 N
Correct Answer: (1) 0.75 N View Solution

Question 36:

A particle is moving with constant speed in a circular path. When the particle turns by an angle of 90°, the ratio of instantaneous velocity to its average velocity is π:x√2. The value of x will be:

  1. 7
  2. 2
  3. 1
  4. 5
Correct Answer: (2) 2 View Solution

Question 37:

Two resistances are given as R1 = (10 ± 0.5)Ω and R2 = (15 ± 0.5)Ω. The percentage error in the measurement of equivalent resistance when they are connected in parallel is:

  1. 2.33%
  2. 4.33%
  3. 5.33%
  4. 6.33%
Correct Answer: (2) 4.33%
View Solution

Question 38:

For a uniformly charged thin spherical shell, the electric potential (V) radially away from the center of the shell can be graphically represented as:

electric potential (V) radially away from the entire

  1. Graph 1
  2. Graph 2
  3. Graph 3
  4. Graph 4
Correct Answer: (4) Graph 4 View Solution

Question 39:

A long straight wire of circular cross-section (radius a) is carrying steady current I. The current I is uniformly distributed across the cross-section. The magnetic field is:

  1. Zero in the region r < a and inversely proportional to r in the region r > a
  2. Inversely proportional to r in the region r < a and uniform throughout in the region r > a
  3. Directly proportional to r in the region r < a and inversely proportional to r in the region r > a
  4. Uniform in the region r < a and inversely proportional to r in the region r > a
Correct Answer: (3) Directly proportional to r in the region r < a and inversely proportional to r in the region r > a View Solution

Question 40:

By what percentage will the transmission range of a TV tower be affected when the height of the tower is increased by 21%?

  1. 12%
  2. 15%
  3. 14%
  4. 10%
Correct Answer: (4) 10%
View Solution

Question 41:

The number of air molecules per cm³ increased from 3×10¹⁹ to 12×10¹⁹. The ratio of collision frequency of air molecules before and after the increase is:

  1. 0.25
  2. 0.75
  3. 1.25
  4. 0.50
Correct Answer: (1) 0.25
View Solution

Question 42:

The energy levels of a hydrogen atom are shown. The transition corresponding to emission of the shortest wavelength is:

  1. A
  2. D
  3. C
  4. B
Correct Answer: (2) D View Solution

Question 43:

For the plane electromagnetic wave given by E = E₀ sin(ωt - kx) and B = B₀ sin(ωt - kx), the ratio of average electric energy density to average magnetic energy density is:

  1. 2
  2. 1/2
  3. 1
  4. 4
Correct Answer: (3) 1
View Solution

Question 44:

A planet has double the mass of the Earth. Its average density is equal to that of the Earth. An object weighing W on Earth will weigh on that planet:

  1. 21/3W
  2. 2W
  3. W
  4. 22/3W
Correct Answer: (1) 21/3W
View Solution

Question 45:

The resistivity (ρ) of a semiconductor varies with temperature. Which of the following curves represents the correct behavior?

  1. Option 1
  2. Option 2
  3. Option 3
  4. Option 4
Correct Answer: (3) Option 3
View Solution

Question 46:

A monochromatic light wave with wavelength λ1 and frequency ν1 in air enters another medium. If the angle of incidence and angle of refraction at the interface are 45° and 30° respectively, then the wavelength λ2 and frequency ν2 of the refracted wave are:

  1. λ2 = (1/√2) λ1, ν2 = ν1
  2. λ2 = λ1, ν2 = (1/√2) ν1
  3. λ2 = λ1, ν2 = √2 ν1
  4. λ2 = √2 λ1, ν2 = ν1
Correct Answer: (1) λ2 = (1/√2) λ1, ν2 = ν1
View Solution

Question 47:

A mass m is attached to two springs of spring constants K1 and K2, respectively, as shown. The time period of oscillation of the mass m on a frictionless surface is:

A mass m is attached to two strings

  1. (1/2π) √(m/(K1 − K2))
  2. (1/2π) √((K1 + K2)/m)
  3. 2π √(m/(K1 + K2))
  4. 2π √((K1 − K2)/m)
Correct Answer: (3) 2π √(m/(K1 + K2)) View Solution

Question 48:

Identify the logic gate that is equivalent to the given circuit diagram.

 logic gate equivalent

  1. NOR
  2. OR
  3. NAND
  4. AND
Correct Answer: (1) NOR View Solution

Question 49:

Which of the following scenarios will result in an induced emf in a coil?

  1. A and B only
  2. C and D only
  3. B and C only
  4. A and C only
Correct Answer: (2) C and D only
View Solution

Question 50:

Given below are two statements: Assertion (A) and Reason (R).
Assertion A: When a body is projected at an angle of 45°, its range is maximum.
Reason R: For maximum range, the value of sin 2θ should be equal to 1.

  1. Both A and R are correct but R is NOT the correct explanation of A
  2. A is false but R is true
  3. Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
  4. A is true but R is false
Correct Answer: (3) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 51:

Two identical circular wires of radius 20 cm and carrying current √2 A are placed in perpendicular planes as shown in the figure. The net magnetic field at the center of the circular wires is × 10-8 T.

Two identical circular wires of radius 20 cm

Correct Answer: 628
View Solution

Question 52:

A steel rod has a radius of 20 mm and a length of 2.0 m. A force of 62.8 kN stretches it along its length. Young’s modulus of steel is 2.0 × 1011 N/m2. The longitudinal strain produced in the wire is × 10-5.

Correct Answer: 25
View Solution

Question 53:

The length of a metallic wire is increased by 20% and its area of cross-section is reduced by 4%. The percentage change in resistance of the metallic wire is:

Correct Answer: 25%
View Solution

Question 54:

The radius of the fifth orbit of Li++ is × 10-12 m. Take the radius of hydrogen atom = 0.51 Å.

Correct Answer: 425 View Solution

Question 55:

A particle of mass 10 g moves in a straight line with retardation 2x, where x is the displacement in SI units. Its loss of kinetic energy for the above displacement is (10/x)-n J. The value of n will be:

Correct Answer: 2
View Solution

Question 56:

An ideal transformer with a purely resistive load operates at 12 kV on the primary side. It supplies electrical energy to a number of nearby houses at 120 V. The average rate of energy consumption in the houses served by the transformer is 60 kW. The value of resistive load (Rs) required in the secondary circuit will be in mΩ:

Correct Answer: 240
View Solution

Question 57:

A parallel plate capacitor with plate area A and plate separation d is filled with a dielectric material of dielectric constant K = 4. The thickness of the dielectric material is x, where x < d. Let C1 and C2 be the capacitance of the system for x = 1/3d and x = 2/3d, respectively. If C1 = 2 µF, the value of C2 is in µF:

Correct Answer: 3 View Solution

Question 58:

Two identical solid spheres each of mass 2 kg and radii 10 cm are fixed at the ends of a light rod. The separation between the centers of the spheres is 40 cm. The moment of inertia of the system about an axis perpendicular to the rod passing through its middle point is × 10-3 kg·m2:

Correct Answer: 176
View Solution

Question 59:

A person driving a car at a constant speed of 15 m/s is approaching a vertical wall. The person notices a change of 40 Hz in the frequency of his car's horn upon reflection from the wall. The frequency of the horn is in Hz:

Correct Answer: 420
View Solution

Question 60:

A pole is vertically submerged in a swimming pool, such that it gives a length of shadow 2.15 m within water when sunlight is incident at an angle of 30° with the surface of water. If the swimming pool is filled to a height of 1.5 m, then the height of the pole above the water surface in centimeters is (nw = 4/3):

Correct Answer: 50
View Solution

Chemistry

Question 61:

Match List I with List II

List I (Natural Amino acid) and List II (One Letter Code):

(A) Arginine (I) D
(B) Aspartic acid (II) N
(C) Asparagine (III) A
(D) Alanine (IV) R

Choose the correct answer from the options given below:

  1. (A) – III, (B) – I, (C) – II, (D) – IV
  2. (A) – IV, (B) – I, (C) – II, (D) – III
  3. (A) – IV, (B) – I, (C) – III, (D) – II
  4. (A) – I, (B) – III, (C) – IV, (D) – II
Correct Answer: (2) (A) – IV, (B) – I, (C) – II, (D) – III
View Solution

Question 62:

Formation of which complex, among the following, is not a confirmatory test of Pb2+ ions:

  1. Lead sulphate
  2. Lead nitrate
  3. Lead chromate
  4. Lead iodide
Correct Answer: (2) Lead nitrate
View Solution

Question 63:

The volume of 0.02 M aqueous HBr required to neutralize 10.0 mL of 0.01 M aqueous Ba(OH)2 is (Assume complete neutralization):

  1. 5.0 mL
  2. 10.0 mL
  3. 2.5 mL
  4. 7.5 mL
Correct Answer: (2) 10.0 mL
View Solution

Question 64:

Group-13 elements react with O2 in amorphous form to form oxides of type M2O3 (M = element). Which among the following is the most basic oxide?

  1. Al2O3
  2. Tl2O3
  3. Ga2O3
  4. B2O3
Correct Answer: (2) Tl2O3
View Solution

Question 65:

The IUPAC name of K3[Co(C2O4)3] is:

  1. Potassium tris(oxalate)cobaltate(III)
  2. Potassium trioxalatocobalt(III)
  3. Potassium tris(oxalato)cobaltate(III)
  4. Potassium tris(oxalate)cobalt(III)
Correct Answer: (3) Potassium tris(oxalato)cobaltate(III)
View Solution

Question 66:

If the radius of the first orbit of hydrogen atom is a0, then de Broglie’s wavelength of electron in the 3rd orbit is:

  1. πa0/6
  2. πa0/3
  3. 6πa0
  4. 3πa0
Correct Answer: (3) 6πa0
View Solution

Question 67:

The group of chemicals used as pesticide is:

  1. Sodium chlorate, DDT, PAN
  2. DDT, Aldrin
  3. Aldrin, Sodium chlorate, Sodium arsinite
  4. Dieldrin, Sodium arsinite, Tetrachloroethene
Correct Answer: (2) DDT, Aldrin
View Solution

Question 68:

From the figure of column chromatography given below, identify the incorrect statements:

A. Compound 'c' is more polar than 'a' and 'b'.
B. Compound 'a' is the least polar.
C. Compound 'b' comes out of the column before 'c' and after 'a'.
D. Compound 'a' spends more time in the column.

  1. A, B, and D only
  2. A, B, and C only
  3. B and D only
  4. B, C, and D only
Correct Answer: (2) A, B, and C only
View Solution

Question 69:

Ion having the highest hydration enthalpy among the given alkaline earth metal ions is:

  1. Be2+
  2. Ba2+
  3. Ca2+
  4. Sr2+
Correct Answer: (1) Be2+
View Solution

Question 70:

The strongest acid from the following is:

  1. Phenol
  2. Chlorophenol (-Cl)
  3. Methylphenol (-CH3)
  4. Nitrophenol (-NO2)
Correct Answer: (4) Nitrophenol (-NO2)
View Solution

Question 71:

In the following reaction, 'B' is:

  1. Option 1
  2. Option 2
  3. Option 3
  4. Option 4
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 72:

Structures of BeCl2 in solid state, vapor phase, and at very high temperature respectively are:

  1. Polymeric, Dimeric, Monomeric
  2. Dimeric, Polymeric, Monomeric
  3. Monomeric, Dimeric, Polymeric
  4. Polymeric, Monomeric, Dimeric
Correct Answer: (1) Polymeric, Dimeric, Monomeric
View Solution

Solid state: BeCl2 exists as a polymeric structure with each beryllium atom bonded to four chlorine atoms, forming a chain-like structure.

Vapor phase: Below 1200 K, BeCl2 exists as a dimer (Be2Cl4) with chloro-bridging.

High temperature: Above 1200 K, BeCl2 breaks into monomeric units with a linear structure.


Question 73:

Consider the following reaction that goes from A to B in three steps as shown below:

Choose the correct option:

Number of Intermediates | Number of Activated complexes | Rate determining step

  1. 2 | 3 | II
  2. 3 | 2 | II
  3. 2 | 3 | III
  4. 2 | 3 | I
Correct Answer: (1) 2 | 3 | II
View Solution

Question 74:

The product, which is not obtained during the electrolysis of brine solution, is:

  1. HCl
  2. NaOH
  3. Cl2
  4. H2
Correct Answer: (1) HCl
View Solution

Question 75:

Which one of the following elements will remain as liquid inside pure boiling water?

  1. Li
  2. Ga
  3. Cs
  4. Br
Correct Answer: (2) Ga
View Solution

Question 76:

Given below are two statements: one is labeled as “Assertion A” and the other is labeled as “Reason R”.

Assertion A: In the complex Ni(CO)4 and Fe(CO)5, the metals have zero oxidation state.
Reason R: Low oxidation states are found when a complex has ligands capable of π-donor character in addition to the σ-bonding.

In the light of the above statements, choose the most appropriate answer from the options given below:

  1. A is not correct but R is correct.
  2. A is correct but R is not correct.
  3. Both A and R are correct, and R is the correct explanation of A.
  4. Both A and R are correct, but R is NOT the correct explanation of A.
Correct Answer: (2) A is correct but R is not correct
View Solution

Question 77:

Given below are two statements:

Statement I: Morphine is a narcotic analgesic. It helps in relieving pain without producing sleep.
Statement II: Morphine and its derivatives are obtained from the opium poppy.

Choose the correct answer from the options given below:

  1. Statement I is true, but Statement II is false.
  2. Both Statement I and Statement II are true.
  3. Statement I is false, but Statement II is true.
  4. Both Statement I and Statement II are false.
Correct Answer: (3) Statement I is false, but Statement II is true
View Solution

Question 78:

Find out the major product from the following reaction:

  1. Option 1
  2. Option 2
  3. Option 3
  4. Option 4
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 79:

During the reaction of permanganate with thiosulphate, the change in oxidation of manganese occurs by a value of 3. Identify which of the below medium will favor the reaction:

  1. Aqueous neutral
  2. Aqueous acidic
  3. Both aqueous acidic and neutral
  4. Both aqueous acidic and faintly alkaline
Correct Answer: (1) Aqueous neutral
View Solution

Step 1: Reaction in a neutral medium
In a neutral medium, permanganate is reduced to manganese(IV) oxide (MnO2), with a change in oxidation state of 3.

Step 2: Reaction in an acidic medium
In an acidic medium, permanganate is reduced to Mn2+, with a change in oxidation state of 5. The condition specified in the question aligns with a neutral medium.


Question 80:

Element not present in Nessler’s reagent is:

  1. K
  2. N
  3. I
  4. Hg
Correct Answer: (2) N
View Solution

Question 81:

The standard reduction potentials at 298 K for the following half cells are given below:

NO-3 + 4H+ + 3e- → NO(g) + 2H2O, E0 = 0.97 V
V2+(aq) + 2e- → V, E0 = -1.19 V
Fe3+(aq) + 3e- → Fe, E0 = -0.04 V
Ag+(aq) + e- → Ag(s), E0 = 0.80 V
Au3+(aq) + 3e- → Au(s), E0 = 1.40 V

The number of metal(s) which will be oxidized by NO-3 in aqueous solution is:

Correct Answer: 3
View Solution

Question 82:

Number of crystal systems from the following where body-centered unit cells can be found:

Cubic, tetragonal, orthorhombic, hexagonal, rhombohedral, monoclinic, triclinic

Correct Answer: 3
View Solution

Question 83:

Among the following, the number of compounds which will give a positive iodoform reaction is:

  1. 1-Phenylbutan-2-one
  2. 2-Methylbutan-2-ol
  3. 3-Methylbutan-2-ol
  4. 1-Phenylethanol
  5. 3,3-dimethylbutan-2-one
  6. 1-Phenylpropan-2-ol
Correct Answer: 4
View Solution

Question 84:

Number of isomeric aromatic amines with molecular formula C8H11N, which can be synthesized by Gabriel phthalimide synthesis is:

Correct Answer: 6
View Solution

Question 85:

Consider the following pairs of solutions which will be isotonic at the same temperature. The number of isotonic pairs is:

  1. 1 M NaCl and 2 M urea
  2. 1 M CaCl2 and 1.5 M KCl
  3. 1.5 M AlCl3 and 2 M Na2SO4
  4. 2.5 M KCl and 1 M Al2(SO4)3
Correct Answer: 4
View Solution

Question 86:

The number of colloidal systems from the following, which will have 'liquid' as the dispersion medium, is:

Gemstones, paints, smoke, cheese, milk, hair cream, insecticide sprays, froth, soap lather

Correct Answer: 5
View Solution

Question 87:

In an ice crystal, each water molecule is hydrogen bonded to:

Correct Answer: 4
View Solution

Question 88:

Consider the following data:

Heat of combustion of H2(g) = -241.8 kJ mol-1
Heat of combustion of C(s) = -393.5 kJ mol-1
Heat of combustion of C2H5OH(l) = -1234.7 kJ mol-1

The heat of formation of C2H5OH(l) is (-) kJ mol-1 (nearest integer).

Correct Answer: 278
View Solution

Question 89:

The equilibrium composition for the reaction PCl3 + Cl2 ⇌ PCl5 at 298 K is given below:

[PCl3]eq = 0.2 mol L-1, [Cl2]eq = 0.1 mol L-1, [PCl5]eq = 0.40 mol L-1
If 0.2 mol of Cl2 is added, the equilibrium concentration of PCl5 is × 10-2 mol L-1.

Correct Answer: 49
View Solution

Question 90:

The number of species having a square planar shape from the following is:

XeF4, SF4, SiF4, BrF-4, [Cu(NH3)4]2+, [FeCl4]2-, [PtCl4]2-

Correct Answer: 4
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 6 April Shift 1 Question Paper by Coaching Institute

Coaching Institutes Question Paper with Answer Key PDF
Aakash BYJUs Check Here
Reliable Institute Physics
Chemistry
Mathematics
Resonance Check Here
Vedantu Check Here
Sri Chaitanya Check Here

Also Check:

JEE Main 2023 Session 2 Question Paper

JEE Main 2023 Session 1 Question Paper

JEE Main Previous Year Question Paper