JEE Main 2023 Jan 24 Shift 1 Question Paper is available here. NTA conducted JEE Main 2023 Jan 24 Shift 1 from 9 AM to 12 PM for B.E./B.Tech paper. Based on initial students' reactions, the overall difficulty of JEE Main 2023 Jan 24 Shift exam was similar to that of last year i.e. moderately easy. JEE Main 2023 Paper Analysis shows that the mathematics section was lengthy and difficult as compared to the chemistry and physics sections. Candidates can download the JEE Main 2023 Question Paper PDF with Solution and JEE Main 2023 Answer Key for Jan 24 Shift 1 using the link below.

Also Check: JEE Main 2024 Question Paper with Solution PDF Download

JEE Main 2023 Question Paper Jan 24 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 Jan 24 Shift 1 Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution
JEE Main 2023 Jan 24 Shift 1

JEE Main 2023 Questions with Solutions

Physics

Section – A

Question 1:

Two long straight wires P and Q carrying equal currents of 10A each were kept parallel to each other at a distance of 5cm. The magnitude of the magnetic force experienced by a 10cm length of wire P is F₁. If the distance between the wires is halved and the currents in them are doubled, the force F₂ on a 10cm length of wire P will be:

  • (1) 8F₁
  • (2) 10F₁
  • (3) F₁/8
  • (4) F₁/10
Correct Answer: (1) 8F₁
View Solution

Question 2:

Given below are two statements: Statement-I : An elevator can go up or down with uniform speed when its weight is balanced with the tension of its cable. Statement-II : Force exerted by the floor of an elevator on the foot of a person standing on it is more than his/her weight when the elevator goes down with increasing speed. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both statement I and statement II are false
  • (2) Statement I is true but Statement II is false
  • (3) Both Statement I and Statement II are true
  • (4) Statement I is false but Statement II is true
Correct Answer: (2) Statement I is true but Statement II is false
View Solution

Question 3:

From the photoelectric effect experiment, the following observations are made. Identify which of these are correct: A. The stopping potential depends only on the work function of the metal. B. The saturation current increases as the intensity of incident light increases. C. The maximum kinetic energy of a photo electron depends on the intensity of the incident light. D. Photoelectric effect can be explained using wave theory of light. Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) B, C only
  • (2) A, C, D only
  • (3) B only
  • (4) A, B, D only
Correct Answer: (3) B only
View Solution

Question 4:

The weight of a body at the surface of Earth is 18 N. The weight of the body at an altitude of 3200 km above the Earth's surface is (given, radius of Earth Re = 6400 km):

  • (1) 9.8N
  • (2) 4.9N
  • (3) 19.6N
  • (4) 8N
Correct Answer: (4) 8 N
View Solution

Question 5:

A 100 m long wire having cross-sectional area 6.25 × 10⁻⁴ m² and Young's modulus is 10¹⁰ Nm⁻² is subjected to a load of 250 N, then the elongation in the wire will be:

  • (1) 6.25 × 10⁻³ m
  • (2) 4 × 10⁻⁴ m
  • (3) 6.25 × 10⁻⁶ m
  • (4) 4 × 10⁻³ m
Correct Answer: (4) 4 × 10⁻³ m
View Solution

Question 6:

1 g of a liquid is converted to vapour at 3 × 10⁵ Pa pressure. If 10% of the heat supplied is used for increasing the volume by 1600 cm³ during this phase change, then the increase in internal energy in the process will be :

  • (1) 4320 J
  • (2) 432000 J
  • (3) 4800 J
  • (4) 4.32 × 10⁸ J
Correct Answer: (1) 4320J
View Solution

Question 7:

A modulating signal is a square wave, as shown in the figure. If the carrier wave is given as c(t) = 2sin(8πt) volts, the modulation index is :

  • (1) 1/4
  • (2) 1
  • (3) 1/1
  • (4) 1/2
Correct Answer: (4) 1/2
View Solution

Question 8:

As per given figure, a weightless pulley P is attached on a double inclined frictionless surface. The tension in the string (massless) will be (if g = 10 m/s²): (Figure shows a pulley with a 4kg mass at 60 degrees incline and 1kg at 30 degree incline)

  • (1) (4√3 + 1) N
  • (2) 4(√3 + 1) N
  • (3) 4(√3 – 1) N
  • (4) (4√3 + 1) N
Correct Answer: (2) 4(√3 + 1) N
View Solution

Question 9:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R: Assertion (A): Photodiodes are preferably operated in reverse bias condition for light intensity measurement. Reason (R): The current in the forward bias is more than the current in the reverse bias for a p-n junction diode. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is false but R is true
  • (2) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  • (3) A is true but R is false
  • (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (2) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
View Solution

Question 10:

If E represents the electric field vector and K the propagation vector of electromagnetic waves in vacuum, then the magnetic field vector is given by (w - angular frequency):

  • (1) B = (K X E)/w
  • (2) B = w(E x K)
  • (3) B = w(K × E)
  • (4) (K × Ể)
Correct Answer: (1) B = (K X E)/w
View Solution

Question 11:

A circular loop of radius r is carrying current I A. The ratio of magnetic field at the center of the circular loop and at a distance r from the center of the loop on its axis is:

  • (1) 1:3√2
  • (2) 3√2:2
  • (3) 2√2:1
  • (4) 1: √2
Correct Answer: (3) 2√2 : 1
View Solution

Question 12:

A travelling wave is described by the equation: y(x, t) = 0.05 sin(8x – 4t) m. The velocity of the wave is: (All quantities are in SI units.)

  • (1) 4 ms⁻¹
  • (2) 2 ms⁻¹
  • (3) 0.5 ms⁻¹
  • (4) 8 ms⁻¹
Correct Answer: (3) 0.5 ms⁻¹
View Solution

Question 13:

As shown in the figure, a network of resistors is connected to a battery of 24 V with an internal resistance of 3Ω. The currents through the resistors R₄ and R₅ are I₄ and I₅ respectively. The values of I₄ and I₅ are: (Figure shows a circuit diagram with various resistors)

  • (1) I₄ = 2/5 A and I₅ = 8/5 A
  • (2) I₄ = 8/5 A and I₅ = 2/5 A
  • (3) I₄ = 3/4 A and I₅ = 3/4 A
  • (4) I₄ = 2/5 A and I₅ = 2/5 A
Correct Answer: (4) I₄ = 2/5 A and I₅ = 2/5 A
View Solution

Question 14:

Given below are two statements: Statement I: If the Brewster's angle for the light propagating from air to glass is θb, then Brewster's angle for the light propagating from glass to air is: π/2 - θb Statement II: The Brewster's angle for the light propagating from glass to air is tan⁻¹(μg), where μg is the refractive index of glass. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are true.
  • (2) Statement I is true but Statement II is false.
  • (3) Statement I is false but Statement II is true.
  • (4) Both Statement I and Statement II are false.
Correct Answer: (2) Statement I is true but Statement II is false.
View Solution

Question 15:

If two charges q₁ and q₂ are separated with distance d and placed in a medium of dielectric constant K, what will be the equivalent distance between charges in air for the same electrostatic force?

  • (1) d√K
  • (2) k√d
  • (3) 1.5d√ K
  • (4) 2d/K
Correct Answer: (1) d√ K
View Solution

Question 16:

Consider the following radioactive decay process: 218/84A → 214/82A₁→ 214/83A₂ → 214/83A₃ → 210/81A₄ → 210/80A₅→ 210/80A₆ The mass number and the atomic number of A₆ are given by:

  • (1) 210 and 82
  • (2) 210 and 84
  • (3) 210 and 80
  • (4) 211 and 80
Correct Answer: (3) 210 and 80
View Solution

Question 17:

Given below are two statements: Statement I: The temperature of a gas is −73°C. When the gas is heated to 527°C, the root mean square speed of the molecules is doubled. Statement II: The product of pressure and volume of an ideal gas will be equal to the translational kinetic energy of the molecules. In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both Statement I and Statement II are true.
  • (2) Statement I is true but Statement II is false.
  • (3) Both Statement I and Statement II are false.
  • (4) Statement I is false but Statement II is true.
Correct Answer: (2) Statement I is true but Statement II is false.
View Solution

Question 18:

The maximum vertical height to which a man can throw a ball is 136 m. The maximum horizontal distance up to which he can throw the same ball is:

  • (1) 192 m
  • (2) 136 m
  • (3) 272 m
  • (4) 68 m
Correct Answer: (3) 272 m
View Solution

Question 19:

A conducting loop of radius π¹/² * (10) cm is placed perpendicular to a uniform magnetic field of 0.5 T. The magnetic field is decreased to zero in 0.5s at a steady rate. The induced emf in the circular loop at 0.25 s is:

  • (1) 1 mV
  • (2) 10 mV
  • (3) 100 mV
  • (4) 5 mV
Correct Answer: (2) 10 mV
View Solution

Question 20:

Match List I with List II:

List I
A. Planck's constant (h)
B. Stopping potential (Vₛ)
C. Work function (Φ)
D. Momentum (p)

List II
I. M¹L²T⁻²
II. M¹L¹T⁻¹
III. M¹L²T⁻¹
IV. M¹L²T⁻³A⁻¹

  • (1) A-III, B-I, C-II, D-IV
  • (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
  • (3) A-II, B-IV, C-III, D-I
  • (4) A-I, B-III, C-IV, D-II
Correct Answer: (2) A-III, B-IV, C-I, D-II
View Solution

Section – B

Question 21:

A spherical body of mass 2 kg starting from rest acquires a kinetic energy of 10000 J at the end of 5th second. The force acted on the body is _________ Ν.

Correct Answer: (4) 40 N
View Solution

Question 22:

A block of mass 2 kg is attached with two identical springs of spring constant 20 N/m each. The block is placed on a frictionless surface, and the ends of the springs are attached to rigid supports. When the mass is displaced from its equilibrium position, it executes simple harmonic motion. The time period of oscillation is given by π/√x in SI units. The value of x is:

Correct Answer: (4) 5
View Solution

Question 23:

A hole is drilled in a metal sheet. At 27°C, the diameter of the hole is 5 cm. When the sheet is heated to 177°C, the change in the diameter of the hole is Δd. The value of Δd will be, if the coefficient of linear expansion of the metal is 1.6 × 10⁻⁵/°C:

Correct Answer: (4) 0.12 cm
View Solution

Question 24:

In the circuit shown in the figure, the ratio of the quality factor and the bandwidth is __________ s. (Figure shows a circuit diagram with various components)

Correct Answer: 10 s
View Solution

Question 25:

A hollow cylindrical conductor has a length of 3.14m, while its inner and outer diameters are 4mm and 8mm, respectively. The resistance of the conductor is 2 × 10⁻³ Ω. If the resistivity of the material is 2.4 × 10⁻⁸ Ωm, the value of n is: 2 × 10⁻³ Ω.

Correct Answer: n= 2
View Solution

Question 26:

As shown in the figure, a combination of a thin plano-concave lens and a thin plano-convex lens is used to image an object placed at infinity. The radius of curvature of both lenses is 30 cm, and the refractive index of the material for both lenses is 1.75. Both lenses are placed at a distance of 40 cm from each other. Due to the combination, the image of the object is formed at distance x cm, from the concave lens.

Correct Answer: x = 120 cm
View Solution

Question 27:

A solid sphere A is rotating about an axis PQ. If the radius of the sphere is 5 cm, then its radius of gyration about PQ will be √x cm. The value of x is:

Correct Answer: x = 110
View Solution

Question 28:

Vectors a = aì + bj + k and b = 2ì – 3ĵ + 4k are perpendicular to each other when 3a + 2b = 7. The ratio of a to b is x/2. The value of x is:

Correct Answer: x=1
View Solution

Question 29:

Assume that protons and neutrons have equal masses. The mass of a nucleon is 1.6×10⁻²⁷ kg, and the radius of a nucleus is 1.5×10⁻¹⁵ A¹/³ m. The approximate ratio of nuclear density to water density is n × 10¹³. The value of n is:

Correct Answer: n = 11
View Solution

Question 30:

A stream of positively charged particles having q/m = 2 × 10¹¹ C/kg and velocity v₀ = 3 × 10⁷ m/s is deflected by an electric field Ē = 1.8 ĵ kV/m. The electric field exists in a region of 10 cm along the x-direction. Due to the electric field, the deflection of the charged particles in the y-direction is ____ mm.

Correct Answer: 2 mm
View Solution

Chemistry

Section – A

Question 1:

Compound (X) undergoes the following sequence of reactions to give the lactone (Y):

 [Image of a reaction scheme is present]  [The image shows compound X reacting with (i) HCHO, KOH; (ii) KCN(alc); (iii) H3O+ to produce lactone Y]

What is compound X?

  • (1) CH₃CH(CH₃)CHO
  • (2) HOCH₂C(CH₃)₂CHO
  • (3) H₂C-CH₂-CH₂-CH₂-CHO
  • (4) H₂C-CH₂-CHO
Correct Answer: (1) CH₃CH(CH₃)CHO
View Solution

Question 2:

Assertion (A): Hydrolysis of an alkyl chloride is a slow reaction, but in the presence of NaI, the rate of hydrolysis increases.

Reason (R): I- is a good nucleophile as well as a good leaving group.

  • (1) A is false but R is true.
  • (2) A is true but R is false.
  • (3) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A.
  • (4) Both A and R are true, but R is NOT the correct explanation of A.
Correct Answer: (3) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A.
View Solution

Question 3:

Order of covalent bond:

A. KF > KI; LiF > KF
B. KF < KI; LiF > KF
C. SnCl₂ > SnCl₄; CuCl > NaCl
D. LiF > KF; CuCl < NaCl
E. KF < KI; CuCl > NaCl

Choose the correct combination of options

  • (1) C, E only
  • (2) B, C only
  • (3) B, C, E only
  • (4) A, B only
Correct Answer: (3) B, C, E only
View Solution

Question 4:

Increasing order of stability of the resonance structures is:[Image of resonance structures is present]

[The image shows four resonance structures labelled A, B, C, and D]

  • (1) C, D, B, A
  • (2) C, D, A, B
  • (3) D, C, A, B
  • (4) D, C, B, A
Correct Answer: (2) BONUS as no option matching the solution
View Solution

Question 5:

The magnetic moment of a transition metal compound has been calculated to be 3.87 B.M. The metal ion is:

  • (1) Cr2+
  • (2) Mn2+
  • (3) V2+
  • (4) Ti2+
Correct Answer: (3) V2+
View Solution

Question 6:

Match List I with List II:

List I: A. Reverberatory furnace, B. Electrolytic cell, C. Blast furnace, D. Zone Refining furnace

List II: I. Pig Iron, II. Aluminum, III. Silicon, IV. Copper

  • (1) A – IV, B – II, C – I, D – III
  • (2) A – I, B – IV, C – II, D – III
  • (3) A – I, B – III, C – II, D – IV
  • (4) A – III, B – IV, C – I, D - II
Correct Answer: (1) A – IV, B – II, C – I, D – III
View Solution

Question 7:

It is observed that characteristic X-ray spectra of elements show regularity. When frequency to the power n, i.e., νn of X-rays emitted, is plotted against atomic number Z, the following graph is obtained. What is the value of n?

[Image of a straight-line graph is present. The graph shows νn on the y-axis and Z on the x-axis, showing a linear relationship.]

  • (1) 1
  • (2) 2
  • (3) ½
  • (4) 3
Correct Answer: (3) ½
View Solution

Question 8:

Which of the phosphorus oxoacids can create a silver mirror from AgNO₃ solution?

  • (1) (HPO₃)n
  • (2) H₄P₂O₅
  • (3) H₄P₂O₆
  • (4) H₄P₂O₇
Correct Answer: (2) H₄P₂O₅
View Solution

Question 9:

The primary and secondary valencies of cobalt, respectively, in [Co(NH₃)₅Cl]Cl₂ are:

  • (1) 3 and 5
  • (2) 2 and 6
  • (3) 2 and 8
  • (4) 3 and 6
Correct Answer: (4) 3 and 6
View Solution

Question 10:

An ammoniacal metal salt solution gives a brilliant red precipitate on the addition of dimethylglyoxime. The metal ion is:

  • (1) Cu2+
  • (2) Co2+
  • (3) Fe2+
  • (4) Ni2+
Correct Answer: (4) Ni2+
View Solution

Question 11:

'R' formed in the following sequence of reactions is: [Image of a reaction scheme is present]

[The image shows chlorobenzaldehyde reacting with NaCN/HOAc, then (i) 2MeMgBr, (ii) H3O+ to produce product R]

Correct Answer: (2) [Image of structure]
View Solution

Question 12:

Match List I with List II:

List I: A. Chlorophyll, B. Soda ash, C. Dentistry, Ornamental work, D. Used in white washing

List II: I. Na₂CO₃, II. CaSO₄, III. Mg2+, IV. Ca(OH)₂

  • (1) A – III, B – I, C – II, D – IV
  • (2) A – II, B – I, C – III, D – IV
  • (3) A – III, B – IV, C – I, D – II
  • (4) A – II, B – III, C – IV, D - I
Correct Answer: (1) A – III, B – I, C – II, D – IV
View Solution

Question 13:

Statement I: For colloidal particles, the values of colligative properties are of small order as compared to values shown by true solutions at the same concentration.

Statement II: For colloidal particles, the potential difference between the fixed layer and the diffused layer of same charges is called the electrokinetic potential or zeta potential.

  • (1) Statement I is true but Statement II is false.
  • (2) Statement I is false but Statement II is true.
  • (3) Both Statement I and Statement II are true.
  • (4) Both Statement I and Statement II are false.
Correct Answer: (3) Both Statement I and Statement II are true.
View Solution

Question 14:

Reaction of BeO with ammonia and hydrogen fluoride gives 'A' which on thermal decomposition gives BeF₂ and NH₄F. What is 'A'?

  • (1) (NH₄)₂BeF₄
  • (2) H₃NBeF₃
  • (3) (NH₃)BeF₃
  • (4) (NH₄)Be₂F₅
Correct Answer: (1) (NH₄)₂BeF₄
View Solution

Question 15:

'A' and 'B' formed in the following set of reactions are:[Image of a reaction scheme is present]

[The image shows 4-hydroxybenzyl alcohol reacting with HBr under heat to give A, and 4-methoxyphenol reacting with HBr under heat to give B]

  • [Image of structure]
Correct Answer: (4)
View Solution

Question 16:

In the following reaction, ‘A' is:[Image of a reaction scheme is present]

[Image is of methylcyclobutene reacting with HBr to give A]

  •  [Image of structure]
Correct Answer: (4) 
View Solution

Question 17:

The decreasing order of the hydrogen bonding in the following forms of water is correctly represented by:

A. Liquid water, B. Ice, C. Impure water

  • (1) A = B > C
  • (2) B > A > C
  • (3) C > B > A
  • (4) A > B > C
Correct Answer: (2) B > A > C
View Solution

Question 18:

Given below are two statements:

Statement I: Noradrenaline is a neurotransmitter.

Statement II: Low level of noradrenaline is not the cause of depression in humans.

  • (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
  • (2) Statement I is incorrect but Statement II is correct.
  • (3) Both Statement I and Statement II are correct.
  • (4) Both Statement I and Statement II are incorrect.
Correct Answer: (1) Statement I is correct but Statement II is incorrect.
View Solution

Question 19:

In the depression of freezing point experiment:

A. Vapour pressure of the solution is less than that of pure solvent.
B. Vapour pressure of the solution is more than that of pure solvent.
C. Only solute molecules solidify at the freezing point.
D. Only solvent molecules solidify at the freezing point.

  • (1) A and D only
  • (2) B and C only
  • (3) A and C only
  • (4) A only
Correct Answer: (1) A and D only
View Solution

Question 20:

Which of the following is true about freons?

  • (1) These are chlorofluorocarbon compounds.
  • (2) These are chemicals causing skin cancer.
  • (3) These are radicals of chlorine and chlorine monoxide.
  • (4) All radicals are called freons.
Correct Answer: (1) These are chlorofluorocarbon compounds.
View Solution

Section B

Question 21:

The dissociation constant of acetic acid is x × 10-5. When 25 mL of 0.2 M CH₃COONa solution is mixed with 25 mL of 0.02 M CH₃COOH solution, the pH of the resultant solution is found to be equal to 5. The value of x is ________

Correct Answer: x = 10 View Solution

Question 22:

5 g of NaOH was dissolved in deionized water to prepare a 450 mL stock solution. What volume (in mL) of this solution would be required to prepare 500 mL of 0.1 M solution?

Correct Answer: 180mL
View Solution

Question 23:

If the wavelength of the first line of the Paschen series of the hydrogen atom is 720 nm, then the wavelength of the second line of this series is _______ nm (nearest integer).

Correct Answer: λ = 492 nm
View Solution

Question 24:

The number of correct statements from the following is _______

A. Larger the activation energy, smaller is the value of the rate constant.
B. The higher is the activation energy, higher is the value of the temperature coefficient.
C. At lower temperatures, increase in temperature causes more change in the value of k than at higher temperatures.
D. A plot of ln k vs 1/T is a straight line with slope equal to -Ea/R.

Correct Answer: 3
View Solution

Question 25:

At 298 K, a 1-liter solution containing 10 mmol of Cr₂O₇2- and 100 mmol of Cr³⁺ shows a pH of 3.0. The potential for the half-cell reaction is x × 10-3 V. The value of x is ________

Correct Answer: x = 917
View Solution

Question 26:

When Fe0.93O is heated in the presence of oxygen, it converts to Fe₂O₃. The number of correct statements from the following is _______.

A. The equivalent weight of Fe0.93O is Molecular weight / 0.79
B. The number of moles of Fe2+ and Fe3+ in 1 mole of Fe0.93O is 0.79 and 0.14, respectively.
C. Fe0.93O is metal deficient with a lattice comprising cubic close-packed arrangement of O2- ions.
D. The percentage composition of Fe2+ and Fe3+ in Fe0.93O is 85 and 15, respectively.

Correct Answer: All 4 statements are correct.
View Solution

Question 27:

The d-electronic configuration of [CoCl₄]2- in tetrahedral crystal field is emtn2. Sum of 'm' and the number of unpaired electrons is _______.

Correct Answer: 7
View Solution

Question 28:

For independent processes at 300 K, the number of non-spontaneous processes from the following is ________

Process A: ∆H = -25 kJ mol-1, ∆S = -80 J K-1mol-1
Process B: ∆H = -22 kJ mol-1, ∆S = 40 J K-1mol-1
Process C: ∆H = 25 kJ mol-1, ∆S = -50 J K-1mol-1
Process D: ∆H = 22 kJ mol-1, ∆S = 20 J K-1mol-1

Correct Answer: Number of non-spontaneous processes = 2 (C and D).
View Solution

Question 29:

Uracil is a base present in RNA with the following structure. The percentage of nitrogen in uracil is _______.

[Image of uracil chemical structure present]
Correct Answer: 25%
View Solution

Question 30:

Number of moles of AgCl formed in the following reaction is _______

[Image of a molecule with two reactive chlorine atoms reacting with AgNO3]
Correct Answer: 2 moles of AgCl.
View Solution

Mathematics
Section – A

Question 1:

The distance of the point (7, -3, -4) from the plane passing through the points (2, -3, 1), (-1, 1, -2), and (3, -4, 2) is:

  • (1) \( 4 \)
  • (2) \( 5 \)
  • (3) \( 5\sqrt{2} \)
  • (4) \( 4\sqrt{2} \)
Correct Answer: (3) \( 5\sqrt{2} \)
View Solution

Question 2:

The value of the following limit is: \[ \lim_{t \to 0} \left( \frac{1}{1^{2n^2 t} + 2^{\frac{1}{2n^2 t}} + \ldots + n^{\frac{1}{2n^2 t}}} \right)^{2n^2 t} \]

  • (1) \( n^2 + n \)
  • (2) \( n \)
  • (3) \( \frac{n(n+1)}{2} \)
  • (4) \( n^2 \)
Correct Answer: (2) \( n \)
View Solution

Question 3:

Let \( \mathbf{u} = \hat{i} - \hat{j} - 2\hat{k}, \mathbf{v} = 2\hat{i} + \hat{j} - \hat{k}, \mathbf{w} = 2 \) and \( \mathbf{v} \times \mathbf{w} = \mathbf{u} + \lambda \mathbf{v}. \) Then \( \mathbf{u} \cdot \mathbf{w} \) is equal to:

  • (1) \( 1 \)
  • (2) \( \frac{3}{2} \)
  • (3) \( 2 \)
  • (4) \( \frac{2}{3} \)
Correct Answer: (1) \( 1 \)
View Solution

Question 4:

The value of \( \sum_{r=0}^{22} 22C_r 23C_{r} \) is:

  • (1) \( 45 C_{23} \)
  • (2) \( 44 C_{23} \)
  • (3) \( 45 C_{24} \)
  • (4) \( 44 C_{22} \)
Correct Answer: (1) \( 45 C_{23} \)
View Solution

Question 5:

Let a tangent to the curve \( y^2 = 24x \) meet the curve \( xy = 2 \) at the points A and B. Then the midpoints of such line segments AB lie on a parabola with the:

  • (1) Directrix \( 4x = 3 \)
  • (2) Directrix \( 4x = -3 \)
  • (3) Length of latus rectum \( \frac{3}{2} \)
  • (4) Length of latus rectum 2
Correct Answer: (1) Directrix \( 4x = 3 \)
View Solution

Question 6:

Let \( N \) denote the number that turns up when a fair die is rolled. If the probability that the system of equations \[ x + y + z = 1 \] \[ 2x + Ny + 2z = 2 \] \[ 3x + 3y + Nz = 3 \]
has unique solution is \( \frac{k}{6} \), then the sum of value of \( k \) and all possible values of \( N \) is:

  • (1) 18
  • (2) 19
  • (3) 20
  • (4) 21
Correct Answer: (3) 20
View Solution

Question 7:

tan^{-1 \left( \frac{1 + \sqrt{3{3 + \sqrt{3 \right) + \sec^{-1 \sqrt{\left( \frac{8 + 4 \sqrt{3{6 + 3 \sqrt{3 \right) is equal to:

  • (1) \( \frac{\pi}{4} \)
  • (2) \( \frac{\pi}{2} \)
  • (3) \( \frac{\pi}{3} \)
  • (4) \( \frac{\pi}{6} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{\pi}{3} \)
View Solution

Question 8:

Let PQR be a triangle. The points A, B and C are on the sides QR, RP and PQ respectively such that \[ \frac{QA}{AR} = \frac{RB}{BP} = \frac{PC}{CQ} = \frac{1}{2} \]
Then \[ \frac{Area of \, \Delta PQR}{Area of \, \Delta ABC} is equal to: \]

  • (1) 4
  • (2) 3
  • (3) 2
  • (4) \( \frac{5}{2} \)
Correct Answer: (2) 3
View Solution

Question 9:

If A and B are two non-zero n \(\times\) n matrices such that \(A^2 + B = A^2 B\), then:

  • (1) \( AB = I \)
  • (2) \( A^2 B = I \)
  • (3) \( A^2 = I \) or \( B = I \)
  • (4) \( A^2 B = BA^2 \)
Correct Answer: (4) \( A^2 B = BA^2 \)
View Solution

Question 10:

Let \( y = y(x) \) be the solution of the differential equation \( x^3 \frac{dy}{dx} + (xy - 1) dx = 0, x > 0, y(1) = e^{-3} \). Then \( y(1) \) is equal to:

  • (1) 1
  • (2) \( e \)
  • (3) \( 2 - e \)
  • (4) \( 3 - e \)
Correct Answer: (1) 1
View Solution

Question 11:

The area enclosed by the curves \( y^2 + 4x = 4 \) and \( y - 2x = 2 \) is:

  • (1) \( \frac{25}{3} \)
  • (2) \( \frac{22}{3} \)
  • (3) \( 9 \)
  • (4) \( \frac{23}{3} \)
Correct Answer: (3) 9
View Solution

Question 12:

Let \( \alpha \) be a root of the equation \( (a - c) x^2 + (b - a) x + (c - b) = 0 \), where \( a, b, c \) are distinct real numbers such that the matrix \[ \begin{pmatrix} \alpha^2 & \alpha & 1
1 & 1 & 1
a & b & c \end{pmatrix} \]
is singular. Then the value of \( (a - c)^2 \) is:

  • (1) 6
  • (2) 9
  • (3) 12
  • (4) 5
Correct Answer: (2) 9
View Solution

Question 13:

The distance of the point \( (-1, 9, -16) \) from the plane \( 2x + 3y - z = 5 \) measured parallel to the line \( x+4 = 2y - z = 3 \) is:

  • (1) \( 13 \sqrt{2} \)
  • (2) \( 31 \)
  • (3) \( 26 \)
  • (4) \( 20 \sqrt{2} \)
Correct Answer: (3) \( 26 \)
View Solution

Question 14:

For three positive integers \( p, q, r \), such that \( x^n = y^m = z^p \) and \( r = pq + 1 \), and \( 3, 3 \log x, 3 \log y, 7 \log z \) are in A.P. with common difference \( \frac{1}{2} \). Then \( r - p - q \) is equal to:

  • (1) 2
  • (2) 6
  • (3) 12
  • (4) -6
Correct Answer: (1) 2
View Solution

Question 15:

Let \( p, q \in \mathbb{R} \) and \( (1 - \sqrt{3}i)^{200} = 2^{199} (p + iq) \), then \( p \) and \( q \) are equal to:

  • (1) \( \sqrt{3} \) and \( -\sqrt{3} \)
  • (2) \( 2 \) and \( -3 \)
  • (3) \( 4 \) and \( 5 \)
  • (4) \( 3 \) and \( 2 \)
Correct Answer: (2) \( 2 \) and \( -3 \)
View Solution

Question 16:

The relation \( R = \{(a, b): gcd(a, b) = 1, 2a = b, a, b \in \mathbb{Z}\} \) is:

  • (1) transitive but not reflexive
  • (2) symmetric but not transitive
  • (3) reflexive but not symmetric
  • (4) neither symmetric nor transitive
Correct Answer: (4) neither symmetric nor transitive
View Solution

Question 17:

The compound statement \( (\neg (P \land Q)) \lor ((\neg P) \land Q) \) is equivalent to:

  • (1) \( (\neg P) \lor Q \)
  • (2) \( \neg Q \lor P \)
  • (3) \( (\neg Q) \land (\neg P) \)
  • (4) \( (\neg P) \lor Q \)
Correct Answer: (1) \( (\neg P) \lor Q \)
View Solution

Question 18:

If \( f(x) = \frac{\sin(\frac{1}{x})}{x} \), then at \( x = 0 \):

  • (1) \( f(x) \) is continuous but not differentiable
  • (2) \( f(x) \) is continuous but \( f' \) is not continuous
  • (3) \( f' \) is continuous but not differentiable
  • (4) \( f' \) is continuous and differentiable
Correct Answer: (2) \( f(x) \) is continuous but \( f' \) is not continuous
View Solution

Question 19:

The equation \( x^2 - 4x + [x] + 3 = [x] \), where \( [x] \) denotes the greatest integer function, has:

  • (1) exactly two solutions in \( (-\infty, \infty) \)
  • (2) no solution
  • (3) a unique solution in \( (-\infty, 1) \)
  • (4) a unique solution in \( (-\infty, 0) \)
Correct Answer: (4) a unique solution in \( (-\infty, 0) \)
View Solution

Question 20:

Let \( \Omega \) be the sample space and \( A \subset \Omega \) be an event. Given below are two statements:
(S1): If \( P(A) = 0 \), then \( A = \Omega \)
(S2): If \( P(A) = 1 \), then \( A = \Omega \).
Which of the following is correct?

  • (1) only (S1) is true
  • (2) only (S2) is true
  • (3) both (S1) and (S2) are true
  • (4) both (S1) and (S2) are false
Correct Answer: (4) both (S1) and (S2) are false
View Solution

Section – B

Question 21:

Let C be the largest circle centered at (2, 0) and inscribed in the ellipse \( \frac{x^2}{36} + \frac{y^2}{16} = 1 \). If the point \( (1, \alpha) \) lies on C, then \( 10 \alpha^2 \) is equal to:

Correct Answer:
View Solution

Question 22:

Suppose \( \sum_{r=0}^{2023} r^2 \binom{2023}{r} = 2023 \times \alpha \times 2022^{2022} \). Then the value of \( \alpha \) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 23:

The value of \( \int_0^{12} |x^2 - 3x + 2| dx \) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

The number of 9-digit numbers that can be formed using all the digits of the number 123412341 such that the even digits occupy only even places, is:

Correct Answer:
View Solution

Question 25:

Let \( \lambda \in \mathbb{R} \) and let the equation \( E = |x^2 - 2|x| + |x - 3| = 0 \). Then the largest element in the set \( S = \{ x + \lambda : x is an integer solution of E \} \) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

A boy needs to select five courses from 12 available courses, out of which 5 courses are language courses. If he can choose at most two language courses, then the number of ways he can choose five courses is:

Correct Answer:
View Solution

Question 27:

Let a tangent to the curve \( 9x^2 + 16y^2 = 144 \) intersect the coordinate axes at the points A and B. Then, the minimum length of the line segment AB is:

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

The value of \( \int_0^{\frac{\pi}{2}} \frac{( \cos x )^{2023}}{( \sin x )^{2023} + ( \cos x )^{2023}} dx \) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

The shortest distance between the lines \( \frac{x-2}{3} = \frac{y+1}{2} = \frac{z-6}{2} \) and \( \frac{x-6}{1} = \frac{y-1}{2} = \frac{z+8}{3} \) is equal to:

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

The 4th term of a GP is 500 and its common ratio is \( \frac{1}{m} \), where \( m \in \mathbb{N} \). Let \( S_n \) denote the sum of the first \( n \) terms of this GP. If \( S_6 > S_5 + 1 \) and \( S_7 < S_6 + \frac{1}{2} \), then the number of possible values of \( m \) is:

Correct Answer:
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Jan 24 Shift 1 Question Paper by Coaching Institute

Coaching Institutes Question Paper with Answer Key PDF
Aakash BYJUs Check Here
Vedantu Check Here

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 24 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for the exam conducted on January 24 Shift 1 is updated here for the students’ reference. Candidates can check the initial students’ reaction and subject-wise paper analysis for the exam along with the topics with the highest weightage here.

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 24 Shift 1 Check Here

JEE Main 2023 Question Paper Session 2 (April)

JEE Main 2023 Question Paper Session 1 (January)

JEE Main Previous Year Question Paper