JEE Main 2023 Jan 25 Shift 1 Question Paper is available here. NTA successfully conducted JEE Main 2023 Jan 25 Shift 1 from 9 AM to 12 PM for B.E./B.Tech paper. Based on the initial student reactions, Mathematics section was found to be the most tough one where as Physics questions were reported to be direct and easy to attempt. Surprisingly, students found Chemistry to be a tricky section to answer. The overall difficulty of the exam was reported to be moderately difficult. Candidates can now download the JEE Main 2023 Question Paper PDF with Solution and  JEE Main 2023 Answer Key for Jan 25 Shift 1 using the link below.

Related Links:

JEE Main 2023 Question Paper Jan 25 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 25 Jan Shift 1 Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution


Question 1:

Let \(M\) be the maximum value of the product of two positive integers when their sum is \(66\). Let the sample space \(S = \{x \in \mathbb{Z} : (66 - x)x \geq \frac{5}{9}M\}\) and the event \(A = \{x \in S : x is a multiple of 3\}\). Then \(P(A)\) is equal to:

  • (A) \(\frac{15}{44}\)
  • (B) \(\frac{1}{3}\)
  • (C) \(\frac{7}{22}\)
  • (D) \(\frac{1}{2}\)
Correct Answer: (B) \(\frac{1}{3}\)
View Solution

Question 2:

Let \(\vec{a}, \vec{b}, \vec{c}\) be three non-zero vectors such that \(\vec{b} \cdot \vec{c} = 0\) and \(\vec{a} \times \vec{b} = \frac{\vec{b} - \vec{c}}{2}\). If \(\vec{d}\) is a vector such that \(\vec{b} \cdot \vec{d} = \vec{a} \cdot \vec{b}\), then \((\vec{a} \times \vec{b}) \cdot (\vec{c} \times \vec{d})\) is equal to:

  • (A) \(1\)
  • (B) \(\frac{1}{4}\)
  • (C) \(2\)
  • (D) \(\frac{1}{2}\)
Correct Answer: (D) \(\frac{1}{2}\)
View Solution

Question 3:

Let \(y = y(x)\) be the solution curve of the differential equation \[ \frac{dy}{dx} = \frac{y}{x}(1 + xy^2(1 + \log x)), \quad x > 0, \, y(1) = 3. \]
Then \(\frac{y^2(x){9}\) is equal to:

  • (A) \(\frac{x^2}{5 - 2x^3(2 + \log x^3}\)
  • (B) \(\frac{x^2}{2x^3(2 + \log x^3) - 3}\)
  • (C) \(\frac{x^2}{3x^3(1 + \log x^2) - 2}\)
  • (D) \(\frac{x^2}{7 - 3x^3(2 + \log x^2}\)
Correct Answer: (A) \(\frac{x^2}{5 - 2x^3(2 + \log x^3}\)
View Solution

Question 4:

The value of \[ \lim_{n \to \infty} \frac{1 + 2 - 3 + 4 + 5 - 6 + \ldots + (3n - 2) + (3n - 1) - 3n}{\sqrt{2n^4 + 4n + 3} - \sqrt{n^4 + 5n + 4}} \]
is:

  • (A) \(\frac{\sqrt{2} + 1}{2}\)
  • (B) \(3(\sqrt{2} + 1)\)
  • (C) \(\frac{3}{2}(\sqrt{2} + 1)\)
  • (D) \(\frac{3}{2}\sqrt{2}\)
Correct Answer:(C) \(\frac{3}{2}(\sqrt{2} + 1)\)
View Solution

Question 5:

The points of intersection of the line \(ax + by = 0\), \((a \neq b)\) and the circle \(x^2 + y^2 - 2x = 0\) are \(A(\alpha, 0)\) and \(B(1, \beta)\). The image of the circle with \(AB\) as a diameter in the line \(x + y + 2 = 0\) is:

  • (A) \(x^2 + y^2 + 5x + 5y + 12 = 0\)
  • (B) \(x^2 + y^2 + 3x + 5y + 8 = 0\)
  • (C) \(x^2 + y^2 + 3x + 3y + 4 = 0\)
  • (D) \(x^2 + y^2 - 5x - 5y + 12 = 0\)
Correct Answer: (A) \(x^2 + y^2 + 5x + 5y + 12 = 0\)
View Solution

Question 6:

The mean and variance of the marks obtained by the students in a test are 10 and 4 respectively. Later, the marks of one of the students is increased from 8 to 12. If the new mean of the marks is 10.2, then their new variance is equal to:

  • (A) \(4.04\)
  • (B) \(4.08\)
  • (C) \(3.96\)
  • (D) \(3.92\)
Correct Answer: (C) \(3.96\)
View Solution

Question 7:

Let \[ y(x) = (1 + x)(1 + x^2)(1 + x^4)(1 + x^8)(1 + x^{16}). \]
Then \(y' - y''\) at \(x = -1\) is equal to:

  • (A) \(976\)
  • (B) \(464\)
  • (C) \(496\)
  • (D) \(944\)
Correct Answer: (C) \(496\)
View Solution

Question 8:

The vector \(\vec{a} = -\hat{i} + 2\hat{j} + \hat{k}\) is rotated through a right angle, passing through the y-axis in its way, and the resulting vector is \(\vec{b}\). Then the projection of \(3\vec{a} + \sqrt{2}\vec{b}\) on \(\vec{c} = 5\hat{i} + 4\hat{j} + 3\hat{k}\) is:

  • (A) \(3\sqrt{2}\)
  • (B) 1
  • (C) \(\sqrt{6}\)
  • (D) \(2\sqrt{3}\)
Correct Answer: (A) \(3\sqrt{2}\)
View Solution

Question 9:

The minimum value of the function \[ f(x) = \int_{0}^{2} e^{|k-t|} dt \]
is:

  • (A) \(2(e - 1)\)
  • (B) \(2e - 1\)
  • (C) 2
  • (D) \(e(e - 1)\)
Correct Answer: (A) \(2(e - 1)\)
View Solution

Question 10:

Consider the lines \(L_1\) and \(L_2\) given by \[ L_1: \frac{x-1}{2} = \frac{y-3}{2} = \frac{z-2}{2}, \quad L_2: \frac{x-2}{1} = \frac{y-2}{2} = \frac{z-3}{3}. \]
A line \(L_3\) having direction ratios \(1, -1, -2\) intersects \(L_1\) and \(L_2\) at the points \(P\) and \(Q\) respectively. Then the length of line segment \(PQ\) is:

  • (A) \(2\sqrt{6}\)
  • (B) \(3\sqrt{2}\)
  • (C) \(4\sqrt{3}\)
  • (D) 4
Correct Answer: (A) \(2\sqrt{6}\)
View Solution

Question 11:

Let \(x = 2\) be a local minima of the function \[ f(x) = 2x^4 - 18x^2 + 8x + 12, \quad x \in (-4, 4). \]
If \(M\) is the local maximum value of the function \(f(x)\) in \((-4, 4)\), then \(M\) is:

  • (A) \(12\sqrt{6} - \frac{33}{2}\)
  • (B) \(12\sqrt{6} - \frac{31}{2}\)
  • (C) \(18\sqrt{6} - \frac{33}{2}\)
  • (D) \(18\sqrt{6} - \frac{31}{2}\)
Correct Answer: (A) \(12\sqrt{6} - \frac{33}{2}\)
View Solution

Question 12:

Let \(z_1 = 2 + 3i\) and \(z_2 = 3 + 4i\). The set \[ S = \{ z \in \mathbb{C} : |z - z_1|^2 - |z - z_2|^2 = |z_1 - z_2|^2 \} \]
 represents a:

  • (A) straight line with sum of its intercepts on the coordinate axes 14
  • (B) hyperbola with the length of the transverse axis 7
  • (C) straight line with the sum of its intercepts on the coordinate axes equals \(-18\)
  • (D) hyperbola with eccentricity 2
Correct Answer: (A) straight line with sum of its intercepts on the coordinate axes 14
View Solution

Question 13:

The distance of the point \((6, -2\sqrt{2})\) from the common tangent \(y = mx + c, \, m > 0\), of the curves \(x = 2y^2\) and \(x = 1 + y^2\) is:

  • (A) \(\frac{1}{3}\)
  • (B) \(5\)
  • (C) \(\frac{14}{3}\)
  • (D) \(5\sqrt{3}\)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 14:

Let \(S_1\) and \(S_2\) be respectively the sets of all \(a \in \mathbb{R} - \{0\}\) for which the system of linear equations: \[ \begin{aligned} ax + 2ay - 3az &= 1,
(2a + 1)x + (2a + 3)y + (a + 1)z &= 2,
(3a + 5)x + (a + 5)y + (a + 2)z &= 3, \end{aligned} \]
has unique solution and infinitely many solutions. Then:

  • (A) \(n(S_1) = 2\) and \(S_2\) is an infinite set
  • (B) \(S_1\) is an infinite set and \(n(S_2) = 2\)
  • (C) \(S_1 = \emptyset\) and \(S_2 = \mathbb{R} - \{0\}\)
  • (D) \(S_1 = \mathbb{R} - \{0\}\) and \(S_2 = \emptyset\)
Correct Answer: (D) \(S_1 = \mathbb{R} - \{0\}\) and \(S_2 = \emptyset\)
View Solution

Question 15:

Let \(f(x) = \int \frac{2x}{x^2 + 1}(x^2 + 3) \, dx\). If \(f(3) = \frac{1}{2}(\log_e 5 - \log_e 6)\), then \(f(4)\) is equal to:

  • (A) \(\frac{1}{2}(\log_e 17 - \log_e 19)\)
  • (B) \(\log_e 17 - \log_e 18\)
  • (C) \(\frac{1}{2}(\log_e 19 - \log_e 17)\)
  • (D) \(\log_e 19 - \log_e 17\)
Correct Answer: (A) \(\frac{1}{2}(\log_e 17 - \log_e 19)\)
View Solution

Question 16:

The statement \( (p \land (\sim q)) \Rightarrow (p \Rightarrow (\sim q)) \) is:

  • (A) Equivalent to \( (\sim p) \lor (\sim q) \)
  • (B) A tautology
  • (C) Equivalent to \( p \lor q \)
  • (D) A contradiction
Correct Answer: (B) A tautology
View Solution

Question 17:

Let \(f : (0, 1) \to \mathbb{R}\) be a function defined by \[ f(x) = \frac{1}{1 - e^{-x}}, \]
and \[ g(x) = (f(-x) - f(x)). \]
Consider two statements:

[(I)] \(g\) is an increasing function in \((0, 1)\),
[(II)] \(g\) is one-one in \((0, 1)\).

Then:

  • (A) Only (I) is true
  • (B) Only (II) is true
  • (C) Neither (I) nor (II) is true
  • (D) Both (I) and (II) are true
Correct Answer: (D) Both (I) and (II) are true
View Solution

Question 18:

The distance of the point P(4, 6, -2) from the line passing through the point \((-3, 2, 3)\) and parallel to a line with direction ratios 3, 3, -1 is equal to:

  • (A) 3
  • (B) \(\sqrt{6}\)
  • (C) \(2\sqrt{3}\)
  • (D) \(\sqrt{14}\)
Correct Answer: (D) \(\sqrt{14}\)
View Solution

Question 19:

Let \(x, y, z > 1\) and \[ A = \begin{bmatrix} 1 & \log_x y & \log_x z
\log_y x & 2 & \log_y z
\log_z x & \log_z y & 3 \end{bmatrix}. \]
Then \(adj(adj A^2)\) is equal to:

  • (A) \(6^4\)
  • (B) \(2^8\)
  • (C) \(4^8\)
  • (D) \(2^4\)
Correct Answer: (B) \(2^8\)
View Solution

Question 20:

If \(a_r\) is the coefficient of \(x^{10-r}\) in the binomial expansion of \((1 + x)^{10}\), then \[ \sum_{r=1}^{10} r^3 \left( \frac{a_r}{a_{r-1}} \right)^2 is equal to: \]

  • (A) 4895
  • (B) 1210
  • (C) 5445
  • (D) 3025
Correct Answer: (B) 1210
View Solution

Question 21:

Number of Non-Empty Subsets with Sum Divisible by 3

Problem: Let \( S = \{1, 2, 3, 5, 7, 10, 11\} \). The number of non-empty subsets of \( S \) such that the sum of their elements is divisible by 3 is __.

Correct Answer: (43)
View Solution

Question 22:

For some \( a, b, c \in \mathbb{N} \), let \( f(x) = ax - 3 \) and \( g(x) = x^b + c \), \( x \in \mathbb{R} \). If \( (f \circ g)^{-1}(x) = \left(\frac{x - 7}{2}\right)^{1/3} \), then \( (f \circ g)(ac) + (g \circ f)(b) \) is equal to __.

Correct Answer: (2039)
View Solution

Question 23:

The vertices of a hyperbola \( H \) are \( (\pm 6, 0) \) and its eccentricity is \( \frac{\sqrt{5}}{2} \). Let \( N \) be the normal to \( H \) at a point in the first quadrant and parallel to the line \( \sqrt{2}x + y = 2\sqrt{2} \). If \( d \) is the length of the line segment of \( N \) between \( H \) and the y-axis, then \( d^2 \) is equal to __.

Correct Answer: (216)
View Solution

Question 24:

Let \( S = \left\{\alpha : \log_2 \left(9^{2\alpha-4} + 13\right) - \log_2 \left(\frac{5}{2} \cdot 3^{2\alpha-4} + 1\right) = 2 \right\}. \)
Then the maximum value of \( \beta \) for which the equation \[ x^2 - 2\left(\sum_{\alpha \in S} \alpha\right)x + \sum_{\alpha \in S} (\alpha + 1)^2 \beta = 0 \]
has real roots, is __.

Correct Answer: (25)
View Solution

Question 25:

The constant term in the expansion of \( \left(2x + \frac{1}{x^7} + 3x^2\right)^5 \) is __.

Correct Answer: (1080)
View Solution

Question 26:

Let \( A_1, A_2, A_3 \) be the three A.P. with the same common difference \( d \) and having their first terms as \( A, A+1, A+2 \), respectively. Let \( a, b, c \) be the 7th, 9th, and 17th terms of \( A_1, A_2, A_3 \), respectively, such that \[ \begin{vmatrix} a & 7 & 1
2b & 17 & 1
c & 17 & 1 \end{vmatrix} + 70 = 0. \]
If \( a = 29 \), then the sum of the first 20 terms of an AP whose first term is \( c - a - b \) and common difference is \( \frac{d}{12} \), is equal to __.

Correct Answer: (495)
View Solution

Question 27:

If the sum of all the solutions of \[ \tan^{-1}\left(\frac{2x}{1-x^2}\right) + \cot^{-1}\left(\frac{1-x^2}{2x}\right) = \frac{\pi}{3}, \]
where \( -1 < x < 1, x \neq 0 \), is \( \alpha - \frac{4}{\sqrt{3}} \), then \( \alpha \) is equal to __.

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 28:

Let the equation of the plane passing through the line \[ x - 2y - z - 5 = 0 \quad and \quad x + y + 3z - 5 = 0, \]
and parallel to the line \[ x + y + 2z - 7 = 0 \quad and \quad 2x + 3y + z - 2 = 0, \]
be \( ax + by + cz = 65 \). Then the distance of the point \( (a, b, c) \) from the plane \( 2x + 2y - z + 16 = 0 \) is __.

Correct Answer: (9)
View Solution

Question 29:

Let \( x \) and \( y \) be distinct integers where \( 1 \leq x \leq 25 \) and \( 1 \leq y \leq 25 \). Then, the number of ways of choosing \( x \) and \( y \), such that \( x + y \) is divisible by 5, is __.

Correct Answer: (120)
View Solution

Question 30:

It the area enclosed by the parabolas \( P_1: 2y = 5x^2 \) and \( P_2: x^2 - y + 6 = 0 \) is equal to the area enclosed by \( P_1 \) and \( y = \alpha x, \alpha > 0 \), then \( \alpha^3 \) is equal to __.

Correct Answer: (600)

View Solution

Physics 

Question 31:

Electron beam used in an electron microscope, when accelerated by a voltage of 20 kV, has a de-Broglie wavelength of \(\lambda_0\). If the voltage is increased to 40 kV, then the de-Broglie wavelength associated with the electron beam would be:

  • (A) \(3\lambda_0\)
     
  • (B) \(9\lambda_0\)
     
  • (C) \(\frac{\lambda_0}{2}\)
     
  • (D) \(\frac{\lambda_0}{\sqrt{2}}\)
Correct Answer:(4) \(\frac{\lambda_0}{\sqrt{2}}\)
View Solution

Question 32:

An object of mass 8 kg is hanging from one end of a uniform rod CD of mass 2 kg and length 1 m pivoted at its end C on a vertical wall. It is supported by a cable AB such that the system is in equilibrium. The tension in the cable is:




 

  • (A) 240 N
     
  • (B) 90 N
     
  • (C) 300 N
     
  • (D) 30 N
Correct Answer: (3)300 N
View Solution

Question 33:

A Carnot engine with efficiency 50% takes heat from a source at 600 K. In order to increase the efficiency to 70%, keeping the temperature of the sink the same, the new temperature of the source will be:

  • (A) 360 K
  • (B) 1000 K
  • (C) 900 K
  • (D) 300 K
Correct Answer: (2) 1000 K
View Solution

Question 34:

T is the time period of a simple pendulum on the Earth's surface. Its time period becomes \(x \, T\) when taken to a height \(R\) (equal to Earth's radius) above the Earth's surface. Then, the value of \(x\) will be:

  • (A) 4
  • (B) 2
  • (C) \(\frac{1}{2}\)
  • (D) \(\frac{1}{4}\)
Correct Answer: (2) 2
View Solution

Question 35:

Assume that the Earth is a solid sphere of uniform density and a tunnel is dug along its diameter. When a particle is released in this tunnel, it executes a simple harmonic motion. The mass of the particle is 100 g. The time period of the motion of the particle will be (approximately):

  • (A) 24 hours
  • (B) 1 hour 24 minutes
  • (C) 1 hour 40 minutes
  • (D) 12 hours
Correct Answer: (2) 1 hour 24 minutes
View Solution

Question 36:

A car travels a distance of 'x' with speed \(V_1\) and then the same distance 'x' with speed \(V_2\) in the same direction. The average speed of the car is:

  • (A) \(\frac{V_1 V_2}{2(V_1 + V_2)}\)
  • (B) \(\frac{V_1 + V_2}{2}\)
  • (C) \(\frac{2x}{V_1 + V_2}\)
  • (D) \(\frac{2 V_1 V_2}{V_1 + V_2}\)
Correct Answer: (4) \(\frac{2 V_1 V_2}{V_1 + V_2}\)
View Solution

Question 37:

A parallel plate capacitor has plate area \(40 \, cm^2\) and plate separation \(2 \, mm\). The space between the plates is filled with a dielectric medium of thickness \(1 \, mm\) and dielectric constant 5. The capacitance of the system is:
 

  • (A) \(24 \varepsilon_0 \, F\)
  • (B) \(\frac{3}{10} \varepsilon_0 \, F\)
  • (C) \(\frac{10}{3} \varepsilon_0 \, F\)
  • (D) \(10 \varepsilon_0 \, F\)
Correct Answer: (3) \(\frac{10}{3} \varepsilon_0 \, \text{F}\)
View Solution

Question 38:

The root mean square velocity of molecules of gas is:

  • (A) Proportional to square root of temperature (\(T^2\)).
  • (B) Inversely proportional to square root of temperature (\(\frac{1}{\sqrt{T}}\)).
  • (C) Proportional to square root of temperature (\(\sqrt{T}\)).
  • (D) Proportional to temperature (\(T\)).
Correct Answer: (3) Proportional to square root of temperature (\(\sqrt{T}\)).
View Solution

Question 39:

Match List I with List II:




Choose the correct answer from the options given
below :

 

  • (1) A-IV, B-III, C- II, D- I
     
  • (2) A-IV, B-III, C-I, D-II
     
  • (3) A-III, B-IV, C-I, D-II
     
  • (4) A-II, B-I, C-III, D-IV
Correct Answer: (2)A-IV, B-III, C-I, D-II
View Solution

Question 40:

In an LC oscillator, if values of inductance and capacitance become twice and eight times, respectively, then the resonant frequency of oscillator becomes \(x\) times its initial resonant frequency \(\omega_0\). The value of \(x\) is:
 

  • (A) \(1/4\)
  • (B) 16
  • (C) \(1/16\)
  • (D) 4
Correct Answer: (1)\(1/4\)
View Solution

Question 41:

The ratio of the density of oxygen nucleus 16O and helium nucleus 4He is:

  • (A) 4:1
  • (B) 8:1
  • (C) 1:1
  • (D) 2:1
Correct Answer: (3) 1:1
View Solution

Question 42:

A message signal of frequency 5 kHz is used to modulate a carrier signal of frequency 2 MHz. The bandwidth for amplitude modulation is:

  • (A) 1 kHz
  • (B) 20 kHz
  • (C) 10 kHz
  • (D) 2.5 kHz
Correct Answer: (3) 10 kHz
View Solution

Question 43:

An electromagnetic wave is transporting energy in the negative \(z\)-direction. At a certain point and certain time, the direction of the electric field of the wave is along the positive \(y\)-direction. What will be the direction of the magnetic field at that point and instant?

  • (A) Positive direction of \(x\)
  • (B) Negative direction of \(x\)
  • (C) Negative direction of \(y\)
  • (D) Negative direction of \(z\)
Correct Answer: (1) Positive direction of \(x\)
View Solution

Question 44:

In Young's double-slit experiment, the position of the 5th bright fringe from the central maximum is 5 cm. The distance between slits and screen is 1 m, and the wavelength of used monochromatic light is 600 nm. The distance between the slits is:

  • (A) 48 
  • (B) 12 
  • (C) 36 
  • (D) 46 
Correct Answer: (1) 48 \(\mu\text{m}\)
View Solution

Question 45:

Match List I with List II:




Choose the correct answer from the option given
below:

 

  • (1) A-III, B-IV, C-I, D-II
     
  • (2) A-I, B-III, C-IV, D-II
     
  • (3) A-III, B-I, C-IV, D-II
     
  • (4) A-II, B-I, C-IV, D-III
Correct Answer: (3) A-III, B-I, C-IV, D-II
View Solution

Question 46:

Given below are two statements: one is labeled as Assertion A and the other is labeled as Reason R.

Assertion A: Photodiodes are used in forward bias usually for measuring the light intensity.
Reason R: For a p-n junction diode, at applied voltage \(V\) the current in the forward bias is more than the current in the reverse bias for \(|V_z| > \pm V_0|\), where \(V_0\) is the threshold voltage and \(V_z\) is the breakdown voltage.

Options:

  • (A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
  • (B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  • (C) A is false but R is true
  • (D) A is true but R is false
Correct Answer:(3)  A is false but R is true
View Solution

Question 47:

A solenoid of 1200 turns is wound uniformly in a single layer on a glass tube 2 m long and 0.2 m in diameter. The magnetic intensity at the center of the solenoid when a current of 2 A flows through it is:

  • (A) \(2.4 \times 10^3 \, A m^{-1}\)
  • (B) \(1.2 \times 10^3 \, A m^{-1}\)
  • (C) \(1 \, A m^{-1}\)
  • (D) \(4.2 \times 10^3 \, A m^{-1}\)
Correct Answer: (2) \(1.2 \times 10^3 \, \text{A m}^{-1}\)
View Solution

Question 48:

A uniform metallic wire carries a current 2 A. When a 3.4 V battery is connected across it, the mass of the wire is \(8.92 \times 10^{-3} \, kg\), density is \(8.92 \times 10^3 \, kg/m^3\), and resistivity is \(1.7 \times 10^{-8} \, \Omega \, m\). The length of the wire is:

  • (A) 6.8 m
  • (B) 10 m
  • (C) 5 m
  • (D) 100 m
Correct Answer: (2) 10 m
View Solution

Question 49:

A bowl filled with very hot soup cools from \(98^\circ C\) to \(86^\circ C\) in 2 minutes when the room temperature is \(22^\circ C\). How long will it take to cool from \(75^\circ C\) to \(69^\circ C\)?

  • (A) 2 minutes
  • (B) 1.4 minutes
  • (C) 3 minutes
  • (D) 1 minute
Correct Answer: (2) 1.4 minutes
View Solution

Question 50:

A car is moving with a constant speed of \(20 \, m/s\) in a circular horizontal track of radius \(40 \, m\). A bob is suspended from the roof of the car by a massless string. The angle made by the string with the vertical will be:

  • (A) \(45^\circ\)
  • (B) \(30^\circ\)
  • (C) \(53^\circ\)
  • (D) \(60^\circ\)
Correct Answer: (3) \(53^\circ\)
View Solution

Question 51:

A ray of light is incident from air on a glass plate having thickness \(\sqrt{5} \, cm\) and refractive index \(\sqrt{2}\). The angle of incidence of a ray is equal to the critical angle for glass-air interface. The lateral displacement of the ray when it passes through the plate is \(\, <10^{-2} \, cm\):
(Given \(\sin 15^\circ = 0.26\))

  • (A) 0.52 cm
  • (B) 0.45 cm
  • (C) 0.48 cm
  • (D) 0.50 cm
Correct Answer: (1) 0.52 cm
View Solution

Question 52:

In the given circuit, the equivalent resistance between the terminal A and B is \(\_\_\_\_\) \(\Omega\).
 


Question 53:

As shown in the figure, in an experiment to determine Young's modulus of a wire, the extension-load curve is plotted. The curve is a straight line passing through the origin and makes an angle of \(45^\circ\) with the load axis. The length of the wire is \(62.8 \, cm\) and its diameter is \(4 \, mm\). The Young's modulus is found to be \(x \times 10^{10} \, Nm^{-2}\). The value of \(x\) is:
 


Question 54:

An object of mass \(m\) initially at rest on a smooth horizontal plane starts moving under the action of force \(F = 2N\). In the process of its linear motion, the angle \(\theta\) between the direction of force and horizontal varies as \(\theta = kx\), where \(k\) is a constant and \(x\) is the distance covered by the object from its initial position. The expression of kinetic energy of the object will be \(E = \frac{n}{k} \sin \theta\). The value of \(n\) is:

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 55:

The wavelength of the radiation emitted is \(\lambda_0\) when an electron jumps from the second excited state to the first excited state of the hydrogen atom. If the electron jumps from the third excited state to the second orbit of the hydrogen atom, the wavelength of the radiation emitted will be \(\frac{20}{x} \lambda_0\). The value of \(x\) is:

Correct Answer:
View Solution

Question 56:

\(I_{CM}\) is the moment of inertia of a circular disc about an axis (CM) passing through its center and perpendicular to the plane of the disc. \(I_{AB}\) is its moment of inertia about an axis \(AB\) perpendicular to the plane and parallel to axis CM at a distance \(\frac{2}{3} R\) from the center, where \(R\) is the radius of the disc. The ratio of \(I_{AB}\) and \(I_{CM}\) is \(x : 9\). The value of \(x\) is:



Question 57:

The distance between two consecutive points with phase difference of \(60^\circ\) in a wave of frequency 500 Hz is 6.0 m. The velocity with which the wave is traveling is \(\_\_\_\) km/s:


Question 58:

A uniform electric field of \(10 \, N/C\) is created between two parallel charged plates (as shown in figure). An electron enters the field symmetrically between the plates with a kinetic energy of \(5 \, eV\). The length of each plate is \(10 \, cm\). The angle (\(\theta\)) of deviation of the path of the electron as it comes out of the field is ____ (in degrees).


Question 59:

An LCR series circuit of capacitance \(62.5 \, nF\) and resistance of \(50 \, \Omega\) is connected to an A.C. source of frequency \(2.0 \, kHz\). For maximum value of amplitude of current in the circuit, the value of inductance is ____ mH.


Question 60:

If \(\vec{P} = 3 \hat{i} + \sqrt{3} \hat{j} + 2 \hat{k}\) and \(\vec{Q} = 4 \hat{i} + \sqrt{3} \hat{j} + 2.5 \hat{k}\), the unit vector in the direction of \(\vec{P} \times \vec{Q}\) is \(\frac{1}{x} \left(\sqrt{3} \hat{i} + \hat{j} - 2 \sqrt{3} \hat{k}\right)\). The value of \(x\) is:

Chemistry 

Question 61:

The compound which will have the lowest rate towards nucleophilic aromatic substitution on treatment with OH\(^-\) is:







Correct Answer: (4)
View Solution

Question 62:

The variation of the rate of an enzyme-catalyzed reaction with substrate concentration is correctly represented by which graph?






Options:

1. a

2. b.

3. c.

4. d.

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 63:

Identify the product formed (A and E) in the following reaction sequence:






\

  • (A) \
  • (B) \
  • (C) \
  • (D)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 64:

Match List I with List II and choose the correct answer from the options given below:


 

  • (A) A-II, B-I, C-III, D-IV 
  • (B) A-II, B-IV, C-I, D-III 
  • (C) A-II, B-I, C-IV, D-III 
  • (D) A-IV, B-III, C-II, D-I
Correct Answer: (3)  A-II, B-I, C-IV, D-III 
View Solution

Question 65:

Reaction of thionyl chloride with white phosphorus forms a compound \textbf{[A]}, which on hydrolysis gives \textbf{[B]}, a dibasic acid. \textbf{[A]} and \textbf{[B]} are respectively:

  • (A) P\(_4\)O\(_6\) and H\(_3\)PO\(_3\) \
  • (B) PCl\(_3\) and H\(_3\)PO\(_3\) \
  • (C) PCl\(_5\) and H\(_3\)PO\(_4\) \
  • (D) POCl\(_3\) and H\(_3\)PO\(_4\)
Correct Answer: (2) PCl\(_3\) and H\(_3\)PO\(_3\) \
View Solution

Question 6:

A cubic solid is made up of two elements X and Y. Atoms of X are present on every alternate corner and one at the center of the cube. Y is at \(\frac{1}{4}\) of the total faces. The empirical formula of the compound is:

  • (A) X\(_2\)Y\(_1._5\) \
  • (B) X\(_2._5\)Y \
  • (C) XY\(_2._5\) \
  • (D) X\(_1._5\)Y\(_2\)
Correct Answer: (2) X\(_2._5\)Y \
View Solution

Question 67:

The radius of the 2\(^{nd}\) orbit of Li\(^{2+}\) is x. The expected radius of the 3\(^{rd}\) orbit of Be\(^{3+}\) is:

  • (A) \(\frac{9}{4}x\) 
  • (B) \(\frac{4}{9}x\) 
  • (C) \(\frac{27}{16}x\) 
  • (D) \(\frac{16}{27}x\)
Correct Answer: (3) \(\frac{27}{16}x\) 
View Solution

Question 68:

Which of the following conformations will be the most stable?



 

  • (A) (1) 
  • (B) (2) 
  • (C) (3) 
  • (D) (4)
Correct Answer: (A) 1
View Solution

Question 69:

Match items of Row I with those of Row II:
Row I:












Row II:

 

  • (A) [(i)] \(\alpha\)-D-(-)-Fructofuranose 
  • (B) [(ii)] \(\beta\)-D-(-)-Fructofuranose 
  • (C) [(iii)] \(\alpha\)-D-(+)-Glucopyranose 
  • (D) [(iv)] \(\beta\)-D-(+)-Glucopyranose
    Correct Match:
  • (A) (1) P \(\to\) iv, Q \(\to\) iii, R \(\to\) i, S \(\to\) ii \
  • (B) (2) P \(\to\) i, Q \(\to\) ii, R \(\to\) iii, S \(\to\) iv \
  • (C) (3) P \(\to\) iii, Q \(\to\) iv, R \(\to\) ii, S \(\to\) i \
  • (D) (4) P \(\to\) iii, Q \(\to\) iv, R \(\to\) i, S \(\to\) ii
Correct Answer:(D) (4) P \(\to\) iii, Q \(\to\) iv, R \(\to\) i, S \(\to\) ii
View Solution - (P): $\alpha$-D-(+)-Glucopyranose (iii): This structure has the -OH group at C1 in the $\alpha$-position (below the plane) in the six-membered pyranose ring.\\ - (Q): $\beta$-D-(+)-Glucopyranose (iv): This structure has the -OH group at C1 in the $\beta$-position (above the plane) in the six-membered pyranose ring.\\ - (R): $\alpha$-D-(-)-Fructofuranose (i): This structure is a five-membered fructofuranose ring with the $\alpha$-configuration (OH group at C2 below the plane).\\ - (S): $\beta$-D-(-)-Fructofuranose (ii): This structure is a five-membered fructofuranose ring with the $\beta$-configuration (OH group at C2 above the plane).\\ Thus, the correct matching is: \[ \text{P $\to$ iii, Q $\to$ iv, R $\to$ i, S $\to$ ii.} \] 1. Glucose exists in both pyranose ($\text{six-membered}$) and furanose ($\text{five-membered}$) forms. Pyranose forms are more stable.\\ 2. $\alpha$ and $\beta$ forms differ in the configuration of the hydroxyl group at the anomeric carbon (C1 for glucose and C2 for fructose).\\ 3. Fructose predominantly forms five-membered furanose rings due to its keto group.\\

Question 70:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R:

Assertion A: Acetal/Ketal is stable in basic medium.
Reason R: The high leaving tendency of alkoxide ion gives the stability to acetal/ketal in basic medium.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

 

  • (A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A 
  • (B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A 
  • (C) A is true but R is false 
  • (D) A is false but R is true
Correct Answer:
  • (A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A 
    View Solution

Question 71:

Inert gases have positive electron gain enthalpy. Its correct order is:
 

  • (A) Xe \(<\) Kr \(<\) Ne \(<\) He 
  • (B) He \(<\) Ne \(<\) Kr \(<\) Xe 
  • (C) He \(<\) Xe \(<\) Kr \(<\) Ne 
  • (D) He \(<\) Kr \(<\) Xe \(<\) Ne
Correct Answer: (C) He \(<\) Xe \(<\) Kr \(<\) Ne 
View Solution

Question 72:

Which one of the following reactions does not occur during the extraction of copper?
 

  • (A) 2Cu\(_2\)S + 3O\(_2\) \(\rightarrow\) 2Cu\(_2\)O + 2SO\(_2\) 
  • (B) 2FeS + 3O\(_2\) \(\rightarrow\) 2FeO + 2SO\(_2\) 
  • (C) CaO + SiO\(_2\) \(\rightarrow\) CaSiO\(_3\) 
  • (D) FeO + SiO\(_2\) \(\rightarrow\) FeSiO\(_3\)
Correct Answer:(C) CaO + SiO\(_2\) \(\rightarrow\) CaSiO\(_3\) 
View Solution

Question 73:

The correct sequence of reagents for the preparation of Q and R is:



 

  • (A) (i) CrO\(_3\), 770 K, 20 atm; (ii) CrO\(_2\)Cl\(_2\), H\(^+\); (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\) 
  • (B) (i) CrO\(_2\)Cl\(_2\), H\(_3\)O\(^+\); (ii) CrO\(_3\), 770 K, 20 atm; (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\) 
  • (C) (i) KMnO\(_4\), OH\(^{--}\); (ii) MoO\(_3\), \(\Delta\); (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\) 
  • (D) (i) MoO\(_3\), \(\Delta\); (ii) CrO\(_2\)Cl\(_2\), H\(_3\)O\(^+\); (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\)
Correct Answer:(A) (i) CrO\(_3\), 770 K, 20 atm; (ii) CrO\(_2\)Cl\(_2\), H\(^+\); (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\) 
View Solution The reaction sequence involves:
 Step 1: Oxidation of benzene to benzoquinone using CrO$_3$ at 770 K and 20 atm.
Step 2: Formation of phenol by further oxidation with CrO$_2$Cl$_2$ in acidic medium.
Step 3: Neutralization with NaOH to form phenoxide ion.
Step 4: Acidification with H$_3$O$^+$ to yield phenol. In the preparation of phenol from benzene, the use of CrO$_3$ and CrO$_2$Cl$_2$ ensures selective oxidation steps. Acidic and basic conditions aid in subsequent transformations.

Question 74:

The correct order in aqueous medium of basic strength in case of methyl-substituted amines is:

  • (A) Me\(_2\)NH \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) Me\(_3\)N \(>\) NH\(_3\) 
  • (B) Me\(_2\)N \(>\) Me\(_3\)NH \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) NH\(_3\) 
  • (C) NH\(_3\) \(>\) Me\(_3\)N \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) Me\(_2\)NH 
  • (D) Me\(_3\)N \(>\) Me\(_2\)NH \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) NH\(_3\)
Correct Answer:(A) Me\(_2\)NH \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) Me\(_3\)N \(>\) NH\(_3\) 
View Solution

Question 75:

25-volume hydrogen peroxide means:

  • (A) 1 L marketed solution contains 250 g of H\(_2\)O\(_2\) 
  • (B) 1 L marketed solution contains 75 g of H\(_2\)O\(_2\) 
  • (C) 1 L marketed solution contains 25 g of H\(_2\)O\(_2\) 
  • (D) 1 L marketed solution contains 25 g of H\(_2\)O
Correct Answer:(B) 1 L marketed solution contains 75 g of H\(_2\)O\(_2\) 
View Solution

Question 76:

Which of the following statements is incorrect for antibiotics?

  • (A) An antibiotic must be a product of metabolism. 
  • (B) An antibiotic is a synthetic substance produced as a structural analogue of naturally occurring antibiotic. 
  • (C) An antibiotic should promote the survival of microorganisms. 
  • (D) An antibiotic should be effective in low concentrations.
Correct Answer: (C) An antibiotic should promote the survival of microorganisms. 
View Solution

Question 77:

Compound A reacts with NH\(_3\)Cl and forms B and C. Compound B reacts with H\(_2\)O and CO\(_2\) to form C. The compounds A, B, and C are:

  • (A) CaCl\(_2\), NH\(_3\), NH\(_4\)HCO\(_3\) 
  • (B) CaCl\(_2\), NH\(_4\)\(^+\), (NH\(_4\))\(_2\)CO\(_3\) 
  • (C) Ca(OH)\(_2\), NH\(_3\), NH\(_4\)HCO\(_3\) 
  • (D) Ca(OH)\(_2\), NH\(_4\)\(^+\), (NH\(_4\))\(_2\)CO\(_3\)
Correct Answer: (C) Ca(OH)\(_2\), NH\(_3\), NH\(_4\)HCO\(_3\) 
View Solution

Question 78:

Some reactions of NO\(_2\) relevant to photochemical smog formation are:




Identify A, B, X, and Y:

 

  • (A) X = O, Y = NO, A = O\(_2\), B = O\(_3\) 
  • (B) X = N\(_2\)O, Y = O, A = O\(_3\), B = NO 
  • (C) X = \( \frac{1}{2}\) O\(_2\), Y = NO\(_2\), A = O\(_3\), B = O\(_2\) 
  • (D) X = NO, Y = O, A = O\(_2\), B = N\(_2\)O\(_3\)
Correct Answer: (A) X = O, Y = NO, A = O\(_2\), B = O\(_3\) 
View Solution

Question 79:

Match the List-I with List-II:


 

  • (1) P\(\to\) i, Q\(\to\) iii, R\(\to\) ii, S\(\to\) iv
  • (2) P\(\to\) iv, Q\(\to\) ii, R\(\to\) iii, S\(\to\) i
  • (3) P\(\to\) iii, Q\(\to\) i, R\(\to\) iv, S\(\to\) ii
  • (4) P\(\to\) i, Q\(\to\) iii, R\(\to\) iv, S\(\to\) ii
Correct Answer: (4) P\(\to\) i, Q\(\to\) iii, R\(\to\) iv, S\(\to\) ii
View Solution

Question 80:

In the cumene to phenol preparation in the presence of air, the intermediate is:

Correct Answer: (4)
View Solution

Question 81:

An athlete is given 100 g of glucose (C\(_6\)H\(_12\)O\(_6\)) for energy, which is equivalent to 1800 kJ of energy. If 50% of this energy is utilized for activities, the weight of extra water needed to perspire is ______ g. (Nearest integer)

Given: Enthalpy of evaporation of water = 45 kJ/mol; molar masses: C = 12 g/mol, H = 1 g/mol, O = 16 g/mol.

Correct Answer: 360
View Solution

Question 82:

A litre of buffer solution contains 0.1 mole of each NH\(_3\) and NH\(_4\)Cl. On addition of 0.02 mole of HCl, the pH of the solution is found to be ______ \(\times 10^{-3}\) (Nearest integer).

Given: pK\(_b\)(NH\(_3\)) = 4.745; \(\log 2 = 0.301\); \(\log 3 = 0.477\); T = 298 K.

Correct Answer: (9079)
View Solution

Question 83:

The osmotic pressure of solutions of PVC in cyclohexanone at 300 K are plotted on the graph. The molar mass of PVC is ______ g mol\(^{-1}\) (Nearest integer).




Given: R = 0.083 L atm K\(^{-1}\) mol\(^{-1}\)

Correct Answer: 41500
View Solution

Question 84:

How many of the following metal ions have a similar value of spin-only magnetic moment in the gaseous state?
\[ V\(^{3+\), Cr\(^{3+}\), Fe\(^{2+}\), Ni\(^{3+}\)} \]

Given: Atomic numbers: V = 23, Cr = 24, Fe = 26, Ni = 28.

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 85:

The density of a monobasic strong acid (Molar mass 24.2 g mol\(^{-1}\)) is 1.21 kg L\(^{-1}\). The volume of its solution required for the complete neutralization of 25 mL of 0.24 M NaOH is ______ \(\times 10^{-3}\) mL (Nearest integer).

Correct Answer: (12)
View Solution

Question 86:

For the first-order reaction \(A \rightarrow B\), the half-life is 30 min. The time taken for 75% completion of the reaction is _______ min (Nearest integer).

Correct Answer: (60)
View Solution

Question 87:

The total number of lone pairs of electrons on oxygen atoms of ozone is _______.

Correct Answer: (6)
View Solution

Question 88:

In sulphur estimation, 0.471 g of an organic compound gave 1.4439 g of barium sulphate. The percentage of sulphur in the compound is _______ (Nearest Integer).

Given: Atomic masses: Ba = 137, S = 32, O = 16.

Correct Answer: (42)
View Solution

Question 89:

The number of paramagnetic species from the following is _______.
\[ [Ni(CN)_4]^{2-}, [Ni(CO)_4], [NiCl_4]^{2-}, [Fe(CN)_6]^{3-}, [Cu(NH_3)_4]^{2+}, [Fe(H_2O)_6]^{2+} \]

Correct Answer: (4)
View Solution

Question 90:

Consider the cell:
\[ Pt(s)|H_2(g)(1 atm)|H^{+}(aq,1 M)||Fe^{3+}(aq),Fe^{2+}(aq)|Pt(s) \]

Given: \(E^\circ_{Fe^{3+}/Fe^{2+}} = 0.771 \, V, \, E^\circ_{H^+/H_2} = 0 \, V, \, T = 298 \, K\).

If the potential of the cell is 0.712 V, the ratio of concentration of \(Fe^{2+}\) to \(Fe^{3+}\) is _______ (Nearest integer).

Correct Answer: (10)
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Jan 25 Shift 1 Question Paper by Coaching Institute

Coaching Institutes Question Paper with Answer Key PDF
Aakash BYJUs Check Here
Vedantu Check Here

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 25 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for the exam conducted on January 25 Shift 1 is updated here. Candidates can check subject-wise paper analysis for the exam scheduled on January 25 Shift 1 here along with the topics with the highest weightage.

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 25 Shift 1 Check Here

JEE Main 2023 Question Paper Session 2 (April)

JEE Main 2023 Question Paper Session 1 (January)

JEE Main Previous Year Question Paper