JEE Main 2023 Jan 30 Shift 2 Question Paper has been updated here. NTA is going to conduct JEE Main 2023 Jan 30 Shift 2 from 3 PM to 6 PM for B.E./B.Tech paper. According to the students, the paper was of moderate difficulty covering almost all chapters from the syllabus. Candidates can download the memory-based JEE Main 2023 Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 30 Shift 2 using the link below. 

Related Links:

JEE Main 2023 Question Paper Jan 30 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 30 Jan Shift 2  Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Physics
Section-A

Question 1:

A block of \( \sqrt{3} \, kg \) is attached to a string whose other end is attached to the wall. An unknown force \( F \) is applied so that the string makes an angle of \( 30^\circ \) with the wall. The tension \( T \) is:

(Given \( g = 10 \, ms^{-2} \))


Correct Answer: (1) 20 N
View Solution

Question 2:

A flask contains hydrogen and oxygen in the ratio of 2 : 1 by mass at temperature 27°C. The ratio of average kinetic energy per molecule of hydrogen and oxygen respectively is:

Correct Answer: (2) 1 : 1
View Solution

Question 3:

The equivalent resistance between A and B is ......


Correct Answer: (1) \( \frac{2}{3} \, \Omega \)
View Solution

Question 4:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: The nuclear density of nuclides \( ^{10}_5 B, \, ^{6}_3 Li, \, ^{56}_{26} Fe, \, ^{20}_10 Ne \) and \( ^{209}_{83} Bi \) can be arranged as \[ N_{Bi} > N_{Fe} > N_{Ne} > N_{Pb}. \]

Reason R: The radius \( R \) of the nucleus is related to its mass number \( A \) as \( R = R_0 A^{1/3} \), where \( R_0 \) is a constant.

In the light of the above statement, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
  • (2) A is false but R is true
  • (3) A is true but R is false
  • (4) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
Correct Answer: (2) A is false but R is true
View Solution

Question 5:

A thin prism \( P_1 \) with an angle of \( 6^\circ \) and made of glass of refractive index 1.54 is combined with another prism \( P_2 \) made from glass of refractive index 1.72 to produce dispersion without average deviation. The angle of prism \( P_2 \) is:

  • (1) \( 6^\circ \)
  • (2) \( 1.3^\circ \)
  • (3) \( 7.8^\circ \)
  • (4) \( 4.5^\circ \)
Correct Answer: (4) 4.5°
View Solution

Question 6:

The output Y for the inputs A and B of the circuit is given by:





Correct Answer: (4)
View Solution

Question 7:

A vehicle travels 4 km with a speed of 3 km/h and another 4 km with a speed of 5 km/h, then its average speed is:

  • (1) 4.25 km/h
  • (2) 3.50 km/h
  • (3) 4.00 km/h
  • (4) 3.75 km/h
Correct Answer: (4) 3.75 km/h
View Solution

Question 8:

As shown in the figure, a point charge Q is placed at the centre of a conducting spherical shell of inner radius a and outer radius b. The electric field due to charge Q in three different regions I, II, and III is given by: (I : r < a, II : a < r < b, III : r > b)


  • (1) \( E_I = 0, E_{II} = 0, E_{III} \neq 0 \)
  • (2) \( E_I \neq 0, E_{II} = 0, E_{III} = 0 \)
  • (3) \( E_I = 0, E_{II} = 0, E_{III} = 0 \)
  • (4) \( E_I = 0, E_{II} \neq 0, E_{III} = 0 \)
Correct Answer: (2) \( E_I = 0, E_{II} = 0, E_{III} \neq 0 \)
View Solution

Question 9:

As shown in the figure, a current of 2A flowing in an equilateral triangle of side \(4\sqrt{3}\) cm. The magnetic field at the centroid O of the triangle is:

  • (1) \(4\sqrt{3} \times 10^{-4} \, T\)
  • (2) \(4\sqrt{3} \times 10^{-5} \, T\)
  • (3) \(\sqrt{3} \times 10^{-4} \, T\)
  • (4) \(3\sqrt{3} \times 10^{-5} \, T\)
Correct Answer: (4) \(3\sqrt{3} \times 10^{-5} \, \text{T}\)
View Solution

Question 10:

In the given circuit, rms value of current (\(I_{rms}\)) through the resistor \(R\) is:



  • (1) \(2A\)
  • (2) \(\frac{1}{2}A\)
  • (3) \(20A\)
  • (4) \(2\sqrt{2}A\)
Correct Answer: (1) \(2A\)
View Solution

Question 11:

A machine gun of mass 10 kg fires 20 g bullets at the rate of 180 bullets per minute with a speed of 100 m/s each. The recoil velocity of the gun is:

  • (1) 0.02 m/s
  • (2) 2.5 m/s
  • (3) 1.5 m/s
  • (4) 0.6 m/s
Correct Answer: (4) 0.6 m/s
View Solution

Question 12:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.
Assertion A: Efficiency of a reversible heat engine will be highest at –273°C temperature of cold reservoir.

Reason R: The efficiency of Carnot’s engine depends not only on the temperature of cold reservoir but it depends on the temperature of hot reservoir too and is given as: \[ \eta = \left( 1 - \frac{T_2}{T_1} \right) \]

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is true but R is false
  • (2) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A
  • (3) A is false but R is true
  • (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 13:

Match List I with List II.




Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (2) A-I, B-IV, C-III, D-II
  • (3) A-IV, B-I, C-II, D-III
  • (4) A-IV, B-I, C-III, D-II
Correct Answer: (4) A-IV, B-I, C-III, D-II
View Solution

Question 14:

For a simple harmonic motion in a mass spring system shown, the surface is frictionless. When the mass of the block is 1 kg, the angular frequency is \(\omega_1\). When the mass block is 2 kg the angular frequency is \(\omega_2\). The ratio \(\frac{\omega_2}{\omega_1}\) is:


  • (1) \(\sqrt{2}\)
  • (2) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
  • (3) 2
  • (4) \(\frac{1}{2}\)
Correct Answer: (2) \(\frac{1}{\sqrt{2}}\)
View Solution

Question 15:

An electron accelerated through a potential difference \(V_1\) has a de-Broglie wavelength of \(\lambda\). When the potential is changed to \(V_2\), its de-Broglie wavelength increases by 50%. The value of \( \frac{V_1}{V_2} \) is equal to :

  • (1) 3
  • (2) \( \frac{9}{4} \)
  • (3) \( \frac{3}{2} \)
  • (4) 4
Correct Answer: (2) \( \frac{9}{4} \)
View Solution

Question 16:

Match List I with List II:





Choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (3) A-IV, B-III, C-I, D-II
  • (4) A-IV, B-III, C-II, D-I
Correct Answer: (4) A-IV, B-III, C-II, D-I
View Solution

Question 17:

A current carrying rectangular loop PQRS is made of uniform wire. The length PR = QS = 5 cm and PQ = RS = 100 cm. If ammeter current reading changes from I to 2I, the ratio of magnetic forces per unit length on the wire PQ due to wire RS in the two cases respectively is :


  • (1) 1 : 2
  • (2) 1 : 4
  • (3) 1 : 5
  • (4) 1 : 3
Correct Answer: (2) 1 : 4
View Solution

Question 18:

A force is applied to a steel wire ‘A’, rigidly clamped at one end. As a result, elongation in the wire is 0.2 mm. If same force is applied to another steel wire ‘B’ of double the length and a diameter 2.4 times that of the wire ‘A’, the elongation in the wire ‘B’ will be (wires having uniform circular cross sections):

  • (1) \( 6.06 \times 10^{-2} \) mm
  • (2) \( 2.77 \times 10^{-2} \) mm
  • (3) \( 3.0 \times 10^{-2} \) mm
  • (4) \( 6.9 \times 10^{-2} \) mm
Correct Answer: (4) \( 6.9 \times 10^{-2} \) mm
View Solution

Question 19:

An object is allowed to fall from a height \(R\) above the earth, where \(R\) is the radius of the earth. Its velocity when it strikes the earth’s surface, ignoring air resistance, will be:

  • (1) \( 2\sqrt{gR} \)
  • (2) \( \sqrt{gR} \)
  • (3) \( \frac{\sqrt{gR}}{2} \)
  • (4) \( \sqrt{2gR} \)
Correct Answer: (2) \( \sqrt{gR} \)
View Solution

Question 20:

A point source of 100 W emits light with 5% efficiency. At a distance of 5 m from the source, the intensity produced by the electric field component is:

  • (1) \( \frac{1}{2\pi} \, W/m^2 \)
  • (2) \( \frac{1}{40\pi} \, W/m^2 \)
  • (3) \( \frac{1}{10\pi} \, W/m^2 \)
  • (4) \( \frac{1}{20\pi} \, W/m^2 \)
Correct Answer: (2) \( \frac{1}{40\pi} \, \text{W/m}^2 \)
View Solution

Section-B

Question 21:

A faulty thermometer reads 5°C in melting ice and 95°C in steam. The correct temperature on absolute scale will be ........ K when the faulty thermometer reads 41°C.

Correct Answer:
View Solution

Question 22:

If the potential difference between B and D is zero, the value of \(x\) is \( \frac{1}{n} \Omega \). The value of \(n\) is ........


Correct Answer:
View Solution

Question 23:

The velocity of a particle executing SHM varies with displacement (\(x\)) as \(4v^2 = 50 - x^2\). The time period of oscillations is \( \frac{x}{7} \). The value of \(x\) is ........

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

In a Young’s double slit experiment, the intensities at two points, for the path difference \( \frac{\lambda}{4} \) and \( \frac{\lambda}{3} \) (where \( \lambda \) is the wavelength of light used), are \( I_1 \) and \( I_2 \) respectively. If \( I_0 \) denotes the intensity produced by each of the individual slits, then \[ \frac{I_1 + I_2}{I_0} = \ldots \]

Correct Answer:
View Solution

Question 25:

A radioactive nucleus decays by two different processes. The half-life of the first process is 5 minutes and that of the second process is 30s. The effective half-life of the nucleus is calculated to be \( \frac{\alpha}{11} \) seconds. The value of \( \alpha \) is ..............

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

A body of mass 2 kg is initially at rest. It starts moving unidirectionally under the influence of a source of constant power P. Its displacement in 4s is \( \frac{1}{3} \alpha^2 \sqrt{P} \) meters. The value of \( \alpha \) will be ...........

Correct Answer:
View Solution

Question 27:

As shown in figure, a cuboid lies in a region with electric field \( \mathbf{E} = 2x^2 \hat{i} - 4y \hat{j} + 6 \hat{k} \) N/C. The magnitude of charge within the cuboid is \( n \epsilon_0 \) C. The value of \( n \) is ....... (if dimensions of cuboid are \( 1 \times 2 \times 3 \, m^3 \))

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

In an ac generator, a rectangular coil of 100 turns each having area \( 14 \times 10^{-2} \, m^2 \) is rotated at 360 rev/min about an axis perpendicular to a uniform magnetic field of magnitude 3.0 T. The maximum value of the emf produced will be .......... V. (Take \( \pi = \frac{22}{7} \))

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

A stone tied to 180 cm long string at its end is making 28 revolutions in a horizontal circle in every minute. The magnitude of acceleration of stone is \(\frac{1936}{x} \, m/s^2\). The value of \(x\) is .........

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

A uniform disc of mass 0.5 kg and radius \(r\) is projected with velocity 18 m/s at \(t = 0\) on a rough horizontal surface. It starts off with a purely sliding motion at \(t = 0\). After 2s, it acquires a purely rolling motion (see figure). The total kinetic energy of the disc after 2s will be ......... J (given, coefficient of friction is 0.3 and \(g = 10 \, m/s^2\)).


Correct Answer:
View Solution

Chemistry
Section-A

Question 31:

Which of the following reactions is correct?

  • (1) \( 2 LiNO_3 \xrightarrow{\Delta} 2 LiNO_2 + O_2 \)
  • (2) \( 4 LiNO_3 \xrightarrow{\Delta} 2 Li_2 O + 2 N_2 O_4 + O_2 \)
  • (3) \( 4 LiNO_3 \xrightarrow{\Delta} 2 Li_2 O + 4 NO_2 + O_2 \)
  • (4) \( 2 LiNO_3 \xrightarrow{\Delta} 2 Li + 2 NO_2 + O_2 \)
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 32:

The most stable carbocation for the following is:


  • (1) c
  • (2) d
  • (3) b
  • (4) a
Correct Answer: (1) c
View Solution

Question 33:

The correct order of pK\(_a\) values for the following compounds is:


  • (1) c \(>\) a \(>\) d \(>\) b
  • (2) b \(>\) d \(>\) a \(>\) c
  • (3) b \(>\) a \(>\) d \(>\) c
  • (4) a \(>\) b \(>\) c \(>\) d
Correct Answer: (2) b \(>\) d \(>\) a \(>\) c
View Solution

Question 34:

Decreasing order towards SN\(_1\) reaction for the following compounds is:


  • (1) a \(>\) c \(>\) d \(>\) b
  • (2) a \(>\) b \(>\) c \(>\) d
  • (3) b \(>\) d \(>\) c \(>\) a
  • (4) d \(>\) b \(>\) c \(>\) a
Correct Answer: (3) b \(>\) d \(>\) c \(>\) a
View Solution

Question 35:

In the above conversion of compound (X) to product (Y), the sequence of reagents to be used will be:

  • (1) (i) Br\(_2\), Fe (ii) H\(^+\) (iii) LiAlH\(_4\)
  • (2) (i) Br\(_2\), Fe (ii) LiAlH\(_4\) (iii) H\(_3\)O\(^+\)
  • (3) (i) Fe, H\(^+\) (ii) Br\(_2\) (iii) HNO\(_2\), CuBr
  • (4) (i) Fe, H\(^+\) (ii) Br\(_2\) (iii) HNO\(_2\), H\(_3\)PO\(_2\)
Correct Answer: (4) (i) Fe, H\(^+\) (ii) Br\(_2\) (iii) HNO\(_2\), H\(_3\)PO\(_2\)
View Solution

Question 36:

Maximum number of electrons that can be accommodated in shell with \( n = 4 \) are:

  • (1) 16
  • (2) 32
  • (3) 50
  • (4) 72
Correct Answer: (2) 32
View Solution

Question 37:

Match List I with List II:


  • (1) A - II, B - I, C - III, D - IV
  • (2) A - I, B - II, C - III, D - IV
  • (3) A - II, B - I, C - IV, D - III
  • (4) A - I, B - II, C - IV, D - III
Correct Answer: (4) A - I, B - II, C - IV, D - III
View Solution

Question 38:

The Cl - Co - Cl bond angle values in a \(fac-\left[Co(NH_3)_3Cl_3\right]\) complex is/are:

  • (1) 90° \& 180°
  • (2) 90°
  • (3) 180°
  • (4) 90° \& 120°
Correct Answer: (2) 90°
View Solution

Question 39:

Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R.

Assertion A: \(\ce{CH3COOH}\) can be easily reduced using Zn-Hg/HCl to \(\ce{CH3CH2OH}\).

Reason R: Zn-Hg/HCl is used to reduce carbonyl group to \(\ce{-CH2-}\) group.


In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is false but R is true
  • (2) A is true but R is false
  • (3) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
  • (4) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
Correct Answer: (2) A is true but R is false
View Solution

Question 40:

Chlorides of which metal are soluble in organic solvents:

  • (1) Ca
  • (2) Mg
  • (3) K
  • (4) Be
Correct Answer: (4) Be
View Solution

Question 41:

Given below are two statements: One is labelled as Assertion A and the other labelled as Reason R.

Assertion A: Antihistamines do not affect the secretion of acid in stomach.
Reason R: Antiallergic and antacid drugs work on different receptors.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

  • (1) A is false but R is true
  • (2) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
  • (3) A is true but R is false
  • (4) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
Correct Answer: (2) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
View Solution

Question 42:

The wave function (\(\Psi\)) of 2s is given by
\[ \Psi_{2s} = \frac{1}{2\sqrt{2\pi}} \left( \frac{1}{a_0} \right)^{1/2} \left( 2 - \frac{r}{a_0} \right) e^{-r/2a_0} \]

At \(r = r_0\), a radial node is formed. Thus, \(r_0\) in terms of \(a_0\) is:

  • (1) \( r_0 = a_0 \)
  • (2) \( r_0 = 4a_0 \)
  • (3) \( r_0 = \frac{a_0}{2} \)
  • (4) \( r_0 = 2a_0 \)
Correct Answer: (4) \(r_0 = 2a_0\)
View Solution

Question 43:

KMnO_4 oxidises I- in acidic and neutral/faintly alkaline solution, respectively to:

  • (1) I\(_2\) \& IO\(_3^-\)
  • (2) IO\(_3^-\) \& I\(_2\)
  • (3) IO\(_3^-\) \& IO\(_3^-\)
  • (4) I\(_2\) \& I\(_2\)
Correct Answer: (1) I\(_2\) \& IO\(_3^-\)
View Solution

Question 44:

Bond dissociation energy of E–H bond of the “H\(_2\)E” hydrides of group 16 elements (given below), follows order.

(A) O

(B) S

(C) Se

(D) Te

  • (1) A \(>\) B \(>\) C \(>\) D
  • (2) A \(>\) B \(>\) C \(>\) D
  • (3) B \(>\) A \(>\) C \(>\) D
  • (4) D \(>\) C \(>\) B \(>\) A
Correct Answer: (1) A \(>\) B \(>\) C \(>\) D
View Solution

Question 45:

The water quality of a pond was analysed and its BOD was found to be 4. The pond has:

  • (1) Highly polluted water
  • (2) Water has high amount of fluoride compounds
  • (3) Very clean water
  • (4) Slightly polluted water
Correct Answer: (3) Very clean water
View Solution

Question 46:

Match List I with List II:

  • (1) A-I, B-II, C-III, D-IV
  • (2) A-II, B-III, C-IV, D-I
  • (3) A-II, B-I, C-III, D-IV
  • (4) A-III, B-I, C-IV, D-II
Correct Answer: (2) A-I, B-II, C-III, D-IV
View Solution

Question 47:

Boric acid in solid, whereas BF\(_3\) is gas at room temperature because of:

  • (1) Strong ionic bond in Boric acid
  • (2) Strong van der Waal's interaction in Boric acid
  • (3) Strong hydrogen bond in Boric acid
  • (4) Strong covalent bond in BF\(_3\)
Correct Answer: (3) Strong hydrogen bond in Boric acid
View Solution

Question 48:

Given below are two statements:

Statement I: During Electrolytic refining, the pure metal is made to act as anode and its impure metallic form is used as cathode.

Statement II: During the Hall-Heroult electrolysis process, purified \(Al_2O_3\) is mixed with \(Na_3AlF_6\) to lower the melting point of the mixture.

  • (1) Statement I is incorrect but Statement II is correct
  • (2) Both Statement I and Statement II are incorrect
  • (3) Statement I is correct but Statement II is incorrect
  • (4) Both Statement I and Statement II are correct
Correct Answer: (1) Statement I is incorrect but Statement II is correct
View Solution

Question 49:

Formulae for Nessler’s reagent is:

  • (1) \(KHgI_2\)
  • (2) \(KHgI_3\)
  • (3) \(K_2HgI_4\)
  • (4) \(HgI_2\)
Correct Answer: (3) \(K_2HgI_4\)
View Solution

Question 50:

1 L, 0.02 M solution of \([Co(NH_3)_5SO_4]Br\) is mixed with 1 L, 0.02 M solution of \([Co(NH_3)_5Br]SO_4\). The resulting solution is divided into two equal parts (X) and treated with excess AgNO\(_3\) solution and BaCl\(_2\) solution respectively as shown below:

1 L Solution (X) + AgNO\(_3\) solution (excess) \(\rightarrow Y\)

1 L Solution (X) + BaCl\(_2\) solution (excess) \(\rightarrow Z\)
The number of moles of Y and Z respectively are:

  • (1) 0.02, 0.02
  • (2) 0.01, 0.01
  • (3) 0.02, 0.01
  • (4) 0.01, 0.02
Correct Answer: (2) 0.01, 0.01
View Solution

Section-B

Question 51:

1 mole of ideal gas is allowed to expand reversibly and adiabatically from a temperature of 27°C. The work done is 3 kJ mol\(^{-1}\). The final temperature of the gas is ....... K (Nearest integer). Given \(C_v = 20 \, J mol^{-1} \, K^{-1}\).

Correct Answer: (1) 150
View Solution

Question 52:

Iron oxide FeO, crystallises in a cubic lattice with a unit cell edge length of 5.0Å. If density of the FeO in the crystal is 4.0 g cm\(^{-3}\), then the number of FeO units present per unit cell is ...... (Nearest integer)

Correct Answer: (4) 8
View Solution

Question 53:

An organic compound undergoes first order decomposition. If the time taken for the 60% decomposition is 540 s, then the time required for 90% decomposition will be ...... s. (Nearest integer).

Correct Answer: (1350)
View Solution

Question 54:

Lead storage battery contains 38% by weight solution of H\(_2\)SO\(_4\). The van’t Hoff factor is 2.67 at this concentration. The temperature in Kelvin at which the solution in the battery will freeze is ....... (Nearest integer).

Correct Answer: (243)
View Solution

Question 55:

Consider the following equation:
2SO\(_2\)(g) + O\(_2\)(g) \(\rightleftharpoons\) 2SO\(_3\)(g), \(\Delta H = -190\) kJ
The number of factors which will increase the yield of SO\(_3\) at equilibrium from the following is ........

Correct Answer: (3)
View Solution

Question 56:

The graph of \(\log \frac{x}{m}\) vs \(\log p\) for an adsorption process is a straight line inclined at an angle of \(45^\circ\) with intercept equal to 0.6020. The mass of gas adsorbed per unit mass of adsorbent at the pressure of 0.4 atm is ....... \(\times 10^{-1}\) (Nearest integer).

Correct Answer: (16)
View Solution

Question 57:

Number of compounds from the following which will not dissolve in cold NaHCO\(_3\) and NaOH solutions but will dissolve in hot NaOH solution is .......


Correct Answer: (3)
View Solution

Question 58:

A short peptide on complete hydrolysis produces 3 moles of glycine (G), two moles of leucine (L) and two moles of valine (V) per mole of peptide. The number of peptide linkages in it are .......

Correct Answer: (6)
View Solution

Question 59:

The strength of 50 volume solution of hydrogen peroxide is ..... g/L (Nearest integer).
Given:
Molar mass of H\(_2\)O\(_2\) is 34 g mol\(^{-1}\)
Molar volume of gas at STP = 22.7 L

Correct Answer: (150)
View Solution

Question 60:

The electrode potential of the following half cell at 298 K. \[ X | X^{2+} (0.001 M) \parallel Y^{2+} (0.01 M) | Y \]
is ....... \times 10^{-2 \text{V (Nearest integer).

Given: \( E^{0_{X^{2+} | X} = -2.36 \, V \) \( E^{0}_{Y^{2+} | Y} = +0.36 \, V \) \[ \frac{2.303RT}{F} = 0.06 \, V \]

Correct Answer: (275)
View Solution

Question 61:

Consider the following statements:

P : I have fever

Q : I will not take medicine

R : I will take rest

The statement "If I have fever, then I will take medicine and I will take rest" is equivalent to:

  • (1) \( (~P) \vee (~Q) \wedge ((~P) \vee ~R) \)
  • (2) \( (~P) \vee (~Q) \wedge ((~P) \vee R) \)
  • (3) \( (P \vee Q) \wedge (~P) \vee R \)
  • (4) \( (P \vee ~Q) \wedge (P \vee ~R) \)
Correct Answer: (1)
View Solution

Question 62:

Let A be a point on the x-axis. Common tangents are drawn from A to the curves \( x^2 + y^2 = 8 \) and \( y^2 = 16x \). If one of these tangents touches the two curves at Q and R, then \( (QR)^2 \) is equal to:

  • (1) 64
  • (2) 76
  • (3) 81
  • (4) 72
Correct Answer: (4) 72
View Solution

Question 63:

Let \( q \) be the maximum integral value of \( p \) in \( [0, 10] \) for which the roots of the equation \( x^2 - px + \frac{5p}{4} = 0 \) are rational. Then the area of the region \( \{(x, y) : 0 \leq y \leq (x - q)^2, 0 \leq x \leq q \} \) is:

  • (1) 243
  • (2) 25
  • (3) \( \frac{125}{3} \)
  • (4) 164
Correct Answer: (1) 243
View Solution

Question 64:

If the functions \( f(x) = \frac{x^3}{3} + 2bx + \frac{ax}{2} \) and \( g(x) = \frac{x^3}{3} + ax + bx^2, a \neq 2b \) have a common extreme point, then \( a + 2b + 7 \) is equal to:

  • (1) 4
  • (2) \( \frac{3}{2} \)
  • (3) 3
  • (4) 6
Correct Answer: (4) 6
View Solution

Question 65:

The range of the function \( f(x) = \sqrt{3 - x + \sqrt{2 + x}} \) is:

  • (1) \( [\sqrt{5}, \sqrt{10}] \)
  • (2) \( [2\sqrt{2}, \sqrt{11}] \)
  • (3) \( [\sqrt{5}, \sqrt{13}] \)
  • (4) \( [\sqrt{2}, \sqrt{7}] \)
Correct Answer: (1) \( [\sqrt{5}, \sqrt{10}] \)
View Solution

Question 66:

The solution of the differential equation \[ \frac{dy}{dx} = \frac{x^2 + 3y^2}{3x^2 + y^2}, \, y(1) = 0 is: \]

  • (1) \(\log_e |x + y| - \frac{xy}{(x + y)^2} = 0\)
  • (2) \(\log_e |x + y| + \frac{xy}{(x + y)^2} = 0\)
  • (3) \(\log_e |x + y| + \frac{2xy}{(x + y)^2} = 0\)
  • (4) \(\log_e |x + y| - \frac{2xy}{(x + y)^3} = 0\)
Correct Answer: (3) \(\log_e |x + y| + \frac{2xy}{(x + y)^2} = 0\)
View Solution

Question 67:

Let \( x = \left( 8\sqrt{3}+13 \right)^{13} \) and \( y = \left( 7\sqrt{2}+9 \right)^9 \). If \( [t] \) denotes the greatest integer \( \leq t \), then

  • (1) \( [x] + [y] \) is even
  • (2) \( [x] \) is odd but \( [y] \) is even
  • (3) \( [x] \) is even but \( [y] \) is odd
  • (4) Both \( [x] \) and \( [y] \) are both odd
Correct Answer: (1) \( [x] + [y] \) is even
View Solution

Question 68:

A vector \( \mathbf{v} \) in the first octant is inclined to the x-axis at 60°, to the y-axis at 45° and to the z-axis at an acute angle. If a plane passing through the points \( \left( \sqrt{2}, -1, 1 \right) \) and \( (a, b, c) \), is normal to \( \mathbf{v} \), then
 

  • (1) \( \sqrt{2}a + b + c = 1 \)
  • (2) \( a + b + \sqrt{2}c = 1 \)
  • (3) \( a + \sqrt{2}b + c = 1 \)
  • (4) \( \sqrt{2}a - b + c = 1 \)
Correct Answer: (3) \( a + \sqrt{2}b + c = 1 \)
View Solution

Question 69:

Let f, g and h be the real valued functions defined on \( \mathbb{R} \) as \( f(x) = \left\lbrace \begin{array}{ll} \frac{x}{|x|}, & x \neq 0
\end{array} \right. \)

  • (1) \( f \) is continuous at \( x = 0 \)
  • (2) \( g \) is continuous at \( x = 0 \)
  • (3) \( h \) is continuous at \( x = 0 \)
  • (4) \( f, g, h \) are continuous at \( x = 0 \)
Correct Answer: (1) \( f \) is continuous at \( x = 0 \)
View Solution

Question 70:

The number of ways of selecting two numbers a and b, \( a \in \{2, 4, 6, \dots, 100\}\) and \( b \in \{1, 3, 5, 7, \dots, 99\} \) such that 2 is the remainder when \( a + b \) is divided by 23 is:

  • (1) 186
  • (2) 54
  • (3) 108
  • (4) 268
Correct Answer: (3) 108
View Solution

Question 71:

If \( P \) is a 3x3 real matrix such that \( P^T = aP + (a-1)I \), where \( a > 1 \), then:

  • (1) P is a singular matrix
  • (2) \( |Adj P| > 1 \)
  • (3) \( |Adj P| = \frac{1}{2} \)
  • (4) \( |Adj P| = 1 \)
Correct Answer: (4) \( |\text{Adj} P| = 1 \)
View Solution

Question 72:

Let \( \lambda \in \mathbb{R}, \, \mathbf{a} = \lambda i + 2j - 3k, \, \mathbf{b} = i - \lambda j + 2k \). If \( \left( (\mathbf{a} + \mathbf{b}) \times (\mathbf{a} \times \mathbf{b}) \right) \times (\mathbf{a} - \mathbf{b}) = 8i - 40j - 24k \), then \( |\lambda (\mathbf{a} + \mathbf{b}) \times (\mathbf{a} - \mathbf{b})|^2 \) is equal to ......

  • (1) 140
  • (2) 132
  • (3) 144
  • (4) 136
Correct Answer: (1) 140
View Solution

Question 73:

Let \( \mathbf{a} \) and \( \mathbf{b} \) be two vectors. Let \( |\mathbf{a}| = 1, |\mathbf{b}| = 4 \) and \( \mathbf{a} \cdot \mathbf{b} = 2 \). If \( \mathbf{c} = (2\mathbf{a} \times \mathbf{b}) - 3\mathbf{b} \), then the value of \( \mathbf{b} \cdot \mathbf{c} \) is

  • (1) -24
  • (2) -48
  • (3) -84
  • (4) -60
Correct Answer: (2) -48
View Solution

Question 74:

Let \( a_1 = 1, a_2, a_3, a_4, \dots \) be consecutive natural numbers. Then
\[ \tan^{-1} \left( \frac{1}{1 + a_1 a_2} \right) + \tan^{-1} \left( \frac{1}{1 + a_2 a_3} \right) + \dots + \tan^{-1} \left( \frac{1}{1 + a_{2021}a_{2022}} \right) \]

is equal to:

  • (1) \( \frac{\pi}{4} - \cot^{-1}(2022) \)
  • (2) \( \cot^{-1}(2022) - \frac{\pi}{4} \)
  • (3) \( \tan^{-1}(2022) - \frac{\pi}{4} \)
  • (4) \( \frac{\pi}{4} - \tan^{-1}(2022) \)
Correct Answer: (1) \( \frac{\pi}{4} - \cot^{-1}(2022) \)
View Solution

Question 75:

The parabolas: \( ax^2 + 2bx + cy = 0 \) and \( dx^2 + 2ex + fy = 0 \) intersect on the line \( y = 1 \). If \( a, b, c, d, e, f \) are positive real numbers and \( a, b, c, d, e, f \) are in G.P., then

  • (1) \( d, e, f \) are in A.P.
  • (2) \( \frac{d}{a}, \frac{e}{b}, \frac{f}{c} \) are in G.P.
  • (3) \( \frac{d}{a}, \frac{e}{b}, \frac{f}{c} \) are in A.P.
  • (4) \( d, e, f \) are in G.P.
Correct Answer: (3) \( \frac{d}{a}, \frac{e}{b}, \frac{f}{c} \) are in A.P.
View Solution

Question 76:

If a plane passes through the points \( (-1, k, 0), (2, k, -1), (1, 1, 2) \) and is parallel to the line \( \frac{x-1}{1} = \frac{2y+1}{2} = \frac{z+1}{-1} \), then the value of \( \frac{k^2+1}{(k-1)(k-2)} \) is:

  • (1) \( \frac{17}{5} \)
  • (2) \( \frac{5}{17} \)
  • (3) \( \frac{6}{13} \)
  • (4) \( \frac{13}{6} \)
Correct Answer: (4) \( \frac{13}{6} \)
View Solution

Question 77:

Let a, b, c > 1, \( a^3, b^3 \) and \( c^3 \) be in A.P., and \( \log_b a, \log_a c \) and \( \log_c b \) be in G.P. If the sum of the first 20 terms of an A.P., whose first term is \( \frac{a + 4b + c}{3} \) and the common difference is \( \frac{a - 8b + c}{10} = -444 \), then \( abc \) is equal to:

  • (1) 343
  • (2) 216
  • (3) \( 343 \)
  • (4) \( \frac{125}{8} \)
Correct Answer: (2) 216
View Solution

Question 78:

Let \( S \) be the set of all values of \( a_1 \) for which the mean deviation about the mean of 100 consecutive positive integers \( a_1, a_2, a_3, \dots, a_{100} \) is 25. Then \( S \) is:

  • (1) \( \emptyset \)
  • (2) \( \{99\} \)
  • (3) \( \mathbb{N} \)
  • (4) \( \{\} \)
Correct Answer: (3) \( \mathbb{N} \)
View Solution

Question 79:

\(\lim_{n \to \infty} \left( 3n \left[ 4 + \left( 2 + \frac{1}{n} \right)^2 + \left( 2 + \frac{2}{n} \right)^2 + \dots + \left( 3 - \frac{1}{n} \right)^2 \right] \right)\)

  • (1) 12
  • (2) \( \frac{19}{3} \)
  • (3) 0
  • (4) 19
Correct Answer: (4) 19
View Solution

Question 80:

For \( \alpha, \beta \in \mathbb{R} \), suppose the system of linear equations \( x - y + z = 5 \) \( 2x + 2y + \alpha z = 8 \) \( 3x - y + 4z = \beta \)

  • (1) \( x^2 - 10x + 16 = 0 \)
  • (2) \( x^2 + 18x + 56 = 0 \)
  • (3) \( x^2 - 18x + 56 = 0 \)
  • (4) \( x^2 + 14x + 24 = 0 \)
Correct Answer: (3)
View Solution

Question 81:

\( 50th root of a number x is 12 and 50th root of another number y is 18 \). Then the remainder obtained on dividing \( (x + y) \) by 25 is .......

Correct Answer:
View Solution

Question 82:

Let \( A = \{ 1, 2, 3, 5, 8, 9 \} \). Then the number of possible functions \( f : A \to A \) such that \( f(m \cdot n) = f(m) \cdot f(n) \) for every \( m, n \in A \) with \( m \cdot n \in A \) is equal to ........

Correct Answer:
View Solution

Question 83:

Let \( P(a_1, b_1) \) and \( Q(a_2, b_2) \) be two distinct points on a circle with center \( C(\sqrt{2}, \sqrt{3}) \). Let \( O \) be the origin and \( OC \) be perpendicular to both \( CP \) and \( CQ \). If the area of the triangle \( OPC \) is \( \frac{\sqrt{35}}{2} \), then \( a_1^2 + a_2^2 + b_1^2 + b_2^2 \) is equal to .......

Correct Answer:
View Solution

Question 84:

The 8th common term of the series \( S_1 = 3 + 7 + 11 + 15 + 19 + \dots \), \( S_2 = 1 + 6 + 11 + 16 + 21 + \dots \),
is .........

Correct Answer:
View Solution

Question 85:

Let a line L pass through the point \( P(2, 3, 1) \) and be parallel to the line \( x + 3y - 2z - 2 = 0 \) i.e. \( x - y + 2z = 0 \). If the distance of L from the point \( (5, 3, 8) \) is \( \alpha \), then \( 3\alpha^2 \) is equal to ........

Correct Answer:
View Solution

Question 86:

If \( \int \sqrt{\sec 2x - 1} \, dx = \alpha \log_e \left( \cos 2x + \beta \right) + \sqrt{\cos 2x \left( 1 + \cos 2x \right) \left( \frac{1}{\beta} \right)} \) + constant, then \( \beta - \alpha \) is equal to ........

Correct Answer:
View Solution

Question 87:

If the value of real number \( a > 0 \) for which \( x^2 - 5ax + 1 = 0 \) and \( x^2 - ax - 5 = 0 \) have a common real root is \( \frac{3}{\sqrt{2}} \), then \( \beta \) is equal to .......

Correct Answer:
View Solution

Question 88:

The number of seven-digit odd numbers that can be formed using all the seven digits 1, 2, 2, 2, 3, 3, 5 is ........

Correct Answer:
View Solution

Question 89:

A bag contains six balls of different colours. Two balls are drawn in succession with replacement. The probability that both the balls are of the same colour is \( p \). Next four balls are drawn in succession with replacement and the probability that exactly three balls are of the same colours is \( q \). If \( p : q = m : n \), where \( m \) and \( n \) are coprime, then \( m + n \) is equal to ..........

Correct Answer:
View Solution

Question 90:

Let A be the area of the region \( \{ (x, y) : y \geq x^2, y \geq (1 - x)^2, y \leq 2x(1 - x) \} \).Then 540A is equal to .......

Correct Answer:View Solution

Also Check:

JEE Main 2023 Jan 30 Shift 2 Question Paper by Coaching Institute

Coaching Institutes Question Paper with Answer Key PDF
Vedantu Check Here

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 30 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for the exam scheduled on January 30 Shift 2 has also been updated here. Candidates can check subject-wise paper analysis for the exam scheduled on January 30 Shift 2 here along with the topics with the highest weightage.

Also Check:

JEE Main 2023 Question Paper Session 2 (April)

JEE Main 2023 Question Paper Session 1 (January)

JEE Main Previous Year Question Paper