JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 25 Shift 1 is available here. Candidates can download JEE Main 2023 Chemistry Question Paper PDF with Answer Key for Jan 25 Shift 1 using the link below. JEE Main Chemistry Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B.

Related Links:

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Jan 25 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 25 Jan Shift 1 Chemistry Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

Question 1:

The compound which will have the lowest rate towards nucleophilic aromatic substitution on treatment with OH\(^-\) is:







Correct Answer: (4)
View Solution

Question 2:

The variation of the rate of an enzyme-catalyzed reaction with substrate concentration is correctly represented by which graph?






Options:

1. a

2. b.

3. c.

4. d.

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 3:

Identify the product formed (A and E) in the following reaction sequence:






\

  • (A) \
  • (B) \
  • (C) \
  • (D)
Correct Answer: (2)
View Solution

Question 4:

Match List I with List II and choose the correct answer from the options given below:


 

  • (A) A-II, B-I, C-III, D-IV 
  • (B) A-II, B-IV, C-I, D-III 
  • (C) A-II, B-I, C-IV, D-III 
  • (D) A-IV, B-III, C-II, D-I
Correct Answer: (3)  A-II, B-I, C-IV, D-III 
View Solution

Question 5:

Reaction of thionyl chloride with white phosphorus forms a compound \textbf{[A]}, which on hydrolysis gives \textbf{[B]}, a dibasic acid. \textbf{[A]} and \textbf{[B]} are respectively:

  • (A) P\(_4\)O\(_6\) and H\(_3\)PO\(_3\) \
  • (B) PCl\(_3\) and H\(_3\)PO\(_3\) \
  • (C) PCl\(_5\) and H\(_3\)PO\(_4\) \
  • (D) POCl\(_3\) and H\(_3\)PO\(_4\)
Correct Answer: (2) PCl\(_3\) and H\(_3\)PO\(_3\) \
View Solution

Question 6:

A cubic solid is made up of two elements X and Y. Atoms of X are present on every alternate corner and one at the center of the cube. Y is at \(\frac{1}{4}\) of the total faces. The empirical formula of the compound is:

  • (A) X\(_2\)Y\(_1._5\) \
  • (B) X\(_2._5\)Y \
  • (C) XY\(_2._5\) \
  • (D) X\(_1._5\)Y\(_2\)
Correct Answer: (2) X\(_2._5\)Y \
View Solution

Question 7:

The radius of the 2\(^{nd}\) orbit of Li\(^{2+}\) is x. The expected radius of the 3\(^{rd}\) orbit of Be\(^{3+}\) is:

  • (A) \(\frac{9}{4}x\) 
  • (B) \(\frac{4}{9}x\) 
  • (C) \(\frac{27}{16}x\) 
  • (D) \(\frac{16}{27}x\)
Correct Answer: (3) \(\frac{27}{16}x\) 
View Solution

Question 8:

Which of the following conformations will be the most stable?



 

  • (A) (1) 
  • (B) (2) 
  • (C) (3) 
  • (D) (4)
Correct Answer: (A) 1
View Solution

Question 9:

Match items of Row I with those of Row II:
Row I:












Row II:

 

  • (A) [(i)] \(\alpha\)-D-(-)-Fructofuranose 
  • (B) [(ii)] \(\beta\)-D-(-)-Fructofuranose 
  • (C) [(iii)] \(\alpha\)-D-(+)-Glucopyranose 
  • (D) [(iv)] \(\beta\)-D-(+)-Glucopyranose
    Correct Match:
  • (A) (1) P \(\to\) iv, Q \(\to\) iii, R \(\to\) i, S \(\to\) ii \
  • (B) (2) P \(\to\) i, Q \(\to\) ii, R \(\to\) iii, S \(\to\) iv \
  • (C) (3) P \(\to\) iii, Q \(\to\) iv, R \(\to\) ii, S \(\to\) i \
  • (D) (4) P \(\to\) iii, Q \(\to\) iv, R \(\to\) i, S \(\to\) ii
Correct Answer:(D) (4) P \(\to\) iii, Q \(\to\) iv, R \(\to\) i, S \(\to\) ii
View Solution - (P): $\alpha$-D-(+)-Glucopyranose (iii): This structure has the -OH group at C1 in the $\alpha$-position (below the plane) in the six-membered pyranose ring.\\ - (Q): $\beta$-D-(+)-Glucopyranose (iv): This structure has the -OH group at C1 in the $\beta$-position (above the plane) in the six-membered pyranose ring.\\ - (R): $\alpha$-D-(-)-Fructofuranose (i): This structure is a five-membered fructofuranose ring with the $\alpha$-configuration (OH group at C2 below the plane).\\ - (S): $\beta$-D-(-)-Fructofuranose (ii): This structure is a five-membered fructofuranose ring with the $\beta$-configuration (OH group at C2 above the plane).\\ Thus, the correct matching is: \[ \text{P $\to$ iii, Q $\to$ iv, R $\to$ i, S $\to$ ii.} \] 1. Glucose exists in both pyranose ($\text{six-membered}$) and furanose ($\text{five-membered}$) forms. Pyranose forms are more stable.\\ 2. $\alpha$ and $\beta$ forms differ in the configuration of the hydroxyl group at the anomeric carbon (C1 for glucose and C2 for fructose).\\ 3. Fructose predominantly forms five-membered furanose rings due to its keto group.\\

Question 10:

Given below are two statements: one is labelled as Assertion A and the other is labelled as Reason R:

Assertion A: Acetal/Ketal is stable in basic medium.
Reason R: The high leaving tendency of alkoxide ion gives the stability to acetal/ketal in basic medium.

In the light of the above statements, choose the correct answer from the options given below:

 

  • (A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A 
  • (B) Both A and R are true but R is NOT the correct explanation of A 
  • (C) A is true but R is false 
  • (D) A is false but R is true
Correct Answer:
  • (A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A 
    View Solution

Question 11:

Inert gases have positive electron gain enthalpy. Its correct order is:
 

  • (A) Xe \(<\) Kr \(<\) Ne \(<\) He 
  • (B) He \(<\) Ne \(<\) Kr \(<\) Xe 
  • (C) He \(<\) Xe \(<\) Kr \(<\) Ne 
  • (D) He \(<\) Kr \(<\) Xe \(<\) Ne
Correct Answer: (C) He \(<\) Xe \(<\) Kr \(<\) Ne 
View Solution

Question 12:

12. Which one of the following reactions does not occur during the extraction of copper?
 

  • (A) 2Cu\(_2\)S + 3O\(_2\) \(\rightarrow\) 2Cu\(_2\)O + 2SO\(_2\) 
  • (B) 2FeS + 3O\(_2\) \(\rightarrow\) 2FeO + 2SO\(_2\) 
  • (C) CaO + SiO\(_2\) \(\rightarrow\) CaSiO\(_3\) 
  • (D) FeO + SiO\(_2\) \(\rightarrow\) FeSiO\(_3\)
Correct Answer:(C) CaO + SiO\(_2\) \(\rightarrow\) CaSiO\(_3\) 
View Solution

Question 13:

13. The correct sequence of reagents for the preparation of Q and R is:



 

  • (A) (i) CrO\(_3\), 770 K, 20 atm; (ii) CrO\(_2\)Cl\(_2\), H\(^+\); (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\) 
  • (B) (i) CrO\(_2\)Cl\(_2\), H\(_3\)O\(^+\); (ii) CrO\(_3\), 770 K, 20 atm; (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\) 
  • (C) (i) KMnO\(_4\), OH\(^{--}\); (ii) MoO\(_3\), \(\Delta\); (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\) 
  • (D) (i) MoO\(_3\), \(\Delta\); (ii) CrO\(_2\)Cl\(_2\), H\(_3\)O\(^+\); (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\)
Correct Answer:(A) (i) CrO\(_3\), 770 K, 20 atm; (ii) CrO\(_2\)Cl\(_2\), H\(^+\); (iii) NaOH; (iv) H\(_3\)O\(^+\) 
View Solution The reaction sequence involves:
 Step 1: Oxidation of benzene to benzoquinone using CrO$_3$ at 770 K and 20 atm.
Step 2: Formation of phenol by further oxidation with CrO$_2$Cl$_2$ in acidic medium.
Step 3: Neutralization with NaOH to form phenoxide ion.
Step 4: Acidification with H$_3$O$^+$ to yield phenol. In the preparation of phenol from benzene, the use of CrO$_3$ and CrO$_2$Cl$_2$ ensures selective oxidation steps. Acidic and basic conditions aid in subsequent transformations.

Question 14:

The correct order in aqueous medium of basic strength in case of methyl-substituted amines is:

  • (A) Me\(_2\)NH \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) Me\(_3\)N \(>\) NH\(_3\) 
  • (B) Me\(_2\)N \(>\) Me\(_3\)NH \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) NH\(_3\) 
  • (C) NH\(_3\) \(>\) Me\(_3\)N \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) Me\(_2\)NH 
  • (D) Me\(_3\)N \(>\) Me\(_2\)NH \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) NH\(_3\)
Correct Answer:(A) Me\(_2\)NH \(>\) MeNH\(_2\) \(>\) Me\(_3\)N \(>\) NH\(_3\) 
View Solution

Question 15:

25-volume hydrogen peroxide means:

  • (A) 1 L marketed solution contains 250 g of H\(_2\)O\(_2\) 
  • (B) 1 L marketed solution contains 75 g of H\(_2\)O\(_2\) 
  • (C) 1 L marketed solution contains 25 g of H\(_2\)O\(_2\) 
  • (D) 1 L marketed solution contains 25 g of H\(_2\)O
Correct Answer:(B) 1 L marketed solution contains 75 g of H\(_2\)O\(_2\) 
View Solution

Question 16:

Which of the following statements is incorrect for antibiotics?

  • (A) An antibiotic must be a product of metabolism. 
  • (B) An antibiotic is a synthetic substance produced as a structural analogue of naturally occurring antibiotic. 
  • (C) An antibiotic should promote the survival of microorganisms. 
  • (D) An antibiotic should be effective in low concentrations.
Correct Answer: (C) An antibiotic should promote the survival of microorganisms. 
View Solution

Question 17:

Compound A reacts with NH\(_3\)Cl and forms B and C. Compound B reacts with H\(_2\)O and CO\(_2\) to form C. The compounds A, B, and C are:

  • (A) CaCl\(_2\), NH\(_3\), NH\(_4\)HCO\(_3\) 
  • (B) CaCl\(_2\), NH\(_4\)\(^+\), (NH\(_4\))\(_2\)CO\(_3\) 
  • (C) Ca(OH)\(_2\), NH\(_3\), NH\(_4\)HCO\(_3\) 
  • (D) Ca(OH)\(_2\), NH\(_4\)\(^+\), (NH\(_4\))\(_2\)CO\(_3\)
Correct Answer: (C) Ca(OH)\(_2\), NH\(_3\), NH\(_4\)HCO\(_3\) 
View Solution

Question 18:

Some reactions of NO\(_2\) relevant to photochemical smog formation are:




Identify A, B, X, and Y:

 

  • (A) X = O, Y = NO, A = O\(_2\), B = O\(_3\) 
  • (B) X = N\(_2\)O, Y = O, A = O\(_3\), B = NO 
  • (C) X = \( \frac{1}{2}\) O\(_2\), Y = NO\(_2\), A = O\(_3\), B = O\(_2\) 
  • (D) X = NO, Y = O, A = O\(_2\), B = N\(_2\)O\(_3\)
Correct Answer: (A) X = O, Y = NO, A = O\(_2\), B = O\(_3\) 
View Solution

Question 19:

Match the List-I with List-II:


 

  • (1) P\(\to\) i, Q\(\to\) iii, R\(\to\) ii, S\(\to\) iv
  • (2) P\(\to\) iv, Q\(\to\) ii, R\(\to\) iii, S\(\to\) i
  • (3) P\(\to\) iii, Q\(\to\) i, R\(\to\) iv, S\(\to\) ii
  • (4) P\(\to\) i, Q\(\to\) iii, R\(\to\) iv, S\(\to\) ii
Correct Answer: (4) P\(\to\) i, Q\(\to\) iii, R\(\to\) iv, S\(\to\) ii
View Solution

Question 20:

In the cumene to phenol preparation in the presence of air, the intermediate is:

Correct Answer: (4)
View Solution

Question 21:

An athlete is given 100 g of glucose (C\(_6\)H\(_12\)O\(_6\)) for energy, which is equivalent to 1800 kJ of energy. If 50% of this energy is utilized for activities, the weight of extra water needed to perspire is ______ g. (Nearest integer)

Given: Enthalpy of evaporation of water = 45 kJ/mol; molar masses: C = 12 g/mol, H = 1 g/mol, O = 16 g/mol.

Correct Answer: 360
View Solution

Question 22:

A litre of buffer solution contains 0.1 mole of each NH\(_3\) and NH\(_4\)Cl. On addition of 0.02 mole of HCl, the pH of the solution is found to be ______ \(\times 10^{-3}\) (Nearest integer).

Given: pK\(_b\)(NH\(_3\)) = 4.745; \(\log 2 = 0.301\); \(\log 3 = 0.477\); T = 298 K.

Correct Answer: (9079)
View Solution

Question 23:

The osmotic pressure of solutions of PVC in cyclohexanone at 300 K are plotted on the graph. The molar mass of PVC is ______ g mol\(^{-1}\) (Nearest integer).




Given: R = 0.083 L atm K\(^{-1}\) mol\(^{-1}\)

Correct Answer: 41500
View Solution

Question 24:

How many of the following metal ions have a similar value of spin-only magnetic moment in the gaseous state?
\[ V\(^{3+\), Cr\(^{3+}\), Fe\(^{2+}\), Ni\(^{3+}\)} \]

Given: Atomic numbers: V = 23, Cr = 24, Fe = 26, Ni = 28.

Correct Answer: (2)
View Solution

Question 25:

The density of a monobasic strong acid (Molar mass 24.2 g mol\(^{-1}\)) is 1.21 kg L\(^{-1}\). The volume of its solution required for the complete neutralization of 25 mL of 0.24 M NaOH is ______ \(\times 10^{-3}\) mL (Nearest integer).

Correct Answer: (12)
View Solution

Question 26:

For the first-order reaction \(A \rightarrow B\), the half-life is 30 min. The time taken for 75% completion of the reaction is _______ min (Nearest integer).

Correct Answer: (60)
View Solution

Question 27:

The total number of lone pairs of electrons on oxygen atoms of ozone is _______.

Correct Answer: (6)
View Solution

Question 28:

In sulphur estimation, 0.471 g of an organic compound gave 1.4439 g of barium sulphate. The percentage of sulphur in the compound is _______ (Nearest Integer).

Given: Atomic masses: Ba = 137, S = 32, O = 16.

Correct Answer: (42)
View Solution

Question 29:

The number of paramagnetic species from the following is _______.
\[ [Ni(CN)_4]^{2-}, [Ni(CO)_4], [NiCl_4]^{2-}, [Fe(CN)_6]^{3-}, [Cu(NH_3)_4]^{2+}, [Fe(H_2O)_6]^{2+} \]

Correct Answer: (4)
View Solution

Question 30:

Consider the cell:
\[ Pt(s)|H_2(g)(1 atm)|H^{+}(aq,1 M)||Fe^{3+}(aq),Fe^{2+}(aq)|Pt(s) \]

Given: \(E^\circ_{Fe^{3+}/Fe^{2+}} = 0.771 \, V, \, E^\circ_{H^+/H_2} = 0 \, V, \, T = 298 \, K\).

If the potential of the cell is 0.712 V, the ratio of concentration of \(Fe^{2+}\) to \(Fe^{3+}\) is _______ (Nearest integer).

Correct Answer: (10)
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Chemistry Analysis Jan 25 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for Chemistry paper conducted on January 25 Shift 1 is updated here. Candidates can check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Chemistry questions using the link below.

JEE Main 2023 Chemistry Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Chemistry Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper