JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 25 Shift 2 is available here. Candidates can download JEE Main 2023 Mathematics Question Paper PDF with Answer Key for Jan 25 Shift 2 using the link below. JEE Main 2023 Jan 25 Mathematics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions.

Related Links:

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 25 Shift 2- Download PDF

JEE Main 2023 25th Jan Shift 2 Mathematics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

EE Main 2023 25 Jan Shift-2 Mathematics Question Paper with Solutions

Question 1:

Let the function \( f(x) = 2x^3 + (2p - 7)x^2 + 3(2p - 9)x - 6 \) have a maxima for some value of \( x < 0 \) and a minima for some value of \( x > 0 \). Then, the set of all values of \( p \) is:

  • (1) \( \left( \dfrac{9}{2}, \infty \right) \)
  • (2) \( \left( 0, \dfrac{9}{2} \right) \)
  • (3) \( \left( -\infty, \dfrac{9}{2} \right) \)
  • (4) \( \left( -\dfrac{9}{2}, \dfrac{9}{2} \right) \)
Correct Answer: (3) \( \left( -\infty, \dfrac{9}{2} \right) \).
View Solution

Question 2:

Let \( z \) be a complex number such that \( \dfrac{|z - 2i|}{|z + i|} = 2 \), \( z \neq -i \). Then \( z \) lies on the circle of radius 2 and centre:

  • (1) \( (2, 0) \)
  • (2) \( (0, 0) \)
  • (3) \( (0, 2) \)
  • (4) \( (0, -2) \)
Correct Answer: (4) \( (0, -2) \).
View Solution

Question 3:

If the function \[ f(x) = \begin{cases} \left(1 + |\cos x|\right)^{\lambda / |\cos x|}, & 0 < x < \dfrac{\pi}{2}
\mu, & x = \dfrac{\pi}{2}
e^{\dfrac{\cot 6x}{\cot 4x}}, & \dfrac{\pi}{2} < x < \pi \end{cases} \]
is continuous at \( x = \dfrac{\pi}{2} \), then \( 9\lambda + 6\(\log_e\) \mu + \mu^6 - e^{6\lambda \) is equal to:

  • (1) \( 11 \)
  • (2) \( 8 \)
  • (3) \( 2e^4 + 8 \)
  • (4) \( 10 \)
Correct Answer: (4) \( 10 \).
View Solution

Question 4:

Let \( f(x) = 2x^n + \lambda \), where \( \lambda \in \mathbb{R} \) and \( n \in \mathbb{N} \). Given that \( f(4) = 133 \) and \( f(5) = 255 \), Then the sum of all the positive integer divisors of \( f(3) - f(2) \)?

  • (1) \( 61 \)
  • (2) \( 60 \)
  • (3) \( 58 \)
  • (4) \( 59 \)
Correct Answer: (2) \( 60 \).
View Solution

Question 5:

If the four points, whose position vectors are \( 3\hat{i} - 4\hat{j} + 2\hat{k} \), \( \hat{i} + 2\hat{j} - \hat{k} \), \( -2\hat{i} - \hat{j} + 3\hat{k} \), and \( 5\hat{i} - 2\alpha\hat{j} + 4\hat{k} \) are coplanar, then \( \alpha \) is equal to:

  • (1) \( \dfrac{73}{17} \)
  • (2) \( -\dfrac{107}{17} \)
  • (3) \( -\dfrac{73}{17} \)
  • (4) \( \dfrac{107}{17} \)
Correct Answer: (1) \( \dfrac{73}{17} \).
View Solution

Question 6:

Let



, then the inverse of the matrix \( A M^{2023} A^T \) is:

  • (1)
  • (2)
  • (3)
  • (4)
Correct Answer: (4).
View Solution

Question 7:

Let \( \triangle \) and \( \bigtriangledown \in [\land, \lor] \) be such that the expression \( (p \to q) \land (p \bigtriangledown q) \) is a tautology. Then:

  • (1) \( \triangle = \land, \bigtriangledown = \lor \)
  • (2) \( \triangle = \lor, \bigtriangledown = \land \)
  • (3) \( \triangle = \lor, \bigtriangledown = \lor \)
  • (4) \( \triangle = \land, \bigtriangledown = \land \)
Correct Answer: (3).
View Solution

Question 8:

The number of numbers, strictly between 5000 and 10000, that can be formed using the digits 1, 3, 5, 7, 9 without repetition, is:

  • (1) \( 6 \)
  • (2) \( 12 \)
  • (3) \( 120 \)
  • (4) \( 72 \)
Correct Answer: (4) \( 72 \).
View Solution

Question 9:

The number of functions \( f: \{1, 2, 3, 4\} \to \{a\in Z : |a| \leq 8\} \) satisfying \( f(n) + 1/n f(n+1) \) =1, for \( {A} n \in \{1, 2, 3\} \) is:

  • (1) \( 3 \)
  • (2) \( 4 \)
  • (3) \( 1 \)
  • (4) \( 2 \)
Correct Answer: (4) \( 2 \).
View Solution

Question 10:

The equations of two sides of a variable triangle are \( x = 0 \) and \( y = 3 \), and its third side is a tangent to the parabola \( y^2 = 6x \). The locus of its circumcentre is:

  • (1) \( 4y^2 - 18y-3x - 18 = 0 \)
  • (2) \( 4y^2 + 18y + 3x + 18 = 0 \)
  • (3) \( 4y^2 - 18y + 3x + 18 = 0 \)
  • (4) \( 4y^2 - 18y - 3x + 18 = 0 \)
Correct Answer: (3).
View Solution

Question 11:

Let \( f: \mathbb{R} \to \mathbb{R} \) be a function defined by \( f(x) = \log_{\sqrt{m}}{\left(\sqrt{2}(\sin x - \cos x) + m - 2\right)} \), for some \( m \), such that the range of \( f \) is [0, 2]. Then the value of \( m \) is:

  • (1) \( 5 \)
  • (2) \( 3 \)
  • (3) \( 2 \)
  • (4) \( 4 \)
Correct Answer: (1) \( 5 \).
View Solution

Question 12:

Let \( A, B, C \) be \( 3 \times 3 \) matrices such that \( A \) is symmetric and \( B \) and \( C \) are skew-symmetric. Consider the statements:

  • (1) Only S2 is true
  • (2) Only S1 is true
  • (3) Both S1 and S2 are false
  • (4) Both S1 and S2 are true
Correct Answer: (1) Only S2 is true.
View Solution

Question 13:

Let y= y(t) be a solution to the differential equation::

dy/dt + αy = γe^(-βt)

where α, β, γ > 0. We are interested in finding the value of:

lim(t → ∞) y(t)

then:

  • (1) Is 0
  • (2) does not exist
  • (3) Is 1
  • (4) Is -1
Correct Answer: (1) Is 0.
View Solution

Question 14:

\( \sum_{k=0}^{6} {}^{(51-k)}C_3 \): is equal to

  • (1) \( {}^{51}C_4 - {}^{45}C_4 \)
  • (2) \( {}^{51}C_3 - {}^{45}C_3 \)
  • (3) \( {}^{52}C_4 - {}^{45}C_4 \)
  • (4) \( {}^{52}C_3 - {}^{45}C_3 \)
Correct Answer: (3) \( {}^{52}C_4 - {}^{45}C_4 \).
View Solution

Question 15:

The shortest distance between the lines \( x + 1 = 2y = -12z \) and \( x = y + 2 = 6z - 6 \) is:

  • (1) 2
  • (2) 3
  • (3) \( \frac{5}{2} \)
  • (4) \( \frac{3}{2} \)
Correct Answer: (1) 2.
View Solution

Question 16:

Let \( N \) be the sum of the numbers appeared when two fair dice are rolled and let the probability that \( N-2, \sqrt{3N}, N+2 \) are in geometric progression be \( \frac{k}{48} \). Then the value of \( k \) is:

  • (1) \( 2 \)
  • (2) \( 4 \)
  • (3) \( 16 \)
  • (4) \( 8 \)
Correct Answer: (2) \( 4 \).
View Solution

Question 17:

The integral \( 16\int_{1}^{2} \frac{dx}{x^3(x^2+2)^2} \) is equal to:

  • (1) \( \frac{11}{6} + log_e 4 \)
  • (2) \( \frac{11}{12} + log_e 4 \)
  • (3) \( \frac{11}{12} - log_e 4 \)
  • (4) \( \frac{11}{6} - log_e 4 \)
Correct Answer: (4) \( \frac{11}{6} - log_e 4 \).
View Solution

Question 18:

Let \( T \) and \( C \) respectively be the transverse and conjugate axes of the hyperbola \( 16x^2 - y^2 + 64x+ 4y + 44 = 0 \). Then the area of the region above the parabola \( x^2 = y + 4 \), below the transverse axis \( T \) and on the right of the conjugate axis \( C \) is:

  • (1) \( 4\sqrt{6} + \frac{44}{3} \)
  • (2) \( 4\sqrt{6} + \frac{28}{3} \)
  • (3) \( 4\sqrt{6} - \frac{44}{3} \)
  • (4) \( 4\sqrt{6} - \frac{28}{3} \)
Correct Answer: (2) \( 4\sqrt{6} + \frac{28}{3} \).
View Solution

Question 19:

Let \( {\vec{a}} = -\hat{i} - \hat{j} + \hat{k} \), \( \vec{a} \cdot \vec{b} = 1 \) and \( \vec{a} \times \vec{b} = \hat{i} - \hat{j} \). Then \( \vec{a} - 6\vec{b} \) is equal to:

  • (1) \( 3(\hat{i} - \hat{j} - \hat{k}) \)
  • (2) \( 3(\hat{i} + \hat{j} + \hat{k}) \)
  • (3) \( 3(\hat{i} - \hat{j} + \hat{k}) \)
  • (4) \( 3(\hat{i} + \hat{j} - \hat{k}) \)
Correct Answer: (2) \( 3(\hat{i} + \hat{j} + \hat{k}) \).
View Solution

Question 20:

The foot of the perpendicular from the point \( (2, 0, 5) \) on the line \( \frac{x+1}{2} = \frac{y-1}{5} = \frac{z+1}{-1} \) is \( (\alpha, \beta, \gamma) \). Then, which of the following is NOT correct?

  • (1) \( \frac{\alpha \beta}{\gamma} = \frac{4}{15} \)
  • (2) \( \frac{\alpha}{\beta} = -8 \)
  • (3) \( \frac{\beta}{\gamma} = -5 \)
  • (4) \( \frac{\gamma}{\alpha} = \frac{5}{8} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{\beta}{\gamma} = -\frac{5}{8} \).
View Solution

Question 21:

For the two positive numbers \( a, b \), if \( a, b \) and \( \frac{1}{18} \) are in a geometric progression, while \( \frac{1}{a}, 10, \frac{1}{b} \) are in an arithmetic progression, then \( 16a + 12b \) is equal to:

Correct Answer: \( 3 \).
View Solution

Question 22:

Points \( P(-3, 2), Q(9, 10) \), and \( R(\alpha, 4) \) lie on a circle \( C \) with \( PR \) as its diameter. The tangents to \( C \) at \( Q \) and \( R \) intersect at point \( S \). If \( S \) lies on the line \( 2x - ky = 1 \), then \( k \) is equal to:

Correct Answer: \( 3 \).
View Solution

Question 23:

Let \( a \in \mathbb{R} \) and let \( \alpha, \beta \) be the roots of the equation \( x^2 + 60^{\frac{1}{4}} x + a = 0 \). If \( \alpha^4 + \beta^4 = -30 \), then the product of all possible values of \( a \) is:

Correct Answer: \( 45 \).
View Solution

Question 24:

Suppose Anil's mother wants to give 5 whole fruits to Anil from a basket of 7 red apples, 5 white apples, and 8 oranges. If in the selected 5 fruits, at least 2 oranges, at least one red apple, and at least one white apple must be given, then the number of ways Anil’s mother can offer 5 fruits to Anil is:

Correct Answer: \( 6860 \).
View Solution

Question 25:

If \( m \) and \( n \) respectively are the numbers of positive and negative values of \( \theta \) in the interval \( [-\pi, \pi] \) that satisfy the equation \( \cos 2\theta \cdot \cos\frac{\theta}{2} = \cos 3\theta \cdot \cos\frac{9\theta}{2} \), then \( mn \) is equal to:

Correct Answer: \( 25 \).
View Solution

Question 26:

If ∫(1/3 to 3) |ln(x)| dx = (m/n) ln(n^2/e)​, where m and n are coprime natural numbers, then m^2 + n^2 - 5 is equal to ____.

Correct Answer: \( 20 \).
View Solution

Question 27:

The remainder when \( (2023)^{2023} \) is divided by 35 is:

Correct Answer: \( 7 \).
View Solution

Question 28:

If the shortest distance between the line joining the points \( (1, 2, 3) \) and \( (2, 3, 4) \), and the line \( \frac{x-1}{2} = \frac{y+1}{-1} = \frac{z-2}{0} \) is \( \alpha \), then \( 28\alpha^2 \) is equal to:

Correct Answer: \( 18 \).

View Solution

Question 29:

25% of the population are smokers. A smoker has 27 times more chances to develop lung cancer than a non-smoker. If a person is diagnosed with lung cancer, and the probability that this person is a smoker is \( \frac{k}{10} \), then the value of \( k \) is:

Correct Answer: \( 9 \).
View Solution

Question 30:

A triangle is formed by the \( X \)-axis, \( Y \)-axis, and the line \( 3x + 4y = 60 \). Then the number of points \( P(a, b) \), where \( a \) is an integer and \( b \) is a multiple of \( a \), which lie strictly inside the triangle, is:____

Correct Answer: \( 31 \).
View Solution

Also Check:

JEE Main 2023 Mathematics Analysis Jan 25 Shift 2

JEE Main 2023 Paper Analysis for January 25 Shift 2 Mathematics paper is updated here. Candidates can check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Mathematics questions using the link below.

Also Check:

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Mathematics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper