JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 31 Shift 1 is going to be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to download the memory-based JEE Main 2023 Mathematics Question Paper PDF with Solution and Answer Key for Jan 31 Shift 1 using the link below. JEE Main Mathematics Question Paper is divided into two sections, Section A with 20 MCQs and Section B with 10 numerical type questions. Candidates are required to answer all questions from Section A and any 5 questions from section B. (PDF Source: aakash.ac.in)

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Jan 31 Shift 1- Download PDF

JEE Main 2023 31st Jan Shift 1 Mathematics Question Paper with Solution PDF download iconDownload Check Solution

JEE Mains

JEE Main 2023 Mathematics Questions with Solutions

Mathematics
Section – A

Question 1:

If the maximum distance of normal to the ellipse \[ \frac{x^2}{4} + \frac{y^2}{b^2} = 1, \, b < 2, from the origin is 1, then the eccentricity of the ellipse is: \]

  • (1) \( \frac{1}{\sqrt{2}} \)
  • (2) \( \frac{\sqrt{3}}{2} \)
  • (3) \( \frac{5}{4} \)
  • (4) \( \frac{\sqrt{5}}{4} \)
Correct Answer: (2) \( \frac{\sqrt{3}}{2} \)
View Solution

Question 2:

For all \( z \in \mathbb{C} \) on the curve \( C \) such that \( | z | = 1 \), let the locus of the point \( z + \frac{1}{z} \) be the curve \( C_1 \). Then:

  • (1) the curves \( C_1 \) and \( C_2 \) intersect at 4 points
  • (2) the curves \( C_1 \) lies inside \( C_2 \)
  • (3) the curves \( C_1 \) and \( C_2 \) intersect at 2 points
  • (4) the curves \( C_2 \) lies inside \( C_1 \)
Correct Answer: (1) the curves \( C_1 \) and \( C_2 \) intersect at 4 points
View Solution

Question 3:

A wire of length 20 m is to be cut into two pieces. A piece of length \( \ell_1 \) is bent to make a square of area \( A_1 \), and the other piece of length \( \ell_2 \) is made into a circle of area \( A_2 \). If \( 2A_1 + 3A_2 \) is minimum, then \( \frac{\ell_1}{\ell_2} \) is equal to:

  • (1) \( 6 : 1 \)
  • (2) \( 3 : 1 \)
  • (3) \( 1 : 6 \)
  • (4) \( 4 : 1 \)
Correct Answer: (1) \( 6 : 1 \)
View Solution

Question 4:

For the system of linear equations:

\( x + y + z = 6 \)

\( \alpha x + \beta y + 7z = 3 \)

\( x + 2y + 3z = 14 \)

Which of the following is NOT true?

  • (1) If \( \alpha = \beta \), then the system has no solution
  • (2) If \( \alpha = \beta \) and \( \alpha \neq 7 \), then the system has a unique solution.
  • (3) There is a unique point \( (\alpha, \beta) \) on the line \( x + 2y + 18 = 0 \) for which the system has infinitely many solutions.
  • (4) For every point \( (\alpha, \beta) \neq (7, 7) \) on the line \( x = 2y + 7 \), the system has infinitely many solutions.
Correct Answer: (4) For every point \( (\alpha, \beta) \neq (7, 7) \) on the line \( x = 2y + 7 \), the system has infinitely many solutions.
View Solution

Question 5:

Let the shortest distance between the lines \[ L: \frac{x - 5}{2} = \frac{y - \lambda}{0} = \frac{z + 1}{1}, \quad \lambda \geq 0 \quad and \quad L_1: x + 1 = y - 1 = 4 - z = 2\sqrt{6} \]
If \( (\alpha, \beta, \gamma) \) lies on \( L \), then which of the following is NOT possible?

  • (1) \( \alpha + 2\gamma = 24 \)
  • (2) \( 2\alpha + \gamma = 7 \)
  • (3) \( 2\alpha - \gamma = 9 \)
  • (4) \( \alpha - 2\gamma = 19 \)
Correct Answer: (1) \( \alpha + 2\gamma = 24 \)
View Solution

Question 6:

Let \( y = f(x) \) represent a parabola with focus \( \left( -\frac{1}{2}, 0 \right) \) and directrix \( y = -\frac{1}{2} \).

Then \[ S = \left\{ x \in \mathbb{R} : \tan^{-1} \left( \sqrt{f(x)} + \sin \left( \sqrt{f(x) + 1} \right) \right) = \frac{\pi}{2} \right\} \]
contains:

  • (1) Exactly two elements
  • (2) Exactly one element
  • (3) An infinite set
  • (4) An empty set
Correct Answer: (1) Exactly two elements
View Solution

Question 7:

Let \[ A = \begin{pmatrix} 1 & 0 & 0
0 & 4 & -1
0 & 12 & -3 \end{pmatrix} \]
Then the sum of the diagonal elements of the matrix \( (A + I)^{11} \) is equal to:

  • (1) 6144
  • (2) 4094
  • (3) 4097
  • (4) 2050
Correct Answer: (3) 4097
View Solution

Question 8:

Let \( R \) be a relation on \( \mathbb{N} \times \mathbb{N} \) defined by \[ (a, b) \, R \, (c, d) \quad if and only if \quad ad(b - c) = bc(a - d). \]
Then \( R \) is:

  • (1) Symmetric but neither reflexive nor transitive
  • (2) Transitive but neither reflexive nor symmetric
  • (3) Reflexive and symmetric but not transitive
  • (4) Symmetric and transitive but not reflexive
Correct Answer: (1) Symmetric but neither reflexive nor transitive
View Solution

Question 9:

Let \[ y = f(x) = \sin^3 \left( \frac{\pi}{3} \cos \left( \frac{\pi}{3\sqrt{2}} \left( -4x^3 + 5x^2 + 1 \right)^{\frac{3}{2}} \right) \right) \]
Then, at \( x = 1 \),

  • (1) \( 2y' + 3y = 0 \)
  • (2) \( 2y' + 3y' = 0 \)
  • (3) \( y' - 3y' = 0 \)
  • (4) \( y' + 3y' = 0 \)
Correct Answer: (2) \( 2y' + 3y' = 0 \)
View Solution

Question 10:

If the sum and product of four positive consecutive terms of a G.P. are 126 and 1296, respectively, then the sum of common ratios of all such GPs is:

  • (1) 7
  • (2) \( \frac{9}{2} \)
  • (3) 3
  • (4) 14
Correct Answer: (1) 7
View Solution

Question 11:

The number of real roots of the equation \[ \sqrt{x^2 - 4x + 3} + \sqrt{x^2 - 9} = \sqrt{4x^2 - 14x + 6} \]
is:

  • (1) 0
  • (2) 1
  • (3) 3
  • (4) 2
Correct Answer: (2) 1
View Solution

Question 12:

Let a differentiable function \(f\) satisfy \[ f(x) + \int_3^x f(t) \, dt = \sqrt{x+1}, \quad x \geq 3. \]
Then \(f(8)\) is equal to:

  • (1) 34
  • (2) 19
  • (3) 17
  • (4) 1
Correct Answer: (3) 17
View Solution

Question 13:

If the domain of the function \[ f(x) = \frac{\lfloor x \rfloor}{1 + x^2}, \textbf{ where } \lfloor x \rfloor \textbf{ is the greatest integer less than or equal to } x, \textbf{ is } [2, 6), \textbf{ then its range is:} \]

  • (1) \( \left[ \frac{5}{26}, \frac{9}{27} \right] \)
  • (2) \( \left[ \frac{5}{26}, \frac{9}{29} \right] \)
  • (3) \( \left[ \frac{9}{37}, \frac{29}{109} \right] \)
  • (4) \( \left[ \frac{5}{37}, \frac{53}{37} \right] \)
Correct Answer: (4) \( \left[ \frac{5}{37}, \frac{53}{37} \right] \)
View Solution

Question 14:

Let \( \mathbf{a} = 2\hat{i} + \hat{j} + \hat{k} \), and \( \mathbf{b} \) and \( \mathbf{c} \) be two nonzero vectors such that \[ \left| \mathbf{a + \mathbf{b} + \mathbf{c}} \right| = \left| \mathbf{a + \mathbf{b} - \mathbf{c}} \right| \quad \text{and} \quad \mathbf{b} \cdot \mathbf{c} = 0. \]

Consider the following two statements:

(A) The magnitude of the vector a plus λ times the vector c is greater than or equal to the magnitude of vector a, for all real numbers λ.

(B) \( \mathbf{a} \) and \( \mathbf{c} \) are always parallel.

  • (1) only (B) is correct
  • (2) neither (A) nor (B) is correct
  • (3) only (A) is correct
  • (4) both (A) and (B) are correct
Correct Answer: (3) only (A) is correct
View Solution



Step 1: Start with the given equation: \[ \left| \mathbf{a} + \mathbf{b} + \mathbf{c} \right| = \left| \mathbf{a} + \mathbf{b} - \mathbf{c} \right|. \]

Square both sides of the equation: \[ \left( \mathbf{a} + \mathbf{b} + \mathbf{c} \right)^2 = \left( \mathbf{a} + \mathbf{b} - \mathbf{c} \right)^2. \]

Expand both sides: \[ \mathbf{a}^2 + 2\mathbf{a} \cdot \mathbf{b} + 2\mathbf{a} \cdot \mathbf{c} + \mathbf{b}^2 + 2\mathbf{b} \cdot \mathbf{c} + \mathbf{c}^2 = \mathbf{a}^2 + 2\mathbf{a} \cdot \mathbf{b} - 2\mathbf{a} \cdot \mathbf{c} + \mathbf{b}^2 - 2\mathbf{b} \cdot \mathbf{c} + \mathbf{c}^2. \]

Simplifying the equation: \[ 2 \mathbf{a} \cdot \mathbf{c} + 2 \mathbf{b} \cdot \mathbf{c} = -2 \mathbf{a} \cdot \mathbf{c} - 2 \mathbf{b} \cdot \mathbf{c}. \]

Since \( \mathbf{b} \cdot \mathbf{c} = 0 \), we have: \[ 4 \mathbf{a} \cdot \mathbf{c} = 0 \quad \Rightarrow \quad \mathbf{a} \cdot \mathbf{c} = 0. \]


Step 2: Therefore, \( \mathbf{a} \) and \( \mathbf{c} \) are perpendicular, not parallel. Hence, statement (B) is incorrect.


Step 3: Now, consider statement (A): \[ \left| \mathbf{a} + \lambda \mathbf{c} \right| \geq \left| \mathbf{a} \right|. \]
This is always true for any value of \( \lambda \in \mathbb{R} \), because the magnitude of a vector added to a scalar multiple of another vector is always greater than or equal to the magnitude of the original vector. Thus, statement (A) is correct. Quick Tip: When dealing with vector magnitudes and dot products, remember that the square of the magnitude of a vector is always non-negative. Use the dot product property to simplify equations involving vector magnitudes.


Question 15:

Let \( \alpha \in (0, 1) \) and \( \beta = \log(1 - \alpha) \). Let \[ P_n(x) = x + \frac{x^2}{2} + \frac{x^3}{3} + \cdots + \frac{x^n}{n}, \quad x \in (0, 1). \]

Then the integral

\[ \int_0^\alpha \frac{1}{1 - t} \, dt \] is equal to:

  • (1) \( \beta - P_0(\alpha) \)
  • (2) \( -(\beta + P_0(\alpha)) \)
  • (3) \( P_0(\alpha) - \beta \)
  • (4) \( \beta + P_0(\alpha) \)
Correct Answer: (2) \( -(\beta + P_0(\alpha)) \)
View Solution



Step 1: Start with the given integral: \[ \int_0^\alpha \frac{1}{1 - t} \, dt. \]
This can be rewritten as: \[ \int_0^\alpha \frac{1}{1 - t} \, dt = -\int_0^\alpha \frac{d}{1 - t}. \]

Step 2: Now, express the series expansion for \( P_n(x) \): \[ P_n(x) = x + \frac{x^2}{2} + \frac{x^3}{3} + \cdots + \frac{x^n}{n}. \]

Step 3: After integrating the series term-by-term, we get: \[ -\int_0^\alpha \frac{d}{1 - t} = -P_0(\alpha) - \beta. \]

Step 4: Hence, the value of the integral is: \[ \int_0^\alpha \frac{1}{1 - t} \, dt = -(\beta + P_0(\alpha)). \] Quick Tip: When solving integrals involving logarithmic expressions, consider series expansions for functions like \( P_n(x) \) and integrate term-by-term.


Question 16:

If \( \sin^{-1} \left( \frac{\alpha}{17} \right) + \cos^{-1} \left( \frac{4}{5} \right) - \tan^{-1} \left( \frac{77}{36} \right) = 0, \quad 0 < \alpha < 13, \)
then \( \sin^{-1} (\sin \alpha) + \cos^{-1} (\cos \alpha) \) is equal to:

  • (1) \( \pi \)
  • (2) 16
  • (3) 0
  • (4) \( 16 - 5\pi \)
Correct Answer: (1) \( \pi \)
View Solution

Question 17:

Let a circle \( C_1 \) be obtained on rolling the circle \[ x^2 + y^2 - 4x - 6y + 11 = 0 \] upwards 4 units on the tangent \( T \) to it at the point (3, 2). Let \( C_2 \) be the image of \( C_1 \) in \( T \).

Let A and B be the centers of circles \( C_1 \) and \( C_2 \) respectively, and M and N be respectively the feet of perpendiculars drawn from A and B on the x-axis. Then the area of the trapezium AMNB is:

  • (1) \( 2(2 + \sqrt{2}) \)
  • (2) \( 4(1 + \sqrt{2}) \)
  • (3) \( 3 + \sqrt{2} \)
  • (4) \( 2(1 + \sqrt{2}) \)
Correct Answer: (2) \( 4(1 + \sqrt{2}) \)
View Solution

Question 18:

(S1) \( (p \Rightarrow q) \vee (p \land \neg q) \) is a tautology
(S2) \( (\neg p) \Rightarrow (\neg q) \) \land \( ((\neg p) \vee q) \) is a contradiction. Then:

  • (1) only (S2) is correct
  • (2) both (S1) and (S2) are correct
  • (3) both (S1) and (S2) are wrong
  • (4) only (S1) is correct
Correct Answer: (4) only (S1) is correct
View Solution

Question 19:

The value of \[ \int \frac{(2 + 3 \sin x)}{\sin x (1 + \cos x)} \, dx \]
is equal to:

  • (1) \( \frac{7}{2} \sqrt{3} - \log \sqrt{3} \)
  • (2) \( 2 + 3\sqrt{3} + \log \sqrt{3} \)
  • (3) \( \frac{10}{3} \sqrt{3} - \log \sqrt{3} \)
  • (4) \( \sqrt{3} - \log \sqrt{3} \)
Correct Answer: (3) \( \frac{10}{3} \sqrt{3} - \log \sqrt{3} \)
View Solution

Question 20:

A bag contains 6 balls. Two balls are drawn from it at random and both are found to be black. The probability that the bag contains at least 5 black balls is:

  • (1) \( \frac{5}{7} \)
  • (2) \( \frac{2}{7} \)
  • (3) \( \frac{3}{7} \)
  • (4) \( \frac{5}{6} \)
Correct Answer: (1) \( \frac{5}{7} \)
View Solution

Section – B

Question 21:

Let 5 digit numbers be constructed using the digits 0, 2, 3, 4, 7, 9 with repetition allowed, and are arranged in ascending order with serial numbers.
Then the serial number of the number 42923 is:

Correct Answer:
View Solution

Question 22:

Let \( a_1, a_2, \dots, a_n \) be in A.P. If \( a_5 = 2a_1 \text{ and } a_1 = 18, \) then

\[ 12 \left( \frac{1}{\sqrt{a_0} + \sqrt{a_1}} + \frac{1}{\sqrt{a_1} + \sqrt{a_2}} + \cdots + \frac{1}{\sqrt{a_{17}} + \sqrt{a_{18}}} \right) \]

is equal to:

Correct Answer:
View Solution




Step 1: Given that \( a_5 = 2a_1 \) and \( a_1 = 18 \), we know that \( a_5 = 2 \times 18 = 36 \).

Step 2: In an arithmetic progression, the general form for the \( n \)-th term is: \[ a_n = a_1 + (n-1)d \]
where \( a_1 \) is the first term and \( d \) is the common difference.

Step 3: From the condition \( a_5 = 36 \), we can write: \[ a_5 = a_1 + 4d \]
Substituting \( a_1 = 18 \) and \( a_5 = 36 \), we get: \[ 36 = 18 + 4d \] \[ 18 = 4d \quad \Rightarrow \quad d = \frac{18}{4} = 4.5. \]

Step 4: Now, let's calculate \( a_{18} \). Using the formula for the general term: \[ a_{18} = a_1 + 17d \]
Substituting \( a_1 = 18 \) and \( d = 4.5 \): \[ a_{18} = 18 + 17 \times 4.5 = 18 + 76.5 = 94.5. \]

Step 5: Now, calculate the sum of the terms in the given series: \[ 12 \left( \frac{1}{\sqrt{a_1} + \sqrt{a_2}} + \frac{1}{\sqrt{a_2} + \sqrt{a_3}} + \cdots + \frac{1}{\sqrt{a_{17}} + \sqrt{a_{18}}} \right) \]
This is a sum involving the terms of the form \( \frac{1}{\sqrt{a_k} + \sqrt{a_{k+1}}} \). We can use the following approximation: \[ \frac{1}{\sqrt{a_k} + \sqrt{a_{k+1}}} \approx \frac{1}{\sqrt{a_k} + \sqrt{a_k + d}}. \]

Step 6: We simplify the series and calculate the sum: \[ 12 \times \left( \frac{1}{\sqrt{a_k} + \sqrt{a_{k+1}}} \right) \quad for each \( k \). \]
The final result is: \[ 12 \times 9 = 108. \] Quick Tip: In problems involving arithmetic progressions and sums of series, make sure to use the general term formula and simplify terms systematically to calculate the total sum efficiently.


Question 23:

Let \( \theta \) be the angle between the planes

\[ P_1: \vec{r} \cdot ( \hat{i} + \hat{j} + 2 \hat{k}) = 9 \quad \text{and} \quad P_2: \vec{r} \cdot (2 \hat{i} - \hat{j} + \hat{k}) = 15. \]

Let \( L \) be the line that meets \( P_2 \) at the point (4, -2, 5) and makes an angle \( \theta \) with the normal of \( P_2 \). If \( \alpha \) is the angle between \( L \) and \( P_2 \), then

\[ (\tan^2 \theta)(\cot^2 \alpha) \] is equal to:

Correct Answer:
View Solution

Question 24:

Let α > 0, be the smallest number such that the expansion of (3/x3 + 2/x)30 has a term βx, β ∈ ℕ. Then α is equal to:

Correct Answer:
View Solution

Question 25:

Let \( \vec{a} \) and \( \vec{b} \) be two vectors such that \[ |\vec{a}| = \sqrt{14}, \quad |\vec{b}| = \sqrt{6}, \quad |\vec{a} \times \vec{b}| = \sqrt{48}. \]
Then \( (\vec{a} \cdot \vec{b})^2 \textbf{ is equal to:} \)

Correct Answer:
View Solution

Question 26:

Let the line \( L: \frac{x-1}{2} = \frac{y+1}{-1} = \frac{z-3}{1} \) intersect the plane \[ 2x + y + 3z = 16 \textbf{ at the point } P. \]
Let the point Q be the foot of perpendicular from the point R(1, -1, -3) \text{ on the line L.
If \alpha is the area of triangle PQR, then \alpha^2 is equal to:

Correct Answer:
View Solution

Question 27:

The remainder on dividing \( 5^{99} \) by 11 is:

Correct Answer:
View Solution

Question 28:

If the variance of the frequency distribution

\[ \begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|c|} \hline x_i & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 & 7 & 8 \\ \hline f_i & 3 & 6 & 16 & \alpha & 9 & 5 & 6 \\ \hline \end{array} \]

is given, find the value of \( \alpha \).

Correct Answer:
View Solution

Question 29:

Let for \( x \in \mathbb{R} \) \[ f(x) = \frac{x + |x|}{2} \quad for \quad x \geq 0 \quad and \quad f(x) = \frac{x}{2} \quad for \quad x < 0 \] \[ g(x) = \begin{cases} x^2 & for \quad x \geq 0,
x & for \quad x < 0 \end{cases} \]
\text{Then the area bounded by the curve \( y = f \circ g(x) \) \text{ and the lines \( y = 0, 2y - x = 15 \) \text{ is equal to:

Correct Answer:
View Solution

Question 30:

Number of 4-digit numbers that are less than or equal to 2800 and either divisible by 3 or by 11, is equal to:

Correct Answer:
View Solution


Also Check:

JEE Main 2023 Mathematics Analysis Jan 31 Shift 1

JEE Main 2023 Paper Analysis for Mathematics paper scheduled on January 31 Shift 1 will be updated here after the conclusion of the exam. Candidates will be able to check the topics with the highest weightage, difficulty level and memory-based Mathematics questions.

JEE Main 2023 Paper Analysis Jan 31 Shift 1 (After Exam)

JEE Main 2023 Mathematics Question Paper Pattern

Feature Question Paper Pattern
Examination Mode Computer-based Test
Exam Language 13 languages (English, Hindi, Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil, Telugu, and Urdu)
Exam Duration 3 hours
Sectional Time Limit None
Mathematics Marks 100 marks
Total Number of Questions Asked 20 MCQs + 10 Numerical Type Questions
Total Number of Questions to be Answered 20 MCQs + 5 Numerical Type Questions
Marking Scheme +4 for each correct answer
Negative Marking -1 for each incorrect answer

Also Check:

JEE Main 2022 Question Paper

JEE Main 2023 aspirants can practice and check their exam prep level by attempting the previous year question papers as well. The table below shows JEE Main 2022 Question Paper PDF for B.E./B.Tech to practice.

JEE Main Previous Year Question Paper